Videó: amikor az újpesti Tokody Tibor legendás öngólt lőtt

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.05.11. 08:22
A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Most 19 évet megyünk vissza az időben, a magyar futball egyik leghíresebb öngóljáért.

2000-ben némi meglepetésre a Dunaferr nyerte meg az NB I küzdelmeit, az Újpest (miután éppen az újvárosiak elleni, tavaszi meccsét szurkolói rendbontás miatt lefújták, s a lila-fehéreknek a hátralévő hazai bajnoki mérkőzéseiket a BVSC-stadionban előbb nézők, majd – újabb botrány után – zárt kapuk mögött kellett megrendezniük) a középmezőnyben végzett.

Egy évre rá a dunaújvárosiak éppen csak lemaradtak a címvédésről, a lila-fehérek pedig a dobogóról. Ezért volt rangadó e két csapat egymás elleni mérkőzése áprilisban, ez az említett 2000 tavaszi, Bede Ferenc játékvezető által félbeszakított meccs „visszavágója” volt.

Az első félidő után 1–1-re állt a találkozó, aztán az 51. percbenTokody Tibor a kapusról kipattanó labdát elegánsan lekezelte az ötös előtt, majd miután felnézett, és látta, hogy üresen tátong a bal sarok, jobb belsővel pontosan odatekerte a labdát. Védhetetlen öngól, mert a kapus, Bíró Szabolcs és Tokody is az Újpestet erősítette. A Tokody mellett álló dunaújvárosi támadó, Igor Nicsenko azonnal ünnepelni kezdett, társain pedig erőt vett az ilyenkor szokásos tanácstalanság, hogy kinél is kell összegyűlni örülni.

SZAVAZÁS

Ki lőtte a nagyobb öngólt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A legvégén mégis a házigazda örülhetett, ugyanis az Újpest 3–2-re nyert. A győztes gólt Urbán Flórián szerezte a 86. percben: szabadrúgásból, nagy erővel lőtt a bal felső sarokba – s milyen a sors, szinte senki sem erről a nagyszerű bombagólról, hanem Tokody öngóljáról emlékszik erre a meccsre…(URBÁN GÓLJÁT ITT NÉZHETI MEG 5.20-tól)

(Az első félidőben Tokody Tibornak ugyanennél a kapunál – amely akkor a Dunaferr kapuja volt –, némileg hasonló helyzetben volt egy nagy helyzete, de azt nem sikerült értékesítenie. Az öngólos szituáció néhány perccel a térfélcsere után, a második játékrész elején volt – lehet, hogy Tokody hirtelen elfelejtette, hogy már nem azt a kaput kell megcéloznia?)

Ugyan Pavol Durica múlt héten már felidézett csavarását tartják sokan az öngólok öngóljának magyar pályákon, mi kíváncsiak vagyunk az önök véleményére – szavazzanak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik