Gengeliczki Gergő: Ha tizenkétezres lenne a stadion, az is megtelne

BODNÁR TIBORBODNÁR TIBOR
Vágólapra másolva!
2024.10.05. 10:36
A telt ház biztos, a gólok száma még bizonytalan (Fotó: Koncz Márton)
A magát már nyíregyházinak valló védő, Gengeliczki Gergő sem tudott minden hozzá befutó jegykérést teljesíteni az újabb, ezúttal Diósgyőr elleni hazai rangadó előtt.

Az ismerősöknek félretett jegyeket vette fel Gengeliczki Gergő, amikor pénteken a soron következő bajnoki apropóján kerestük, így időt kellett kérnie, mielőtt a Nyíregyháza Spartacus Diósgyőri VTK elleni szombati, újabb telt házas hazai rangadója előtt beszélgetni tudtunk.

„Rengeteg kérés futott be hozzám, de mi, játékosok is korlátok közé voltunk szorítva, így a legnagyobb sajnálatomra sokaknak nemet kellett mondanom – nyilatkozta lapunk érdeklődésére a 31 éves védő, aki egyedüli futballistaként mondhatja el magáról, hogy a nyíregyháziak 2014-es és 2024-es feljutásának is aktív részese volt, holott a kettő között hét évet más csapatokban futballozott. – Hatalmas a fordulat, ami velünk és a klubbal történt, a létesítményünk átépítése alatt évekig többnyire néhány száz ember volt ránk kíváncsi az NB II-ben Balmazújvárosban, most pedig az élvonalban sorozatban a harmadik meccsünket játsszuk telt ház, vagyis nyolcezer ember előtt úgy, hogy ha tizenkétezres lenne a stadion, az is megtelne.”

Vajon a sok tortúrával járó albérletes időszak alatt vagy éppen az NB II-ben maradásért játszott osztályozó idején megbánta-e a rutinos védő, hogy visszatért Nyíregyházára? Mekkora most az elégtétel, hogy ekkorát fordult a világ a Spartacusszal?

Minden mozdulat számíthat: Gengeliczki Gergő abban bízik, a nyíregyházi lábakon jobban táncol majd a labda (Fotó: Kovács Péter)

„Soha, egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy megbánjam a visszatérésemet – jelentette ki a Szpari színeiben 114 bajnokinál tartó, tizenötöt az NB I-ben játszó, összességében pedig harmincnégy élvonalbeli fellépésnél járó Gengeliczki Gergő, aki Honvéd-nevelés, és játszott Mezőkövesden, Dunaújvárosban, Soroksáron, az MTK-ban és Győrben is. – Nagyon megszerettem a várost, a feleségem is nyíregyházi, a barátaim révén is ide kötődöm a leginkább. Ha a futball miatt el is kell még mennem, ide térek majd vissza, itt szeretnék letelepedni. Azt pedig megérdemelte a csapat, hogy most itt tartunk, mert szó szerint kiböjtöltük a nehéz időszakot, sokat dolgoztunk érte, hogy így alakuljon.”

A játékos tehát immár vérbeli nyíregyháziként azt is meg tudja ítélni, hogy a Debrecen vagy a Diósgyőr elleni párharcnak van-e nagyobb presztízse.

„Beszéltem olyan szurkolóval, akinek a Loki elleni a fontosnál is fontosabb mérkőzés, de a diósgyőri szurkolótábor vehemenciája miatt én a DVTK ellenit helyezem az élre. Játszottam már a régi diósgyőri stadionban NB I-es meccset, az újban pedig az NB II-ben, mindkétszer remek volt a hangulat. Csapatunk busza rendőri felvezetést kapott, ám a diósgyőri szurkolók így is megdobálták kövekkel, úgyhogy megvan a különlegessége a párharcnak. Hátborzongató belegondolni, hogy most hazai pályán élhetünk át egy újabb ilyen rangadót. Hallottunk róla, hogy egyazon őszi idényben legutóbb huszonhat éve, ezerkilencszázkilencvennyolcban győzte le a Szpari hazai pályán a Debrecent és a Diósgyőrt is. Szeretünk történelmet írni, úgyhogy emiatt is fontos a győzelem, no meg azért, hogy remek hangulatban és a középmezőnyben megszilárdított helyezéssel menjünk az újabb válogatott szünetre.”

A miskolci születésű Vitelki Zoltán játékosként három ciklusban csaknem tizenöt évig szolgálta a Diósgyőrt 1990 és 2008 között, volt kétszer megbízott vezetőedzője is a csapatnak, továbbá éveken át a klub utánpótlásánál dolgozott.

„Szakmailag ugyanúgy kellett készülni mindig a Nyíregyháza ellen, mint bármelyik ellenféllel szemben, de főleg a szurkolók miatt ez mindig kiemelten fontos összecsapás volt. Esetükben ez gyakran szó szerint is összecsapás volt, mert a legtöbbször a stadionon kívül folytatódtak az események… – mondta lapunknak az 54 éves korábbi középpályás. – A Debrecennel is óriási a rivalizálásunk, ám a keleti rangadók közül a Nyíregyháza elleni mégis kiemeltebb. Mindig felfokozott volt a hangulat, akár otthon, akár idegenben játszottunk, itt is, ott is rendre telt ház előtt mentek a mérkőzések. Aztán egyidőben csökkenni kezdett a nézőszám, de örömteli, hogy most újra telt ház várja a csapatokat, ráadásul az első osztályban. Játékosként sok keleti rangadón vettem részt, számtalan csodás emlékem van ezekről a találkozókról, ám a legemlékezetesebb meccsemnek mégis azt mondanám, amikor kétezertizenötben megbízott vezetőedzőként nyertünk Nyíregyházán kettő egyre, Boros Gábor kilencvenedik percben szerzett góljával.”

Tippelésre nem vállalkozott Vitelki Zoltán, amikor erre kértük, csupán annyit mondott: „Mindkét csapat jó formában van, ebből most kisülhet egy nagyon jó mérkőzés. Lokálpatriótaként természetesen a Diósgyőr sikerében reménykedem.”

B. Z.

Vitelki Zoltán lokálpatriótaként Diósgyőr-sikerben reménykedik

 

Telt ház, több mint nyolcezer néző előtt rendezik meg az újabb keleti rangadót, amely a 25. élvonalbeli bajnoki lesz a két csapat közös történetében. Eddig minimális különbséggel a nyírségiek állnak jobban, hiszen a mérleg nyolc Szpari-győzelem, kilenc döntetlen, hét diósgyőri siker. A gól­átlag igen alacsony, még a meccsenkénti kettőt sem éri el (1.9). A csapatok az élvonalban legutóbb a 2014–2015-ös kiírásban találkoztak, akkor mindkétszer 2–1-re a Diósgyőr nyert. A legutóbbi Szpari-siker (1–0) 2010 májusában, Miskolcon jött össze, míg tétmérkőzésen legutóbb az NB II 2022–2023-as idényében csaptak össze, előbb a DVTK stadionjában 2–0-s hazai győzelem, majd a balmazújvárosi visszavágón 1–1-es döntetlen született. Az NB I-ben a nyírségi gárda pályaválasztásával elsöprő a hazaiak fölénye, hiszen hat győzelem és öt iksz mellett a diósgyőriek csupán egyszer nyertek – épp a legutóbbi élvonalbeli találkozójukon, 2015 májusában (1–2). A párosításnak az is különlegessége, hogy a mostani bajnokságban a Nyíregyháza meccsein született a legtöbb gól (3.63/mérkőzés), míg a Diósgyőréin a legkevesebb (1.88). Az is érdekesség, hogy egymás után az ötödik bajnokiján maradt veretlen a DVTK (három győzelem, két döntetlen), ez a második leghosszabb ilyen sorozat most az NB I-ben. A ZTE ellen 2–1-re megnyert múlt heti bajnokin viszont megszakadt egy másik széria: 414 játékperc után újra gólt kapott az együttes. A Szpari házigazdaként még veretlen (két győzelem egy döntetlen), az új stadionjában pedig mindkét bajnokiján három gólt szerzett. A Diósgyőr idegenben eddig közepesen teljesített (egy-egy győzelem, döntetlen és vereség), viszont a legutóbbi két idegenbeli mérkőzését megúszta kapott gól nélkül (1–0 Debrecenben, 0–0 Újpesten).

P. Gy.

A telt ház biztos, a gólok száma még bizonytalan

9. FORDULÓ
Szombat
14.30: ETO FC Győr–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
17.00: MTK Budapest–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)
19.30: Nyíregyháza Spartacus FC–DVTK (Tv: M4 Sport)
Vasárnap
15.30: ZTE FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
18.00: Paksi FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS       
1. Ferencvárosi TC

6

6

12–2

+10

18

2. Puskás Akadémia

7

5

2

12–8

+4

15

3. Paksi FC

7

4

1

2

12–11

+1

13

4. MTK Budapest

7

4

3

10–8

+2

12

5. Diósgyőri VTK

8

3

3

2

7–8

–1

12

6. Újpest FC

8

3

2

3

12–7

+5

11

7. Nyíregyháza Spartacus

8

3

1

4

13–16

–3

10

8. Fehérvár FC

8

2

3

3

10–14

–4

9

9. Debreceni VSC

7

2

1

4

11–12

–1

7

10. Zalaegerszegi TE

7

2

1

4

9–11

–2

7

11. ETO FC Győr

7

1

2

4

5–10

–5

5

12. Kecskeméti TE

8

1

2

5

5–11

–6

5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik