Szombathelyi tehetségek a PSV-nél – visszavárják őket!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 15:30
null
Hadnagy Zsolt (balra) a PSV akadémiai igazgatójával, Ernest Faberrel és a szombathelyi fiatalokkal, Molnár-Végh Marcell-lel (balról a második), Németh Bencével (balról a negyedik) és Horváth Arnolddal (Fotó: Illés Akadémia)
A múlt héten a szombathelyi Illés Akadémia három, 14 és 16 év közötti tehetsége Eindhovenben, a PSV-nél járt egyhetes ismerkedésen. A tapasztalatokról az akadémia vezető játékosmegfigyelőjével, a fiatalokat Hollandiába is elkísérő Hadnagy Zsolttal beszélgettünk.

 

 

Az Illés Akadémia két kapusa, a 14 éves Németh Bence és a 16 éves Molnár-Végh Marcell, valamint a 15 éves mezőnyjátékos, Horváth Arnold augusztusban egy hetet töltött el a holland PSV akadémiáján.

Az Illés Akadémia vezető játékosmegfigyelője, a korábban Kisinyovban, előtte a Videotonnál is dolgozó Hadnagy Zsolt a Nemzeti Sportnak elmondta, egy évvel ezelőtt azzal a céllal kezdett el Szombathelyen dolgozni, hogy a legmagasabb szintet jelentő tehetségek kerülhessenek a vasiakhoz és hogy a nemzetközi kapcsolatait felhasználva a klub tehetségei is kipróbálhassák magukat külföldön. (Korábban ő ajánlotta például olasz klubok figyelmébe a másfél évvel ezelőtt Győrből Milanba szerződő, ma pedig már az AZ Alkmaarben futballozó Kerkez Milost is).

A SZOMBATHELYI KAPUSISKOLÁNAK MÁR KÜLFÖLDÖN IS HÍRE VAN

Hadnagy Zsolt elmondta, azért is utazhatott két kapus is az Illés Akadémiától a PSV-hez, mert a szombathelyi kapusképzésnek már Európában is jó híre van. Az akadémián folyó kapusképzést a Nemzeti Sport Online-on 2019-ben Németh Gábor és Kutasi Csaba kapusedzők segítségével egy hosszabb cikkben már bemutattuk, amikor Hegyi Krisztián a West Hamhez, Senkó Zsombor a Juventushoz, Kiss Ágoston a Bielefeldhez került. A Szombathelyről külföldre szerződő tehetséges kapusok sora hamarosan akár Németh Bencével és Molnár-Végh Marcell-lel is folytatódhat.

„A tavaly megkezdett munka egyik eredménye például, hogy tavasszal a Haladáshoz szerződött a nagyváradi születésű, 18 éves Simut Mario, aki már alapemberré vált az NB II-es felnőttcsapatban és a román helyett a magyar korosztályos válogatottakat választva be is mutatkozott már az U19-es nemzeti együttesben – fogalmazott Hadnagy Zsolt.A folytatást pedig most ez a hollandiai vendégjáték is jelentette. Három nagyon tehetséges játékossal voltunk Eindhovenben, ők a kint töltött egy hét alatt nyújtott meggyőző teljesítményüknek, a legapróbb részletekre is kiterjedő fizikai és pszichés teszteredményeiknek köszönhetően bekerültek a PSV játékosadatbázisába. Innentől folyamatosan nyomon követik a fejlődésüket, és ha úgy teljesítenek, számíthatnak a jövőben újabb meghívóra, idővel akár szerződést is ajánlhatnak számukra – az egyiküknek erre már most is jó esélye lehet.”

Hadnagy kifejtette, a PSV éves szinten mintegy kétezer utánpótláskorú játékost tesztel különböző formában a világ minden tájáról. Az arra érdemesek bekerülnek egy nagy adatbázisba, őket aztán megfigyelőkön keresztül folyamatosan szemmel tartják. Ha a fejlődésük ezt követően is megfelelő ütemben halad, akkor szerződést kaphatnak az utánpótlásba vagy a PSV második csapatához. A megfigyelők elsősorban a második csapat számára keresnek tehetségeket. S akik aztán a holland másodosztályban szereplő PSV II-ből is ki tudnak emelkedni, azok kerülhetnek az első kerethez. A PSV-ben a Rangers ellen a BL-selejtezőben pályára lépett együttesből négyen játszottak korábban a PSV utánpótlásában, illetve a második csapatban.

„A legnagyobb különbség a hazai viszonyokhoz képest Hollandiában is a játék intenzitásában és a versenyhelyzetben van. Köszönhetően az éves szinten figyelt több ezer gyereknek, az U18-as keretben például tizenöt külföldi van. Amikor múlt héten kimentünk a srácokkal, azt mondtam nekik, itt már szinte azért is meg kell küzdenetek, hogy az öltözőben le tudjatok ülni és ne állva kelljen öltözni. A pályán pedig el kell venni a labdát például a szögleteknél, szabadrúgásoknál, meg kell mutatni, mit tudunk, nem szabad megijedni a társaktól, ha pedig keményebben odalépnek, akkor ugyanolyan keményen vissza kell lépni. Azzal a tudattal kell odamenni, hogy mi magyarok is képesek vagyunk arra, mint a hollandok vagy más játékosok. Hiszek abban, hogy a jövőben egyre több hazai tehetség tudja majd ezt bizonyítani külföldre kerülve, akár Szombathelyről is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik