ZTE: Zongoracipelő vagyok, de jól bánok a labdával – Soltész István

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 08:28
null
A Budafoktól igazolt Soltész István játékát elismerték a szurkolók (Fotó: Meder István)
Soltész István nem olyan régen még a BLSZ I-ben játszott, mellette futsalozott, most pedig szerződtette a nemzetközi kupaporondra kilépő Zalaegerszeg. Nagy kihívás előtt a 22 éves középpályás.

 

Nagyot fordult a világ Soltész Istvánnal. A 22 éves középpályás néhány évvel ezelőtt még a BLSZ I. osztályban játszott, mellette futsalozott, most az NB II-es Budafoki MTE-től az élvonalbeli Zalaegerszeghez igazolt.

„Amikor a Honvéd akadémiáján pallérozódtam, mellette párhuzamosan futsaloztam is  – mondta lapunknak Soltész István, aki kettő plusz egy évre írt alá új klubjához. –  Folyamatosan rúgtuk a labdát a testvéremmel, a focipályán vagy a futsalpályán voltunk. Akkor még amatőr szinten sportoltam, így tudtam a kettőt egyszerre űzni. Egészen a 2018−2019-es idényig így volt, akkor a Ferencvárosban futsaloztam, a Kelen SC-ben pedig futballoztam. Ebben az évadban nagypályán megnyertük a BLSZ I. osztályát és a Budapest-kupát, majd a feljutásért osztályozót játszottunk a Békéscsaba második csapatával. Végül mi jutottunk fel az NB III-ba, majd érkezett a budafoki szerződés. Eléggé meglepődtem, s azonnal igent mondtam. Akkor a negyedosztályban játszottam, és NB II-es csapat szerződtetett… Nem volt szokványos. Ezúton is szeretném megköszönni a Budafoknak a lehetőséget, ott lettem felnőtt futballista.”

A BMTE-nél négy idényt töltött, 87 NB II-es és öt NB I-es mérkőzésen lépett pályára, balszerencséjére rendre sérülés hátráltatta, amikor az élvonalban szerepelt csapatával.

„Az első idény parádésan alakult, sok játéklehetőséget kaptam, egyből feljutottunk az NB I-be. Aztán az élvonalban nem lehettem sokat a pályán, mivel kétszer is eltört a talpközépcsontom, a második után meg kellett műteni. Sajnos kiestünk, majd a következő évadban a bennmaradásért küzdöttünk a másodosztályban. Aztán következett az előző, kiugró idény, egészen a Magyar Kupa döntőjéig meneteltünk, amelyben sajnos sárga lapos eltiltás miatt nem játszhattam a ZTE ellen.”

A fiatal középpályás elmondta, a kupadöntő idején még nem hallott a Zalaegerszeg érdeklődéséről, ám amint megkapta az ajánlatot, nem gondolkodott sokat rajta.

„Egyből elfogadtam. Arra gondoltam, ez az a klub, amely a következő lépcsőfok a pályafutásomban. Végig azt éreztem, hogy a Zalaegerszeg a lehető legkomolyabban gondolja az átigazolásomat, ráadásul itt bátran bevetik a fiatalokat, jól építik fel őket. Tetszik a város, valamint az, hogy a szurkolók kifejezetten szeretik errefelé a futballt. Hogy hol érzem magam igazán otthonosan a pályán? Védekező középpályásként. A mentalitásom az erősségem, illetve elég agilis vagyok. Azt szoktam mondani, zongoracipelő vagyok, aki jól bánik a labdával.”

Soltésznak nem lesz ismeretlen Boér Gábor vezetőedző, hiszen 2021 májusa és 2021 októbere között dolgoztak már együtt Budafokon.

„Rajta kívül több játékost is ismertem korábbról, így Huszti Andrást, Gergényi Bencét vagy éppen Szendrei Norbertet. A szertárostól a vezetőségig mindenki kifejezetten kedves és segítőkész velem, már most remekül érzem magam Zalaegerszegen. Egyelőre a stadionban lakom, majd július elején költözöm albérletbe.”

A Zalaegerszeg az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében az NK Osijekkel találkozik, az első meccsre július 27-én idegenben, míg a visszavágóra augusztus 3-án hazai pályán kerül sor. És hogy a csapat új játékosának milyen céljai vannak az idényre?

„A bajnokságban minél előrébb akarunk végezni, illetve jó lenne megint kiugróan szerepelni a Magyar Kupában. Ami engem illet, minél előbb be akarok kerülni a kezdőcsapatba, minél többet akarok játszani, nagy vágyam pedig a válogatottba kerülés. Az Európa-konferencialiga? A sorsolás óta nem került még szóba az öltözőben az Eszék elleni párharc, most a felkészülésre figyelünk. Nem lehetetlen a továbbjutás, várjuk az összecsapást, nem nyaralni megyünk Horvátországba.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS ZALAEGERSZEGEN
Érkezők: Sajbán Máté (Paksi FC), Senkó Zsombor (Diósgyőri VTK), Soltész István (Budafoki MTE)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhet:
Boros Zsombor (NK Nafta – Szlovénia), Gergely Botond (román-magyar NK Nafta – Szlovénia), Kiss Ágoston (NK Nafta – Szlovénia), Papp László (NK Nafta – Szlovénia), Török Kevin (Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: –
Távozók: Demjén Patrik (MTK Budapest), Eros Grezda (albán, FK Partizani – Albánia, szabadon igazolhatóként), Kálnoki-Kis Dávid (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Daniel Milovanovikj (északmacedón, GFK Tikves – Észak-Macedónia)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Mim Gergely (Puskás Akadémia)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik