„Nikolics találhatott volna jobb csapatot is” – lengyel vélemény

ACKERMANN SÁNDOR (VARSÓ)ACKERMANN SÁNDOR (VARSÓ)
Vágólapra másolva!
2017.02.15. 13:41
null
Nikolics Nemanja büntetőhöz készülődik, még Legia-mezben (Fotó: AFP)
A múlt héten lengyelországi tudósítónk, Ackermann Sándor révén már jelentkeztünk egy riporttal Varsóból, akkor a Legia új magyar szerzeménye, Nagy Dominik volt a téma, ezúttal pedig a klubtól télen távozó Nikolics Nemanja, az ő távozása, illetve a magyar futballisták lengyelországi megítélése kerül előtérbe.

 

„Óriási dolog, amit Niko itt elért, de ez nemcsak a lengyel bajnokságban, máshol is egyedülálló lenne. Mivel gyakorlatilag teljesen más poszton játszunk, nem várható el tőlem az övéhez hasonló teljesítmény, ugyanakkor a közönség felé irányuló szeretete nagyon vonzó és motiváló"– nyilatkozta múlt héten a magyar válogatott Nikolics Nemanjáról a Legia új magyarja, Nagy Dominik.

Nos, a másfél szezon alatt, 86 tétmeccsen elért 56 gól valóban elismerést érdemlő teljesítmény. Nagy kérdés, tudja-e pótolni a Legia a Chicagóba távozott csatár góljait, hogyan oldják meg Varsóban a helyettesítését. A hétvégén a tavaszi első fordulóban ugyan nélküle is nyert a Legia 1–0-ra az Arka Gdynia otthonában (Nagy Dominik a kispadról nézte végig a meccset), de a gólt nem csatár, hanem a középpályás, Tomasz Jodlowiec szerezte. Ráadásul három fronton is helyt kell állnia csapatnak, a bajnokság és a Lengyel Kupa mellett az Európa-ligában is.

„Minden bizonnyal más lesz a Legia Nikolics nélkül – ezt már a Przeglad Sportowy sportnapilap újságírója, Maciej Kaliszuk válaszolta a csatár hiányát firtató kérdésünkre. – Mindenképp pótolni kellene Nikolicsot, hiányozni fognak a góljai, az utóbbi évtizedek leggólerősebb támadója volt a Legiában. A nigériai Chima érkezett a csapathoz, mióta ő elment, de nem az igazi. Nemrég pedig csatlakozott a Legiához a cseh válogatott Tomas Necid, aki Törökországból jött, ahol nem nagyon játszott az utóbbi hónapokban, emiatt minden bizonnyal időre lesz szüksége, mire felveszi a ritmust Lengyelországban."

A lengyel kolléga azt is elárulta, váratlanul érte a magyar válogatott csatár amerikai szerződése.

NIKOLICS AZ ÚJ KÖZEGRŐL, A
NAGY PROJEKTRŐL

Nikolics Nemanja éppen a napokban beszélt a beilleszkedéséről új csapatánál a CSN Chicagónak.

„Az elsődleges célom, hogy beilleszkedjek, alkalmazkodjak az időjáráshoz, az országhoz és a csapattársaimhoz. Ha jó közegben vagyok, jó a hangulat a pályán kívül és belül egyaránt, akkor biztosan sikeres leszek – elmélkedett Nikolics, majd kitért a Chicago Fire vezetőedzőjére is, aki fontos szerepet játszott az ő átigazolásában, a döntésében. – Veljko Paunovics nagyon őszinte volt velem, hallottam a hangján, hogy hihetetlenül motivált. Nagy projektbe szeretne belekezdeni.”

„Meglepődtem, mert az amerikai MLS azért nem a legerősebb ligák egyike, kicsit emiatt a szurkolóknak is hiányérzetük lehet. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy Nikolics nemsokára harmincéves lesz, a legtöbb nagy bajnokságba már szinte lehetetlen ennyi idősen bekerülni, és ilyenkor érthető, hogy már az anyagiakat is jobban figyelembe veszi egy futballista, de azért elképzelhető, hogy tudott volna jobb csapatot is találni a Chicagónál" – fogalmazott Kaliszuk.

Érdekes, amit mondott, mert Magyarországon a lengyel bajnokságot sokan a nagy nyugati ligák előszobájaként tartják számon. Ehhez képest Nikolics, a Wisla Krakówból Kínába igazoló Guzmics Richárd, valamint a Lech Poznanból a Ferencvárosba hazatérő Lovrencsics Gergő példája is azt mutatja, hogy egyáltalán nem könnyű az út az Ekstraklasából valamelyik erősebb nyugati bajnokságba szerződni.

„Náluk is pont az előbb említett kor számított. Ők már akkor sem voltak fiatalok, amikor Lengyelországba kerültek" – reagált a kolléga, akit az sem lepett meg, hogy a magyar válogatott jó Eb-szereplése a nemzetközi átigazolási piacon nem hozott igazi áttörést.

Figyeltem a magyar válogatott mérkőzéseit, jól játszott, de nem volt kiemelkedő játékos a csapatban. De ez korábban is így volt, amikor kisebb, előzetesen esélytelennek kikiáltott csapatok szerepeltek jól valamilyen világversenyen. Szinte sosem kapkodták el ezeknek a válogatottaknak a játékosait. Paraguay a 2010-es világbajnokságon a legjobb nyolc közé jutott, de említhetnénk Ghánát is, vagy a 2014-ben szintén negyeddöntőt játszó Costa Ricát, végül egyik csapat játékosai sem voltak annyira kelendők, mint ahogy azt ők esetleg remélték. Ha nincs kiemelkedő egyéniség – márpedig a magyar válogatott is inkább egységes csapatként funkcionált sikeresen –, akkor a nagy klubcsapatok érdeklődésére sem igen lehet számítani" – összegzett a Przeglad Sportowy munkatársa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik