Kilenc éve nem rajtolt edző ilyen jól a DVTK-nál, mint most Radenkovics

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.03.29. 13:33
Vladimir Radenkoviccsal négy bajnoki meccsen 10 pontot gyűjtött a DVTK (Fotó: Kovács Péter)
Kéthetes szünet után péntek este a Puskás Akadémia–Fehérvár Fejér vármegyei rangadóval folytatódik a labdarúgó NB I. A 26. fordulóban a Diósgyőr szombaton úgy lép pályára Zalaegerszegen, hogy még veretlen idénybeli harmadik vezetőedzőjével, a szerb Vladimir Radenkoviccsal, ráadásul vele olyan jó a bajnoki mérlege, amilyennel kilenc éve nem rajtolt edző a borsodiaknál. Vasárnap a Mészöly Gézával feljavult Újpest a megtorpant és az előző két fordulóban nyeretlen Paks otthonában vendégszerepel, a listavezető Ferencváros pedig a sereghajtó Mezőkövesdhez utazik, amelyet a legutóbbi öt alkalomból csak egyszer tudott legyőzni. Ezek után lássuk a forduló statisztikai érdekességeit!

 

LABDARÚGÓ NB I
26. FORDULÓ
PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–FEHÉRVÁR FC

Már a 28. Fejér vármegyei rangadó jön az NB I-ben, és bár a az utóbbi bő három évben a felcsútiak az eredményesebbek, az örökmérleg még mindig a fehérváriak jelentős fölényét mutatja: 6 Puskás Akadémia-győzelem, 10 döntetlen, 11 Vidi-siker. 

Legutóbb, december elején a télen távozott Kenan Kodro duplájával 3–1-re nyertek a házigazda fehérváriak, és ezzel megszakították a Puskás Akadémia elleni 10 tétmeccses (9 bajnoki és 1 kupa) nyeretlenségi sorozatukat (3 iksz, 7 vereség). 

Amikor a Puskás Akadémia volt a pályaválasztó, 4-szer nyertek a felcsútiak, 5 döntetlen és 5 fehérvári siker mellett. Az első PAFC-diadal csak a hetedik hazai próbálkozásra, a 2018. szeptemberi, bunyóval véget érő meccsen jött össze (2–1), majd a többi is egygólos volt (1–0, 1–0, 2–1). A Pancho Arénában legutóbb augusztusban úgy végeztek 2–2-re, hogy Katona Mátyás góljával a 95. percben egyenlítettek a fehérváriak. 

A Puskás Akadémia február 18-án 6–1-re kiütötte az MTK-t, azóta azonban képtelen volt győzni (2 iksz, 2 fiaskó) – az előző fordulóban az Üllői úton 1–1-et játszó felcsútiaké jelenleg a leghosszabb nyeretlenségi sorozat az élvonalban.

A Vidi legutóbb 1–0-ra nyerni tudott Kecskeméten, és ezzel véget vetett a 3 bajnokin át tartó vereségszériájának, valamint a 363 játékperces góltalansági sorozatának.
 

A PAFC vendéglátóként a legtöbbször maradt gólképtelen (5) és a leggyakrabban ikszelt (6) a mezőnyben, továbbá a ZTE-vel holtversenyben a legkevesebb győzelmet (3) aratta, így mindössze 3 csapatot előz meg a hazai tabellán.  

A Fehérvár vendégként ebben a bajnokságban egyedül a Pancho Arénában remizett, emellett 5 győzelmet és 7 vereséget számlál, a 2024-es naptári évben pedig 3 siker és 3 kudarc az egyenlege.

Az előző idényben még a Puskás Akadémia alkalmazásában álló, jelenleg fehérvári Tóth Balázs az NB I legtöbb kapott gól nélküli meccset (9) lehozó kapusa ebben az idényben. A Sofascore-nál 10-es skálán elért 7.47-es osztályzatával nemcsak posztján a legjobb, hanem a bajnokság harmadik legmagasabb teljesítményindexű labdarúgója azok közül, akik a összes játékperc legalább 60 százalékán szerephez jutottak.

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–DEBRECENI VSC

A 15. élvonalbeli ütközetük következik ebben a párharcban, a szabolcsiak minimális különbséggel állnak jobban, a mérleg 6 kisvárdai győzelem, 3 iksz, 5 Loki-siker, a gólkülönbség viszont 19–18 a hajdúságiak javára. 

2021 és 2022 folyamán a várdaiak 5 meccsen át nem kaptak ki a Debrecentől (3 győzelem, 2 döntetlen), a tavalyi 3 találkozójukból viszont egyet sem tudtak megnyerni ellene (1 iksz, 2 vereség).

A Várkerti Stadionban 7-szer csaptak össze, az első 4 találkozón nem termett babér a DVSC-nek: sorrendben 3–0, 1–0, 2–1 és 1–0 volt az eredmény a hazaiak javára. 2022 júliusában 2–2-re, tavaly decemberben 0–0-ra végeztek, míg az egyetlen debreceni siker az előző márciusban, a már távozott Dorian Babunszki góljával jött össze nekik (0–1).

A legutóbbi 2 fordulóban egyedül a Kisvárda nem szerzett pontot az NB I-ben – igaz, mind a kétszer idegenben lépett pályára (1–3 a KTE és 1–2 az MTK ellen). Feczkó Tamás együttese így már csak több győzelmével előzi meg a szintén 20 pontos, utolsó Mezőkövesdet.

A Loki legutóbb 5–1-re kiütötte a vendég ZTE-t, Szrdjan Blagojevics vezetőedző érkezése óta először szerzett négynél több gólt, Bárány Donát pedig első ízben duplázott az élvonalban. Az előző 5 fordulóban az FTC mögött a második legkevesebb gólt kapta (4) és 7 pontjával harmadik a formatabellán. 

Hazai pályán zsinórban 4 vereséggel kezdte a 2024-es évet a Várda, legutóbb viszont a ZTE elleni 1–0-s sikerrel megtörte a rossz szériáját. 

A DVSC látogatóként eddig mindössze egyszer – éppen Kisvárdán – úszta meg kapott gól nélkül – ezzel négyes egálban a mezőny végén áll. Idegenben a legutóbbi 6 fellépéséből csupán az újpestit tudta győzelemmel zárni –  3 iksz és 2 vereség mellett. 

MTK BUDAPEST–KECSKEMÉTI TE

A KTE 2008 és 2015 közötti, első élvonalbeli időszakában lejátszott 12 meccsük után még teljesen kiegyenlített volt a mérleg (4–4–4), ebben a bajnoki kiírásban azonban mindkét eddigi találkozójukat a kék-fehérek nyerték meg (1–0 és 2–1), így most ezzel a 2 győzelemmel állnak jobban.

A kecskemétiek a legutóbbi 4 egymás elleni bajnokijukon képtelenek voltak legyőzni az MTK-t, sőt, az előző 8-ból is csak egyszer, 2014 áprilisában a Széktói Stadionban 3–0-ra. 

A kék-fehérek pályaválasztása mellett minimálisan billen a mérleg a fővárosiak felé: 3–2–2. Legutóbb, tavaly augusztusban Hej Viktor hajrában szerzett góljával 1–0-ra győztek a budapestiek. 

A legutóbbi 5 fordulóban hullámzóan szerepelt az MTK  (2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség), viszont ezalatt a ZTE-vel holtversenyben a legtöbb gólt kapta az élvonalban (12) – ennek a felét egy meccsen, a Puskás Akadémiától (1–6).

Az előző 4 bajnokijából hármat elbukott és csupán a kiesésre álló Kisvárdát tudta legyőzni a Kecskemét (3–1), amely legutóbb idei első hazai vereségét szenvedte el a Fehérvártól (0–1).

A kék-fehérek otthon legutóbb augusztus 11-én a Kisvárda ellen ikszeltek (0–0), azóta 7-szer nyertek, 4-szer kikaptak. Az előző 5 hazai meccsükön felváltva győztek, illetve vesztettek. Ha a sorminta folytatódna, most egy vereségnek kellene jönnie.

A KTE idegenben csak egy bajnokit tudott eddig lehozni kapott gól nélkül – a tavaszi rajton, Mezőkövesden (3–0). Azóta mind a három vendégfellépését elvesztette, ráadásul közben mindössze egyszer talált be.

ZALAEGERSZEGI TE FC–DIÓSGYŐRI VTK

Ötvenkétszer mérkőztek eddig a legfelső osztályban, ebben a bajnokságban rendre az aktuális vendégcsapat nyert, így az örökmérleg teljesen kiegyenlített: mindkét csapat 18 győzelmet aratott, a döntetlenek száma 16. A gólkülönbség 75–72 a DVTK javára.

A legutóbbi 5 bajnoki összecsapásukból 4 az egerszegiek sikerével zárult, és csak egy a diósgyőriekével. Márton Gábor vezetőedző második kinevezése óta az első győzelmét épp a borsodiak ellen aratta, Miskolcon (3–0).

A DVTK eddig 26 élvonalbeli bajnokit játszott Zalaegerszegen, és csak hármat tudott megnyerni – először 1975-ben (1–2), majd 2020 januárjában (1–3) és tavaly augusztusban (1–3). 2005 óta a 11 zalai bajnoki fellépéséről mindössze 4-szer tudott ponttal távozni (2 siker, 2 iksz). 

Február végén a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében is találkoztak, és a házigazda DVTK már az első negyedórában kétgólos előnybe kerülve 4–2-re verte meg az első játékrészben tartalékosan felálló ZTE-t.

A Zalaegerszeg a remek tavaszi rajt – 5 bajnokin 13 pont – után erősen behúzta a féket és az előző 3 fordulóban már csak 1 pontot kapart össze. Legutóbb 5–1-re maradt alul Debrecenben – ez Márton Gábor visszatérése óta a legsúlyosabb veresége. 

A Paks elleni 2–1-es győzelemmel 4 bajnoki alatt 10 pontot gyűjtött és még veretlen a DVTK a 20. fordulót követően kinevezett Vladimir Radenkoviccsal (3 győzelem, 1 iksz). A klub történetében legutóbb 9 évvel ezelőtt, 2015 májusában, a Tomiszlav Szivicset megbízott trénerként váltó Vitelki Zoltán rajtolt hasonlóan jó mérleggel, majd utóbbi akkor az 5. bajnokiját is megnyerte a piros-fehérekkel, akik abban az évben a 7. helyen zártak. 

A ZTE 3–4–5-ös mérlegével utolsó előtti a hazai táblázaton, viszont a legutóbbi 5 otthoni mérkőzésén már nem szenvedett vereséget, felváltva ikszelt, illetve győzött.

A Diósgyőr az utóbbi időben hullámzóan szerepelt látogatóként, az előző 5 vendégfellépésén szerzett és kapott is gólt, 2024-ben 1–1–1 az idegenbeli mutatója.
 

VASÁRNAP

PAKSI FC–ÚJPEST FC

♦  2006 óta 44-szer mérték össze erejüket az NB I-ben, az utóbbi években eredményesebb tolnaiak 2022-ben fordították a maguk javára az örökmérleget, amely most 16 paksi győzelmet, 15 ikszet és 13 újpesti sikert mutat. A meccsenkénti gólátlag kereken 3, az előző 9 bajnokijukon mindig megvolt a legalább 3 találat.

♦  A párharc elején a Paks az Újpest mumusának számított, hiszen 2009 és 2013 nyara között 10 meccsükből csak egyet tudtak megnyerni a fővárosiak. 2016-tól 2021 februárjáig viszont a tolnaiak 16 találkozón keresztül képtelenek voltak legyőzni a lila-fehéreket. Az előző 9 bajnoki összecsapásukból egy sem lett döntetlen, a legutóbbi 5-ből 4-et a zöld-fehérek nyertek meg. Ebben a bajnokságban otthon 3–0-ra, Újpesten 2–1-re diadalmaskodott Bognár György együttese.

Február utolsó napján a Magyar Kupában találkoztak a Szusza Ferenc Stadionban, és a paksiak hosszabbítás után, Könyves Norbert góljával győztek 2–1-re.

Az atomvárosban 22 bajnokit játszottak, a mérleg 9 tolnai győzelem, 7 döntetlen, 6 újpesti siker. Pakson legutóbb 2018 augusztusában ikszeltek (1–1), az előző 4 bajnokijukból 3-at nyertek meg a hazaiak és csak egyet a vendég lila-fehérek.

Az előző 2 fordulóban nem tudott nyerni a Paks (1–1 otthon a Lokival, majd 1–2 Diósgyőrben). Ilyen dupla eddig csak kétszer fordult elő ebben a bajnokságban, előbb rögtön az idény elején, majd legutóbb novemberben (0–0 odahaza az MTK-val, majd 0–1 Debrecenben).  

♦ Az Újpest a két Fejér vármegyei együttes – Fehérvár, Puskás Akadémia –  elleni egymás utáni 2–0-s sikerét követően legutóbb hiába fordított a hajrában két perc alatt a Mezőkövesd ellen, a borsodiak a 93. percben elért találattal egyenlítettek, így az Újpestnek be kellett érnie a döntetlennel (2–2).  Ez már a 4. alkalom volt, hogy a lila-fehér együttes a 90. perc után kapott gólt – ez egálban a legtöbb a mezőnyben. 

Bár a Paks az előző két otthoni meccsét nem tudta megnyerni, 9–2–1-es mérleggel még így is 3 pontos előnnyel vezeti a hazai tabellát. 

A lila-fehérek idegenbeli mutatója 3–2–7, viszont Mészöly Géza vezetőedző érkezése óta a 3 házon kívül találkozójukból kettőt megnyertek és közben csak Kecskeméten maradtak alul.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–FERENCVÁROSI TC 

Huszonöt bajnoki meccsük volt már az NB I-ben, és összességében a zöld-fehérek fölénye elsöprő: az örökmérleg 4 mezőkövesdi siker, 6 iksz, 15 ferencvárosi győzelem.

A sereghajtó matyóföldiek ebben a kiírásban, a decemberben négy napon belül lejátszott két mérkőzésen nem tudtak betalálni a zöld-fehéreknek (0–0 Pesten, majd 0–2 Kövesden). Mivel azonban az előző bajnokságban veretlenek maradtak ellenük (2–1, 1–1, 1–0), így a legutóbbi 5 egymás elleni bajnokijukból csak egyet veszítettek el a ferencvárosiakkal szemben – 2 győzelem és 2 iksz mellett. 

A borsodi kisvárosban 11-szer kerültek egymással szembe a legfelső osztályban, 4 kövesdi győzelem mellett 6 ferencvárosi diadal született, és egyedül a 2021. februári meccsük lett döntetlen (2–2). A két véglet: 2020 februárjában a borsodiak, 2021 novemberében a zöld-fehérek nyertek 3–0-ra. 

A Mezőkövesd legutóbb a 93. percben egyenlített Újpesten (2–2), de 5 forduló alatt így is csak 4 pontot kapart össze február közepén kinevezett vezetőedzőjével, Milan Milanoviccsal. A matyóföldi gárda nemcsak a tabellán elfoglalt helyét, hanem a győzelmei (5) és a szerzett góljai (24) számát tekintve is utolsó a mezőnyben, viszont a kerete a legidősebb átlagéletkorú (26.9 év) 

Bár a Puskás Akadémia elleni hazai 1–1-gyel véget ért az FTC 7-es bajnoki győzelmi sorozata, a 8 meccses veretlensége még így is a leghosszabb ilyen aktív széria a magyar élvonalban. A Ferencvárosnak a 3. és a 10. forduló között már volt egy ugyanilyen eredménysora, de annak az első két meccsén még nem Dejan Sztankovics, hanem elődje, Máté Csaba irányította a csapatot. Hasonló, 8-as veretlenségi sorozatra még a Paks volt képes ebben az idényben, a paksiak szériája az 5. fordulótól kezdve 6 nyertes mérkőzésből és 2 ikszből állt össze. 

A matyóföldi együttes 9 pontjával a hazai táblázaton is sereghajtó, az előző 6 otthoni bajnokiját kivétel nélkül elbukta, és saját pályáján még egyszer sem játszott döntetlent ebben a bajnokságban.

A Ferencváros fölényesen vezeti az idegenbeli tabellát, a mérlege 9 győzelem, 1 iksz, 2 vereség. 2024-ben mind a 4 házon kívüli bajnoki meccsét megnyerte, s a gólkülönbsége is imponáló: 12–2.

A 26. FORDULÓ PROGRAMJA
Március 29., péntek
20.00: Puskás Akadémia–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Március 30., szombat
14.30: Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
17.00: MTK Budapest–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
19.30: Zalaegerszegi TE–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
Március 31., vasárnap
15.30: Paks–Újpest (Tv: M4 Sport)
18.00: Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

  1. Ferencváros

24

16

4

  4

62–23

+39

52

  2. Paksi FC

25

15

5

  5

44–29

+15

50

  3. Fehérvár FC

25

13

3

  9

43–36

  +7

42

  4. Debreceni VSC

25

10

6

  9

37–31

  +6

36

  5. Puskás Akadémia

25

  9

9

  7

38–29

  +9

36

  6. Diósgyőri VTK

24

10

5

  9

39–37

  +2

35

  7. MTK Budapest

25

10

5

10

33–47

–14

35

  8. Kecskeméti TE

25

10

3

12

35–38

  –3

33

  9. Újpest FC

25

  9

4

12

33–49

–16

31

10. Zalaegerszegi TE

25

  8

5

12

36–50

–14

29

11. Kisvárda

25

  6

2

17

26–41

–15

20

12. Mezőkövesd

25

  5

5

15

24–40

–16

20

AZ NB I ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik