Strandfoci: itt a vége? Bizonytalanná vált a sportág jövője

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 19:53
null
Bizonytalanná vált a strandlabdarúgás jövője (Fotó: Magyar Strandfoci - MSMN hivatalos oldala/Facebook)
Ha finoman akarunk fogalmazni, azt mondhatnánk, bizonytalanná vált a strandlabdarúgás magyarországi jövője. Ha kicsit drasztikusabban, akkor a teljes megszűnés szélére sodródott az elmúlt évtizedben számos sikeres pillanatot megélt sportág.

 

Mint ismert, a sportág hivatalosan 2019 májusában, pályázat útján került a Magyar Labdarúgó-szövetségtől a Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft.-hez (MSMN), amely a tavalyi és az idei szezonban szervezte a hazai küzdelmeket, illetve 2019-ben a válogatott szereplését is (idén a koronavírus-járvány miatt nem szerveztek nemzetközi válogatott tornákat). A sportág éves költségvetésének jelentős részét az MLSZ biztosította, az anyagi támogatás nélkül egyik versenysorozat sem jöhetett volna létre, most viszont veszélybe került a folytatás, az MSMN ugyanis közleményben jelezte, hogy az MLSZ a jövőben nem támogatja a sportágat.

2020 a számok nyelvén

Az NB I-es bajnokság: 9 csapat, 6 játéknap, 226 játékos, 446 gól.
Magyar Kupa: 11 csapat, 194 játékos.
Női NB I: 9 csapat, 4 játéknap, 118 játékos.
Női NB II: 12 csapat, 142 játékos.
Az utánpótlás-bajnokságokban regisztrált játékosok száma: 240

„Sajtóközlemény

A koronavírus-járvány okozta hatások a magyar strandlabdarúgás támogatói hátterét is elérték, aminek eredményeképpen az MSMN egyetlen felelősségteljes választása az, hogy 2020. december 1-től a sportág magyarországi működtetését, szervezését nem tudja vállalni. Ezzel egyidejűleg az MSMN Kft. felajánlotta a sportág működtetésének a Magyar Labdarúgó Szövetségbe való visszavezetését, amire elutasító választ kapott.

Az MSMN mind a kettő strandlabdarúgószezonját sikerként könyveli el, melyekben túlszárnyalta előzetes ígéreteit és elvárásait. Előbbiben nemzetközi, 4 csapatos Talent Cup-rendezést, 8 csapatos NB I-et, valamint 9 csapatos női NB I-et tudhatott magáénak, illetve a magyar válogatott több nemzetközi tornán is remekül helytállt.

Az idei évben, először a sportág hazai történetében, női NB II-t indított, Magyar Kupát és Szuperkupát is rendezett, melyeket nagy érdeklődés övezett mind a csapatok, mind a szurkolók részéről a járvány ellenére is.

A 2019 májusa óta, amikor az MSMN pályázat útján nyerte el a sportág működtetését az MLSZ-től, megrendezett eseményekre és elért eredményekre az MSMN büszkén tekint vissza.”

A sajtóközlemény után a Nemzeti Sport elérte Herbály Pétert, az MSMSN elnökét.

„Szó sincs arról, hogy a jövőben nem szeretnénk biztosítani a strandlabdarúgás további fejlődését Magyarországon, ám a fejlemények tükrében ez nem lehetséges – mondta a Nemzeti Sportnak Herbály Péter. Az eddigi, nagyrészt MLSZ-nek köszönhető költségvetés töredékéből kellene gazdálkodnunk, így a kialakult helyzetben az tűnt a legfelelősségteljesebb döntésnek, ha a sportág visszatér az MLSZ-hez, ám erről egyelőre nem sikerült megállapodnunk. A járvány miatt idén az összes korábbi szponzorunk visszalépett, a szövetségtől pedig november tizenkettedikén érkezett a levél, miszerint a vírushelyzet miatt a jövőben nem tudja anyagilag segíteni a sportágat. Tavaly májusban vettük át a strandlabdarúgás hazai felügyeletét, és bár nem volt sok időnk, több versenysorozatot is megszerveztünk, idén nyáron pedig a vírussal dacolva szintén helytálltunk. Most minden bizonytalanná vált, a jelenlegi helyzetben csak akkor maradhatna életben a hazai strandfoci, ha ismét az MLSZ égisze alá kerülne.”

MLSZ: ÜGY LEZÁRVA
„Az MLSZ elnöksége, majd küldöttközgyűlése – figyelembe véve több európai szövetség gyakorlatát és saját tapasztalatait –, a strandlabdarúgás MLSZ-ből való kivezetéséről döntött. A sportág további működtetése szabályos átadás-átvételi szerződés keretében átkerült az arra pályázóhoz, sőt a zökkenőmentes átadás-átvételhez az MLSZ jelentős eszközbeli és anyagi támogatást nyújtott. Tekintettel arra, hogy a küldöttközgyűlés döntése alapján a strandfoci már nem része az MLSZ versenyrendszerének, szerződés felmondására jogi szempontból nincs lehetőség, az ügyet az MLSZ lezártnak tekinti” – reagált a Magyar Labdarúgó-szövetség a Nemzeti Sport megkeresésére a strandfoci jövőjét illetően.

Log into Facebook

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik