Csabai József 1932–2023

 

Csabai Sátoraljaújhelyben született 1932-ben, az akkor hivatalosan Budapesti Kinizsinek nevezett Ferencvárosban lett élvonalbeli játékos 1956-ban és a B-, valamint az olimpiára készülő válogatottba is bekerült. Balösszekötőként vagy más csatárposztokon szerepelt az NB I-ben, már diplomás, TF-et végzett testnevelőként. 1956 után a Real Zaragozánál lett ismét élvonalbeli játékos 1958-ban Spanyolországban, ahova már Amerikából tért vissza.1961-ig játszott és élt Spanyolországban, kis híján a Real Madrid játékosa lett, miután a Zaragoza színeiben gólt lőtt a Real Madridnak a Bernabéuban, és a meccs legjobbja lett, ám egy súlyos sérülés véget vetett a pályafutásának.

Csabai József Puskás Ferenccel

Fél évig Puskáséknál, Madridban lakott, míg a jövőjét tervezgette, majd újra engedett a volt ferencvárosi kapus és TF-es diáktársa, Henni Géza hívásának és az Egyesült Államokba költözött, ahol egy ideig John F. Kennedy elnök fiának gimnáziumi testnevelőtanára is volt. Újabb diplomát és doktorátust szerzett New Yorkban, majd Puskás Ferenc hívására a pályaedzője lett a Vancouver Royals NASL (North American Soccer League) csapatnál, együtt utazták körbe Észak-Amerikát. A liga csődbe ment, Puskás visszatért Európába, Csabai azonban megnősült, és végleg Vancouverben telepedett le. Fontos szerepet játszott a kanadai labdarúgás fejlődésében, orvosi rendelőt és focisulit vezetett, de kiropraktőrként európai sztárokat is gyógyított, például a 90-es évek nagy Milanjánál.

Már nyugdíjasként lett tagja a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai irányító testületének és a Puskás Ferencné által alapított Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumának, nyolcvan fölött is rendszeresen járt haza Budapestre, Sátoraljaújhelybe és a felcsúti Puskás-Suzuki-kupáknak is állandó vendége volt. Utolsó éveit egy otthonban töltötte, haláláról a fia, Robert tájékoztatta lapunkat, aki maga is játszott a kanadai ifjúsági válogatottban, és rövid ideig a Budapesti Honvéd és a South Melbourne futballistája is volt, testvére, Chris pedig édesapjuk orvosi praxisát vitte tovább.

Csabai József, vagy ahogy Kanadában ismerték, Joe Csabai március 7-én lett volna 91 esztendős.

Közel egy évtizede életútinterjút adott a FourFourTwo magazinnak.