Hiába Tamás Olivér szép gólja, kikapott a Nyíregyháza

Vágólapra másolva!
2024.08.18. 19:42
Tamás Olivér góljával egyenlített a Szpari (Fotó: Kovács Péter)
Remek hetet zárt a Paks: a Konferencialigában bejutott a rájátszásba, vasárnap pedig az újonc Nyíregyháza 2–1-es legyőzésével megszerezte második sikerét a bajnokságban.


LABDARÚGÓ NB I
4. FORDULÓ
Paksi FC–Nyíregyháza Spartacus FC 2–1 (Kinyik 5., Silye 44., ill. Tamás O. 16.)
Paks, Paksi FC Stadion, 2219 néző. Vezette: Zierkelbach

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nincs jelentős múltja a két csapat közös NB I-es történetének (vasárnapig nyolcszor játszottak egymás ellen), ám gyanítjuk, az előző találkozójuk sokak emlékezetében megmaradt. Kilenc és fél évvel ezelőtt, 2015. február 21-én Pakson csapott össze a két csapat, a Spartacus vezetőedzője, Mátyus János csak tizennégy játékost tudott nevezni a meccskeretbe, benne három kapussal…

Aki nem érti, miként fordulhatott elő, annak tudnia kell, a mérkőzést eredetileg az előző esztendő végén, 2014. december 6-án játszották volna le, ám Iványi Zoltán játékvezető futballra alkalmatlannak ítélte a játékteret, így a csata elmaradt. Télen a Nyíregyháza tizenegy labdarúgójától is megvált, és hiába szerződtetett újakat, nem nevezhette őket a bajnokira, így eshetett meg, hogy a vendégeknek kis túlzással a kiállás is problémát jelentett. Mátyus János nem tehetett mást, a kapus Volodimir Ovszijenkót támadóként vetette be (a kapuban az egyszeres válogatott Balogh János állt), és a hajrában a szintén kapus Hrabina Alexet is a mezőnybe cserélte be. Az összecsapás nagy meglepetésre 1–1-es döntetlennel ért véget, az akkori hazai meccskeretből Haraszti Zsolt és Szabó János jelenleg is a Paksot erősíti, Kesztyűs Barna pedig manapság éppen Nyíregyházán futballozik.

A hazaiak vezetőedzője, Bognár György ezúttal nem számíthatott a Mornar elleni Konferencialiga-selejtezőn (2–2) megsérülő Szabó Jánosra, kollégája, Tímár Krisztián ugyanakkor négy paksi kötődésű játékost is a kezdő tizenegybe vetett be: Kesztyűs Barna Pakson nevelkedett, ott lett NB I-es labdarúgó, Temesvári Attila és Beke Péter is a klubban mutatkozott be az első osztályban, s a 41 első ligás meccséből 37-et Tamási Olivér is a zöld-fehéreknél játszott le.

 

 

Hogy a Paks erős szabad- és szögletrúgásokban, eddig is tudni lehetett, és ezt az ötödik percben a Nyíregyháza labdarúgói is tapasztalhatták. Haraszti Zsolt a jobb oldalról, szögletből tekerte középre a labdát, Papp Kristóf megcsúsztatta, Kinyik Ákos pedig a hosszú oldalon érkezve közelről nem hibázott. Sokszor láttuk már, hogy a hazaiaknál Papp Kristóf ilyenkor a rövid saroknál mindenkit meg tud előzni, ezúttal is ez történt, és bár nem ő lett a befejező ember, tökéletes gólpasszt adott. Nagy kedvvel, ötletes futballal kezdett a hazai csapat, de hamar jött az egyenlítés. Látványos kényszerítőzés után a korábbi paksi, Tamás Olivér volt eredményes – NB I-es pályafutása során először. Jó volt látni, hogy az újonc idegenben is vállalja a háromtámadós játékot, nem sokkal később úgy tűnt, a vezetést is megszerzi, ám Kovácsréti Márk néhány centiméteres lesről indult. Többször úgy tűnt, túlzottan kapkodó a paksiak futballja, siettetik a támadásfelépítéseket, mégis újra előnybe kerülhettek volna, Szabó Bálint lövését Bese Balázs a kapufa segítségével hárította. A hazai középpályásnak volt még egy nagy bombája, akkor a labda kevéssel elkerülte a bal alsó sarkot, majd a játékrész zárásaként az ő beadása után született meg Silye Erik látványos, pattanás után kapásból szerzett gólja.

 

Tímár Krisztián a második félidőre Eppel Márton személyében még egy korábbi paksit is pályára küldött (a hazai oldalon Zimonyi Dávid és Windecker József érkezett), és bizony úgy tűnt, a változtatás inkább a Spartacus futballjának tett jobbat. Balogh Balázs pazar, mélységi indítása után Zimonyi ziccert hibázott (meglehet, lesről…), érkezett Böde Dániel, ismét volt erőcsatár hazai oldalon a pályán, számítani lehetett rá, változhat a Paks játéka. Pinte Patrik jobb oldali beadásánál Eppel alig késett le középen a labdáról, a 2–2 éppúgy benne volt a mérkőzésben, mint a 3–1. A hajrá nem hozott újabb gólt, ha nem is könnyen, de a Magyar Kupa-címvédő tolnai együttes legyőzte újonc ellenfelét – megérdemelten.

Csütörtökön következik az újabb erőpróba, a cseh Mladá Boleslav elleni Kl-párharc első, idegenbeli mérkőzése. 2–1

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

   
AZ ÁLLÁS       
1. Puskás Akadémia448–3+512
2. MTK Budapest4316–2+49
3. Ferencvárosi TC334–0+49
4. Paksi FC42117–707
5. Kecskeméti TE41213–305
6. Fehérvár FC41215–6–15
7. Debreceni VSC31114–2+24
8. Zalaegerszegi TE41125–504
9. Diósgyőri VTK41124–7–34
10. Újpest FC4136–603
11. Nyíregyháza Spartacus4134–9–53
12. ETO FC Győr443–9–60

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik