Magyar ászok: kiket várhat az NB I-ből külföldi szerződés?

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 08:00
Horváth Krisztofer (fehérben) és a gólkirály Varga Barnabás előtt idén megnyílhat az út a külföldi klubok felé is (NS-MONTÁZS: TÖRÖK ATTILA, SZABÓ MIKLÓS)
Az OTP Bank Ligából viszonylag kevés labdarúgót szerződtetnek a magyarnál nívósabb bajnokságok csapatai, ám megnéztük, az NB I-ben kik lehetnek azok a játékosok, akik teljesítményükkel felkelthették külföldön is a figyelmet.


Nem könnyű az út külföldre… Az NB I-ben szereplő magyar futballisták aligha tudnak a magasabbra taksált bajnokságok élcsapataiba szerződni, ám minden évadban vannak játékosok, akik eladják magukat. A legutóbbi, 2021-re csúsztatott Európa-bajnokság óta mindössze 23 felnőtt labdarúgó került az OTP Bank Ligából nívósabb bajnokságba, közülük hatan kölcsönbe. A 2021–2022-es idényben Lovrencsics Gergő (Hajduk Split), Bolla Bendegúz (Wolverhampton, majd kölcsönben Grasshoppers, később Servette), Bognár István (Arisz, kölcsönben), Kiss Tamás (Cambuur, kölcsönben), Vancsa Zalán (City Football Group, majd kölcsönben Lommel), Koszta Márk (Ulszan), Prosser Dániel (SönderjyskE, kölcsönben), Bocskay Bertalan (Topolya, kölcsönben) és Kun Bertalan (Proleter), a 2022–2023-asban Ádám Martin (Ulszan), Szabó Bálint (Antalyaspor, kölcsönben) és Gróf Dávid (Levadiakosz), a 2023–2024-esben pedig Loic Nego (Le Havre), Szalai Gábor (Lausanne), Mocsi Attila (Rize­spor), Dárdai Pál (Hertha), Vécsei Bálint (Vissel Kobe), Varga Kevin (Apollon), Baráth Péter (Raków, kölcsönben), Eppel Márton (Warta), Sós Bence (Topolya), Nagy Gergely (Janina), valamint Kovács Dániel (Volosz) igazolt színvonalasabb külföldi bajnokságba – a belga másodosztályban pallérozódó Vancsa Zalán felsorolásunk egyedüli kivétele, ám őt a City Football Group és az általa kifizetett hárommillió eurós vételár miatt belevettük a listába.

A következő évadban is lesz magyar labdarúgó, aki szintet lép: a Ferencvárost elhagyó Lisztes Krisztián a nyáron a Bundesligában az európasi kupaszereplésért küzdő Eintracht Frankfurt játékosa lesz. A 18 éves támadót többen is követhetik itthonról – ha nem is topbajnokságba, de külföldre. Gyűjtésünkben azt jártuk körül, kik lehetnek azok az NB I-es magyar futballisták, akik idénybeli teljesítményükkel felhívhatják magukra a figyelmet és lehetőségük nyílhat erősebb bajnokságba szerződni.

 

VARGA BARNABÁS (FTC)

Aligha meglepő, hogy a Ferencváros 29 éves csatárával kezdjük a sort. Az OTP Bank Liga előző kiírásában a Paks színeiben lett gólkirály, s minden jel arra utal, hogy megvédi címét: 16 bajnokin 17 gólt szerzett, ezzel az élen áll a vonatkozó listán. A 2023-as év ragyogóan sikerült neki, 39 találata világviszonylatban is kiemelkedő volt, a kilencedik legtöbbet érte el – csak Cristiano Ronaldo, Harry Kane, Kylian Mbappé, Erling Haaland, German Cano, Denis Bouanga, Romelu Lukaku és Santiago Giménez volt eredményesebb nála. Idén sem vett vissza: nyolc tétmeccsen kilencszer vette be a kaput. Mivel a válogatottban is rendre a kezdő tizenegy tagja, nem meglepő, hogy megannyi külföldi egyesület tartja rajta a szemét – mégsem valószínű a nyári klubváltása.

„Teljesítménye miatt élénk érdeklődés mutatkozik iránta, de a Ferencváros nem átjáróház, hanem minden szempontból olyan együttes, amely megfelelő neki – mondta a Nemzeti Sportnak Paunoch Péter, a csatár képviselője, a Center Sport játékosügynöke. – A négy topbajnokságot leszámítva a nyugat-európai ligákból érkező ajánlatokat nem helyezzük az FTC elé, csak olyan csapatok jöhetnek szóba, amelyek szakmailag és anyagilag egyaránt előrelépést jelentenének a pályafutásában, márpedig az ilyenek nem feltétlenül az NB I-ből szemezgetnek. Nincs rajta nyomás, fejlődése érdekében nem kell mindenáron továbbállnia, hiszen élete formájában futballozik, tagja a válogatottnak, gólkirályjelölt, minden kerek körülötte. Jelenleg nem gondolkodunk külföldi átigazolásban, az Európa-bajnokság előtt egyáltalán nincs aktualitása – az a fő, hogy nyugodtan felkészülhessen a tornára. Ne feledjük, az idén tölti be a harmincat. Ha öt évvel fiatalabb lenne, azt mondanám, a határ a csillagos ég, ugyanakkor a nemzetközi futballban kirajzolódik a trend, hogy az első számú gólfelelősök többnyire harmincnál idősebb labdarúgók.”

 

HORVÁTH KRISZTOFER (KTE)

A Torino kötelékébe 2020 nyara óta tartozó 22 éves támadó pályafutása töretlenül ível felfelé. A 2021–2022-es évadban a másodosztályban szereplő Szeged GA játékosaként 30 bajnokin 19 gólt szerzett és 12 gólpasszt adott, a 2022–2023-as idényben a DVSC, valamint a Kecskemét színeiben 22 bajnokin hat góllal és egy gólpasszal zárt, míg az NB I mostani kiírásában a KTE futballistájaként 23 meccsen tíz gól és hét gólpassz áll a neve mellett, ősszel a válogatottban is bemutatkozhatott, kétszer lépett pályára nemzeti színekben. Ez alapján kijelenthetjük, megérett a szintlépésre – nemcsak mi látjuk így, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is ugyanígy vélekedik.

„Átlagon felüli technikai adottságokkal megáldott tehetség – idézte Marco Rossit a Sport Italia. – Amióta úgy döntött, a folyamatos játéklehetőség érdekében visszatér Magyarországra, egyre többet fejlődik. Igen, van még hova fejlődnie, de jó úton halad. Úgy látom, készen áll arra, hogy egy lépést tegyen előre, mind a bajnokság, mind a klub presztízsét tekintve.”

Információnk szerint a Serie A-ban pillanatnyilag 11. helyen álló anyaklubja azt szeretné, ha ígéretes képességű magyarja a csapattal kezdené el a nyári felkészülést, az Ivan Juric vezette szakmai stáb megnézné az előszezonban, mire képes. Úgy tudjuk, több külföldi egyesület is érdeklődik iránta, úgyhogy szinte biztosan a Kecskemétnél erősebb együttesben és az NB I-nél magasabban jegyzett bajnokságban folytatja.

 

Bár még mindig viszonylag kevés a minőségi légiós az NB I-ben, legalább csapatnyi olyan külföldi futballista van, aki erősebb bajnokságban is megállná a helyét. A Ferencváros légiósai közül jóformán mindenkiről elmondható ez, közülük is 21-szeres izraeli válogatott Mohammed Abu Faninak és a tízszeres marokkói válogatott Samy Mmaeénak van a legnagyobb esélye a nyári klubváltásra. Utóbbi futballista játszott Belgiumban, a Ferencvárossal az utóbbi években rendre a nemzetközi porondon szerepelt, ráadásul a nyáron lejár a szerződése, míg az izraeli középpályást éppen a minap boronálta össze a nemzetközi sportsajtó az Inter Miamival, amelyben többek között Lionel Messi, Luis Suárez és Jordi Alba szerepel. A Puskás Akadémiát erősítő Patrizio Stronati klubváltására is lehet esély, főleg akkor, ha a 29 éves védő pályára lép az Eb-n a cseh válogatottban. A Mezőkövesden futballozó, tízgólos Sztefan Drazsicsnak is a nyáron jár le a szerződése, és szinte biztosra vehető, hogy távozik, kiváltképp, ha a csapat kiesik az élvonalból. A horvát Antonio Mancénak már korábban is volt külföldi ajánlata, és információnk szerint szinte biztos, hogy a nyáron elhagyja a Zalaegerszeget. Persze elképzelhető, hogy olyasvalakiben látja meg a lehetőséget egy-egy erősebb csapat, aki egyelőre kevésbé emelkedik ki a magyar bajnokság mezőnyéből. Volt már példa erre is, korábban kevesen gondolták volna, hogy az évekig Újpesten játszó Enisz Bardi a Levante alapembere lesz a La Ligában, vagy a szintén Újpesten megforduló Marko Dmitrovicsról, hogy a Sevillában véd majd.

A legjobb légiósok útja Spanyolországba is vezethet
 

KATA MIHÁLY (MTK)

A fővárosi kék-fehér klub leginkább piacképes futballistája. A 21 éves középpályás fiatal kora ellenére 134 meccset játszott az MTK-ban (ebből hatvanhatot az NB I-ben), és karakteréről, személyiségéről rengeteget elárul, hogy a nyár óta ő az MTK Budapest a csapatkapitánya. Januárban a Nemzeti Sportnak elárulta, évek óta nagy célja, hogy külföldön futballozzon, de meg kell várnia azt az pillanatot, amikor teljes mértékben fel lesz készülve az országváltásra: „Egyelőre nem tűnik életszerűnek, hogy az NB I-ből az öt legerősebb bajnokság valamelyikébe kerüljek, de a köztes lépcsőfokot egy nyugati ország élvonalában el tudnám képzelni. Ennél is fontosabb azonban, hogy ha van érdeklődő klub, az mennyire testhezálló nekem. Biztató, hogy az MTK-ból indulva sokan kerültek külföldre és a magyar válogatottba.”

A lehetősége már a télen megvolt a háromszoros válogatottnak, hogy a határon túlra szerződjön. Értesülésünk szerint konkrét ajánlatot ugyan nem tettek érte, több csapat is érdeklődött iránta, megfigyelők nézték meg játékát. A nemzetközi sajtóban olvasni lehetett vele kapcsolatos átigazolási híreket, úgy tudjuk, a Heerenveen érdeklődése valós volt, és a holland klub továbbra is figyeli. Ha továbbra is jól teljesít, a nyáron esélye nyílhat a szintlépésre, és kapukat nyithat meg, ha Marco Rossi elviszi a németországi Eb-re – ennek az esélye valamelyest csökkent azzal, hogy a márciusi felkészülési találkozókra nem kapott meghívást, Schäfer András és Kleinheisler László visszatérésének ő lett az egyik áldozata. Mindenesetre ha lesz egyesület, amely kifizeti az MTK által kigondolt árat, biztosan számol majd vele.

 

MEZEI SZABOLCS (Paks)

Az MTK-nál foghatják a fejüket: piac­képes labdarúgótól váltak meg, amikor 2023 nyarán elengedték a Pakshoz. A bajnokság második helyezettjénél abban bíznak, a 23 éves középpályás mihamarabb felépül sérüléséből, mivel a gárda egyik legjobbjává nőtte ki magát: 18 bajnokin négy gólt szerzett, hatszor az előkészítésben jeleskedett. Értesülésünk szerint azóta, amióta Pakson futballozik, sok külföldi csapat kopogtat iránta érdeklődve – ebben az is közrejátszhat, hogy a határon túl vonzó lehet annak az együttesnek a játékosa, amely a nemzetközi porondon tartósan jelenlévő Ferencvárost tíz fordulón át maga mögött tartotta.

Mezei Szabolcs Pakson ragyogóan futballozik, nem csoda, hogy több klub érdeklődik már iránta (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)

A télen Lengyelországból, Izraelből, valamint az arab világból keresték, ám a Paks nem akarta elengedni egyik legnagyobb értékét, akivel 2026 nyaráig kötött megállapodást. A nyáron szinte biztosan lesz lehetősége a váltásra, minden félnek megfelelő ajánlat esetén külföldre kerülhet. Nagyot emelhet az ázsióján, ha Marco Rossi meghívja a nemzeti csapatba, ami egyre inkább érik. Elenyésző az esélye annak, hogy a nyári Európa-bajnokságon ott legyen a neve a 23 tagú keretben, de ha tartósan jó formát mutat, nem lenne meglepő, ha a Nemzetek Ligájában bemutatkozna – kiváltképpen akkor, ha a nyáron külföldre kerül.

