NB I: a Pakson is múlik, hogy a Vidi pontszámban beéri-e az FTC-t

Vágólapra másolva!
2023.12.16. 08:10
null
A múlt heti, Mezőkövesd elleni, idénybeli 9. találatával már a fehérvári Kenan Kodro vezeti az NB I góllövőlistáját. Szombaton az eddig legkevesebb gólt kapó Paks védelmével kerül szembe (Fotó: Árvai Károly)
A hat mérkőzés óta veretlen Fehérvár és a már tuti őszi bajnok Paks szombat kora délutáni (12.30) csatájával indul a labdarúgó NB I idei utolsó, sorrendben 17. fordulója. A találkozó arra is választ ad, hogy a jelenleg harmadik Vidi beéri-e pontszámban a második Ferencvárost. Amennyiben ez teljesül, majd a zöld-fehérek vasárnap nem szereznek pontot odahaza a ZTE ellen, akkor a pontegyenlőség nemcsak egy napig, hanem egészen február elejéig fennmarad a két csapat között. Sőt, a matyóföldiek legyőzésével még a Puskás Akadémia is csatlakozhat a 30 pontosok táborához. A forduló választ ad arra is, hogy hat mérkőzés után sikerül-e újra nyernie az Újpestnek, és hogy a Kisvárda mellett a Mezőkövesd vagy a Zalaegerszeg telel-e kieső helyen.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 17. FORDULÓJA ELÉ

SZOMBAT

FEHÉRVÁR FC–PAKSI FC

♦ A tabella jelenlegi harmadik és első helyezettjének a 44. meccse következik az élvonalban, az örökmérleg jelentős fehérvári fölényt jelez, hiszen a piros-kékek pontosan 20-szor győztek, 12 döntetlen és 11 paksi siker mellett.

♦ 2019 nyaráig nagy volt a Vidi dominanciája (31 találkozón 19 diadal), az azóta megrendezett 12 meccsükből viszont már csak egyet, a 2021. októberit tudta megnyerni a fehérvári alakulat: a Sóstói Stadionban Kenan Kodro 84. percben lőtt góljával 2–1-re. A tolnaiak az előző 6 összecsapásukon veretlenek a fehérváriakkal szemben (4 siker, 2 iksz), augusztusban Windecker József és Mezei Szabolcs góljával 2–0-ra nyertek.

♦ A Fehérvár pályaválasztásával ez lesz a 20. találkozójuk, a mostanáig egyetlen paksi siker csak a 14. meccsükön, 2019 decemberében jött össze, Szabó János és Könyves Norbert találatával (0–2), amikor Osztermájer Gábor volt a vezetőedző. Ezt leszámítva a Vidi 12-szer nyert, 6 mérkőzésen – köztük a legutóbbi kettőn – pedig ikszeltek (2–2 és 1–1).

♦ Zsinórban 6 bajnoki óta veretlen a Vidi (5 győzelem, 1 iksz), ráadásul a mezőkövesdi (2–0) egymás után a 10. olyan NB I-es meccse volt, amelyen betalált az ellenfelének – mindkettő a leghosszabb széria most az élvonalban.

♦ A debreceni 0–1 óta úgy nyert egymás után 3 bajnokit a Paks, hogy csatára, Könyves Norbert mindig betalált egyszer. Az FTC legyőzésével 4 pontra nőtt az előnye a címvédővel szemben, így már biztos, hogy a klub történetében először a tabella élén telel.

♦ A Vidi hazai pályán az FTC elleni 3–5-tel indított, azóta viszont a 8 otthoni találkozóján nem kapott ki: 6 diadal mellett csak a ZTE és a KTE ellen ikszelt, egyaránt 3–3-ra.

♦ A tolnai csapat idegenbeli mérlege 3–3–2, ezzel harmadik a vendégtabellán, 2 vereségét az FTC (1–6) és a Loki (0–1) otthonában szenvedte el.

KISVÁRDA MASTER GOOD–ÚJPEST FC

♦ A sorsolás szerint szeptember elején kellett volna Kisvárdán játszaniuk, ám a Várkerti Stadion gyepszőnyege akkor alkalmatlan volt a játékra, ezért felcserélték a pályaválasztói jogot.

♦ A két csapat 16 mérkőzést játszott eddig az NB I-ben, az örökmérleg az idénybeli odavágón aratott 3–2-es sikerrel billen a lila-fehérek felé: 6 várdai győzelem, 3 iksz, 7 újpesti diadal.

♦ A bajnoki párharcuk előző 5 felvonásán mindig az éppen aktuális házigazda kerekedett felül: 3-szor a Várda, 2-szer a fővárosi együttes.

♦ A Várkerti Stadionban az első NB I-es meccsüket 2018-ban egy ködös novemberi estén, Novothny Soma mesterhármasával 4–1-re nyerték meg a lila-fehérek. Azóta viszont egyszer sem tudtak ott győzni (5 várdai siker, 2 iksz), sőt, az utóbbi 3 bajnokijukat elbukták a szabolcsi városban (1–2, 1–2 és 0–2).

♦ Hiába játszotta sorozatban az 5. mérkőzését is hazai környezetben a sereghajtó Kisvárda, megint kikapott, ígyaz idénybeli 4. vezetőedzőjével, Feczkó Tamással 4 meccsen mindössze 4 pontot gyűjtött be.

♦ A zalaegerszegi 1–1-gyel szombaton megszakadt az újpestiek 5 fordulón át tartó vereségsorozata, ám továbbra is a lila-fehérek azok, akik a leghosszabb ideje nyeretlenek az NB I-ben. Legutóbb október 21-én a Kecskemétet tudták megverni (5–3).

♦ Az előző 2 hazai találkozóján nyeretlen maradt a Várda, és 6 meccse alatt még az 50 százalékos teljesítményt sem tudta összehozni vendéglátóként (2 siker, 1 iksz, 3 vereség).

♦ Három házon kívüli fellépés után szerzett újra pontot vendégként az Újpest, a ZTE elleni döntetlennel azonban még mindig csak 5 idegenben gyűjtött pontnál jár (1 győzelem, 2 döntetlen, 4 fiaskó), amivel 10. a vendégtabellán.

DIÓSGYŐRI VTK–MTK BUDAPEST

♦ A két újoncnak 95 meccse volt az első osztályban, és eddig a fővárosiak sokkal eredményesebbek, az örökmérleg ugyanis 21 DVTK-sikert, 24 döntetlent és 50 MTK-győzelmet mutat. A gólkülönbség 183–97 a fővárosiaknak, tehát ha ezúttal nagyon kijön a lépés a diósgyőrieknek, akár a jubileumi, 100. góljukat is elérhetik ebben a párharcban.

♦ A legutóbbi 13 NB I-es találkozójukból – 7 MTK-diadal és 5 iksz mellett – csak egyet tudtak megnyerni a miskolciak: 2018 novemberében Fernando Fernandez edzősége idején háromgólos vezetés után 3–2-re győztek. Az előző 5 évben 2 döntetlen és 3 egygólos fővárosi siker – szeptemberben 2–1-es – született.

♦ Az előző idényben az NB II-ben csaptak össze, a Diósgyőr 3–0-ra, az MTK 4–2-re nyert házigazdaként.

♦ Kizárólag a DVTK pályaválasztása mellett rendezett 46 találkozót tekintve minimális a hazaiak fölénye: 17 győzelem, 13 iksz, 16 MTK-siker, a gólok száma viszont a vendégek fölényét jelzi (77–63).

♦ A kék-fehérek 1992 és 2010 között egyszer sem kaptak ki Diósgyőrben (5 siker, 5 iksz), 2012 óta azonban nem tudtak nyerni (4 döntetlen, 3 vereség). 2017 februárjában összejött ugyan egy 3–2-es vendégsiker a fővárosiaknak, ám azt a találkozót Mezőkövesden játszották.

♦ Közös a csapatokban, hogy mindketten 25 gólt kaptak, és hogy a legutóbbi bajnokijukat 2–1-re nyerték meg: az MTK a Debrecen ellen vendéglátóként, a DVTK Kisvárdán. Az előző 5 fordulóban a fővárosiak 10, a miskolciak csak 7 pontot gyűjtöttek.

♦ A Diósgyőr hazai mérlege 4–1–3, az előző 4 otthoni bajnokiján felváltva nyert, illetve vesztett. Ha a sorminta folytatódik, most újra győzelemnek kellene következnie.

♦ Az MTK idegenbeli mutatója 3–1–4, legutóbb 2–1-re győzött Kecskeméten, amivel megtörte a 4-es házon kívüli nyeretlenségét (1 iksz, 3 kudarc).

VASÁRNAP

KECSKEMÉTI TE–DEBRECENI VSC

♦ Az előző bajnokság ezüst- és bronzérmese 18-szor találkozott már az élvonalban, eddig 4 KTE-siker és 4 döntetlen mellett 10-szer nyert a Loki. A lila-fehérek 2011 márciusa óta 12-ből csak egyszer, idén márciusban, a Nagyerdőben tudták legyőzni a debrecenieket (2–1). A szeptemberi odavágó 2–0-ra lett a DVSC-é.

♦ Kecskeméten az első 3 mérkőzésüket úgy húzták be vendégként a vasutasok, hogy közben még gólt sem kaptak. Azóta azonban 2 iksz és 3 lila-fehér sikert jegyezhettünk fel, így 8 összecsapás után most teljesen kiegyenlített a két fél párviadala.

♦ Idénybeli legnagyobb vereséget szenvedte el az előző körben Felcsúton (0–3) a Kecskemét, amely három forduló óta nyeretlen, a legutóbbi kettőben pedig pontot sem szerzett.

♦ Sorozatban a 14. bajnokiján kapott gólt a KTE, ez a leghosszabb ilyen negatív széria most az NB I-ben. A lila-fehérek védelme a bajnokságban egyedül a 2. körös Fehérvár elleni hazai meccset (1–0) tudta hátul nullára lehozni.

♦ Hullámzóan szerepel a DVSC, a legutóbbi 2 fordulóban az ősz folyamán már harmadszor fordult elő, hogy két egymást követő bajnokiján mindössze egy ponttal gazdagodott.

♦ Pontjai négyötödét otthon gyűjtötte be a Kecskemét, 20-ból 16-ot. A hazai mutatója 5–1–2, a két vereségét a Mezőkövesdtől, majd legutóbb az MTK-tól szenvedte el.

♦ Sorozatban negyedszer lép idegenben pályára a DVSC, amelynek teljesítménye lemenő ágban van, hiszen a zalaegerszegi győzelmét egy kisvárdai iksz, majd az MTK otthonában egy előnyből elszenvedett vereség követte (1–2). Házon kívüli idénybeli mérlege 1–3–4, ezzel a középmezőnyben foglal helyet.

FERENCVÁROSI TC–ZALAEGERSZEGI TE

♦ Nyolcvanegyszer mérték össze erejüket a legfelső osztályban, a ferencvárosiak dominanciája elsöprő, a mérleg az ő szemszögükből 44 diadal, 21 iksz, 16 vereség. Négyszer esett meg, hogy 8 gól született a meccsükön: 1981-ben és 2011-ben 4–4-et játszottak, tavaly májusban 5–3-ra, szeptemberben pedig – még Máté Csaba irányításával – 6–2-re győzött a Fradi.



♦ A legutóbbi 16 egymás elleni találkozójukból a ZTE csupán kettőt tudott megnyerni: a 2021. októberit 2–1-re az Üllői úton, majd az idén márciusit Meshack Ubochioma góljával 1–0-ra Egerszegen.

♦ Bajnokikon az FTC most lesz 40-edszer házigazda, eddig 27-szer nyertek a fővárosiak, 8-szor ikszeltek, és csak 4 alkalommal tudtak győzni a zalaiak: 1983-ban (0–2, Kecskeméten!), 1987-ben (1–3), 2001-ben (0–1) és tavalyelőtt ősszel (1–2).

♦ Meglepő, de az előző 5 bajnokijuk alapján a kiesés ellen küzdő, időközben edzőt is váltó ZTE mutatott jobb formát: 7 pontot szerzett (2 győzelem, 1 iksz, 2 vereség), miközben a címvédőként második helyen álló Ferencváros csak 5-öt (1 siker, 2 döntetlen, 2 fiaskó).

♦ Az előző 6 NB I-es meccséből csak egyet tudott megnyerni a Fradi: Mezőkövesden győzött 2–0-ra.

♦ Az FTC otthon kevesebb pontot, 14-et zsebelt be, mint idegenben, ahol 16-ot. A hazai meccseinek csak a felét tudta megnyerni, a mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, az Újpest elleni 3–0-s sikere óta lejátszott 2 otthoni bajnokiján gólképtelennek bizonyult.

♦ A ZTE az eddigi 15 pontjának a kétharmadát– 10-et – idegenben szerezte meg, de valamennyit vidéki pályán. A fővárosban mindkétszer veszített: Újpesten 2–1-re, az MTK-nál 2–0-ra.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Eddig 21 találkozót játszottak az NB I-ben, az örökmérleg 12 Puskás Akadémia-győzelem, 3 döntetlen, 6 mezőkövesdi diadal. Csupán 7-szer, vagyis a meccseik egyharmadán fordult elő, hogy mindkét fél betalált, a gólátlag mindössze 2.0.

♦ Legutóbb közel 4 éve, 2020 márciusában ikszeltek, azóta 8-szor győztek a felcsútiak, és csak 2-szer – 2020 decemberében, majd idén januárban, egyaránt 1–0-ra – a borsodiak. Az őszi találkozót a hajrában fordítva 3–1-re nyerte meg a PAFC.

♦ A Puskás Akadémia vendégeként nagyon kevés babér termett eddig a Kövesdnek, a 12-ből 10 alkalommal vesztesen távozott. Kétszer szerzett pontot a Pancho Arénában: 2018 májusában 2–1-re győzött, 2019 novemberében pedig – több mint 60 percet emberelőnyben játszva – 1–1-et harcolt ki, mindkétszer Kuttor Attilával a kispadon.

♦ A felcsúti gárda a KTE elleni hazai 3–0-s sikerével feledtette az előző heti székesfehérvári 1–3-at, amely egyébként – 4 győzelem és 4 döntetlen mellett – az egyetlen veresége volt az utóbbi 9 fordulóban.

♦ A kiesésre álló Mezőkövesd az Újpest elleni 4–0 óta nem talált be, gólínsége már 270 perce tart úgy, hogy közben ikszelt az Üllői úton, majd egyaránt két góllal maradt alul odahaza az FTC-vel és a Vidivel szemben.

♦ A Puskás Akadémia 2–5–1-es mutatóval a középmezőny alsó felében van a hazai táblázaton, akárcsak a matyóföldi gárda 1–2–5-ös mérlegével a vendégtabellán.

NB I, 2023–2024, 17. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
December 16., szombat
12.30: Fehérvár–Paks (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Sóstói StadionBogár Gergő
15.00: Kisvárda–Újpest (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti StadionRúsz Márton
17.30: Diósgyőri VTK–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)Miskolc,DVTK ArénaPintér Csaba
December 17., vasárnap
13.30: Kecskeméti TE–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Kecskemét,Széktói Stadionkésőbb jelölik ki
16.00: Ferencváros–Zalaegerszegi TE (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Arénakésőbb jelölik ki
18.00: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Felcsút,Pancho Arénakésőbb jelölik ki
AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC 16 10 4 2 32–18 +14 34
2. Ferencvárosi TC 16 9 3 4 39–19 +20 30
3. Fehérvár FC 16 8 3 5 33–24 +9 27
4. Puskás Akadémia 16 7 6 3 27–20 +7 27
5. Debreceni VSC 16 7 3 6 24–21 +3 24
6. MTK Budapest 16 7 3 6 18–25 –7 24
7. Diósgyőri VTK 16 7 2 7 23–25 –2 23
8. Újpest FC 16 6 3 7 24–31 –7 21
9. Kecskeméti TE 16 6 2 8 24–28 –4 20
10. Zalaegerszegi TE 16 4 3 9 21–33 –12 15
11. Mezőkövesd 16 4 2 10 17–26 –9 14
12. Kisvárda 16 3 2 11 15–27 –12 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik