A ZTE meglepte és legyőzte az olasz bajnok Milant

Vajda György (riport), Rusznák György (percről percre), Nagy-Pál Tamás (videó), Meder István és Szabó Miklós (fotó)Vajda György (riport), Rusznák György (percről percre), Nagy-Pál Tamás (videó), Meder István és Szabó Miklós (fotó)
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 17:49
A ZTE alaposan meglepte a felkészülési meccsre Zalaegerszegre utazó olasz bajnok Milant, hiszen kevesebb mint 30 perc alatt háromgólos előnyre tett szert. Az olaszok megrázták magukat, átvették az irányítást, de csak két gólra voltak képesek, így a magyar csapat 3–2-re nyert a hazai közönség nagy örömére.
Elbukott a Milan Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Elbukott a Milan Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Zalaegerszegi TE–Milan (olasz) 3–2 (3–1)
Zalaegerszeg,
ZTE Aréna, 11 114 néző. Vezette: Andó-Szabó
ZTE:
Demjén – Gergényi, Mocsi, Kálnoki-Kis, Bedi – Tajti, Szankovics, Meshack (Diego Santos, 65.) – Májer (Huszti A., 65.), Németh D. (Ikoba, a szünetben), Szalay (Kovács B., a szünetben). Vezetőedző: Ricardo Moniz
MILAN:Tatarusanu (Maignan, 60.) – Florenzi (Calabria, 60.), Kalulu (Krunic, 60.), Gabbia, Ballo-Touré (Tomori, 60.) – Tonali (Adli, 60.), Brescianini (Bennaszer, 60.) – Junior Messias (Saelemaekers, 60.), B. Díaz (D. Maldini, 60.), Rebic (R. Leao, 60.) – Giroud (T. Hernandez, 60.). Vezetőedző: Stefano Pioli
Gólszerző:Meshack (2.), Mocsi (24.), Tajti (27.), ill. Giroud (30. – 11-esből), Krunic (86.)

FELVEZETÉS

Ilyen volt a ZTE-fieszta (Fotó: Szabó Miklós)
Ilyen volt a ZTE-fieszta (Fotó: Szabó Miklós)

A 8-as főúton haladva már a Somló-hegy lábánál érzékelni lehetett, nagy eseményre lehet számítani. Az út mellett jól öltözött középkorú hölgy, fején ferraris sapkával, a Milan vörös-fekete sáljával a nyakában lelkesen stoppolt, ám egyetlen jármű sem állt meg az intésére. Vélhetően azért nem, mert tömve voltak az autók és a kisbuszok – Zalaegerszegre igyekeztek, ahol a ZETE Fieszta rendezvénysorozat keretében az NB I-es klub a 123 éve alapított, hétszeres BEK-/BL-győztes, 19-szeres olasz bajnok Milant látta vendégül.

Hatalmas érdeklődés előzte meg a gálameccset, a szervezők szerint már két hete elkeltek a belépők, amelyekből a jelek szerint jutott az ország legtávolabbi pontjára is, hiszen útközben Győrből, Budapestről, Miskolcról és Magyarbóly felől érkező kisbuszokat kellett előzgetniük az időnként 150 kilométer/órás sebességgel közlekedőknek. Természetesen nem csupán a húsz évvel ezelőtt bajnokságot nyerő zalai csapatra voltak kíváncsiak. A vörös-feketébe öltöző szimpatizánsok tudták, hogy csapatuk legnagyobb sztárja, Zlatan Ibrahimovic sérülés miatt nem tartott Magyarországra a többiekkel. Az olaszok különgépe egyébként pénteken landolt a közeli Sármelléken, a csapat egy szép hévízi motelban szállt meg.

Nagy érdeklődés fogadta a Milant Zalaegerszegen (Fotó: Meder István)
Nagy érdeklődés fogadta a Milant Zalaegerszegen (Fotó: Meder István)

Két órával a meccs előtt hatalmas tömeg várta a Milan buszát a ZTE Aréna kapuja előtti utcákban, aztán amikor megjelentek a csapatot szállító járművek, ünnepelt a nép. Az egyik sofőrt megzavarhatta az üdvrivalgás, mert kevés híján elsodorta a kapulábat, szerencsére nagyobb baj nem történt, ám a jármű károsodást szenvedett. Noha Ibrahimovic nem szállt le a buszról, a mindig elegáns korábbi hátvédcsillag, jelenleg sportigazgató Paolo Maldini itt volt, őt hangos taps kísérte az öltözőbe. Természetesen jutott az ünneplésből a húsz évvel ezelőtt, 2002-ben bajnokságot nyerő ZTE játékosainak is, akik a mérkőzés előtt körbesétáltak a lelátók előtt, és párás tekintettel fogadták a gratulációkat, valamint a kezükbe nyomott emlékplakettet.

Téved, aki azt hiszi, barátságból érkeztek az olaszok Zalaegerszegre, a szervezőknek bizony mélyen a kasszába kellett nézniük, hiszen a fellépés, az utazás, no meg a minden igényt kielégítő szállás nem két fillérbe került. De így is megérte: egyrészt Zalaegerszegen a Milanhoz mérhető sztárcsapat korábban nem fordult meg, másfelől a húsz évvel ezelőtti bajnokok megérdemelték a méltó megemlékezést. S mint azt a klubhoz közeli forrásokból megtudtuk, a bevétel nemcsak a Milannal kapcsolatos kiadásokat, hanem a rendezés költségeit is fedezte. Csaknem 12 ezer belépő várt gazdára, hat-, illetve tízezer forintba kerültek. A legnagyobb haszon persze az, hogy a zalaegerszegi fiatalok testközelből láthatták, mit tudnak a világszínvonalat képviselő labdarúgók.

ZTE-gólöröm a Milan ellen – háromszor is (Fotó: Meder István)
ZTE-gólöröm a Milan ellen – háromszor is (Fotó: Meder István)

ÖSSZEFOGLALÓ

És elkezdődött a mérkőzés...

A második percben valósággal felrobbant a zsúfolásig megtelt stadion, amikor Ubochioma Meshack angyali nyugalommal zúdította a labdát a Milan kapujába! A ZTE bátran, harcosan, lendületesen futballozott, Gergényi Bence kisvártatva a kapufát találta el. Ki tudja, talán a hévízi meleg fürdő hatására játszott bágyadtan az olasz bajnokság címvédője, amelynek első helyzetére a 20. percig kellett várni, ekkor Olivier Giroud került a hazai kapu közelébe, ám Kálnoki-Kis Dávid bravúros szereléssel tisztázott a francia válogatott csatár elől. A félidő derekán sokan már az eget lesték, a meteorológusok ugyanis esőzést jósoltak, ám a zuhé helyett gólzápor alakult ki, három perc leforgása alatt további két gólt szerzett a házigazda, míg a Milan jogosan megítélt büntetőből szépített (3–1).

Élvezetes, jó iramú mérkőzést láthattak a nézők, s a ZTE FC játéka tökéletesen rávilágított a kispadra a közelmúltban kinevezett Ricardo Moniz futballfilozófiájára, amelyet a jelek szerint máris elsajátítottak a labdarúgók: nem kell megijedni senkitől, s harcos, letámadásra épülő futballal még a világhírű csapatok ellen is lehet keresnivaló.

A szünet után is letámadott a zalai együttes, ám a hatékonysággal már voltak bajok, a labdaszerzés után ugyanis ritkán alakultak ki helyzetek a Milan kapuja előtt. Aztán Stefano Pioli vezetőedző egy óra játék után sort cserélt, csupán a belső védő Matteo Gabbia maradt a pályán, s a cserék között pályára lépett a legendás Maldini család legfiatalabb tagja, a húszéves Daniel Maldini, aki Giroud helyét foglalta el a csatársorban. Mondani sem kell, a nagypapa és az édesapja után az unoka is olasz bajnoknak vallhatja magát, hiszen már az előző Serie A-évadban is tagja volt az együttesnek. A sorcsere sem tette jobbá a vendégek játékát, sőt a 82. percben a negyedik gólját is megszerezhette volna a ZTE, ám Mike Maignan bravúrral védte Tajti Mátyás bal alsó sarokba tartó labdáját. A 86. percben tovább faragtak a hátrányukon az olaszok az egyre inkább fáradó bal oldali védelem átjátszása után, Rade Krunic látványos mozdulattal rúgott gólt.

Összességében elmondható, a csapatok igazi gálamérkőzést játszottak, ami nyilván a ZTE számára lesz emlékezetesebb, hiszen a zalai gárda, bár tét nélküli meccsen, Európa egyik legjobbját verte meg telt ház előtt. A hálás közönség vastapssal jutalmazta a két együttes futballját és persze a ZTE fantasztikus győzelmét.

A fieszta pedig a találkozó után is folytatódott. 3–2

Kálnoki Kis Dávid: Ádám Martin ellen többet hibáztam, mint a Milan ellen

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek, győzött a ZTE! 3–2

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: A Milan harcol az egyenlítésért, egyelőre a kék-fehérek még állják a sarat.

89. perc: Gyönyörű összjáték után Calabria került helyzetbe, majd 8 méterről nem tudta belőni, pedig már csak a kapussal állt szemben.

86. perc: GÓL! KAPASZKODIK A MILAN! Nem tudott felszabadítani a hazai védelem, Krunic kapta a labdát a tizenhatoson belül, felpörgette magának, majd nagy erővel a léc alá lőtt. 3–2

81. perc: Tajti jobbról szemfüles lövést küldött a bal alsó felé, de Maignan remek vetődéssel védett.

76. perc: Nincs bent! Theo Hernández kapott vissza remekül egy labdát Adlitól, de hiába jutott már túl a labda Demjénen, Kálnoki-Kis kivágta!

74. perc: Ivószünet.

73. perc: Saelemaekers lőtte rá 17 méterről, magasan fölé.

72. perc: Rafael Leao tűzött össze And-Szabó bíróval, pedig nem volt igaza. Még csak sárgát sem kapott.

64. perc: Gergényi húzta vissza ellenfelét, kapott egy sárgát.

64. perc: Maignan kapus majdnem a saját kapujába passzolt, de megúszták az olaszok.

61. perc: Sorcsere a Milannál, szinte mindenki átadja a helyét valakinek, csak Gabbia maradt. Érkezett: Maignan, Bennaszer, Rafael Leao, Saelemaekers, Calabria, Tomori, Adli, T. Hernández, Krunic, Daniel Maldini.

60. perc: HÚHA! Rebic nagy cselekkel került helyzetbe, majd 6 méterről ellőtte, Demjén viszont lábbal mentett. A kipattanót Florenzi rálőtte, a labda Bediről pattant le.

55. perc: Kalulu tört előre nagy lendülettel, Rebichez játszott, aki a tizenhatoson belül nem tudta becsapni az őt remekül szerelő Mocsit.

51. perc: 11 114 néző, telt ház a ZTE Arénában.

50. perc: Ikoba szerzett labdát egy Milan-hibából, majd 15 méterről, a tizenhatos bal sarka közeléből el is lőtte, kicsivel mellé.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Az első félórában meglepte a Milant a ZTE (Fotó: Szabó Miklós)
Az első félórában meglepte a Milant a ZTE (Fotó: Szabó Miklós)

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, vezet a ZTE. 3–1

45. perc: Junior Messias keverte meg a ZTE védőit, majd középre gurított, Giroud pedig 4 méterről belebökött a labdába, Demjén viszont nagy bravúrral, lábbal védett.

Ezen a mentésen még a sajtóhelyen lévő olasz újságírók is elámultak – jelenti a helyszínről Nagy-Pál Tamás kollégánk.

41. perc: Most már egyértelműen a Milan játszik fölényben, a ZTE védekezik.

33. perc: Májer kapott sárgát, mert visszahúzta Giroud-t.

31. perc: A Milan most már felpörgette a játékot, mindjárt jöttek is a helyzetek, és vele a gól.

30. perc: GÓL! A tizenegyest Giroud végezte el, és ballal a kapu jobb oldalába lőtt, Demjén a másik irányba mozdult. 3–1

29. perc: TIZENEGYES! Ballo-Touré rontott be nagy lendülettel a tizenhatoson belülre, Gergényi felrúgta, tizenegyes.

28. perc: Rebic kapott szenzációs indítást, már csak Demjénnel állt szemben, de a magyar kapusnak sikerült menteni

27. perc: GÓÓÓÓL! JÓ NAGY DUGÓ VOLT! Tajti hozta fel a labdát középen, majd lövésre vállalkozott 22 méterről, és kegyetlenül kilőtte a jobb felsőt. 3–0

25. perc: Ivószünet.

24. perc: GÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A ZTE! Nagy bedobás után megcsúsztatta a labdát Kálnoki-Kis, Brescianini nem tudta elfejelni a labdát, így lett jó Mocsinak, aki 5 méterről a kapuba fejelt. 2–0

22. perc: A szöglet után Tonali próbálkozott kapáslövéssel. Majdnem bedobás lett belőle...

20. perc. Rebic indult meg a bal oldalon gyorsan, középre játszott Giroud-hoz, aki 7 méterről lőtt is, de a becsúszó Kálnoki-Kisről szögletre pattant a labda.

16. perc: A másik oldalon Junior Messias egy csellel becsapta Kálnoki-Kist, majd a lövése egy védőről pattant le.

15. perc: Németh kapott remek labdát a Milan tizenhatosának közelében, Kalulut azonban nem tudta becsapni.

8. perc: KAPUFA! Gergényi harcolt meg a labdáért, majd 21 méterről ellőtte, a labda kijött a bal kapufáról, éppen a másik oldalra, a kicsit kiszorított helyzetben lévő Májer elé, aki éles szögből nem találta el jól, Tatarusanu védett.

5. perc: Tajti elkésett becsúszása ért sárga lapot.

2. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A ZTE! Tajti rúghatott szögletet a bal oldalról, jött a csúsztatás a rövidről visszafelé Beditől, lecsapott a labdáraMeshack,és 12 méterről, ballal a léc alá lőtt. 1–0

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a ZTE tiszta kékben, a Milan tiszta fehérben játszik.

A nézők körében felfedezhettük Gianni Annonit, aki nagy Milan-szurkoló. A vendégszektorban is van vagy 300 drukker, a Milanmania, vagyis a magyarországi Milan-szurkolók szervezett csoportja.

A találkozó előtt köszöntötték a 2002-es bajnokcsapat tagjait.

A bemelegítés:

Giroudék Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)
Giroudék Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)

Érkeznek a buszok:

ELŐZMÉNYEK

Helyszínen tartózkodó kollégánk, Polgár László beszámolója szerint a milánóiak repülőgépe délelőtt 11.08 órakor landolt Sármelléken, és a csapat negyedórával később már el is indult Hévízre, ott az egyik szállodában hangol tovább a kora esti meccsre.

A zalaiak játékosai természetesen nagy kedvvel készülnek a mérkőzésre – no persze nemcsak a tizenegy év után olasz bajnoki címet nyerő Milanra, hanem becsülettel fel akarják építeni magukat az OTP Bank Liga jövő pénteken kezdődő idényére. A futballisták a kemény munkától azt remélik, a maximális odaadás kifizetődik a bajnokságban. Igyekezetükkel Ricardo Moniznak, a csapat nyáron kinevezett vezetőedzőjének tiszteletét is kivívták, a holland szakember elégedett velük, ám mint elmondta, az előrelépés érdekében kétszer olyan keményen kell melózniuk, mint a vetélytársaknak.

„Szeretném, ha mindenki elsajátítaná a filozófiát, amelyet képviselek, vagyis azt várom, hogy a játékos legyen agresszív, gondolkodjon támadószellemben, fokozza a tempót és a nyomást, azaz a pályán legyen ő a domináns labdarúgó – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a három évre kinevezett Ricardo Moniz, aki éppen a szemléletváltással próbálja a legtöbbet kihozni a ZTE FC labdarúgóiból. –Az utánpótláskorúaknak is világos az üzenet: legyél tizenhat vagy tizenhét éves, ha elég jó vagy, megkapod a lehetőséget. Nem az számít, hogy nyitottak-e az elképzeléseimre vagy sem, hiszen egyetlen lehetőségük van, amit meg kell ragadjanak. A profi futball ilyen, ha nem vagy fogékony, elhasalsz. Ebben a sportágban a magad ura vagy, ellentétben a társadalom legtöbb tagjával. Gondoljunk csak bele, ha középpályásként tizenöt gólt szerez valaki, ki tudja, lehet, hogy Angliában vagy Spanyolországban köt ki. Jó úton haladunk, tetszik az itt tapasztalt mentalitás, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy vízválasztó idény előtt állunk. Nagy felelősséggel tartozom a klubért és a régióért, amelyet képviselünk. Célunk, hogy a tabellán felkapaszkodjunk, ám csak úgy mehetünk bele a párharcokba, hogy leríjon rólunk, az életünket adjuk a sikerért.”

Fotó: ztefc.hu
Fotó: ztefc.hu

A mérkőzésről szóló beharangozónkat ide kattintva lehet elolvasni.

A ZALAEGERSZEGI TE FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése:június 13.
Június 25.:Nagykanizsa (NB III)–Zalaegerszegi TE 0–2 (Fehér B., Tajti)
Június 29.:Borac Banja Luka (bosnyák)–ZTE FC 2–1 (Májer)
Július 2.:Slaven Belupo (horvát)–ZTE FC 1–2 (Bedi, Kovács B.)

Július 6.: Slask Wroclaw (lengyel)–ZTE FC 3–2 (Szalay Sz., Tajti – 11-esből)
Július 9.:TSV Hartberg (osztrák)–ZTE FC 1–2 (Szalay Sz., Meshack)
Július 13.:Vasas FC–Zalaegerszegi TE FC1–1 (Májer)
Július 16.:ZTE FC–NK Krsko (szlovén II) 4–1 (Tajti, Manzinga, Huszti A., Németh D.)

Július 23.:Zalaegerszegi TE–AC Milan (olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik