NB I: „A magyar topcsapatok a román elittel egyenrangúak pénzügyileg”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.03.11. 10:07
null
Lyes Houri, avagy a Bűvész a télen érkezett a Viitorulból Fehérvárra, az NB I-ben eddig nyolc meccsen egy gólt és két gólpasszt jegyzett (Fotó: molfehervar.hu)
A téli átigazolási időszakban a labdarúgó NB I-ben folytatódott az elmúlt egy-két év azon tendenciája, hogy a magyar klubok előszeretettel igazolnak légiósokat a román piacról, illetve olyan labdarúgókat, akik már játszottak a román élvonalban – közel húsz ilyen futballistát találni jelenleg a hazai első osztályban. Minek köszönhető a folyamat, milyen típusú játékosok jönnek, mely klubokhoz és mennyit profitálnak belőlük a magyar csapatok?

 

Az elmúlt héten, a DVTK–Újpest (2–1) bajnokin a két csapatban három olyan labdarúgó lépett pályára, aki korábban a román élvonalban is futballozott, és nem is a „futottak még” kategóriájú klubokban, ráadásul a háromból ketten, a DVTK két volt CFR-játékosa, a portugál Rui Pedro és a macedón Mirko Ivanovszki főszerepet is játszott a találkozón egy-egy góllal. Az Újpest a télen a Viitorulból átigazolt Andreias Calcannal a kezdőjében állt fel.

A téli átigazolási időszakban 27 légiós érkezett az NB I-es klubokhoz (egy már távozott is közülük), 23 külföldi pedig odébbállt. A legnagyobb számban horvátok (Antun Palic, Stjepan Ostrek, Dinko Trebotic), szerbek (Luka Milunovics, Nemanja Obradovics, Szlobodan Szimovics) és ukránok (Jurij Habovda, Danilo Rjabenko, Artem Favorov) vannak közöttük. A többség a Magyarországtól délre, illetve keletre található országokból származik, a téli érkezők közül Calcan mellett a Fehérvárra szerződő francia-marokkói Lyes Houri is a román élvonalból, úgyszintén a Viitroultól jött, míg a Kisvárda a volt Steaua-védőt, a 33 éves, 12-szeres román válogatott Iasmin Latovlevicit szerezte meg a török másodosztályból. Igaz, utóbbit NB I-es mérkőzésre még nem nevezték (csak a Kisvárda megye I-es második csapatában lépett pályára), és a legfrissebb hírek szerint a nyáron a CFR-be szerződhet, Kolozsvárra.

15 VOLT LIGA 1-ES JÁTÉKOS JÁTSZIK AZ NB I-BEN

A téli érkezőkkel együtt összesen 17 olyan futballistát találunk az NB I-es klubok kereteiben, aki korábban játszott a román élvonalban.

„A kilencvenes években, amikor a legmagasabb volt az NB I-ben szereplő romániai futballisták száma, egyértelműen jobban lehetett keresni a magyar élvonalban, mint – a bukaresti topcsapatokat leszámítva – a románban – véli a témával kapcsolatban a Nemzeti Sport kolozsvári tudósítója, Boros Miklós. Ez a helyzet az ezredforduló után változott meg, amikor a román futballban egyrészt megjelent egy tényleg tőkeerős befektetői réteg, másrészt a Profi Ligának sikerült évi nettó 27 millió eurós televíziós szerződést kötnie, amellyel még az alsóházi klubok is minimum megduplázták a költségvetésüket. Attól kezdve a román futballisták, valamint a román bajnokság légiósai leginkább jobban fizető nyugati, illetve ázsiai bajnokságokba szerződtek, a magyar piac teljesen háttérbe szorult.”

Az elmúlt másfél évben viszont 12 játékos is érkezett Romániából az NB I-be, míg két korábbi román válogatott, a már említett Latovlevici és Claudiu Bumba Törökországból jött hozzánk. A legértékesebb érkező ezen a télen a 23 éves Dragos Nedelcu lehetett volna, akinek értékét 1.5 millió euróra becsüli a Transfermarkt, de az FCSB játékosa ügyében nem született megállapodás.

„Az, hogy az elmúlt évben ismét megindult egy, a korábbinál azért kisebb játékosmozgás Romániából Magyarországra, elsősorban azt jelenti, hogy az NB I-es klubok is meg tudják fizetni a Liga 1-es játékosokat – indokolta a változást kollégánk. – Ha nem is a csúcsot, hanem az átlagot – bár a Nedelcu és a Fehérvár közötti téli tárgyalás azt mutatja, hogy a magyar topcsapatok már a román elittel egyenrangúak pénzügyi szempontból. Kilenc klubnál akad korábban a Liga 1-ben futballozó játékos, és nemcsak románok: az említett játékosok fele mindkét országban légiósnak számít. Utóbbiak között több a válogatottságig jutó játékos, a macedón Nikolov és Ivanovszki, az albán Aliji, a fehérorosz Karnyicki. A románok közül Latovlevici és Bumba mellett Grozav valamint Rus szerepelt már a román nemzeti együttesben – utóbbi emlékezetes, bár egyoldalú nyilatkozatháború után.”

A mozgás ugyanakkor továbbra is szinte teljesen egyirányú, hiszen a Haladástól érkező Reagy Ofosut (FC Botosani) és a Sepsi erdélyi magyar futballistáit (Fülöp István, Fülöp Lóránd és Kovács Lóránt) leszámítva a Liga 1-ben jelenleg nincs olyan, aki korábban Magyarországon játszott.

KÖZÉPKATEGÓRIÁS LÉGIÓSOK; KISVÁRDÁN KÉTFÉLE ROMÁN JÁTSZIK

Boros Miklós hozzátette, az elmúlt másfél év átigazolásai azért is figyelemreméltók, mert olyan „középkategóriás játékosok” érkeztek Romániából az NB I-be, akik korábban a Liga 1-ben jó csapatokban folyamatosan játszottak is, még ha nem is számítottak kulcsembernek. Ez alól talán csak Bőle Lukács kivétel, aki a Poli Iasi egyik legjobbja volt, mielőtt hazatért a Ferencvárosba, ám ő érkezett az egyik leggyengébb csapatból.

Más kérdés, hogy egyelőre az NB I-ben csak kevesen tudtak igazán meghatározóvá válni. Gheorghe Grozav egy év alatt a Kisvárdában 37 bajnokin 12 gólt szerzett, ő nyújtotta eddig a legjobb teljesítményt az érkezők közül, de november óta nem talált a kapuba. Caludiu Bumba 18 meccsen szerzett két gólja már nem mondható kiemelkedőnek. A DVTK-ban a Mirko Ivanovszki, Rui Pedro kettős együtt a legutóbbi öt fordulóban ugyan öt gólt szerzett, de korábban a Fehérvárban, illetve a Ferencvárosban egyikük sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. A legtöbb román labdarúgót (ötöt) a Kisvárda foglalkoztatja.

A Kisvárda kétfajta román légióst igazolt eddig: olyat, aki Románban is kiegészítő ember volt (például Cornel Ene és Mihai Minca) vagy Romániából keletre szerződött, de ott várakozáson alul szerepelt – mondta Boros. – Ebbe a sorba tartozik a néhány évvel ezelőtt nagy reménységnek tartott Bumba és Grozav is, mind a ketten játszottak Törökországban. Közös vonás a kisvárdai román légiósokban, hogy mindannyian erdélyiek (Kolozsvár, Gyulafehérvár, illetve Szatmár környékéről valók). Látszik, hogy a klubnak van kapcsolata román menedzserekkel, klubvezetőkkel. Amikor az ősszel Kolozsváron játszottak edzőmeccset a CFR-rel, azzal a céllal is érkeztek, hogy felmérjék a román bajnok kiegészítő játékosait, akiket kölcsönvehetnének, de mivel a CFR az ősszel továbbjutott az Európa-ligában, nem engedett el senkit azok közül, akik Kisvárdán a télen képbe kerülhettek volna.”

KORÁBBI LIGA 1-ES JÁTÉKOSOK AZ NB I-BEN

DVSC: Nikola Trujics (szerb, Botosani)
DVTK: Mirko Ivanovszki
(északmacedón, klubjai a Liga 1-ben: Astra, CFR), Rui Pedro (portugál, CFR)
MOL FEHÉRVÁR: Lyes Houri (francia, Viitorul), Boban Nikolov (északmacedón, Viitorul), Adrian Rus (román, Sepsi OSK)
BP. HONVÉD: Naser Aliji (albán, Dinamo Bucuresti)
KAPOSVÁR: Zsiga Ervin (romániai, FC Vaslui), Antun Palic (horvát, Dinamo Bucuresti)
KISVÁRDA: Claudiu Bumba (román, ASA, Dinamo Bucuresti, Concordia Chiajna), Cornel Ene (CFR, Pandurii, Juventus Bucuresti), Gheorghe Grozav (Unirea Alba Iulia, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiesti, Dinamo), Mihai Minca (román, Alba Iulia, Rapid Bucuresti, Gloria Buzau, FC Brasov, CFR, FC Voluntari), Iasmin Latovlevici (román, Poli Timisoara, Gloria Bistrita, Steaua)
MEZŐKÖVESD: Alekszandr Karnyicki (fehérorosz, Sepsi OSK)
ÚJPEST: Andreias Calcan (román, Universitatea Cluj, Viitorul)
ZTE: Bőle Lukács (Poli Iasi)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik