Dibusz Dénes tíz év alatt az FTC legendája lett

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 10:08
Dibusz Dénes a Ferencváros és a magyar válogatott meghatározó labdarúgójává avanzsált (Fotó: Szabó Miklós)
Tíz év, hat vezetőedző, hat bajnoki cím, négy kupaarany, hogy a nemzetközi porondon elért sikerekről ne is beszéljünk. Dibusz Dénes tíz éve, 2014 februárjában játszotta első tétmérkőzését a Ferencvárosban, eddigi vezetőedzői beszéltek arról, milyen kapusnak, embernek ismerték meg. A válogatott labdarúgó az Olympiakosz elleni Európa-konferencialiga-rájátszás első, görögországi meccsére készül társaival.

Mintha csak ma történt volna. Tíz évvel ezelőtt egy gyerekarcú, farmert, világos inget és fekete pulóvert viselő fiatal pécsi fiú toppant be be a Népligetbe, az edzőcentrum sorompóján átjutva tette meg első lépéseit a létesítményben. Öltözetéből is látszott, megadja a módját a klubváltásnak, ahogyan akkor fogalmazott: mégiscsak az ország legnépszerűbb csapatához érkezett.

Azóta tudjuk, Dibusz Dénes megragadt a Népligetben.

Az akkor 23 éves kapus ferencvárosi karrierje törökországi edzőtáborozással kezdődött. A beleki napok máris bizonyították, jól járt vele az FTC, a három – a román Rapid Bucuresti, a dán Viborg és a cseh Sigma Olomouc elleni – edzőmérkőzésen egyetlen gólt sem kapott. És hogy stílszerű legyen Dibusz Dénes bemutatkozása tétmérkőzésen is, élete első ferencvárosi meccsét is kapott gól nélkül teljesítette. A Ligakupa nyolcaddöntőjében – 2014. február 22-én – a Haladás otthonában játszott 0–0-t a Fradi. Ki gondolta akkor, hogy tíz évvel később, 2024 februárjában még mindig ő lesz a zöld-fehérek kapusa?

Lássuk, mit gondolnak róla egykori ferencvárosi vezetőedzői.
 

Kedvenc sztori: pacsi az ellenfél góllövőjével

THOMAS DOLL (2013. december–2018. augusztus)

„Guten Tag!” – csapott egymás tenyerébe a népligeti edzőközpontban az akkoriban a csapat élére kinevezett Thomas Doll, valamint a frissen szerződtetett Dibusz Dénes. A vezetőedző és a kapus hamar megtalálta a közös hangot, jókat beszélgettek a labdarúgásról és arról, milyen érzés immár a Ferencvároshoz tartozni. Korábban mindketten csak hallottak róla, akkor azonban tapasztalhatták is. A törökországi edzőtáborból hazatérve Thomas Doll a repülőgépről leszállva úgy fogalmazott: „Sikerült teljes mértékben megértenem, mi az a Fradi család. És állíthatom, nagyon jó a tagjának lenni!”

A 29-szeres keletnémet és 18-szoros német válogatott labdarúgó, valamint a kapus ferencvárosi karrierje egyszerre indult, Thomas Doll testközelből figyelhette Dibusz Dénes szárnybontogatását.

Dibusz Dénes első tétmeccse a Ferencvárosban: 2014. február 22-én 0–0 a Haladás ellen a Ligakupában (Fotó: Szabó Miklós)

„Emlékszem, egy kisebb magyar klubtól érkezett, annyit tudtam róla, hogy rendkívüli tehetség, és hosszú távon is megoldhatja a kapuskérdést – mondta lapunknak Thomas Doll, akit Indonéziában értünk utol, ahol a Persija Jakarta vezetőedzőjeként dolgozik. – Hihetetlen fejlődésen ment keresztül ebben a tíz évben. A legnagyobb elismerés neki szerintem az, hogy ebben az időszakban a Ferencvárosnál sohasem gondolták úgy, hogy új kapust kell hozni. Nem túlzás, legenda lett a Fradiban. Arra is emlékszem, mindig jókedvű volt, szeretett énekelgetni, ezen mindig jót mosolyogtam.”

A német szakember egyik kedvenc emléke vele kapcsolatban egy nemzetközi kupaselejtezőhöz kapcsolódik. A tizenegyespárbajban az első rúgó az ellenfél kapusa volt, aki betalált. Dibusz Dénes felpattant a földről, és pacsit adott neki.

„Csak néztünk a kispadnál, mi történik. Alapvetően dühösnek kellett volna lennie, pláne, hogy a tiranai kapus »panenkázott«, de ő felülemelkedve ezen, gratulált neki. Akkor értettem meg, hogy igazi sportember.”

 

Nyugalom, higgadtság – ez a rövid jellemzés

SZERHIJ REBROV (2018. augusztus–2021. június)

Váltott a Ferencváros. Nyugat-Európa után keletről választott vezetőedzőt, az ukrán Szerhij Rebrov kinevezése bátor, de jó döntés volt. Kapcsolatai a keleti piacon jól kiegészítette a klub folyamatosan fejlődő, ekkorra már Hajnal Tamás által vezetett scoutingrendszerét, és a poroszos szigor végül bevált a Népligetben. Sokan mondták, a tréner magának való figura, játékosaival sem haverkodott, de az eredmények őt igazolták. Szerhij Rebrov az Emírségekben tett kiruccanását követően immár ukrán szövetségi kapitányként dolgozik, családjával hazaköltözött Kijevbe.

A nem a bőbeszédűségéről híres szakember így vélekedik Dibusz Dénesről: „Az elért sikerekben nagy része volt Dénesnek. Bejutottunk az Európa-liga, majd a Bajnokok Ligája csoportkörébe, nagy szükségünk volt olyan remek kapusra, amilyen ő. A nyugalom és a higgadtság szobra.”

 

Bárcsak 25 hozzá hasonló játékosa lett volna! 

PETER STÖGER (2021. július–2021. december)

Peter Stöger nehéz örökséget vett át a Ferencvárosnál, és az osztrák úriember bicskája bele is tört a kihívásba. Az FTC újkori vezetőedzői közül messze neki jutott a legrövidebb idő, mindössze öt és fél hónapot töltött a klubnál. És hogy ez az időszak mély sebet ejtett rajta, jól mutatja, a mai napig nem szívesen beszél a Ferencvárosnál eltöltött hónapokról. Mint fogalmazott, senkivel sincs baja, egyszerűen nincs mit mondania. Dibusz Dénesről azért felelevenítette emlékeit az egykori vezetőedző, akit Bécsben értünk utol.

„Nem udvariasságból mondom, élmény volt vele dolgozni. Magyarországra érkezésem előtt sokat beszélgettem Hajnal Tamás sportigazgatóval, már akkor szóba került, hogy a keretben Dibusz Dénes az a személyiség, akire bátran támaszkodhatok. Sejtettem, hogy profi játékos, és Dénes pontosan olyan volt, amire számítottam. Sohasem késett, nem kellett noszogatni, egy edző azt kívánja magának, bárcsak huszonöt ilyen karakterű futballistája lenne. Tíz év nagy idő, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Fradiból megy nyugdíjba.”

Peter Stöger Ferencvárosa a BL-csoportkör kapujában vérzett el a Young Boys ellen, az Európa-liga főtábláján mindössze a már tét nélküli meccsen aratott győzelemmel szerzett pontokat és a hazai fronton is visszaesett a hatékonysága. A vezetőség határozott lépésre szánta el magát, és karácsony előtt menesztette.
 

Most sem lenne késő a Bundesligába igazolni

SZTANYISZLAV CSERCSESZOV (2021. december–2023. július)

Ha valaki nem bánta Peter Stöger menesztését, az Sztanyiszlav Csercseszov. Noha a két tréner jó kapcsolatot ápol, az orosz-oszét vezetőedző örömmel ugrott fejest a ferencvárosi kalandba. És bár vesztes meccsel mutatkozott be, tetemes előnnyel lett bajnok az FTC, az Európa-ligában a Monaco, a Crvena zvezda és a Trabzonspor ellen összesen tíz pontot szerezve lett csoportelső.

Noha Csercseszov otthona Ausztriában, Tirolban van, ezúttal Moszkvában értük utol.

„Emlékszem, éppen itt, Moszkvában láttam először védeni őt. A CSZKA Moszkva ellen játszott a Ferencváros, barátommal és ügynökömmel, Varga Sándorral voltam kint a mérkőzésen, meg is kérdeztem tőle, ki ez a kapus? Nagyon tetszett a határozottsága, a magabiztossága. Később testközelből tapasztalhattam meg, hogy Dénes valóban olyan jó kapus, ahogyan akkor gondoltam. Komoly fiú, mindig lehetett rá számítani, némileg sorsközösséget is érzek vele, hiszen pályafutása legjobb éveiben a válogatottnál nagy vetélytársa volt. Ahogyan nekem, ebben neki is lehet hiányérzete. Gulácsi Péter éveken át volt a magyarok első számú kapusa, így Dénesnek be kellett érnie kevesebb válogatottsággal.”

Sztanyiszlav Csercseszov szerint a kapus megállná a helyét a Bundesligában is, ám az útkeresésben különböznek.

„Még most sem lenne késő külföldre igazolnia. Annak idején én is maradhattam volna Oroszországban, de a kihívást választottam, és Németországba szerződtem. Mindenki más karakter, Dénes alighanem a Népligetben érzi jól magát. Úgy van vele, nincs oka váltani. Szurkolok neki, alakuljon minden úgy, ahogyan eltervezte.”
 

Ha segítség kell, elsőként ugrik

MÁTÉ CSABA (2023. július–szeptember)

Máté Csaba vezetőedzőként is számíthatott Dibusz Dénesre, másodedzőként tíz éven át figyelhette a fejlődését. Néhány hónap híján együtt érkeztek a Népligetbe, ha valaki tudja, milyen jellem és karakter Dibusz Dénes, az Máté Csaba.

„Ha jól emlékszem, Thomas Doll kinevezése után Dénes volt az első igazolásunk, és a legelejétől kezdve első számú kapusként tekintettünk rá. Mindent elmond róla, hogy a mai napig az ő nevével kezdődik az összeállítás. Nagy erénye, hogy jól kezeli a Ferencvárosnál rá nehezedő nyomást, jól viseli a kritikát, nem omlik össze egy-egy hiba után. Persze arra nem gondoltam, hogy tíz év múlva is ő lesz a Fradi kapusa, de lám, ilyen az élet… Ráadásul mára csapatkapitánya is az együttesnek. A mérkőzései száma elképesztő, semmi kétség, ezekkel a mutatókkal a Ferencváros legendái közé emelkedett. Példaértékű, ahová Pécsről indulva eljutott. Ráadásul az évek alatt emberileg sem változott semmit, nem szállt el magától, és ha segítő kezet kell nyújtani, az elsők között ugrik. A bajban is lehet rá számítani.”

Máté Csabának annak ellenére kellett 2023-ban a vezetőedzői posztról távoznia, hogy irányításával kitűnően szerepelt az FTC, az NB I-ben négy mérkőzésen három győzelmet aratott a csapat – egyedül a Puskás Akadémiától kapott ki –, hat gólt lőtt a Paksnak és a Zalaegerszegnek, ötöt a Fehérvárnak, az Európa-konferencialigában pedig magabiztosan jutott a főtáblára.
 

Az igazi bók: sokszor ő jelenti a különbséget

DEJAN SZTANKOVICS (2023. szeptember–)

A Ferencvárosnál jelenleg Dejan Sztankovics a vezetőedző, a szerb tréner úgy tartja, Magyarországon náluk van a legjobb kapus. Előfordult, hogy egy-egy fantasztikus védését látva a mérkőzés után úgy fogalmazott: Dibusz Dénes egyszerűen lenyűgöző. Intelligens, igazi vezéralak. Dejan Sztankovics a tíz év alatt a hatodik vezetőedző, aki vakon megbízik a kapusban, az elmúlt hónapokban többször is nyíltan dicsérte játékosát.

„Megnyugtató, hogy ilyen kapusunk van. Dénes vitathatatlanul legenda! Az elmúlt két-három évben is sokat lépett előre, óriási fejlődésen ment keresztül, és nemcsak itt, a Fradiban, a magyar válogatottban is. Igazi kapitány, vezér, sokszor ő jelenti a különbséget.”

Dibusz Dénes rengeteg tapasztalatot szerzett már a nemzetközi kupaporondon – csütörtökön az Olympiakosz elleni Ekl-csata következik (Fotó: Árvai Károly)
 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik