Válogatott: A hazai edzőket kinyírták volna, ha ikszre játszunk – Csank

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.22. 11:31
Csank János korábbi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnál a német vonallal jóval elnézőbbek, mint a hazai edzőkkel, utóbbiakat kinyírták volna, ha ikszre játszanak. A ZTE edzője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, érez némi erőfitogtatást Bernd Storck válogatási szempontjaiban, megdöbbenti a zárt kapus büntetés és Zalaegerszegen a túlszabályozott fiatalokat akarja játszani tanítani.

„A kapitányváltás következményei? Hát velünk másként bánt a sajtó, a közvélemény. A német vonallal itt olyan mentalitás jött, hogy jó az iksz az utolsó görögök ellen, meg jó az iksz itthon a románok ellen. Az utolsó ugyanis az utolsó, mindegy, ki az, ez a hozzáállás egy baki. Ha ilyet mi, a magyaros vonal mondtunk volna, minket kinyírnak és tök igazuk lett volna. Tudom persze, milyen nehéz kapitánynak lenni, de az új német edzőnél a keret-összeállításban is némi erőfitogtatást éreztem, kit teszek be, kit nem, és mi a közvélemény elvárása. Aztán itt vannak a fiatalok, akikről csak beszélünk, ám betenni nem merik őket a csapatba. Az is biztos, hogy magyar válogatott ilyen helyzetben még nem volt, amikor ilyen könnyű lenne kijutni az Eb-re. Szorítok, most már a pótselejtezős harmadik helyért, támogatnunk kell a nemzeti csapatot" – véli Csank János.Ha ilyet mi, a magyaros vonal mondtunk volna, minket kinyírnak és tök igazuk lett volna. Tudom persze, milyen nehéz kapitánynak lenni, de az új német edzőnél a keret-összeállításban is némi erőfitogtatást éreztem, kit teszek be, kit nem, és mi a közvélemény elvárása. Aztán itt vannak a fiatalok, akikről csak beszélünk, ám betenni nem merik őket a csapatba. Az is biztos, hogy magyar válogatott ilyen helyzetben még nem volt, amikor ilyen könnyű lenne kijutni az Eb-re. Szorítok, most már a pótselejtezős harmadik helyért, támogatnunk kell a nemzeti csapatot" – véli Csank János.

A korábbi kapitány hozzáfűzte: „Döbbenetes volt számomra a Feröer elleni Eb-selejtezőnk zárt kapussá nyilvánítása, s habár elítélem a szélsőséges megnyilvánulásokat, a románok elleni meccsen nem érzékeltem ilyen hangulatot, beszólások pedig mindig is lesznek, a futball cirkusz, nem pedig kamaraszínház. Nem értem az össze-vissza büntetéseket sem a magyar bajnokik hangulata miatt."

Beszélt az NB II élcsoportjában lévő gárdájáról is: „Nem vagyunk elég jók, ezért kaptunk ki a hétvégén mögöttünk álló csapattól, ezért nem tudtunk az NB II első helyére lépni a tabellán. Elég kevés passzos, pontatlanul, eladott labdákkal játszó csapat volt a ZTE, játéktanulásban vagyunk. Magyarországon amúgy is stílusproblémáink vannak: mindig másolunk, másoltunk, most is külföldi irányvonalakat keresünk állandóan. Régen erényünk volt a gyerekek relatíve fegyelmezetlensége, mert váratlan dolgokra voltak képesek a focistáink, ma már túl erősen beszabályozottak, mondjuk ez világtrend is. Én azt szeretném, hogy a csapatomban mindenki tudjon futballozni, mosolyogjon, ha nála van a labda, bánjon vele, élvezze – csak azután jönne még az a szint, hogy a futballistából valódi játékos legyen. Át kell a fejeket állítani, de nincs könnyű dolgom nem mai gyerekként, amilyen lemaradással kapom a fiatalokat rúgótechnikában, helyzetfelismerésben. Sémákat vártak tőlük, egészségtelen nyomás alatt nőttek fel az utánpótláscsapatokban."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik