Stjepan Loncar: Mindent ki kell adnunk magunkból, hogy újra bajnokok legyünk

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.04.07. 08:52
Stjepan Loncar (Fotó: Koncz Márton)
Idei nyolc NB I-es fellépésén öt gólt szerezve egyértelműen alapembere a Ferencvárosnak Stjepan Loncar. A bosnyák játékos tudja, a Paks elleni vasárnap mérkőzés bajnoki döntővel ér fel.

HA VAN MEGLEPETÉSEMBERE a Ferencvárosnak a tavasszal, az Stjepan Loncar. Miután a télen visszatért kazahsztáni kölcsönszerződéséből, nem csupán megragadt a keretben, hanem húzóemberré vált. Már a téli felkészülés alatt látszott, mennyire motivált, több tesztmeccset is az ő góljával, góljaival nyert meg az FTC, de arra senki sem gondolt, hogy a bajnokságban is ilyen ütemben szerzi a gólokat. Eddigi nyolc tavaszi mérkőzésén ötször volt eredményes, a Kisvárda, az MTK, az Újpest ellen egyszer, míg a Mezőkövesd otthonában kétszer talált a kapuba. Vajon a 27 éves légiós is úgy érzi, ő a csapat tavaszi jolly jokere?

„Azt azért nem mondanám – mondta lapunknak mosolyogva Stjepan Loncar. – Harcos, munkás labdarúgó vagyok, de az utóbbi hónapokban valóban annyira élvezem a játékot, mint talán még soha. Az edzéseken mindent kiadok magamból, a gólok nálam amolyan pluszt jelentenek. Nagyon jól érzem magam a bőrömben, a csapatnak és nekem is jól megy a játék, nincs okom panaszra. Nem ma kezdtem a futballt, az évek során megtanultam, a türelem nagyon fontos a sportban. Ha mindent beleadsz és kihozol magadból, a nap végén a tükörbe tudsz nézni, ez a legfontosabb.”

Vasárnap délután kiemelt összecsapás következik az OTP Bank Ligában, a Ferencvárosra ebben az idényben a legnagyobb nyomást gyakorló Paks érkezik a Groupama Arénába. Bognár György vezetőedző együttese húsz forduló után egy ponttal az FTC előtt állt a tabellán, ám a Népligetben ekkor sem bizonytalanodtak el, bíztak magukban, a tudásukban a játékosok. Ettől függetlenül Stjepan Loncar is úgy érzi, a vasárnapi meccsen sok minden eldőlhet.

„Kár lenne tagadni, a vasárnapi mérkőzés bajnoki döntőnek is felfogható. Legalábbis így készülök. A Paks jó csapat, nehéz ellene futballozni, megtalálni a réseket, de mi játszunk hazai pályán, mi vagyunk a Ferencváros, itt az újabb lehetőség, hogy bizonyítsuk, nem véletlenül állunk a tabella élén.”

A bosnyák légiós is tisztában van vele, hogy a vendégeknél ott lesz, lehet a pályán Böde Dániel, aki az elmúlt években a Fradi-szurkolók egyik legnagyobb kedvence volt. Akár kezdőként, akár csereként játszik, oda kell figyelni rá, jóllehet Loncar inkább a saját játékukra összpontosít.

„Ilyenkor nem számít, korábban ki és hol játszott. Böde Dániel jó játékos, nagyszerű csatár, de nemcsak belőle készültünk fel, hanem az egész Paksból. Ugyanúgy figyelünk majd rá, mint a többi támadóra.”

A középpályás 2021 nyarán érkezett az Üllői útra, első és második idényében is bajnoki címet ünnepelt a Ferencvárossal, és ha minden úgy alakul, ahogyan a zöld-fehérek eltervezték, újabb aranyérem kerül a bosnyák futballista kollekciójába.

Az FTC a következő négy napban gyakorlatilag el is döntheti a bajnoki cím sorsát: ha vasárnap a Paksot, szerdán pedig a korábbról elhalasztott mérkőzésén a Diósgyőrt is megveri hazai pályán, hat fordulóval a bajnokság vége előtt az előnye szinte behozhatatlan lesz – 11 pont.

„Előbb győzzük le a paksiakat! Egyelőre csak az lebeg a szemem előtt, hogy megverjük őket és nyolc pontra meglépjünk. Csak azt követően jöhet a Diósgyőr elleni mérkőzés. Addig gondolni sem szeretnék rá. Ha vasárnap legyőzzük a Paksot, közel kerülünk az újabb bajnoki címhez, de ünnepelni csak akkor szabad, ha a vonalat meghúzzák alattunk. Keményen dolgozunk az újabb sikerekért, összetartó és elszánt társaság a miénk, öröm edzésre járni.”

Mostarban született, Siroki Brijegben nőtt fel, családja a mai napig ott él. Hatévesen kezdett futballozni a helyi csapatban, hogy tizenkét évvel később ugyanott aláírja élete első profi szerződését. Más sportágak nála szóba sem jöhettek, a kézilabda, a tenisz, valamint az arrafelé népszerű kosárlabda sem érdekelte.

„Édesapám is futballozott, ő vitt először edzésre. Ehhez képest édesanyámtól kaptam az első labdámat. Azt hiszem, testhez­álló ajándék volt.”

A játékos eddigi két aranyérmét odahaza Boszniában őrzi, és bár a mostani a harmadik elsősége lehet, ugyanazt érzi, mint az első előtt.

„A Ferencvárossal nyertem életem első felnőttbajnoki címét, emlékszem, a bajnokság végén vágtam már a centit, mikor jelenthetjük ki, hogy biztosan mi vagyunk az elsők. A Paks ellen mindent ki kell adnunk magunkból, hogy újra mi legyünk a bajnokok.”

 

LABDARÚGÓ NB I
27. FORDULÓ
14.45: Ferencvárosi TC–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

  1. Ferencvárosi TC

25

17

4

4

65–23

+42 

55 

  2. Paksi FC

26

15

5

6

45–31

+14 

50 

  3. Fehérvár FC

27

14

4

9

48–36

+12 

46 

  4. Debreceni VSC

27

11

6

10

41–34

  +7 

39 

  5. MTK Budapest

27

11

6

10

37–50

–13 

39 

  6. Puskás Akadémia

26

9

10

7

38–29

  +9 

37 

  7. Diósgyőri VTK

26

10

6

10

41–43

  –2 

36 

  8. Zalaegerszegi TE

27

10

5

12

46–52

  –6 

35 

  9. Kecskeméti TE

26

10

4

12

37–40

  –3 

34 

10. Újpest FC

27

10

4

13

36–55

–19 

34 

11. Kisvárda

27

6

3

18

28–45

–17 

21 

12. Mezőkövesd

27

5

5

17

24–48

–24 

20 

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik