Predrag Rogan: A futball jobb, mint a mozi, itt senki sem tudta, mi lesz a történet vége

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2020.06.19. 08:26
null
Most zavarták a hátvédek is – Budu Zivzivadze (11) az Újpest ellen az üres kapuba sem tudott betalálni (Fotók: Koncz György)
Predrag Rogan érti, miért hiányzott az energia a csapatából, a másik oldalon Kuttor Attila dühösen fogadta az újabb pontvesztést.

Az utolsó pillanat: a 95. percben Koszta Márk a kapuba fejelt, ezzel egyenlített az Újpest a Mezőkövesd ellen, s lett 1–1 az eredmény. A borsodi klub a vírus okozta szünetet követően nyolcadik tétmérkőzésén sem nyert, noha szerda este közel került a győzelemhez – néhány másodpercet kellett volna csak kibírni.

A találkozót követő sajtótájékoztatón ezért azt kérdeztük Kuttor Attilától: melyik érzés a legerősebb a lelkében? Szomorú? Dühös?

„Szomorú nem vagyok, dühös annál inkább – mondta a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője. – Nem tettünk semmit, amiért ennek kell történnie velünk, immár nem először. Nem érdemeljük meg, amit mostanában újra és újra át kell élnünk. Jól játszottunk, helyzeteink voltak, de a legvégén egy beadás, egy fejes miatt kicsúszott a kezünkből a győzelem.”

A kövesdi szakvezető, Kuttor Attila szomorúan nyilatkozott
A kövesdi szakvezető, Kuttor Attila szomorúan nyilatkozott
MLSZ-döntés: szabad a lelátó
Az országgyűlés döntéseivel összhangban a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége is visszavonta a hazai futballmérkőzésekre vonatkozó korlátozásokat, biztonsági intézkedéseket, amelyeket a járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott. Az elnökség a jogszabályváltozások után csütörtökön a labdarúgásban bevezetett szabályok felülvizsgálatáról egyeztetett, s döntést hozott az eltörlésükről, így tehát nem maradnak érvényben a május 28-tól bevezetett, a stadionok lelátóit és a mérkőzések megrendezését érintő szabályozások, ami azt jelenti, hogy a szervező kluboknak mostantól lehetőségük nyílik a lelátók korlátozások nélküli megnyitására.

A borsodiak szakvezetője pozitívumnak tartotta, hogy a csapat helyzeteket dolgozott ki, megszerezte a vezetést, de…

„Az üres kapuba sem tudtunk betalálni – utalt Budu Zivzivadze óriási helyzetére Kuttor Attila. – A szünetben megbeszéltük, hogy folytassuk azt a játékot, amelyet az első félidőben bemutattunk, fölénybe kerültünk és megszereztük a vezetést. Az akarással nem volt semmiféle gond – mégsem tudtuk megőrizni az előnyt. Még úgy sem, hogy ellenfelünknek nem volt igazán helyzete.”

Predrag Rogan természetesen másképp élte meg a találkozó utolsó másodperceit, a kiesés elleni harcban fontos lehet az a pont, amelyet Koszta Márk fejesével szerzett az Újpest.

„Soha ne add fel! Ez lett a mérkőzés tanulsága – vett nagy levegőt a szerb szakember. – A futball jobb, mint a mozi, itt senki sem tudta, mi lesz a történet vége, persze nagyon akartuk, hogy legalább a döntetlen megszülessen. Elnézést az NB I csapataitól, ha bárkit megsértenék: úgy láttam, a Mezőkövesd játssza a legszebb futballt, ezért tudtuk, nagyon nehéz bajnoki vár ránk, és így is alakult.”

Számíthatott-e a szerdai találkozón, hogy előtte a Mezőkövesd pénteken, az Újpest vasárnap lépett pályára, vagyis lényegesen kevesebb ideje maradt a lila-fehéreknek a regenerációra, a felkészülésre?

Az Újpest vezetőedzője, Predrag Rogan boldogan nézett a kamerába
Az Újpest vezetőedzője, Predrag Rogan boldogan nézett a kamerába

„Talán igen, de nem foglalkoztam ezzel, most sem teszem – mondta Predrag Rogan. – Profi futballistákról van szó, ez a munkájuk, a bajnokság lebonyolítása ezt írta elő, nem lehet kifogásunk. Ha kimész a pályára, mindegy, hogy előző nap vagy két hónappal korábban játszottál legutóbb. Azt persze nagyon is értem, miért játszottunk a korábban látott energia nélkül, ilyen terhelés mellett a fáradtság teljesen emberi, de hivatkozni ilyesmire nem szabad. És láthatták, hiába nem voltunk frissek, hiába nem volt bennünk annyi erő és lendület, mint az előző meccseken, az utolsó utáni pillanatban mégis gólt szereztünk. Nagyon tisztelem a játékosainkat azért, ahogy szerda este küzdöttek a döntetlenért. Pihenni nincs idő, csütörtök reggeltől már a Ferencváros elleni összecsapásra készülünk.”

SOMOGYI ZSOLT

A FORDULÓ ÖRÖME

Két év, egy hónap és húsz nap – ennyi idő után volt ismét eredményes az NB I-ben a Paksi FC labdarúgója, Haraszti Zsolt, aki a Kaposvárnak lőtt első gólja előtt 2018. április 28-án, a Mol Fehérvár (1–0) ellen talált be az élvonalban. Nem kérdés, meglehetősen sok idő telt el a 28 éves támadó 18. és 19. találata között, és ez még akkor is igaz, ha tudjuk, sérülés miatt a teljes 2019-es esztendőt ki kellett hagynia.

„Elmondhatatlanul jó érzés volt, amikor láttam, a lövésem után a kapuban köt ki a labda – mondta Haraszti Zsolt. – Egy támadót a góljai, gólpasszai minősítik elsősorban, azonban hiába ment jól a játék, hiába voltak gólpasszaim, hosszú ideje nem találtam be a kapuba. A Kaposvár ellen már a bemelegítésnél érezni lehetett, valamennyien átérezzük a mérkőzés súlyát, és nem lebecsülve az ellenfelet, nagyjából az volt a kérdés, mikor szerezzük meg a vezetést. Jól kezdtünk, uraltuk a meccset, viszonylag hamar meglett a gól, majd én is betaláltam, mi több, végül dupláztam – először az élvonalban. Jó estém volt, a gólok jót tettek a lelkemnek, de szombaton már újabb bajnoki következik, nekünk pedig további pontokra van szükségünk!”

Boldog kupac: gólokat és győzelmet ünnepelhettek a paksiak (Fotó: Földi Imre)
Boldog kupac: gólokat és győzelmet ünnepelhettek a paksiak (Fotó: Földi Imre)

Haraszti Zsolt még 2019 januárjában, csapata törökországi edzőtáborában szenvedett súlyos sérülést, amikor az Arszenal Tula elleni felkészülési meccs harmadik percében elszakadt a keresztszalagja. Több mint egy évet kellett várnia a visszatérésre: február 12-én, a Pécs ellen idegenben 2–1-re megnyert Magyar Kupa-találkozón, 424 nap elteltével játszott ismét tétmeccset. Szerdán a Kaposvár ellen, negyedik bajnokiján kezdett az idényben, és bár góljai örömmel töltik el, szombaton sokkal inkább győzelemre vágyik.

„Nagyot néztem volna, ha kétezertizennyolc tavaszán, amikor betaláltam a Mol Fehérvár ellen, valaki azt találja mondani, két évig az lesz az utolsó gólom… Az élet azonban ezért is érdekes, nem tudod, mikor mi történik veled, mire számíthatsz. Óriási szükségünk volt a Rákóczi elleni győzelemre, de már a harmadik helyért harcoló Puskás Akadémia ellen készülünk, és bár jó volna újra betalálni, ennél fontosabb, hogy Felcsúton is nyerjünk. Ehhez szükség lesz a mentális erőre, amely hetek óta jellemez bennünket, jó volna minél előbb biztossá tenni a bennmaradást.”

A FORDULÓ LEHETŐSÉGE

A nigériai Babatunde Adeniji a Mol Fehérvár ellen is veszélyesen futballozott, és nagyon nem szeretné, ha kiesne a Debrecen.

Nehéz helyzetben van a Debrecen. A korábban szebb napokat megélt hétszeres bajnok a kiesés elől menekül, de szerda este a Mol Fehérvár ellen hiába védekezett szívósan, a hazai csapat 1–0-ra legyűrte. Babatunde Adeniji a szünetben állt be, ő volt a legveszélyesebb vendégjátékos, az 57. percben fejjel, míg a 89. percben lábbal talált kis híján a kapuba.

Kicsivel jobban kellett volna 
céloznia Babatunde Adenijinek (Fotó: Szabó Miklós)
Kicsivel jobban kellett volna céloznia Babatunde Adenijinek (Fotó: Szabó Miklós)

„Nagyon sajnálom, hogy kimaradtak a lehetőségeim – mondta lapunknak a 24 éves csatár. – Főleg a fejesem volt veszélyes, ha a kapufához közelebb megy, nincs az a kapus, aki megfogja. Úgy álltam be, hogy mindenképpen gólt szeretnék szerezni, és közel is álltam hozzá. Keményen dolgozunk, elszántak vagyunk, de a szerencse nem áll mellénk. Csatárszemmel nehéz mérkőzés volt a szerdai, hiszen jobbára védekeztünk, csak ritkán jutott el hozzám a labda.”

A száznyolcvan centiméter magas, nyolcvan kilogrammos, csupa izom futballista kilenc góljával előkelő helyen áll a góllövőlistán, mégsem elégedett a mutatójával.

„A szezon előtt azt a célt tűztem ki magam elé, hogy minimum tíz-tizenkét gólt szerezzek. Egyelőre nem vagyok elégedett magammal, sokkal több van bennem. Három mérkőzésünk van, hogy kiharcoljuk a bentmaradást, nekem pedig, hogy meglőjem a tizedik gólomat.”

Az afrikai légiós az öltözői hangulatról is beszélt, szerinte nincs pánik a futballisták között. Tisztában vannak vele, milyen fontos mérkőzés vár rájuk a Diósgyőr ellen.

„A DVTK-t hazai pályán le kell győznünk. Rendkívül fontos kilencven perc előtt állunk, az öltözőben most semmi másról nem beszélünk, csak hogy valahogy el kell kerülnünk a kiesést. Senki sem szeretne az ősztől a másodosztályban futballozni. Szeretek Debrecenben élni, nyugodt város, szívesen maradnék hosszú távon is.”

B. B.

A FORDULÓ KÖSZÖNTÉSE

Micsoda születésnap!

Yoëll van Nieff, a Puskás Akadémia holland légiósa szerdán töltötte be 27. életévét, és csapata győzelemmel köszöntötte.

Yoëll van Nieff boldog, hogy 
győztek a Diósgyőr ellen (Fotó: Szabó Miklós)
Yoëll van Nieff boldog, hogy győztek a Diósgyőr ellen (Fotó: Szabó Miklós)

„Reggel úgy ébredtem, hogy ezen a napon csak nyerhetünk – mondta a Groningenben nevelkedett középpályás a klub honlapján. – Elrontotta volna a születésnapomat a vereség, így amikor rögtön a találkozó elején gólt kaptunk, és hátrányba kerültünk, nem voltam boldog. Szerencsére a csapat jól reagált a helyzetre, feljavultunk, helyzeteket dolgoztunk ki, és sikerült fordítani.”

A légiós korábban szerepelt a holland utánpótlás-válogatottban, a Groningen, a Dordrecht, az Excelsior és az Almelo játékosa volt, 2019 nyarán érkezett Felcsútra, 25 bajnokin szerepelt eddig, 24-szer volt kezdő. Két gólt szerzett, a másodikat néhány napja a DVSC ellen (2–2).

„Nehéz mérkőzés volt a Diósgyőr elleni – folytatta. – A szünetben váltottunk, ami bejött, megnyertük a mérkőzést. Elérhető közelségbe került a bronzérem, az lenne az igazi ajándék nekem! Az a célunk, hogy mindhárom bajnoki mérkőzésünket megnyerjük, és ha olyan egységesek leszünk a bajnokság hátralévő mérkőzésein, mint a DVTK otthonában, ott lehetünk a dobogón.”

S. ZS.

A FORDULÓ LEGJOBBJA: Haraszti Zsolt, Paks
Duplázott a paksiak támadója, remekül futballozott a Kaposvári Rákóczi ellen. Már gól nélküli állásnál is volt egy veszélyes szöglete, amelyből csapata megszerezhette volna a vezetést. Több mint két év után szerzett gólt az NB I-ben, legutóbb 2018. április 28-án volt eredményes (Paks–Fehérvár 1–0). Kulcsszerepet játszott abban, hogy csapata három pontot szerzett.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA


A FORDULÓ KÉPE

Meg ne moccanj! Iszlai Bence (balra) és Szolnoki Roland vadász módjára lesett a labda után (Fotó: Szabó Miklós)
Meg ne moccanj! Iszlai Bence (balra) és Szolnoki Roland vadász módjára lesett a labda után (Fotó: Szabó Miklós)

A FORDULÓ GÓLJA
A DVTK–Puskás Akadémia bajnoki 21. percében Deutsch László elé pattant a labda, s a hátvéd 21 méterről ballal, egyből kilőtte a kapu bal sarkát.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
13 gólos

Radó András (ZTE FC)

11 gólos
Davide Lanzafame (Bp. Honvéd)

10 gólos
Könyves Norbert (Paks)
Bobál Gergely (ZTE FC)

9 gólos
Babatunde Adeniji (Debrecen)
Franck Boli, Olekszandr Zubkov (Ferencváros)
Armin Hodzic (Mol Fehérvár)
David Vanecek (Puskás Akadémia)

8 gólos
Budu Zivzivadze (Mezőkövesd)
Futács Márkó (Mol Fehérvár)
Feczesin Róbert (Újpest)

NB I, 2019–2020, 30. FORDULÓ
JÚNIUS 16., KEDDHELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Kisvárda–ZTE FC 0–1
Kisvárda,Várkerti Stadion815Iványi Zoltán
Bp. Honvéd–Ferencváros 0–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion876Andó-Szabó Sándor
JÚNIUS 17., SZERDA
Paks–Kaposvár 3–0
Paks, Paksi FC Stadion500
Solymosi Péter
Fehérvár–Debrecen 1–0
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó1812
Vad II István
Diósgyőr–Puskás Akadémia 1–2
Miskolc, DVTK Stadion2910
Karakó Ferenc
Újpest–Mezőkövesd 1–1
Budapest,Szusza Ferenc Stadion2300
Pintér Csaba
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC3021 7 256–23+3370
2. Mol Fehérvár FC3017 8 553–26+2759
3. Mezőkövesd Zsóry FC3013 8 940–28+1247
4. Puskás Akadémia FC301211 746–38 +847
5. Diósgyőri VTK3012 51338–42 –441
6. Budapest Honvéd3011 81131–38 –741
7. Zalaegerszegi TE FC3010 91147–41 +639
8. Újpest FC3010 71338–43 –537
9. Paksi FC3010 71340–47 –737
10. Kisvárda3010 51537–41 –435
11. Debreceni VSC30 9 51642–56–1432
12. Kaposvári Rákóczi FC30 4 22424–69–4514
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik