Duchatelet-krónika: megmentés, vita, tüntetés, büntetés, eladás

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.07. 10:51
Összefoglaltuk az Újpest történetét Duchatelet alatt (Fotó: Micheller Szilvia)
Roderick Duchatelet 2011. október 19-én vásárolta meg az Újpest FC 95 százalékos tulajdonrészét, összefoglaltuk, hogy a belga tulajdonos regnálása alatt milyen megpróbáltatásokon ment keresztül a klub és a belga üzletember.


AZ MLSZ 2011-ben átvilágítást kért a 2010. január 11-től 2011. szeptember 30-ig tartó időszakra. A könyvvizsgálók szerint az Újpest FC rendbetételéhez és további biztonságos működtetéséhez azonnal 360 millió, az év végéig további 530 millió és újabb fél éven belül még 450 millió forintra van szükség. Ezt a pénzt azonban már nem az akkori tulajdonosok tették a cégbe.

A NAV 2012-ben arra a következtetésre jutott, egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, amely színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szivattyúzta ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből. Az Újpest FC Kft. addigra 500 millió forintos veszteséget halmozott fel.

Az MLSZ 2013. február 11-én a 34/2014. számú határozatában úgy módosította az MLSZ klublicencszabályzatát, hogy a sportvállalkozások már a bajnoki év során is átruházhatják a licencet.

Az UTE 2014-ben garanciát vállalt az Újpest 550 millió forintos (kamatok és bírság nélkül 194 milliós), augusztusban esedékessé váló adóhátralékának megfizetésére. Ebben az évben a sporttörvény módosítására is szükség volt, hogy a csődöt jelentő Újpest FC Kft. licencjogát az újonnan alakult Újpest 1885 Futball Kft. átvehesse. Az Újpest FC Kft. visszaadta a licencet az anyaklubnak (UTE), amely azt az új kft.-re ruházta át.

A volt tulajdonos, Tolnai Sándor 2014. márciusi közleményében az állt, az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet apja, Roland Duchatelet már 2006 és 2011 között is résztulajdonosa volt az Újpest FC-nek 49.85 százalékos üzletrésszel: „A 2011. október 19-ét megelőző időszakról is elmondható, hogy nem pusztán rálátásuk volt az Újpest FC életére, hanem több úgynevezett kulcspozíciót is az ő javaslatukra töltöttünk be.” A belgák a többségi tulajdon megszerzéséig mintegy 400 ezer dolláros kölcsönnel támogatták a korábbi tulajdonost, aki egyre kevésbé tudta finanszírozni a klub működtetését.

AZ MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága 2014-ben elutasította az Újpest fellebbezési kérelmét, így a Magyar Kupa-győztes nem kapta meg a nemzetközi kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet, s nem indulhatott az Európa-liga 2014–2015-ös sorozatában. Az MLSZ hangsúlyozta, csak az UEFA adhat felmentést az úgynevezett „hároméves szabály alól”. A hároméves szabály azért lépett életbe, mert jogilag új egyesület jött létre, amikor a licencet átvitték az Újpest 1885 Futball Kft.-be, s nemzetközi porondra csak az a csapat léphet, amely legalább három éve működik.

A Roderick Duchatelet által működtetett Újpest 1885 Futball Kft. 2015-ben egyoldalúan felmondta az UTE-vel az utánpótlás-nevelésre kötött szerződést. Őze István, az UTE klubigazgatója így reagált:      „Érdekes, amíg a klub szegény volt, addig nem kaptak kritikát, de amint megjelent a tao, azaz a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere, illetve 2010-től az önkormányzati támogatás, célzottan kezdték a klubot piszkálni. A szerződés felmondásával az utánpótláspénzeket akarja lenyúlni, és ezzel biztosítani, hogy az állami pénzek indirekt módon külföldi befektető zsebébe vándoroljanak.”     

A FIFA egy 2014 év eleji átigazolás miatt 2016-ban sportfegyelmi szankcióval sújtotta az Újpestet, amely így a soron következő két átigazolási időszakban nem igazolhatott új játékosokat. A kolumbiai Darwin Andrade – aki korábban a CD La Equidad játékosa volt – klubjával nem állapodott meg a távozásról, így nem igazolhatta volna át más csapat. Az Újpest mégis szerződtette, majd – alig fél év után – kölcsönadta az akkor még a Duchatelet család érdekeltségébe tartozó Standard Liege-nek, egy évvel később pedig kétmillió euróért el is adta. A büntetést az első igazoló klub kapta (Újpest), a Liege-t nem érintette az ügy.

Az Újpest FC 2017. július 3-án bemutatta az új címert, amelyet a szurkolók nemes egyszerűséggel WC-deszkához hasonlítottak… Az UTE jelezte, nem járul hozzá a címer megváltoztatásához, amelyet a futballklub jogszerűen nem is tehet meg az egyesület engedélye nélkül. A címervita szurkolók július 8-i tüntetésével folytatódott: hozzák nyilvánosságra a címerszavazás végeredményét, illetve a címer megváltoztatásának valódi okát. Roderick Duchatelet így reagált:      „Ez a csere nem hirtelen felindulásból fakadt. Nagy egyesületet akarunk faragni az Újpestből. Ahhoz, hogy klub fejlődjön, erre a logócserére szükség volt. A szememben ők nem szurkolók, hanem tüntetők. Erőszakosan lépnek fel, aminek nincs helye a futballban. Nem akarok velük beszélni többet, mert a múltkori tüntetésen is részegen, szalonképtelen állapotban jelentek meg.”     

Az UTE személyiségi jogi pert kezdeményezett, de 2017 augusztusában első fokon a bíróság az alperesnek (ÚFC) kedvező döntést hozott. A felperes (UTE) továbbvitte az ügyet, másodfokon 2017 decemberében nyert. Az Újpest FC a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, ám 2019 májusában az UTE ezt megtámadta; a jogi procedúra eredményeként 2021 májusában Roderick Duchatelet közölte, kész visszaállítani a régi címert, ha az UTE beleegyezik a két klub utánpótlás-nevelésének egyesülésébe. Az Újpest FC és az UTE egyaránt ötven-ötven százalékos tulajdonrészt kapna – a szakmai döntéseket is ennek alapján hoznák. Az UTE nyílt levélben szólította fel a tulajdonost a törvényesség betartására, végül 2022. július 4-én újra hivatalos lett a tradicionális címer.

Regnálása alatt Roderick Duchatelet nem egy alkalommal jelentette be, eladja a klubot – s legalább annyiszor cáfolta… A 2014-es és 2017-es megkeresést is pletykának minősítette, 2022 januárjában a tulajdonos és a vevőkör nevében a korábbi sportigazgató, Kovács Zoltán eladási szándéknyilatkozatot írt alá – cirka hétmilliárd forintos vételárat emlegettek –, ám a fizetési határidőig (2022. június 30.) nem érkezett meg az összeg, így a tranzakció meghiúsult. Tavaly nyáron az Interactive Brokers Group alapítója, Péterffy Tamás, a világ leggazdagabb magyarjának szerepvállalása vetődött fel a futballklub működtetésében, míg most 2024. február elején jött a hír, hogy magyar tulajdonosa lesz a lila-fehér futballklubnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik