A sokoldalú játékmester, akinek minden lövése gólveszélyes – íme, Szoboszlai Dominik!

LENDVAI MARTINLENDVAI MARTIN
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 10:17
Sokat változott a világ a magyar válogatott csapatkapitányával az elmúlt egy hónapban. Június elején az RB Leipziggel megvédte címét a Német Kupában, egy hónappal később pedig az angol labdarúgás egyik legnagyobb klubja, a Liverpool rekordösszegért vásárolta meg. Cikkünkben bemutatjuk, miért fizetett 70 millió eurót a hatszoros BEK-/BL-győztes, avagy kicsoda a pályán Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai Dominik érkezését vasárnap délután jelentette be a Liverpool (Fotó: Liverpool FC)
Szoboszlai Dominik érkezését vasárnap délután jelentette be a Liverpool (Fotó: Liverpool FC)
Szoboszlai Dominik érkezését vasárnap délután jelentette be a Liverpool (Fotó: Liverpool FC)
Szoboszlai Dominik érkezését vasárnap délután jelentette be a Liverpool (Fotó: Liverpool FC)
Szoboszlai Dominik érkezését vasárnap délután jelentette be a Liverpool (Fotó: Liverpool FC)

 

Az egész középpályát bejátszotta már, mégis a jobb oldali félterületben érzi magát otthon

Pályafutása során Szoboszlai Dominik a középpálya szinte minden területén szerepelt, egyedül hatosként, avagy védekező középpályásként nem játszott. Az fbref.com a 2018–2019-es idény óta vezet részletes statisztikát az Opta alapján a magyar válogatott csapatkapitányáról. Az itt megjelenő adatok alapján elmondhatjuk, hogy Szoboszlai sosem korlátozódott egy szerepkörre, minden edzője igyekezett több poszton bevetni. Ugyanakkor ezek az adatok inkább csak támpontot adnak ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, hogy a játékos a pálya melyik részein tartózkodik a legtöbbet. Szoboszlai a játéka során sosem rögzített pozícióban helyezkedik, rengeteget mozog, hogy a társaival kombináljon, esetleg tízesként visszalép, hogy mélyebbről irányítsa a játékot.

A Salzburg első csapatánál töltött évei alatt Marco Rose az esetek többségében támadó középpályásként játszatta, miután azonban az egyesült államokbeli Jesse Marsch került a kispadra, Szoboszlai egyre inkább a bal oldalon találta magát a három- és a négyvédős rendszerben is.

Lipcsébe való szerződésekor ismét Marsch kezei alatt dolgozott, leginkább irányítóként, esetleg balra kihúzódva. A vezetőedzőt 2021 decemberében Domenico Tedesco váltotta, akinél Szoboszlai nem igazán találta a helyét, keveset játszott és volt, hogy szinte szélső hátvédként szerepelt.

Tavaly szeptemberben Rosét nevezték ki a Leipzig élére, a német vezetőedző pedig az eddigi legjobbját hozta ki a középpályásból. Irányítása alatt – szerkezettől függetlenül – szinte kisajátította magának a jobb oldali félterületet, ahonnan a labdás játék során főként a pálya közepe felé mozgott.

Ez a váltás a Marco Rossi irányította magyar válogatottra is hatást gyakorolt, ugyanis az olasz mester Rose nyomán többször is a jobb oldalon játszatta, ugyanakkor a legutóbbi három Eb-selejtezőn ismét a bal oldalon tűnt fel és mélységi szerepkör jutott neki.


Íme, melyik poszton mennyit játszott Szoboszlai a Bundesligában az elmúlt két idényben (Grafika: The Athletic, nagyobb méretért kattintson a képre)!
Íme, melyik poszton mennyit játszott Szoboszlai a Bundesligában az elmúlt két idényben (Grafika: The Athletic, nagyobb méretért kattintson a képre)!

Folyamatosan játékban, nemcsak pontos, de fontos passzokat kiosztva

Szoboszlai előző idényében a Bundesliga és a topligák egyik legjobb támadó középpályása volt, ezt a passzmutatói is alátámasztják. Az elmúlt évben átlagosan 55.59 passzal próbálkozott 90 percenként, az ő szerepkörében játszók 95 százalékánál többször. Szintén elöl jár a 90 percenként kiosztott gólpasszok, passzpontosság, progresszív passzok és várható gólpasszok (xA) számában is.

A német első osztály 2022–2023-as évadjában övé volt a legtöbb kulcspassz (70), a tizedik legtöbbször passzolt a tizenhatoson belülre (46) és 151 progresszív passzt osztott ki. Érdekesség, hogy ebben a mutatóban pont válogatottbeli csapattársa, Willi Orbán végzett előtte, ő 16., Szoboszlai 17. a rangsorban. Emellett a középpályás a harmadik legtöbbször találkozott a labdával a támadóharmadban, és negyedik legtöbbször cipelte fel a labdát a pálya középső részéről az ellenfél kapuja felé.

Szoboszlai Dominik részletes statisztikái 90 percre lebontva (adatok forrása: fbref, Opta)
TámadásLabdás játék
Védekezés
Gólok (tizenegyesek nélkül)0.17Passzkísérletek55.59
Szerelések
1.54
Várható gólok tizenegyesek nélkül (npxG)
0.20Passzpontosság 80%
Lövések2.12Progresszív passzok
5.49
Megelőző szerelések
0.52
Gólpasszok0.29
Progresszív labdacipelés2.62
Várható gólpasszok (xA)0.28
Sikeres rávezetés
1.69
Blokkok
1.48
npxG+xA0.48
Labdaérintések (ellenfél tizenhatosán belül) 1.92Tisztázások
0.90
Lövést előkészítő akciók 5.09
Kapott progresszív passzok
5.93
Megnyert légi párbajok
0.35
Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy Szoboszlai milyen teljesítményt nyújt a posztján a többi játékoshoz képest. A fenti táblázatban a válogatott csapatkapitányának a részletes statisztikái szerepelnek 90 percre lebontva (például 0.29 gólpasszt ad 90 percenként). A diagram ezek alapján azt mutatja, hogy a mutatók hogyan viszonyulnak a topligák támadó középpályásainak/szélsőinek a statisztikáihoz. Például, Szoboszlai kiemelkedő a progresszív passzok tekintetében, átlagosan 5.49-et oszt ki 90 percenként, ez szám pedig nagyobb a támadó középpályások 87 százalékáénál.
Így teljesít Szoboszlai a posztján játszókhoz képest (Grafika és adatok forrása: fbref.com)
Így teljesít Szoboszlai a posztján játszókhoz képest (Grafika és adatok forrása: fbref.com)

Mindegy, hogy jobb vagy bal láb, helyzetbe hozza a társakat

A lövést előkészítő akció
Az adatokat szolgáltató Opta a definíciójában minden lövéshez vezető két lövést, passzt, rávezetést (take-on), kiharcolt szabadrúgást és szerelést a lövést előkészítő akció kategóriájába sorol (Shot-Creating Action – SCA).

Szoboszlai a passzjátékán kívül a lövést teremtő akcióival jelenthet nagy erősítést a Liverpool középpályájának. Remek helyzetfelismerése a pontos passzaival kombinálva hatalmas segítség a védekező blokkok lebontásakor. Emellett nyomás alatt sem remeg meg, akár a gyengébbik, bal lábával is képes a társait megjátszani, így minden passzában ott leselkedik a veszély.

A magyar középpályás a Bundesliga mögöttünk hagyott idényében a második legtöbb lövést előkészítő akciót produkálta (150), ez 90 percre lebontva 5.52, amellyel ő a liga legjobbja. Számai Európában is kiemelkedők, a topligákban a 14. legtöbb ilyen akció fűződik a nevéhez és olyan sztárok előzik meg, mint Lionel Messi, Bruno Fernandes vagy épp Kevin De Bruyne.

Szoboszlai jobbról érkező beadása az üres területbe mozgó André Silvának (Fotó: Sky Sports)
Szoboszlai jobbról érkező beadása az üres területbe mozgó André Silvának (Fotó: Sky Sports)

Kitűnő technika, távoli bombák, sistergős szabadrúgások

Elég a Leipzig Frankfurt elleni Német Kupa-döntőjére gondolnunk, hogy lássuk, Szoboszlai nemcsak a társait tudja jól kiszolgálni, hanem a kapu előtt is igencsak veszélyes. Jobb lábáról már a norvégok elleni U17-es Eb-selejtező óta lehet tudni, hogy bármikor elsülhet, egyedi rúgótechnikájának köszönhetően pedig távolról is erős lövéseket tud a kapu irányába leadni.

Remek találattal juttatta ki az U17-es válogatottat az Európa-bajnokságra 2017-ben (Fotó: m4sport.hu)
Remek találattal juttatta ki az U17-es válogatottat az Európa-bajnokságra 2017-ben (Fotó: m4sport.hu)

Bulgária és Törökország. Ennek a két országnak a válogatottja már tudja, hogy milyen az, amikor Szoboszlai áll a labda mögé egy távoli szabadrúgásnál. Ezeknél a rögzített helyzeteknél rüszttel találja el a labdát a nekifutás után, amely így a levegőben való szitálással, majd lecsapódással igencsak megnehezíti a kapusok dolgát. Bár a Leipzignek egyértelműen ő volt az első számú rúgója, nem valószínű, hogy Angliában így lesz, hiszen a közeli szabadrúgásokhoz nagy eséllyel Trent Alexander-Arnold áll oda.

Szoboszlai szabadrúgásgólja a bolgárok ellen a márciusi Eb-selejtezőn (Fotó: m4sport.hu, a videó a képre kattintva nyílik meg)
Szoboszlai szabadrúgásgólja a bolgárok ellen a márciusi Eb-selejtezőn (Fotó: m4sport.hu, a videó a képre kattintva nyílik meg)

Emellett Szoboszlai technikája – a labda szinte alig pörög a levegőben lövéseinél, passzainál – a szögleteknél és az oldali szabadrúgásoknál is nagy fegyvertény lehet.

Miért kicsi a várható góljainak száma lövésenként?
Röviden azért, mert sokat próbálkozik a tizenhatoson kívülről, távolról. A Bundesliga mögöttünk hagyott évadában Szoboszlai 5.5-ös várható gólszámot (xG) produkált, tizenegyesek nélkül ez 4.7. A válogatott csapatkapitánya összesen 58 lövéssel próbálkozott az idény során, ami 90 percenként átlagosan nem sokkal több mint kettőt jelent. Rengeteg a távoli próbálkozás ezek között, ezeknek a lövéseknek pedig alacsony az értéke a várható gólok tekintetében. A sok távoli próbálkozásnak az eredménye pedig az, hogy a játékosok listájának második felében tartózkodik a tizenegyeseken kívüli várható gólok/lövések arányában.

Nagy munkabírás, fegyelmezett nyomásgyakorlás

Jürgen Klopp Liverpooljáról annyit szinte mindenki tud, hogy magasan húzza meg a védelmi vonalát és szeret labdavesztés után azonnal visszatámadni. Ehhez a játékstílushoz elengedhetetlen a nagy munkabírás és a folyamatos nyomásgyakorlás. A Red Bull-iskolában nevelkedő Szoboszlainak egyáltalán nem ismeretlen ez a fajta játék annak ellenére, hogy a Leipzig nem presszingel annyira agresszívan, mint a Liverpool. Szoboszlai a Bundesliga előző idényében 39 alkalommal szerzett labdát az ellenfél kapujától legfeljebb negyven méterre, és ezek közül nyolc lövéssel is végződött. Ebben a mutatóban ő volt csapata legjobbja, a ligában a harmadik helyen végzett. Kevésbé agresszív nyomásgyakorlás során sem tűnik el, mindig mozgásban van és ha nem ront ki az ellenfél védőjére, akkor is folyamatosan fedezőárnyékot biztosít.

Szoboszlai magas labdaszerzései a bajnokságban a 2022–2023-as idényben (Grafika: Opta Analyst)
Szoboszlai magas labdaszerzései a bajnokságban a 2022–2023-as idényben (Grafika: Opta Analyst)
Labdacipelés vagy osztogatás? – támadásépítésben mindkettőt megoldja

Természetesen a támadásépítésből is kiveszi a részét, Lipcsében ez néhányszor azzal járt, hogy a szélről behúzódott a pálya közepe felé és szabad emberként mutatta magát, akit a védők megjátszhatnak. Az esetek többségében azonban a támadásépítés második fázisában lép be a játékba, ilyenkor vagy az ő felcipelése, vagy egy-egy a társnak kiosztott passz után kerül labda a támadóharmadba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik