Légiósok: Huszti és Tőzsér télen válthat, Guzmics külföldön?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.20. 11:36
null
Huszti (jobbra) a téli átigazolási szezonban klubot válthat (Fotó: Action Images, archív)
Huszti Szabolcsról lemaradt a nyári átigazolási piac, télen a Hannoverből igazi nagy csapatba válthat, s remélhetőleg egyszer még a magyar válogatottba is visszatér menedzsere, Filipovics Vladan szerint. A FIFA-licences ügynök a Digi Sport Reggeli Start című műsorában kilátásba helyezte Tőzsér Dániel januári klubváltását, Guzmics Richárd eligazolását külföldre, Kovács István pedig jövő nyáron hagyhatja el a Vidit. Filipovics szerint egy-két tétmeccsel Gera Zoltán ott lehet a hollandok elleni vb-selejtezőn. Szerinte a játéklehetőséghez nem jutó magyar légiósoknak érdemes ugródeszkaként átmenetileg hazaszerződni, az NB I-es klubok viszont bátrabban állíthatnának kezdőikbe 17-18 éves fiatalokat.

„Huszti Szabolcs azért nem került a nyáron igazi nagy csapathoz, mert komoly sérülés után az utána érdeklődők kivártak, felépül-e és hogyan fog játszani. Jól kezdett ismét futballozni, de akkor már késő volt, hiába győzködtem a Hannover vezetőit, azt mondták, még a Manchester Unitednek sem adnák el most, mert ilyen képességű focistát az idő rövidsége miatt nem találnak a helyére. Csalódtam kicsit, mert Szabinak jobb csapatban lenne helye, a télen megpróbáljuk eladni leginkább a Bundesligán belül, de más országot sem zárnék ki januárban” – mondta el menedzsere.

„Huszti visszatérése a válogatottba? Ezt vele kell megbeszélni, ez egy necces téma. Nagyon örülnék, ha ismét játszana a nemzeti csapatban, és remélem, lesz is erre még lehetőség a jövőben. Van még néhány játékos egyébként, akik esetében meglep, hogy nincsenek a válogatottban: ilyen például Nikolics, neki biztos helye lehetne” – jelezte Filipovics.

Szót ejtett Geráról is: „Gera Zoltán újra élvezi a focit: ha a következő fordulókban tudna játszani minimum egy vagy két Premier League-meccset, akkor visszatérhetne a válogatottba a hollandok elleni vb-selejtezőre.”

Tőzsér Dani genovai mellőzésére magam sem tudom a választ: a Genoa nem számolt vele a felkészülés kezdetekor. Télen el kellene őt onnan mozdítani, játéklehetőségre van szüksége. Pintér Ádámot nem volt annyira nehéz eladni, csak korábban a Zaragoza túl sokat kért érte: nem rossz számára az orosz lehetőség, egy évre szól, rendszeresen játszhat, utána ismét szabadon igazolható, akár egy komolyabb csapatba is mehet. Guzmics Richárd alighanem januárig játszik csak itthon, Kovács István esetében a teljesítménye mutatja meg, meddig marad itthon, de szerintem jövő nyáron ő is külföldre kerül” – vázolta a lehetőségeket.

„Hogy miért jönnek haza immár a válogatott magyar futballisták? Vegyük Gyepes és Buzsáky példáját: hosszú sérülés után tértek vissza, jónak tartom, hogy ilyenkor hazatérjenek, újraépítsék magukat, s később akár ugródeszkaként használva a hazai élvonalat megint külföldre próbáljanak szerződni. Aki valamilyen okból nem jut állandó játéklehetőséghez külföldi klubjánál, az sokkal jobban teszi, ha átmenetileg visszatér folyamatosan futballozni fél vagy egy évre. Itt ugyanis ismerik őket, nem fogják két rossz meccs után kitenni a csapatból” – magyarázta a tendenciát a játékosmenedzser.

Filipovics magyarázatot adott arra is, hogy miért van ennyi légiós az NB I-ben: „A hazai klubok a tehetséges magyar játékosaikat inkább külföldre próbálják eladni: amikor egy másik magyar klub venne meg valakit, akkor olyan árakat kérnek, amit legfeljebb gazdagabb nyugati csapatok képesek kifizetni. Ez a fő oka annak, hogy annyi idegenlégióst igazolnak Magyarországra. A tendenciával nem értek egyet: a hazai csapatoknak több magyar játékost kellene igazolni, foglalkoztatni. Viszont nehéz lesz csökkenteni a magyar játékosok árát, miután bevezetik a kötelező huszonegy éven aluli kvótát, ami magasan tartja majd a játékosárakat."

Hozzátette: „Az itthoni kluboknak régebben már maguktól meg kellett volna hozni azt a döntést, hogy több fiatal magyar focistát állítanak be kezdőcsapataikba. És nem a húszéves a fiatal: már tizenhét évesen nyugodtan be lehet a tehetséget dobni a csapatba és játszatni, mert a magyar NB I még mindig nincs azon a szinten, hogy ne lehessen őket állandóan játszatni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik