NB II: „Ötszázötmillióból is lehet minőségi futballt csinálni” – közzétette teljes költségvetését a Kozármisleny

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2024.03.28. 21:40
Magyar Márk, a mislenyiek klubigazgatója (Fotó: bama.hu)
Egyedülálló módon hozta nyilvánosságra hivatalos honlapján a 2023–2024-es bajnoki idényre szóló teljes költségvetését a HR-Rent Kozármisleny – ebből kiderül, hogy a klub büdzséje 505 millió forint, s célja ezzel az, hogy szemléletformálást érjen el, illetve példát mutasson. Magyar Márk klubigazgató szerint az NB I-es licenckérelem egyébként megköveteli az előző éves, tehát a 2023-as pénzügyi beszámoló közzétételét; a sportvezető ezenkívül beszélt a Nemzeti Sportnak az esetleges élvonalbeli szereplésről, a helyi közösség erejéről, illetve a Pécs–Misleny rivalizálásról is.

 

A klubhonlapon megjelent összegzés szerint a Kozármisleny teljes működésének költségvetése a 2023–2024-es idényben 505 millió forint, amely a következő bevételi forrásokból áll össze:

– MLSZ-taotámogatás, amelyet a klub gyűjtött össze a cégektől: 100 millió forint/szezon;
– minden egyéb MLSZ-támogatás, amelyeket a klub az NB II-es csapat versenyeztetésére, illetve eredményességének függvényében kap, továbbá az utánpótlás-körzetközponti támogatás, illetve a produktivitási bónusz (ez a klub eredményes utánpótlás-nevelését vizsgálja abból a szempontból, hogy az ott nevelkedett játékosok mennyit játszanak a kiemelt felnőttbajnokságokban): összesen 241 millió forint;
– Feleki Attila tulajdonos saját cégeinek támogatása: 146.5 millió forint;
– utánpótlás-tagdíjbevétel és -mérkőzés-jegybevétel: 7 millió forint;
– önkormányzati támogatás: 9.5 millió forint/szezon (+ 1 millió forint az öregfiúkcsapat támogatására).

(A klub megjegyzése az utolsó tételhez: „Ezt a támogatási összeget nem tudjuk pontosan meghatározni, hiszen a 4.5 millió forintos támogatásunk mellé az öregfiúk támogatásán felül jelenleg egy 2.5 millió forintos támogatási összegről kaptunk szerződést, a Facebookon azonban más összegek jelentek meg, amit egyelőre nem tudunk teljesen értelmezni.”)

A kiadásokat ennyire nem részletezték a mislenyiek (például az NB II-es csapat állományának bértömegéről nem szóltak), azonban a főbb támpontokat megadták. A nagyságrendileg 20-20 millió forintos kiadást jelentő két tétel:

– rezsikiadások, illetve az önkormányzati tulajdonú sporttelep fenntartása;
– megfelelő infrastruktúra és edzőpálya híján külsős pályabérletek, illetve a mindennapi edzésre utazás költsége, versenyeztetés költsége.

Továbbá bruttó 5.7 millió forint kifizetése az önkormányzatnak a stadion bérlésére.

(Fotó: kozarmislenyfc.hu)

Az alábbi számok jól mutatják, hogy a Kozármisleny egyértelműen a legkisebb költségvetésű klub az NB II-ben (egyébként az objektív adatbázis szerint a legalacsonyabb értékű játékoskeret is a mislenyi klubé). A Nemzeti Sport megkereste ezzel kapcsolatban Magyar Márkot, a mislenyiek 35 esztendős klubigazgatóját, aki elmondta, hogy több mozgatórúgója is volt annak, hogy ilyen részletesen nyilvánosságra hozták a költségvetésüket.

Fontos leszögezni, hogy az 505 millió forintos költségvetésünk a klub teljes működtetését lefedi, tehát az NB II-es felnőttcsapat mellett az utánpótlás-együtteseket is – ecsetelte Magyar Márk. – Több oka van annak, hogy ilyen részletesen bemutattuk ezt. Egyrészt az NB I-es licenckérelem megköveteli, hogy a honlapunkon nyilvánosságukra hozzuk az előző, 2023-as naptári évi pénzügyi beszámolót; ezt megtettük, s emellett úgy döntöttünk, hogy a 2023–2024-es bajnoki idényre szóló (tehát 2023. július 1-től 2024. június 30-ig érvényes) költségvetésünket is közzétesszük. Szeretnénk ezzel edukálni, vagyis megmutatni másoknak, hogy transzparensen is lehet működni, továbbá a harmadik szempont az, hogy szeretnénk, ha a szűkebb lakókörnyezetünk (beleértve a helyi önkormányzatot, amellyel úgymond hullámzó a viszonyunk) látná, hogy mi nem veszünk ki pénzt a futballból – néhányan sajnos nincsenek tisztában a valósággal, de most már láthatják, hogy mi nem pénzt veszünk ki a futballból. Tehát be akartuk mutatni, hogy hiszen nincs takargatnivalónk, és a jövőben is tervezzük megjelentetni felületeinken a költségvetésünket. Most már látható, hogy így, ötszázötmillióból is lehet minőségi futballt csinálni és jól szerepelni, miközben több NB II-es klub egy-másfél milliárdból gazdálkodik. A jövőben szeretnénk növelni a költségvetésünket, de az továbbra is alapelv marad, hogy kétszer is megnézünk minden forintot, hogy hová megy.”

Talán meglepetést kelthet, hogy Magyar Márk megemlítette, a klub beadja az NB I-es licenckérelmet. Az Aczél Zoltán által irányított csapat jelenleg 42 ponttal az NB II 5. helyén áll, hat ponttal lemaradva a feljutást jelentő 2. helyen álló ETO-tól, ezért felvetődik a kérdés, hogy mennyire lehet reális a pályán a feljutás, illetve osztályváltás esetén sikerülne-e megteremteni a körülményeket a feltételeket az első osztályú szerepléshez.

Úgy gondoljuk, hogy ha csak ötszázaléknyi esélyünk is van a feljutásra, akkor is beadjuk a licenckérelmet, ne ezen múljon a dolog – hangsúlyozta a klubigazgató. – Ha aztán sikerülne a pályán a feljutás, a tulajdonos feladata, hogy biztosítsa a feltételeket az első osztályhoz és az élvonalban nagyobbak a központi bevételek, erre is számíthatnánk – igaz, az biztos, hogy hazai környezetben nem játszhatnánk, ezért Paksot jelöltük meg a kérelemben hazai pályánknak.”

A mislenyiek nagy hangsúlyt fektetnek a szurkolókra, igyekeznek a klubon kívüli közösség felé is nyitni. Példa erre a nemrég kiadott, játékosokról szóló, gyűjthető kártyák, de korábban idősekről szóló megható videót is bemutattak, illetve beugratós videót is készítettek. Honnan jönnek ezek az ötletek?

Van egy kis kreatív csapatunk, amellyel állandóan ötletelünk – mutatott rá Magyar Márk. – Néha mi is nevetünk egy-egy ötleten, aztán fogjuk magunkat, és megvalósítjuk… A fogadtatás jó, és mivel nem csak helyiek, hanem környékbeliek is járnak a meccseinkre a szomszéd településekről (sőt, büszkén mondhatom, hogy átlagban három meccsből kétszer telt ház van, amely kilencszáz nézőt jelent), fontosnak tartjuk, hogy a drukkereket közelebb hozzuk magunkhoz. Mostanában például háromszáz csomag kártyát rendeltünk, és lehet, hogy ez is kevés lesz…”

A Kozármisleny az NB II következő, 26. fordulójában vasárnap 17 órától megyei rangadót játszik, a Pécsi MFC vendége lesz.

Jó a kapcsolat a két klub között, sőt, keretünk harmadát olyan játékosok alkotják, akik korábban Pécsett szerepeltek – mondta a klubigazgató. – Természetesen a Pécsnek nagy hagyományai vannak, tiszteljük, de mivel még sosem utaztunk úgy a rivális otthonába, hogy mi lennénk az esélyesek, továbbá sosem nyerünk Pécsett, most történelmet szeretnénk írni.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik