Varga: 10 gól; Abu Fani: 7 gólpassz – nagyon bekezdtek

Vágólapra másolva!
2023.08.29. 12:25
null
Varga Barnabás és Abu Fani összjátéka sok gólt hoz a konyhára a Ferencvárosnál (Fotó: Koncz Márton) – <strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-5-fordulo-7149" target="_blank">a forduló galériájához katt a képre! </a></strong><br />
A labdarúgó NB I 5. fordulójára visszatekintő cikkünkben fókuszban a Paks ellen 6–1-re nyerő Ferencváros két kulcsembere, az egyaránt kilences osztályzatot kapó Abu Fani és Varga Barnabás, de szó lesz a forduló gólját szerző Németh Krisztiánról (MTK), az élvonalban három év után ismét betaláló Gera Dánielről (DVTK) és az új idényben először kezdő Horváth Krisztoferről is.

A FORDULÓ LEGJOBBJAI – ABU FANI ÉS VARGA BARNABÁS

Varga Barnabás, a nyáron a Pakstól szerződtetett válogatott középcsatár három góllal járult hozzá vasárnap a Ferencváros fölényes győzelméhez, vagyis minden oka megvan, hogy elégedett legyen eddigi teljesítményével – mégis visszafogottan értékel.

Felemelte a kezét a góljai után Varga Barnabás. A 28 éves középcsatár a nyáron érkezett a Pakstól a Ferencvároshoz, s úgy hozta a sorsolás, hogy már az ötödik fordulóban összecsapott egymással korábbi és jelenlegi csapata. Az OTP Bank Liga előző idényének gólkirálya nem volt tekintettel korábbi játszótársaira: a 19. percben hat méterről fejelt a kapu jobb oldalába, a 29. percben három méterről passzolt a kapu közepébe, a 43. percben pedig kicselezte a kapus Szappanos Pétert, majd tíz méterről az üres kapuba gurított. Lapunktól kilences osztályzatot érdemelt ki, csakúgy mint az FTC középpályása, a forduló legjobbjának is megválasztott izraeli válogatott középpályás, Abu Fani.

„A labdát nem, de a mezemet azért hazaviszem, biztosan találok neki egy jó helyet a vitrinben – mondta kérdésünkre válaszolva harmadik NB I-es triplázását követően Varga Barnabás. Különleges volt számomra ez a meccs, mert nagyon szerettem Pakson futballozni, korábbi csapattársaimmal tartom a kapcsolatot – de miután elhangzott a kezdő sípszó, már nem foglalkoztam vele, kihez milyen viszony fűz. Utólag nyilván kicsit sajnálom, hogy a góljaimmal elszomorítottam a paksi szurkolókat, illetve a játékosokat, de a pályán nem foglalkoztam ezzel, csak arra összpontosítottam, hogy minél több gólt szerezzek, és segítsem a csapatomat. Nagyon jól állt bele a csapat a mérkőzésbe, az első félidőben végig uraltuk a pályát, ami meg is látszott az eredményen, egy játékrész leforgása alatt eldöntöttük a meccset.”

A Ferencváros 19-esének nem kellett sok idő a beilleszkedéshez, úgy tűnik, tökéletesen passzol a Máté Csaba vezette együttes játékrendszerébe. Ezt támasztja alá szerzett góljainak, illetve gólpasszainak száma, hiszen tíz tétmérkőzésen már tíz találatot ért el, és négyszer jeleskedett az előkészítésben. Az NB I-ben három mérkőzésen 137 játékperc alatt 12 lövéssel próbálkozott, alig több mint tizenegy percenként kísérletezik tehát, s hatékonyságát sem érheti kritika, hiszen minden negyedik lövése után a kapuban köt ki a labda, 35 percenként gólt szerez, a három meccsen négyszer talált be.

Nem mellékesen a nemzetközi kupaporondon is elemében van, megállja a helyét: az Európa-konferencialiga-selejtezőben 16 lövési kísérletből hat gólt szerzett, ami 37.5 százalékos hatékonyság, s hogy milyen jól sáfárkodik a lehetőségeivel ezen a színtéren (is), arról a helyzetek minőségéből levezetett várható gólok mutató (xG) árulkodik: a Wyscout adatelemzése szerint 3.93-as átlagot ért el, tehát a helyzeteinek minősége alapján, még ha felfelé kerekítjük is az átlagát, csak négy gólnál kellene tartania.

Egészen elképesztő a játékkapcsolata Mohammed Abu Fanival, az izraeli középpályás már négy gólpasszt adott a háromszoros magyar válogatott támadónak. Bár a Fradi szurkolói szinte kivétel nélkül úgy vélik, a nyári szerzemény berobbant a csapatba, a klub első számú gólfelelőse visszafogottan értékeli eddigi ferencvárosi teljesítményét.

„Nem tartom számon, hány meccsen mennyi gólt szereztem, a mérkőzés után szembesültem a statisztikával. A tíz gól, valamint a négy gólpassz ellenére nem mondanám, hogy álomszerűen kezdtem a Fradiban, mert még ott van a fejekben az első két, Klaksvík elleni BL-mérkőzés emléke, de azért örülök, hogy most már jönnek a gólok. Korai még erről beszélni, de csatárként nyilvánvalóan ebben az évadban is szeretnék benevezni a gólkirályi címre. Nem tudom, tartogat-e bármilyen meglepetést a keddi válogatott kerethirdetés, bízom benne, hogy ismét kapok meghívót. A válogatott meccsekig azonban lesz még két mérkőzésünk, köztük csütörtökön a Zalgiris elleni Európa-konferencialiga-rájátszás visszavágója. Viszonylag nyugodtan, de semmiképpen sem hátradőlve várhatjuk a párharc második felvonását, szeretnénk saját közönségünk előtt is nyerni.”

Bár Varga Barnabás mesterhármast szerzett, Mohammed Abu Fani leheletnyivel még többet tett bele a közösbe: rengeteget futott, a legtöbb hazai akcióban részt vett. Az izraeli válogatott középpályás a nyáron érkezett a zöld-fehérekhez, s második alkalommal adott egy meccsen három gólpasszt. Ezért is lett ő a forduló legjobbja a Nemzeti Sportnál. Abu Fani nyolc tétmeccsen játszott eddig a Fradiban, az egy gólja mellett adott hét gólpasszt (ötöt a bajnokságban, kettőt az Ekl-selejtezőkben). Miközben az előző idényben a brazil Marquinhos adta a legtöbb gólpasszt a Fradiban, 39 mérkőzésen 12-t. Abu Fani mérlege pedig már most 8/7 – és hol van még az idény vége?

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!


BORSOS LÁSZLÓ

A FORDULÓ SZÓLÓJA ÉS GÓLJA – NÉMETH KRISZTIÁN

Remek teljesítmény! Németh Krisztián kiválóan játszott a Debrecen ellen, egy gólja mellett két gólpasszt adott, így nagyban hozzájárult az MTK Budapest 3–1-es sikeréhez a Nagyerdei Stadionban.

„Csapatként és egyénileg is ragyogó teljesítményt nyújtottunk – mondta lapunknak a 34 éves támadó. – Volt egy tervünk a meccs előtt, és szerencsére sikerült megvalósítanunk. A gólom? Amerikában egyszer szereztem hasonlót, rögtön ez ugrott be. A lefújás után kérdeztek a gólról, ám megmondom őszintén, nem emlékeztem rá. Csak jöttek a mozdulatok, ösztönből cselekedtem. Később természetesen visszanéztem videón.”

NÉMETH KRISZTIÁN HASONLÓ GÓLJA AZ MLS-BŐL



A DVSC Bárány Donát révén már a 7. percben megszerezte a vezetést, de az MTK Bobál Dávid 10. és Bognár István 14. percben szerzett góljával fordított. A végeredményt Németh Krisztián a 63. percben állította be.

„Az előző idényben, még az NB II-ben többször előfordult, hogy hátrányba kerültünk, majd fordítottunk. Nem estünk pánikba, nyugodtak maradtunk, és örülök, hogy ezt az NB I-ben is tudjuk hasznosítani. Azért a Debrecen mellett sem mennék el szó nélkül, jelenleg a Loki az egyik legjobb csapat az élvonalban. Valamelyest alkalmazkodnunk kellett hozzá, de ahogy mondtam, ült a taktikánk. Ezúttal nem az volt a célunk, hogy sokat birtokoljuk a labdát, ráadásul nagyon meleg is volt, de szerencsére sikerült elvinnünk a három pontot.”

A fővárosiak az első három fordulóban két döntetlent és egy vereséget könyveltek el, ám a legutóbbi két bajnokit egyaránt megnyerték (KTE 1–0, DVSC 3–1).

„Már az első fordulóban, a Paks elleni meccsen is éreztem az erőt a csapatban, ez immár eredménnyel párosul. Fontos, hogy hátul stabilak vagyunk, így elöl nyugodtak lehetünk, tudjuk, hogy jönnek majd a lehetőségek. Az út elején járunk, örülünk, hogy már van nyolc pontunk, biztató a játékunk. A hétvégén a Diósgyőrrel játszunk, remek formában vannak a miskolciak, nem véletlenül vezetik a tabellát. Jócskán kicserélődött a nyáron a keretük, jó játékosok érkeztek, ám remélem, ismét sikerül megtalálnunk a megfelelő taktikát, és legyőzzük őket.” J. Á.

A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE – GERA DÁNIEL

Jócskán vissza kell menni az időben, hogy megtaláljuk, Gera Dániel, a Diósgyőri VTK futballistája a szombati, Kisvárda Master Good elleni (2–0) bajnoki előtt mikor volt eredményes az élvonalban.

„Nézzük csak... Tavaly nyáron kerültem az akkor még NB II-es Diósgyőrhöz, az előző, 2021–2022-es idényben Felcsúton futballoztam, akkor biztosan nem szereztem gólt – emlékezett vissza a diósgyőriek labdarúgója. – Kétezerhuszonegy tavaszán a Ferencvárosban futballoztam, akkor sem jutottam el gólig, előtte viszont az MTK-ban igen: 2020 októberében, a Kisvárda elleni meccsen tizenegyesből találtam be. Akkor nem gondoltam volna, hogy majdnem három évet kell várnom az újabb NB I-es gólomra... Az előző évek nem úgy sikerültek, ahogyan elterveztem, de semmit sem tennék másképpen, ma is ugyanúgy döntenék: elszerződnék a Ferencvárosba és a Puskás Akadémiába is. Ilyen az élet, lépnem kellett, én pedig így voksoltam. Ez is a pályafutásom és az életem része. Nem véletlenül volt az a gólörömöm a Várda elleni fejesem után, hogy a két kezemet összetettem: ez a hála jele. Hálás vagyok a családomnak és a barátaimnak, hogy ebben a nehéz időszakban is végig kitartottak mellettem, és hittek bennem. És hálás lehetek a Diósgyőrnek is, amely tavaly nyáron szerződtetett, bízott bennem, és befogadott: újra otthon érezhetem magam, messze Budapesttől, ahol születtem. Ez pedig csodás érzés! Ezért is jelentett rengeteget a szombati gólom, szeretnék minél többet visszaadni abból, amit itt kaptam. Ráadásul fontos is volt, hiszen így szereztük meg a vezetést: a bal oldalra passzoltam ki a labdát, éreztem, futnom kell a rövid oldalra, a labda pedig érkezett, és a léc alá fejeltem.”

Az alapvetően szélsőnek számító Gera jobb oldali védőként volt eredményes, miután Kuznyecov Szergej vezetőedző ezen a poszton számított rá a Várda ellen.

„Nem számít, hol, csak a pályán lehessek! Ugyanúgy élvezem ezt a szerepkört, mint ha egy sorral feljebb futballoznék. Korábban – leginkább kényszerből – előfordult, hogy az MTK-ban és a Fradiban játszottam bekket a jobb oldalon, Felcsúton pedig a három–öt–kettes hadrendben az ötös jobb szélén kellett helytállnom, de nyilván támadóként sokkal több időt tölthettem a pályán. Egyre komfortosabbá válik az új szerepköröm, lehet, hosszabb távon is itt számol velem a szakmai stáb, majd kiderül. Próbálom minél jobban elsajátítani a poszt által megkövetelt feladatokat: a videóelemző sok felvételt küldött, miként kell bizonyos szituációkban helyezkedni, mozogni. A Manchester City játékát figyelem, Kyle Walker a jobb oldali védő, tőle is sok mindent el lehet lesni – nyilván nem mindent, de megpróbálok ebből minél többet megvalósítani. A játékstílusunkat tekintve védőként is oda lehet érni az ellenfél kapuja elé, a gólomon kívül két alkalommal is odaférkőztem. Mivel kedden töltöm be a huszonnyolcadik élet­évemet, ennél szebb ajándékkal nem is lephettem volna meg magamat. Összességében megérdemelten nyertünk, az idénybeli legjobb félidőnket játszottuk az első negyvenöt percben, a fordulás után azonban visszaesett a teljesítményünk, pedig vezetőedzőnk kérte, úgy fussunk ki, mintha nulla nulla állna az eredményjelzőn. Emiatt csalódott vagyok, de a lényeg, hogy győztünk.”

A DVTK legközelebb szombaton, az MTK Budapesttel játszik – Gera Dániel korábbi klubjával.

„Bognár István, az MTK játékosa az egyik legjobb barátom, már megy a zrika... Az MTK-ban nőttem fel, tíz évet töltöttem el a klubban, ott vált belőlem futballista, ezt sohasem feledem. De ez a meccsen semmit sem jelent: ha kell, »kettéharapom« a felém tartó játékost, csak hogy megállítsam. Idegenben is nyerni akarunk, én pedig újra jó játékkal és góllal venném ki belőle a részem.”

CSERHÁTI ANDRÁS

A FORDULÓ ÜNNEPLÉSE – HORVÁTH KRISZTOFER

Horváth Krisztofer parádés teljesítményt nyújtott a Puskás Akadémia hétvégi legyőzése alkalmával, sokoldalú játékát Marco Rossi szövetségi kapitány a helyszínen látta.

Három meccs, három győzelem - ez a Kecskeméti TE eddigi hazai mérlege az OTP Bank Liga-idényben. Szombaton az előzőleg veretlen Puskás Akadémia sem tudott ellenállni a KTE-rohamoknak, 4-1-re kikapott a Széktói Stadionban, a meccs hőse a két gólt szerző Horváth Krisztofer volt. A szélső teljesítményét Szabó István, a kecskemétiek vezetője is méltatta, kiemelve, hogy rajong Horváth Krisztofer játékáért.

„Természetesen jólestek a mester szavai – mondta megkeresésünkre a 21 éves labdarúgó. – A csapat előtt és a négyszemközti beszélgetések alkalmával is elmondja véleményét, tisztában vagyok vele, hogy kedveli az egyéniségeket és azt a fajta futballt, amely rám jellemző. A közönség szeretete szintén motivál.”

Az olasz élvonalbeli Torinótól ismét kölcsönkapott labdarúgó beszélt arról is, milyen hosszú út vezetett a szombati meccsig.

„A bajnokság végén nem tértem vissza Torinóba – folytatta Horváth Krisztofer. – Miközben ment az újabb kölcsönadással kapcsolatos huzavona, egyedül edzettem, s nem kaptam meg azt a terhelést, amelyet a csapatgyakorlások nyújtanak. Szombaton voltam először kezdő, a rekkenő hőség rengeteg energiát emésztett fel, ám úgy voltunk vele, ha a napos oldal szurkolói bírják a hőséget, nekünk is bírnunk kell. És tessék: a végén együtt ünnepelhettük a parádés győzelmet.”

Horváth Krisztofer hozzátette, meccs közben éreztek rá a Puskás Akadémia sebezhető pontjára, hiszen korábban keveset tudtak a jobb oldali védő Quentin Maceirasról; külön öröm neki, hogy bár mindkét oldalon megbontották a vendégek védekezését, a gólt eredményező akciók és a kiharcolt 11-esek is a bal oldalról indultak. A szélső értesült arról, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a helyszínen nézte meg a szombati bajnokit, s kíváncsian várja a keddi kerethirdetést... V. GY.

NB I, 2023–2024, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 26., szombat
Kecskemét–Puskás Akadémia 4–1
Kecskemét,Széktói StadionBognár Tamás
2780
Diósgyőr–Kisvárda 2–0
Miskolc,DVTK ArénaVad II István
6651
Újpest–Zalaegerszeg 2–1Budapest,Szusza Ferenc StadionFarkas Ádám
4003
Augusztus 27., vasárnap
Debrecen–MTK 1–3
Debrecen,Nagyerdei StadionKarakó Ferenc4144
Ferencváros–Paks 6–1Budapest,Groupama ArénaBerke Balázs7657
Fehérvár–Mezőkövesd 2–0Székesfehérvár,Sóstói StadionBogár Gergő
3217
AZ ÁLLÁS
1. Diósgyőri VTK 5 3 1 1 10–5 +5 10
2. Kecskeméti TE 4 3 1 8–3 +5 9
3. Debreceni VSC 4 3 1 9–5 +4 9
4. MTK Budapest 5 2 2 1 6–4 +2 8
5. Puskás Akadémia 5 2 2 1 9–10 –1 8
6. Újpest FC 5 2 2 1 8–9 –1 8
7. Ferencvárosi TC 3 2 1 12–6 +6 6
8. Paksi FC 4 1 2 1 6–8 –2 5
9. Fehérvár FC 5 1 1 3 8–10 –2 4
10. Kisvárda 5 1 1 3 4–9 –5 4
11. Zalaegerszegi TE 5 1 4 4–9 –5 3
12. Mezőkövesd 4 1 3 4–10 –6 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik