Hosszúra nyúló kupamérkőzés végén a Paks tizenegyesekkel múlta felül a Honvédot

Vágólapra másolva!
2023.11.02. 19:20
null
Hatalmas küzdelem végén a fehér mezes paksiak örülhettek a továbbjutásnak (Fotó: Árvai Károly)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/magyar-kupa-honved-paks-fotok-arvai-karoly--7399" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
A labdarúgó Mol Magyar Kupa 4. fordulójának utolsó mérkőzésen a másodosztályú Honvéd az élvonalbeli Paksot fogadta. A rendes játékidő és a hosszabbítás is 2–2-es döntetlennel zárult, végül a Paks tizenegyesekkel jutott a legjobb 16 közé.

 

MOL MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)

BUDAPEST HONVÉD (NB II)–PAKSI FC 2–2 (1–1, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–5
Budapest, Bozsik Aréna, 2200 néző. Vezette: Pillók Ádám (Buzás Balázs, Belicza Bence Péter)
HONVÉD: Tujvel – Kovács N. (Haragos, 110.), Szabó A., Kálnoki-Kis, Benczenleitner – Bocskay, Adorján (Keresztes N., 82.) – Kocsis D., Lőrinczy (Pekár I., 58.; Kocsis G., 91.), Krajcsovics (Eördögh A., 82.) – Holman (Bobál G., 87.).Megbízott edző: Djordje Kamber
PAKS: Szappanos – Szélpál N., Kinyik, Temesvári (Szabó J., 76.) – Osváth, Papp K. (Böde, 61.), Haraszti Zs. (Silye, 91.), Szabó B. (Windecker, a szünetben), Bőle – Könyves (Hahn J., 72.), Beke P. (Mezei Sz., a szünetben)Vezetőedző: Bognár György
Gólszerző: Szappanos (22. – öngól), Bobál G. (90+5.) ill.Könyves (19.), Hahn J. (88.)
MESTERMÉRLEG
Djordje Kamber:
– Nem volt meglepetés számomra, hogy így futballoztunk, tudtam, hogy képesek vagyunk így játszani – sajnos a bajnokságban eddig ezt nem mutattuk meg. Azt kértem a srácoktól, hogy a közönség tapsoljon meg minket, ez megtörtént. Pozitív lépés a mai mérkőzés, remélem, hogy ilyen energiával és lendülettel tudjuk folytatni a továbbiakban is, és akkor elindulunk felfelé a tabellán.
Bognár György: – Nagyon jól küzdött és veszélyesen játszott a Honvéd. Nálunk az a hét kezdőjátékos, aki kevesebbet szerepelt az utóbbi időben, nem tudott abban a ritmusban futballozni, amit szerettünk volna. Böde Dániel megsérült, az utolsó húsz-huszonöt percet sérülten vállalta. Örülök a továbbjutásnak, nagy küzdelemben értük el, de mivel többet kezdeményeztünk, megérdemeltük.

ÖSSZEFOGLALÓ

Edzőváltást hozott maga után az NB II-ben abszolút várakozáson alul szereplő Budapest Honvédnál a Kazincbarcika ellen 1–0-ra elszenvedett vasárnapi vereség, Pinezits Máté helyét ideiglenesen Djordje Kamber másodedző foglalta el. A korábbi csupa szív játékos 2015-től 2021-ig erősítette a piros-feketék első csapatát – érdekesség, hogy a legutóbbi, 2020 tavaszán lejátszott Honvéd–Paks kétmeccses negyeddöntős kupapárharc visszavágóján gólt szerzett, azt a találkozót 2–0-ra meg is nyerte a Honvéd (sőt, aztán Kamber duplája döntötte el a Mezőkövesd elleni finálét). Lapunk úgy tudja, hogy a kispestieknél leendő vezetőedzőként szóba került Supka Attila neve, a rutinos szakember – aki legutóbb Mosonmagyaróváron dolgozott – korábban már három alkalommal is edzette a Honvédot és 2007-ben Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett.

A Paks ellenben remekel az élvonalban, hat bajnoki óta veretlen, ezekből ötöt megnyert, azaz Bognár György együttese remek formában várta a kispesti kupacsatát. A tolnaiak kapujában az a Szappanos Péter állt, aki 2021 és 2023 között, két éven keresztül erősítette a fővárosiakat – összesen 55 mérkőzésen állt a gólvonalon –, a szélső Bőle Lukács 2020 és 2022 között szerepelt a kispestieknél, a védősorban pedig helyet kapott a Magyar Futball Akadémián nevelkedett Temesvári Attila.

Jól kezdte a mérkőzést a Paks, s bár először Haraszti Zsolt lövése célt tévesztett, a 19. percben Könyves Norbert már nem hibázott: Osváth a jobb szélről ívelte át a labdát a hosszú sarok irányába, Bőle egy átvétel után középre passzolt, a paksi támadó pedig hat méterről, jobb külsővel a léc alá bombázott. A kapott gól nem fogta meg a hazaiakat, s, három perccel később – kis szerencsével – jött is az egyenlítés, Lőrinczy Attila bal oldali szögletét a rövid saroknál Krajcsovics Ábel csúsztatta meg, a labda pedig Szappanos kapus térdéről vágódott a kapuba. Szabó Alex butaságát aztán „megúszta” a Honvéd – a hazai védő Beke Péter fejesébe kézzel ért bele a tizenhatoson belül, de a VAR-ozás után megítélt büntetőt Haraszti az égbe lőtte!

A szünet után is folytatta szervezett játékát a Budapest Honvéd; látványos volt a különbség a vasárnap látott és a szerdán játszó csapat között, mivel a piros-feketék sokkal bátrabban, gyorsabban, harcosabban, futballoztak. Bognár György, a paksiak szakvezetője az idő múlásával cserékkel igyekezett frissíteni, két támadó, Böde Dániel és Hahn János is érkezett – előbbi pontatlanul célzott, utóbbi azonban a 88. percben nem hibázott: Mezei beívelt labdáját könnyedén fejelte a bal alsó sarokba, mivel Tujvel nagyon rosszul lépett ki a kapujából. A nagyot küzdő Honvéd azonban hosszabbításra mentette a meccset, a lefújás előtt egy felívelt labdát Szabó fejelt ki röviden, a cserecsatár Bobál Gergely pedig egy átvételt követően 17 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A hosszabbításban aztán nem született gól, jöhettek a tizenegyesek!

Az első sorozatban Windecker és Bocskay sem hibázott. A másodikban Osváth és Kocsis Dominik is gólt szerzett, a harmadikban Mezei és Szabó Alex egyaránt betalált, aztán a negyedik sorozatban Bőle és Keresztes is értékesítette a saját kísérletét. Az ötödikben Hahn is betalált, viszont Kocsis Gergő bal sarokra célzott tizenegyesét Szappanos kifogta, így továbbjutott a Paks! A feszültség aztán kiszakadt a kapusból, aki a lefújás után az öltözőbe menet többekkel is „összeugrott...”

Őrült meccs végén a Paks örülhetett (Fotó: Árvai Károly)
Őrült meccs végén a Paks örülhetett (Fotó: Árvai Károly)

PERCRŐL PERCRE

ÉS ELDŐLT! KOCSIS GERGELY A BAL ALSÓ SAROK FELÉ LŐTT, DE SZAPPANOS ÉREZTE AZ IRÁNYT ÉS KIÜTÖTTE A LABDÁT! 16 KÖZÖTT A PAKS!

Hahn volt az ötödik paksi lövő, ő is magabiztosan értékesítette a büntetőjét. 4–5

Szappanos ezúttal is érezte az irányt, de Keresztes lövése is pontos volt. 4–4

Tujvel most jól érezte az irányt, de Bőle tökéletesen helyezte a labdát. 3–4

Szabó Alex is magabiztos volt, a bal alsóba lőtt. 3–3

Tujvel ismét oldalra ugrott, Mezei a kapu közepébe bombázott. 2–3

Ismét rezgett a léc, de Kocsis Dominik lövése utalt talált Szappanos lábai között a kapuba. 2–2

Osváth állt a labda mögé és magabiztosan a bal alsóba lőtt, Tujvel megint a másik irányba mozdult. 1–2

Bocskay következett, Szappanos érezte az irányt, de nem védhette a lövést. 1–1

Windecker a jobb alsóba lőtt, Tujvel balra mozdult. 0–1

A Paks lövi az elsőt, Windecker sétál a labda irányába.

A Honvéd-tábor előtti kapuba lövik majd a büntetőket.

120. perc: Nincs tovább, következnek a büntetők.

Beléptünk a 120. percbe...

118. perc: Szélpál rúgta fel Bobált, sárga lap.

117. perc: Tujvel kapott sárga lapot.

117. perc: Mezei jobb oldali szöglete után Tujveltolta a labdát a léc alól, majd Silye bombázott a kapu fölé.

114. perc: Mezei passza után Bőle tolt egyet a labdán, majd a 16-os jobb oldali sarkának közeléből a kapu fölé lőtt.

110. perc: Kovács nem tudta folytatni, Haragos érkezett a helyére.

Kovács Nikolasz lába rándult görcsbe, sportszerű módon a paksi Szabó János segített neki, amíg nem érkezett meg az orvosi stáb.

106. perc: Az egyre inkább erősödő esőben folytatódott a mérkőzés.

105+2. perc Vége a hosszabbítás első félidejének. Továbbra sincs döntés.

105+1. perc: Bőle lépett oda keményen Szabónak, sárga lap.

103. perc: TUJVEL-BRAVÚR! Bal oldali, paksi szöglet után Szélpál fejelte a labdát Szabóhoz, aki szintén fejjel próbálkozott, de Tujvel bravúrral védeni tudott, majd a kezéről felperdülő labdát a léc alól is kitornázta.

101. perc: Balról érkező beadás után Bobál készítette le Kocsisnak a labdát, a fiatal támadó azonban a léc fölé lőtt.

97. perc: Osváth jobb oldalról érkező beadása után a kifejelt labdát Mezei lőtte a kispesti légtérbe.

95. perc: Szabó János rúgta fel Kocsis Dominikot, sárga lap.

Mindkét csapat cserélt, a hazaiaknál Pekár helyére Kocsis állt be, a Paksnál Silye érkezett Haraszti helyére.

91. perc: Folytatódott a mérkőzés.

90+6. perc: Vége a rendes játékidőnek! Hamarosan folytatás...

Hahn (fehérben) fejese után már mindenki elkönyvelte a paksi sikert, de jött Bobál... (Fotó: Árvai Károly)
Hahn (fehérben) fejese után már mindenki elkönyvelte a paksi sikert, de jött Bobál... (Fotó: Árvai Károly)

90+5. perc: GÓÓÓÓÓL! ILYEN NINCS! BOBÁL-BOMBA! Egy felívelt labdát Szabó fejelt ki röviden, Bobál pedig egy átvételt követően 17 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot. 2–2!

90+2. perc: Böde ívelése után egy hazai védő vette le a labdát Harasztinak, a paksi játékos azonban félfordulatból a kapu fölé lőtt.

90+1. perc: A reklamáló Kálnoki-Kis kapott sárga lapot.

90. perc: Öt perc hosszabbítás következik.

90. perc: Nem adja fel a Honvéd, Bobál forgolódik a 16-oson belül, majd kissé éles szögből a jobb felső sarok fölé lövi a labdát.

88. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! HAHN ELDÖNTÖTTE??? Mezei ívelte be a 11-es pont magasságához a labdát, Tujvel nagyon rosszul lépett ki a kapuból, így a védőjét megelőző Hahn fejese könnyedén talált utat a bal alsó sarokba. 1–2!

87. perc: Újabb hazai csere, Holman helyén Bobál folytatja.

85. perc: Böde harcolt ki lövőhelyzetet magának, majd 16 méterről a jobb alsó sarkot célozta meg, de Tujvel kitolta oldalra a labdát.

82. perc: Kettőt cserélt a Honvéd, a megsérült Adorjánt Keresztes váltotta, míg Krajcsovics helyére Eördögh állt be.

76. perc: Újabb paksi csere, Temesvári helyén Szabó a pályán.

75. perc: Kontrázott a Honvéd, Kocsis jó ütemben ugratta ki Kovácsot, azonban az előrehúzódó jobb hátvéd labdája nem volt pontos az egyedül érkező Holmannak, Kinyik tisztázni tudott.

72. perc: Lejött a pályáról a paksiak gólszerzője Könyves, Hahn érkezett a helyére.

71. perc: Mezei lépett oda keményen Adorjánnak, sárga lap.

61. perc: Cserélt a Paks, Böde érkezett Papp helyére.

59. perc: Kapu elé ívelt szabadrúgás után Pekár fejese szállt a léc fölé.

58. perc: Pekár érkezett Lőrinczy helyére.

Lőrinczy maradt lent a földön és ápolást is kért...lehet nem tudja majd folytatni a játékot.

54. perc: Paksi szabadrúgás után kontráztak a hazaiak, Holman kissé elhamarkodottan 45 méterről kapura emelte a labdát, Szappanos azonban könnyedén húzta le a gyengécske kísérletet.

51. perc: Bal oldalról érkező beadás után Temesvári használta ki magassági fölényét, de fejese a léc fölé szállt.

Beke helyére érkezett Mezei, Szabó helyére pedig Windecker.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.

Beke Péter és Szabó Bálint sem jött ki a folytatásra a vendégeknél.

Úgy tűnik kettőt is cserél majd a Paks a szünetben, Windecker Józsefés Mezei Szabolcsöltözködik a vendég kispadnál.

45+2. perc: Vége az első félidőnek! Gyors gólváltást követően a Paks egy büntetőt is elhibázott, így 1–1-es állás mellett vonulhatnak öltözőbe a csapatok a szünetben.

45. perc: Kettő perc hosszabbítás következik.

39. perc: Bal oldali szöglet után Kálnoki-Kis fejesét védte Szappanos. De a hazai védő nem éppen szabályos eszközökkel csinált magának helyet, így a játékvezető paksi szabadrúgást ítélt.

37. perc: Krajcsovics jött előre a bal szélen, majd Holmanhoz passzolt a 16-oson belülre, de a támadó egy átvételt követően a jobb felső sarok mellé lőtte a labdát.

36. perc: Az eset után balról végezhetett el szögletet a Paks a hosszú saroknál Beke maradt üresen, és az oldalhálóba bombázott.

36. perc: Egy jobb oldali beadás után Kovács tisztázása olyan szerencsétlenre sikeredett, hogy az egy védőtársról majdnem a kispesti kapuba vágódott.

Említsük meg hogy a lövés pillanatában egy kispesti védő már a 16-oson belül volt és Tujvel sem éppen a vonalon állt...

31. perc: ATYAÉG! Haraszti állt a labda mögé és csúnyán a kapu fölé lőtt...

30. perc: Pillók Ádám is kijött megnézni az esetet, és büntetőt ítélt!

Lehetséges büntetőt vizsgál a VAR...Egy beadás után Beke fejese mintha Szabó kezéről vágódott volna a kapu fölé.

26. perc: Benczenleitner csúszott rá Haraszti lábára, sárga lap.

22. perc: GÓÓÓÓÓL! Egyenlítettek a hazaiak! Lőrinczy bal oldali szögletét a rövid saroknál Krajcsovics csúsztatta meg, a labda Szappanos térdéről vágódott a kapuba. Öngól, 1–1!

19. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezetést szerzett a Paks! Osváth a jobb szélről ívelte át a hosszú sarok irányába a labdát, Bőle egy átvétel után középre passzolt, Könyves pedig 6 méterről, jobb külsővel a léc alá lőtt. 0–1!

Ahogy azt megszokhattuk ebben a fordulóban már több mérkőzésen is, itt Kispesten is üzemel a VAR-rendszer.

10. perc: Bizonytalankodott a paksi védelem, de végül sikerült eltakarítani a labdát Szappanos kapuja és Holman lába elől is.

8. perc: Bal oldalon épített fel támadást a Paks, Bőle erőszakos volt és visszaszerezte a labdát Kovácstól, majd az alapvonal közeléből Harasztihoz passzolt, aki 12 méterről a kapu fölé lőtt.

A Paks támadója Beke Péter az előző Magyar Kupa idényben 6 találattal a sorozat gólkirálya lett. Beke Pakson sem lassított ilyen téren, bár az élvonalban még nem sikerült kapuba találnia, a BKV elleni kupameccsen háromszor is beköszönt.

A hazaiak piros-feketében, a Paks tiszta fehérben játszik.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Honvéd indította útjára a labdát.

A kezdés előtt egy jótékonysági akció keretében plüssmacik repültek a pályára.

A Paks kapujában az a Szappanos Péter áll ma, aki 2021 és 2023 között, két éven keresztül erősítette a fővárosiakat. Szappanos a Honvéd színeiben 55 mérkőzésen állt a kapuban.

A Honvéd utoljára 2021 decemberében Pakson tudott győzelmet aratni a zöld-fehérek felett. Legutóbbi fővárosi meccsük 2–1-es paksi sikerrel végződött.

A Magyar Kupában a 2019–2020-as idényben futottak össze. Akkor a negyeddöntő még oda-visszavágós rendszerben zajlott. Az első csata Pakson gól nélkül zárult, a visszavágó – amelyet a Bozsik Aréna építése miatt Szegeden játszottak – pedig hazai győzelemmel ért véget. Utóbbi találkozón a Honvéd jelenlegi megbízott edzője, Djordje Kamber is betalált.

A mai lesz a 45. összecsapás a két csapat között. Az eddigi mérleg a hazaiak felé billen. A fővárosiak 17-szer győztek, míg a Paks mindössze 8-szor tudott diadalmaskodni. 19 mérkőzésük döntetlennel zárult.

Mint azt mi is megírtuk,a Honvéd kedd délután jelentette be, hogy Pinezits Máté vezetőedző távozik a gárda éléről. A csapat felkészítését ideiglenesen Djordje Kamber végzi megbízott edzőként. A megbízott szakvezető a Honvéd hivatalos oldalán a következőket nyilatkozta a mai mérkőzést megelőzően:

„A legfontosabb, hogy a játékosok tiszta fejjel érkezzenek a mérkőzésre, mindenki tisztítsa ki az agyát és koncentráljunk az előttünk álló feladatra. Szomorú vagyok a történtek miatt, úgy érzem, jó munkát végeztünk, de tisztában vagyunk vele, hogy nem sikerült eredményesen szerepelnünk. Azonban itt a következő meccs, profiként pedig arra kell most figyelnünk, megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni ebből a helyzetből, ezzel tudunk magunkon és a klubon segíteni. Nagyon örülök, hogy együtt dolgozhattam Pinezits Mátéval, neki és Schimmer Szabolcsnak is minden jót kívánok a jövőre nézve, ami pedig engem illeti, először vagyok ilyen helyzetben, hatalmas megtiszteltetés, hogy rám gondolt a klub. Játékosként mindent elértem a Honvéddal, amit itthon lehet, edzőként még a kezdők közé tartozom, de mindent meg fogok tenni a klub sikeréért, ráadásul hozzátenném, hogy nem is én vagyok a fontos ebben a helyzetben, hanem a Honvéd, és az, hogy előrelépjünk.“

Mindkét csapat viszonylag simán jutott el a kupa 4. fordulójába. A Honvéd Dorogon nyert 4–2-re, míg a Paks a BKV Előrét simázta le hétgólos mérkőzésen.

Köszöntjük Önöket a Bozsik Arénából! Perceken belül kezdődik a Mol Magyar Kupa 4. fordulójának utolsó mérkőzése, a Honvéd–Paks összecsapás. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik