A kisvárdaiak a Fehérvár ellen is győzelmet ünnepelhettek

A FORDULÓ GYŐZELME: KISVÁRDA

Nem történt semmi különös, a mezőny legjobb hazai eredménysorral rendelkező csapata, a Kisvárda legyőzte a vendégként elért eredmények alapján számított tabellautolsót – a Mol Fehérváron kívül nincs más együttes az OTP Bank Ligában, amely a 2021-es őszi szezonban ne nyert volna meccset otthonától távol. Meglehet, ez alapján nem is volt reális elvárás vele szemben, hogy éppen a házigazdaként legeredményesebb Kisvárda otthonában legyen eredményes.

Most akkor kifordult a négy sarkából a világ, vagy végképp meg kell barátkozni azzal, hogy az élvonalban negyedik idényüket töltő szabolcsiakkal immár dobogóesélyesként kell számolni? A jól rajtoló csapatot a jelek szerint nem törte meg, hogy az ősz akkori rangadóján 4–0-s vereséget szenvedett a Ferencvárostól, majd Dunaszerdahelyre távozott addigi sikeredzője, Joao Janeiro. A megbízott vezetőedző, Erős Gábor irányításával három mérkőzésen hét pontot szerzett a Kisvárda, az egyetlen – gyirmóti – botlás alkalmával is a hosszabbítás perceiben hiúsult meg a győzelme (1–1), az azóta lejátszott két hazai összecsapását megnyerte, elsősorban ellentmondást nem tűrő meccskezdéseinek köszönhetően.

„Természetesen könnyebb dolga van a csapatnak, ha jól kezdi a mérkőzést, és mi törekszünk is erre, szerencsére az utóbbi időben ez sikerült is – mondta lapunknak Lazar Csirkovics, aki a Mol Fehérvár FC ellen 2–1-re megnyert vasárnapi mérkőzésen már a harmadik percben betalált, ezzel a Kisvárda második leggyorsabb gólját szerezte az NB I-ben. – Ez volt a bajnokságban az első gólom, az előző kiírásban az MTK ellen elért találatomat is fejjel szereztem. Begyakorolt figuráról van szó, szerencsére ezekből van több is, most ezt vettük elő, amikor az ötösön belülre íveltük a labdát. Nem volt könnyű dolgom, hiszen a kapunak háttal állva csúsztattam, de annál szebben sikerült a befejezés.”

A 29 éves szerb védő hozzátette, a bajnokságban az egyik legjobb első fél­időt produkálta a Várda, amely a szünet után sem kizárólag az előny megtartására törekedett – a rutinos játékos meglátása szerint akkor is csapata járt közelebb az újabb gól megszerzéséhez, az előny növeléséhez.

No, de mi változott azóta, hogy távozott Joao Janeiro? Mert az eredményesség alapján szinte semmi.

„Továbbra is keményen dolgozunk, talán még többet is azóta, amióta távozott a portugál vezetőedző   – adott magyarázatot Csirkovics.  – Sok jó meccset játszottunk már a mostani idényben, többször, így vasárnap is megmutattuk, hogy nagyon jó csapat vagyunk. Higgye el, nemcsak a pályán belül, hanem pályán kívül is. Ugyan soknemzetiségű a társaság, de remek közösséget alkotunk. Emellett minőség is van a csapatban, ez pedig rendre kifizetődik.”

A korosztályos válogatottsági ranglétrát anno végigjáró bekk sem „nyeretlen kétéves”, hiszen a Partizan Beograddal (amelynek színeiben 2014 és 2018 között játszott) két-két szerb bajnoki és kupaelsőséget szerzett. Jelen állás szerint a Kisvárda lehet a Ferencváros legnagyobb kihívója a mostani idényben. Cél a harmadik bajnoki cím?

„Van tapasztalatom a trófeák megszerzésében, ez az egyik legjobb, amit játékosként a futballban elérhetsz. Ha a bajnoki cím nem is feltétlenül reális cél, de társaimmal együtt azért küzdök, hogy olyan helyen végezzünk, amely garantálja a következő évi nemzetközi kupaszereplést   – beszélt a tervekről Lazar Csirkovics, aki az ellenfelek soraiban hétről hétre találkozhat honfitársaival, s közülük sokakat nagyra tart. – Már a Partizan vagy éppen a svájci Luzern és az izraeli Maccabi Netanya színeiben is voltak remek csapattársaim, és a magyar bajnokságban is sok a balkáni légiós, főleg a szerb. Nem tudnám megmondani, ki közülük a legjobb, de az újpesti Nemanja Antonov és Branko Pauljevics, továbbá a Honvédban játszó Nenad Lukics és Dusan Pantelics azok közé tartozik, akiket kimondottan jó futballistának tartok. És persze ne feledkezzünk meg kisvárdai csapattársaimról, Szlobodan Szimovicsról és Lazar Zlicsicsről sem.”  
                              
BODNÁR TIBOR

Adrian Mutu (középen) Révész Attila (balra) sportigazgató társaságában nézte végig a Kisvárda–Fehérvár mérkőzést (Fotó: Kovács Péter)

 

A FORDULÓ VENDÉGE – ADRIAN MUTU

Amint arról a Kisvárda–Mol Fehérvár mérkőzés tudósításában is írtunk, a vasárnap délutáni bajnokit a helyszínen nézte végig Adrian Mutu a korábbi 77-szeres román válogatott lehet az NB I meglepetéscsapatának új vezetőedzője.

Joao Janeiro távozása után (a portugál szakvezető a DAC-hoz szerződött) megbízott vezetőedzőként Erős Gábor irányít a kispadról (tegyük hozzá: sikerrel), aki a hirtelen jött váltás apropóján öt meccsre kapott megbízást. Hétfőn edzőfronton nem történt változás: azaz Adrian Mutu csupán nézője volt a 2–1-re megnyert bajnokinak.

Más kérdés, hogy korábban Révész Attila a kisvárdai klub sportigazgatója nyilatkozott arról, hogy Mutu neve szerepe az edzőjelöltjeik között, és a román edző is megerősítette a kisvárdai érdeklődést.

A FORDULÓ TRÜKKJE – KOVÁCSRÉTI MÁRK

Fineszes megoldás volt. Az MTK–Budapest–Újpest bajnokin a szabadrúgáshoz készülődő Kovácsréti Márk azonnal észrevette, hogy a lilák sorfala mögött az újkori trend szerint nem fekszik keresztbe játékos, úgyhogy több sem kellett neki, ravaszul a felugró (!) futballisták talpa alatt küldte a hálóba a labdát, s egyenlített.

„Miután kiállították játékosunkat, Marko Perkovicot, és szabadrúgást végezhetett el az Újpest, mi – ahogyan mostanság szokáslefektettünk egy futballistát a sorfal mögé, ha laposan lövi a játékos, akkor se jelentsen veszélyt – mondta lapunknak Kovácsréti Márk, az MTK Budapest 21 esztendős szélsője. –  Amikor a hajrában viszont mi jutottunk szabadrúgáshoz, láttam, a sorfal áll, nem feküdt le senki a gyepre. Ekkor eldöntöttem, hogy laposan lövöm ki a bal alsó sarkot. Csodálatos érzés volt, amikor bent láttam a labdát a kapuban, főleg annak tükrében, hogy még sosem próbáltam így gólt szerezni szabadrúgásból... Hozzáteszem, hogy még edzésen sem, pedig rengeteget gyakoroljuk. A legjobbkor sikerült!”

A fiatal játékos harmadik NB I-es gólját szerezte, az első kettőt még a Kisvárda színeiben, az egyiket éppen mostani csapata, az MTK, a másikat a Kaposvár ellen.

„Többet, sokkal többet várok el magamtól, gólokat akarok szerezni és gólpasszokat adni. Márton Gábor vezetőedző érkezésével új impulzust kapott a csapat, egyre inkább látszik a keze nyoma az együttesen. A héten már jobb hangulatban telhet a munka, az utóbbi időszak mindenkit megviselt: az Újpest elleni meccs előtti hét bajnokin nyeretlenek maradtunk, mindössze két pontot gyűjtöttünk, és egy rúgott gól mellett tizenötöt kaptunk – nagyon ritkán fordul elő ilyen rossz széria egy csapat életében. Még két meccs vár ránk az évben, fogadjuk a Fehérvárt és a Paksot, jó lenne úgy kezdeni a téli szünetet, hogy a középmezőnyben állunk, eltávolodva a veszélyzónától.”   CS. A.

A FORDULÓ FELFEDEZETTJE – UBOCHIOMA MESHACK

Hiába vezetett hazai pályán a ZTE a Debreceni VSC ellen, s hiába futballozott jobban az első félidőben, a második fél­időben rákapcsolt a Loki, s egyre veszélyesebben játszott, mígnem Dzsudzsák Balázs fantasztikus szabadrúgásgóllal egyenlített is. Ezután határozta el magát cserére a ZTE-t megbízott edzőként irányító Ferenczi István, igaz, előtte telefonon egyeztetett a betegség miatt a bajnokit televízión keresztül figyelő Waltner Róberttel, s úgy döntöttek, elérkezett az ideje a gyors Ubochioma Meshack bevetésének.

 
A vezetőedző telefonált, hogy álljon be a győztes gól szerzője – mestermérlegek
 Videó: Dzsudzsák Balázs hatalmas gólt lőtt szabadrúgásból – a forduló szabadrúgása

Talán az edzői stáb tagjai sem gondolták, hogy három pontot ér a döntés, a húszéves támadó ugyanis pályára lépése után egy perccel, másodszori érintéssel győztes gólt szerzett: Josip Spoljaric ívelése után, látványos mozdulattal fejelte a labdát a DVSC kapujába. Hatalmas volt az egerszegiek nigériai légiósának öröme, hiszen első NB I-es gólját szerezte.

A csatár két éve került egy nigériai futballakadémiáról Zalaegerszegre – a Nemzeti Sport Online-on korábban részleteiben bemutatott, a nigériai magyar konzulátus közreműködésével kialakult szakmai kapcsolat révén –, s bár a vezetők elégedettek voltak a „Mesinek” becézett légiós edzésmunkájával, erősödés céljából az év elején kölcsönadták a szlovén második vonalban szereplő Lendavának, ahol aztán tizennyolc meccsen tizenkét gólt szerzett. Nyáron visszatért a ZTE-hez, s négyszer kezdőként, tíz alkalommal pedig csereként kapott lehetőséget.

„Mérkőzésről mérkőzésre vártam már, hogy végre gólt szerezzek   – mondta Ubochioma Meshack.      – Örülök, hogy sikerült; az átadás is nagyon jó volt, szó szerint megtalált. A Debrecen ellen mindenki jól játszott, csapatként nagyot küzdöttünk, és éppen ez az akarat kellett a sikerhez. Remélem, később is szerepet kapok, s ígérem, ha lehetőségem adódik, gólokkal segítem az együttest.”   V. GY.

A FORDULÓ ÁSZA – ÁDÁM MARTIN

Pályafutása legjobb idényét futja Ádám Martin, mégsem lehet elégedett. A Paksi FC 27 esztendős támadója az idény valamennyi bajnokiján kezdett, a tizenöt mérkőzésből tizenegyen a hálóba talált (a Honvéd ellen kétszer is), és bár 12 góllal vezeti az NB I-es góllövőlistát, csapata az utolsó nyolc találkozójából csak egyet nyert meg, ami egyelőre a nyolcadik helyre elegendő.

GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!

 

„Nyilván örülök a góljaimnak, de a futball csapatjáték, maradéktalanul elégedett akkor lehetek, ha győz a Paks és mellette jó pozíciót foglal el a táblázaton  – mondta Ádám Martin. Aki látta a Honvéd elleni meccsünket vagy az előtte játszott mérkőzéseinket, tudja, noha az eredmények nem úgy jönnek, ahogy szeretnénk, a játékunkkal nincs különösebb probléma. A helyzeteket kialakítjuk, a mezőnyben a legtöbb gólt szereztük, ám amiből az előző bajnoki esztendőben jól jöttünk ki, abból a mostani idényben nem, vagyis egy kicsit több szerencsére lenne szükségünk. Pakson a csapategység mindig is rendben volt, így van ez most is! Dolgozunk keményen, nincs pánik, vár még ránk ebben az évben két bajnoki, a legtöbbet próbáljuk kihozni belőlük.”

Ádám Martin pénteken a Budapest Honvéd (2–3) ellen fantasztikus lövéssel szerzett vezetést csapatának, aztán 11-esből is betalált, ám hiába duplázott, ez nem volt elegendő a pontszerzéshez.

 

„Nyolc mérkőzésből csak egyszer nyerni, meglehetősen harmatos teljesítmény, szóval ha rendbe akarjuk tenni a szezonunkat, az Újpest és az MTK ellen is három pontot kell szereznünk. Hogy mostanában mennyien gratulálnak a góljaim után? Sokan, de a helyén kezelem, ugyanaz a srác vagyok, aki korábban voltam. Mindig próbálom magamból kihozni a maximumot, az edzéseken is koncentrálok, szóval van meló ebben a teljesítményben. Amikor egy futballista jól teljesít, annak azért van háttere is – hála az égnek körülöttem is rend van. Nem vertem nagy dobra, de magamban azt mondtam az idény kezdete előtt, jó volna tizenöt gólt szerezni. Most már azért nem bánnám, ha a végén kettessel kezdődne az a szám, és persze a csapat is előrelépne.”     Z. A.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

 

NB I, 2021–2022, 15. FORDULÓ
 HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
December 3., péntek
Paks–Budapest Honvéd 2–3
Paks, Paksi FC StadionBerke Balázs
800
December 4., szombat
Gyirmót FC Győr–Mezőkövesd 0–1 Gyirmót, Alcufer StadionVad II István
785
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Groupama ArénaAndó-Szabó Sándor
6011
ZTE FC–DVSC 2–1
Zalaegerszeg, ZTE ArénaCsonka Bence
712
December 5., vasárnap
Kisvárda–Mol Fehérvár 2–1  Kisvárda, Várkerti StadionSolymosi Péter
1521
MTK Budapest–Újpest FC 2–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
1977

 

AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 14 10 2 2 31–10 +21  32
  2. Kisvárda 15 9 3 3 28–16 +12  30
  3. Puskás Akadémia 14 8 3 3 21–17 +4  27
  4. Mol Fehérvár 15 6 5 4 20–18 +2  23
  5. Mezőkövesd 15 6 4 5 19–24 –5  22
  6. Budapest Honvéd 15 6 1 8 28–29 –1  19
  7. Zalaegerszegi TE 15 5 4 6 21–31 –10  19
  8. Paksi FC 15 5 3 7 35–31 +4  18
  9. MTK Budapest 15 4 3 8 12–25 –13  15
10. Debreceni VSC 15 3 5 7 28–29 –1  14
11. Újpest FC 15 3 5 7 20–25 –5  14
12. Gyirmót FC Győr1534817–25–8 13