 

MIM GERGELY (ZTE FC)

Az NB I-es idény egyik felfedezettje a ZTE FC lendületes, 24 éves jobb oldali szélsője. A Puskás Akadémia első csapatához érve, egy kisebb sérülése után már nem kapta meg a bizalmat, Csákváron nőtte ki magát és az NB II-t. Immár második élvonalbeli idényét futja, kevesen vannak, akik a másodosztályból érkezve ilyen szinten megállnák a helyüket. Nem véletlen, hogy a ZTE FC két évre szóló szerződést kötött vele.

„Olyan villanásai vannak, amilyeneket ritkán látni magyar pályán: ahogyan megvívja az egy az egy elleni párbajait, cselez és szólózik, az páratlan itthon, és a fejjátéka is kiváló, talán egy-két játékos van a mezőnyben, aki jobban emelkedik nála – mondta labdarúgójáról Papp Bence, a BePro Career Agency ügynöke. – Ha stabilizálja teljesítményét, és huzamosabb ideig csapata húzóembere lesz, érdekes lehet azon kluboknak, amelyek olyan profilú labdarúgót keresnek, amilyen ő. Sok mindennek össze kell állnia, hogy egyszer külföldre szerződjön, de a ZTE a legmegfelelőbb egyesület ehhez. Végh Gábor tulajdonos révén itt kapott az NB I-ben bizalmat, amellyel él, továbbá a klub az elmúlt években rendszeresen értékesít játékosokat. Nem mondom, ha törik, ha szakad, a nyáron külföldre igazol, de kétségtelenül ő a regnáló kupagyőztes egyik legnagyobb értéke. Talán négy-öt bajnokság van, amelyben a felnőttválogatottsággal nem büszkélkedő magyar labdarúgó az NB I-ben nyújtott kiemelkedő teljesítményével reális eséllyel továbbléphet: a lengyel, a belga, a holland, a svájci és az osztrák. Kizárólag olyan csapat jöhet szóba, amelyben rendszeres játéklehetőség révén tovább fejlődhet, magasabb szintre juthat. Sok klubbal állok kapcsolatban, de a tárgyalásokon csak olyan irányba indulunk el, ami a játékos érdekét szolgálja.”

 

GERA DÁNIEL (DVTK)

A Diósgyőri VTK egyik legjobbja az idényben. A csatárból lett védőnek 22 bajnokin két gól és három gólpassz a statisztikája, gyakorta kiemelkedik csapatából. Lapunknak korábban elmondta, nem bánja, hogy két sorral visszavonták, mert így is több alkalommal odakerül az ellenfél kapuja elé, sőt elvárják tőle, ráadásul új posztot ismerhet meg, amivel bővül a tudása. Hogy milyen jól látja el feladatát, jelzi, hogy a DVTK-nál az évad során dolgozó mindhárom vezetőedző jobbhátvédként szerepeltette, Vladimir Radenkovics is úgy érzi, megfelelő helyen van a védelmi vonalban. Még sosem játszott külföldön, 28 évesen pedig nem zárható ki, hogy az előttünk álló átigazolási időszakban nyílik utoljára esélye arra, hogy eligazoljon. Szerződése a nyárig él, s mivel több csapat figyelmét is felkeltette, kérdéses, hol folytatja.

„Oroszországból a télen konkrét ajánlatot kapott, ám az átigazolása bizonyos okok miatt kútba esett – mondta lapunknak a futballista pályafutását egyengető Fülöp Ferenc. Ciprusról is érdeklődtek iránta, úgyhogy ha külföldön képzeli el a folytatást, szerintem a nyáron is lesz lehetősége a határon túlra, erősebb bajnokságba szerződni, mert jó formában futballozik, hétről hétre meggyőző a játéka.”

 

KOMÁROMI GYÖRGY (Puskás Akadémia)

A felcsúti klub neveltje januárban töltötte be a huszonkettőt, de már 87 NB I-es meccs van a lábában. Az U21-es válogatott labdarúgó eredeti posztján, jobb oldali szélsőként mutatkozott be az élvonalban, s nagyszerű teljesítménnyel robbant be. Ezután valamelyest megtorpant a karrierje, hol a számára a leginkább testhezálló szerepkörben, hol a bal oldalon futballozott a középpályássorban vagy a védelemben. A teljesítménye azonban önmagáért beszél, ebben a szezonban többnyire a jobb szélen ostromolja az ellenfelek védelmét, és nem marad adós a jó teljesítménnyel – az MTK Budapest ellen 9-es osztályzatot kapott lapunktól.

„Már tavaly nyáron érdeklődtek iránta a svájci élvonalból, illetve a télen négy NB I-es klub szerette volna átigazolni annak dacára, hogy az őszi szezonban mindössze kétszer volt a kezdő tizenegy tagja. Többek között ez is jelzi a benne rejlő lehetőséget, nemzetközi szinten is kiemelkedő sebessége és bal lába mellett – mondta az ügyeit képviselő Papp Bence. Pályafutását az mozdíthatja leginkább előre, ha hosszú távon azon a poszton szerepel, amelyen a legjobb játékra képes. A jobb szélen tud igazán kibontakozni: a számok is bizonyítják, beadásai, passzai pontosabbak, több párharcot nyer meg, több gólt szerez, valamint gólpasszt ad a jobb oldalon játszatva. Szerződése kétezerhuszonhat nyaráig érvényes, a hosszabb távú megállapodás a piacnak is jelzésértékű – csak komoly szándékkal elmozdítható aktuális állomáshelyéről.”

 

A Transfermarkt adatai alapján az NB I-ben szereplő magyar játékosok közül Lisztes Krisztián toronymagasan első a maga hárommillió euróra becsült értékével, de az kissé mellbevágó, hogy rajta kívül csak három játékos éri el a nemzetközi futballban manapság aprópénznek is kevés egymillió eurós határt. Az viszont nem meglepő, hogy az első három helyezett mindegyike a Ferencváros játékosa. A top tízben négyen képviselik az FTC-t, három fehérvári, egy kecskeméti, egy Újpest-, és egy MTK-játékos társaságában. Az NB I legértékesebb magyar játékosai: Lisztes Krisztián (FTC) 3 millió euró, Dibusz Dénes (FTC) 2.5 millió euró, Varga Barnabás (FTC) 2 millió euró, Kalmár Zsolt (Fehérvár) egymillió euró, Horváth Krisztofer (Kecskemét) 900 ezer, Csongvai Áron, Schön Szabolcs (mindkettő Fehérvár), Botka Endre (FTC), Csoboth Kevin (Újpest) 800 ezer, Kata Mihály (MTK) 700 ezer euró.

 
Lisztes Krisztián a legértékesebb hazai játékos

 

A saját példám miatt is azt éreztem mindig: szerencsésebb, ha az ember úgy megy külföldre futballozni, hogy előtte itthon megmutatta magát. Az NB I-ben megismerte a felnőttfutball világát, mondjuk az U21-es válogatottban, esetleg nemzetközi kupamérkőzésen átélte a külföldi futball tempóját. Van jó ellenpélda is, de azt gondolom, ha itthon tud valaki játszani egy-két-három évet az élvonalban, megerősödve vághat neki a légióskodásnak. Korábban sokan panaszkodtak arról, milyen nehézséget okozott a kommunikáció, a nyelvtudás hiánya, ebben szerencsém volt, mert az MTK figyelt erre, angoltanárhoz járhattam, nem teljesen kukán mentem ki, felkészítettek. Ami nehézséget okozhat: ha eladnak, jó eséllyel a csapatod egyik, ha nem a legjobb játékosa vagy, esetleg csapatkapitány, hangadó, figyelnek rád, érzed, hogy fontos vagy – aztán kimész, és hárman vagytok egy posztra, és te nemhogy csapatkapitány nem vagy, hanem egy a sok közül, úgyhogy erre fel kell készülni, nem omolhatsz össze. Ha többen keresnek, nyilván a bajnokság színvonala, a klub presztízse és a fizetési lehetőség mind fontos szempont, de hosszabb távon leginkább a folyamatos játéklehetőség a lényeg, érdemes oda menni, ahol a legnagyobb esély van sokat játszani.

 
JUHÁSZ Roland, 95-szörös válogatott labdarúgó, 2005–2013 között a belga Anderlecht idegenlégiósa


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik