Kristoffer Zachariassen a családja előtt juthat tovább az FTC-vel az Olympiakosz ellen

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.13. 09:46
Kristoffer Zachariassen lelkének jót tett a DVSC ellen szerzett gól, az FTC norvég szélsője úgy érzi, az Olympiakosz elleni kupameccshez önbizalmat adott a bajnoki siker (Fotó: Kovács Péter)
Miközben az Olympiakosz a hetedik vezetőedzőjét nevezte ki április óta, a Ferencváros három győzelemmel kezdte a tavaszt. Kristoffer Zachariassen bizakodó az Olympiakosz elleni Ekl-rájátszás előtt, de tudja, pokolian nehéz csata vár csapatára.

IMPONÁLÓ A 2024-ES ÉV MÉRLEGE: három tétmérkőzés, három győzelem.

A Ferencváros jó formában kezdte a tavaszt, három bajnoki mérkőzésén tíz gólt szerzett, hármat kapott, előbb Kisvárdán nyert 3–1-re, majd hazai pályán 5–1-re ütötte ki az MTK-t, szombaton pedig a Debrecen otthonából vitte el a három pontot (2–1). A hétvégi csatát követően Dejan Sztankovics vezetőedző a megszokottnál is szenvedélyesebb volt, csapata izgalmas, lüktető, intenzív kilencven percet játszott több mint 12 ezer néző előtt, ragyogó hangulatban.

De nincs megállás!

Csütörtökön itt az újabb erőpróba, az együttes az Európa-konferencialiga rájátszásában az Olympiakosz vendégeként lép pályára, a párharc tétje a 16 közé jutás. A telt ház, a fergeteges hangulat Athénban is garantálva van. A görög szurkolók egyébként is a fanatizmusukról híresek, s miután a kormány döntése értelmében az országban hónapok óta nem lehetett sporteseményt nézők előtt rendezni, és a Ferencváros ellen első ízben lehetnek ismét ott az arénában, adja magát a pokoli hangulat. A 32 ezres befogadóképességű Karaiszkakisz Stadion a város Pireusz negyedében található, közel a nemzetközi kikötőhöz.

Kristoffer Zachariassen tisztában van vele, milyen hangulat vár a Ferencvárosra, de egyáltalán nem bánja, hogy ilyen körülmények között kell futballoznia – sőt!

„Ki ne szeretne zsúfolt lelátók előtt játszani?! – mondta lapunknak a zöld-fehérek harmincéves szélsője. – A hétvégén Debrecenben is sokan voltak, ami a mérkőzésnek is jót tett, kifejezetten élvezetes meccset játszottunk, nem volt megállás. Kőkemény csata volt, egyik fél sem kímélte a másikat, de igaza volt a vezetőedzőnknek, több ilyen színvonalú meccs kellene az NB I-ben.”

Zachariassen a 74. percben döntötte el a mérkőzést, Varga Barnabás első félidei fejesét követően ő is fejjel szerezte a gólt. Ahogyan fogalmazott, nem volt nehéz feladata, csapattársától, Mar­quinhostól tökéletes beadást kapott.

„Úgy kanyarodott a labda, hogy a mellettem-előttem álló középső védőt éppen kikerülte, nekem pedig csak arra kellett figyelnem, hogy a hosszú sarok felé irányítsam. Fontos győzelmet arattunk, a siker a lelkünknek is jót tett, egyáltalán nem mindegy, milyen hangulatban veselkedünk neki az Olym­piakosz elleni párharcnak. Mondhatjuk, a bajnokságban jól rajtoltunk, mindhárom mérkőzést megnyertük. Éreztem a felkészülés idején, hogy minden a helyén van, minden klappol. Most csak az Olympiakosz elleni két mérkőzés számít, ott akarunk lenni a tizenhat között az Európa-konferencia­ligában.”

Az Olympiakosz az elmúlt időszakban úgy váltogatta a vezetőedzőit, hogy kis túlzással már a szurkolók sem tudták követni, éppen ki ül a kispadon. A görög sztárcsapatot április óta a hetedik vezetőedző irányítja: a távozó spanyol Míchelt rövid időre a francia José Anigo követte, utána az ugyancsak spanyol Diego Martínez december elején bukott meg, a portugál Carlos Car­valhal sem húzta sokáig, az OFI elleni találkozón (4–0) átmenetileg az U19-es együttes vezetőedzője, Szotirisz Szilaidopulosz irányított, a Ferencváros elleni csatára azonban már a spanyol José Luis Mendilibar készíti fel a gárdát. A 62 éves tréner jelentős vezetőedzői tapasztalattal van felvértezve, karrierje során többek között az Athletic Bilbao, a Valladolid, az Osasuna, a Levante, az Eibar, az Alavés és a Sevilla együttesét is vezette, a La Ligában 468 mérkőzésen ült a kispadon. Az Olympiakosz szeszélyes tulajdonosa, Evangelosz Marina­kisz most tőle várja a megváltást.

Zachariassen is tisztában van a görög együttesnél történt változásokkal.

„Az Olympiakosz a hétvégén négy-nullára kiütötte az OFI-t, biztos vagyok benne, ellenünk még motiváltabb lesz. De mi inkább magunkra figyelünk, a szakmai stáb mindent tud aktuális ellenfelünkről, rengeteget elemeztük, nem véletlenül mondja Dejan Sztankovics, hogy készen állunk az újabb feladatra. A magam részéről nem bánom, hogy Athénban kezdjük a párharcot, és a továbbjutás a Groupama Arénában dől el. Saját közönségünk előtt mindig élmény játszani, az ő biztatásuk különösen sokat ér egy-egy ilyen kiélezett szituációban.”

Habár a Ferencváros játékosai nem városnézésre utaznak a görög fővárosba, a norvég középpályás legalább egy kis részét szeretné látni Athénnak. Korábban egyetlen csapatával sem játszott az országban, és a családjával sem járt még vakációzni a környéken – szeretne szép emlékekkel hazatérni.

A párharc első mérkőzését tehát a Karaiszkakisz Stadionban rendezik csütörtökön, a visszavágót egy héttel később az Üllői úton. A szélső szerint a két csapat továbbjutási esélye ötven-ötven százalék, s reméli, a pireuszi összecsapást követően feléjük billen a mérleg nyelve.

„Már csak azért is, mert a budapesti visszavágóra édesanyámék is eljönnek Norvégiából. Sőt, több barátom útra kel, hogy ott lehessen a stadionban, jó lenne továbbjutást ünnepelni.”

 EURÓPA-KONFERENCIALIGA, RÁJÁTSZÁS, ELSŐ MÉRKŐZÉS     
OLYMPIAKOSZ  (görög)–FERENCVÁROS
Csütörtök, Pireusz, 18.45 (Tv: M4 Sport)
A visszavágót február 22-én rendezik az Üllői úton.
 

Itthon végzi az utolsó simításokat az FTC

A Ferencváros hétfőn és kedden a Népligetben készül az Olympiakosz elleni ütközetre, sőt, a meccs előtti napon, szerdán is hazai környezetben gyakorol. Dejan Sztankovics vezetőedző a korábbiakhoz hasonlóan a népligeti edzőpályán tartja meg a csapat mérkőzés előtti utolsó edzését, amely az ebédet követően indul a repülőtérre, hogy másnap már Athénban lépjen pályára.
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik