NB I: Hornyák Zsolt alig hitte el, hogy a Mezőkövesd hatot lőtt a Paksnak

Vágólapra másolva!
2023.05.15. 09:31
null
Hornyák Zsolt alig hitte el, hogy a Mezőkövesd hat gólt lőtt a Paks ellen (Fotó: Török Attila)
A Mezőkövesd valósággal kiütötte a Paksot, a Kisvárda nemrég kinevezett edzője, Milos Kruscsics első győzelmét aratta új csapatával az Újpest ellen, a Puskás Akadémia pedig hazai pályán 2–1-re legyőzte az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Mol Fehérvárt a labdarúgó NB I 31. fordulójában. Így értékeltek a vezetőedzők a vasárnapi játéknap mérkőzései után.

LABDARÚGÓ NB I
31. FORDULÓ
Mezőkövesd–Paksi FC 6–1
(2–0)
Mezőkövesd, Városi Stadion. Vezette: Karakó
Gólszerző: Drazsics (5., 38., 70.), Vajda S. (49.), Brtan (52.), Molnár G. (78.), ill. Windecker (68.)


Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője

Kuttor Attila (Fotó: Török Attila)
Kuttor Attila (Fotó: Török Attila)

– Milyen volt a meccs a kispadról nézve?
– Nagyon örülök a győzelemnek! És nemcsak az eredmény, hanem a teljesítmény miatt is. A mérkőzés előtt is hangsúlyoztam, nekünk egy feladatunk van, és tökéletesen kell megoldani. Ez most eredménnyel párosult, minden sikerült nekünk.

– Milyen szerepük volt a lelki tényezőknek?
– Nagy nyomás nehezedett a vezetőkre és a játékosokra egyaránt. Ilyenkor mutatkozik meg, ki mennyire erős személyiség, ki tudja elviselni a rá nehezedő nyomást. Ezen a mérkőzésen a csapat minden tagja elbírta.

– Mi a véleménye Sztefan Drazsics teljesítményéről?
– Góllövő csatárunk megmutatta, hogy nagyszerű futballista. Jól használta ki a lehetőségeit, egyik gólja szebb volt, mint a másik, alázatosan dolgozott a csapat érdekében. Bízunk benne, hogy sikerrel vesszük az utolsó két akadályt, nem szeretnénk hosszan ünnepelni ezt a hat egyes eredményt.

Bognár György, a Paks vezetőedzője a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón

Bognár György (Fotó: Török Attila)
Bognár György (Fotó: Török Attila)

„Először is gratulálok a Mezőkövesd csapatának, teljesen megérdemelten nyert. Mi nagyon balszerencsés napot fogtunk ki. Vízválasztó volt, hogy az első félidőben három nagy ziccert hagytunk kihasználatlanul, beleértve a tizenegyest is. Kádár Tamás sajnálatos sérülést szenvedett az első félidőben, ami számunkra problémát jelentett a folytatásban, mert nem tudta senki sem felvállalni, illetve irányítani a hátsó védekezésünket, így az ellenfél kontrái rendkívül hatékonyak voltak.”

Kisvárda Master Good–Újpest FC 2–0 (Leoni 67., Ilievszki 79.)
Kisvárda, Várkerti Stadion, 2670 néző. Vezette: Erdős
Kiállítva: Andzulasz (Újpest, 19.)


Milos Kruscsics, a Kisvárda Master Good vezetőedzője

Milos Kruscsics (Fotó: Kovács Péter)
Milos Kruscsics (Fotó: Kovács Péter)

– Megvan az első győzelme kisvárdai edzőként. Milyen érzés? Mi kellett hozzá?
– Nagyszerűen érzem magam. A Ferencváros elleni vereség után nem lehettem túl bizakodó, de az egész heti edzésmunka után megérdemeltük a győzelmet. A taktikai változtatások meghozták az eredményt.

– Arra gondol, hogy most először a háromvédős szerkezet mellett döntött?
– Nem kifejezetten az Újpest érkezése miatt változtattunk, hanem olyan hadrendet találtunk, amelyben a legjobban érzik magukat a játékosok. Az is igaz, a kiállítás után új meccs kezdődött, ugyanakkor hozzáteszem, nem mindig könnyű tíz ember ellen játszani, mert ilyenkor az ellenfél elsősorban védekezik. Sikerült jól reagálni erre is.

– A cserék szerepe a győzelemben elévülhetetlen, Driton Camaj, Matheus Leoni és Mario Ilievszki révén született a két gól. Azzal küldte őket pályára, hogy döntsék el a három pont sorsát?
– Az edző mindig azért cserél, hogy jobbá tegye csapata játékát, a cserejátékosnak az a feladata, hogy friss erőként változtasson a meccs képen. A pályára küldésükkel az volt a fő cél, hogy megnyerjük a meccset, az edzőnek pedig tudnia kell jó döntéseket hozni.

Nebojsa Vignjevics, az Újpest FC vezetőedzője

Nebojsa Vignjevics (Fotó: Kovács Péter)
Nebojsa Vignjevics (Fotó: Kovács Péter)

– A gólokat a második félidőben kapták, de a meccs már a huszonegyedik percben eldőlt?
– Gyakorlatilag igen. A kiállítás döntő tényező, nem tudhatjuk, hogyan alakult volna a meccs, ha mi is tizenegy emberrel maradunk a pályán. Próbáltuk tartani az eredményt, kidolgozni helyzeteket, várni egy szerencsés pillanatra, de ebből nem sokat tudtunk felmutatni.

– A szünetben arról beszéltek, miként lehet megtartani a döntetlent, vagy arról, hogyan tudnak nyerni?
– Becseréltem Csoboth Kevint, hogy a sebessége révén ki tudjunk dolgozni helyzeteket. Nehéz volt megőrizni a szervezett felállást, ráadásul voltak könnyű labdavesztéseink. Nem volt szükség nagy beszédre, a támogatásomról biztosítottam játékosaimat, én is voltam labdarúgó, tudom, mit jelent emberhátrányban játszani.

– Az ék mögötti pozíciókban Varga Balázs, Szabó Bálint és Mucsányi Márk jutott lehetőséghez. Csoboth Kevinnel kiegészülve ők jelentik a jövőt Újpesten?
– Egyfelől igen, hiszen fiatal játékosok, sokat dolgozunk velük, ám több ilyen meccsre van szükségük a fejlődésük érdekében. Nem minden derült ki róluk, hiszen a kiállítás után Varga Balázst lecseréltem, és Szabó Bálint lehetőségei is korlátozódtak.

Puskás Akadémia–Mol Fehérvár 2–1 (Gruber 53., Komáromi 84., ill. Dárdai P. 72.)
Felcsút, Pancho Aréna, 2420 néző. Vezette: Vad II
Kiállítva: Zahedi (79.), ill. Larsen (90+3.)


Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– Elégedett a teljesítménnyel?

– Igen! Egy hete Zalaegerszegen a küzdőszellemet hiányoltam, erre most nem lehetett panaszom. Emberhátrányban is jobban akartuk a sikert, és megnyertük a mérkőzést.

– Mi döntött?

– Az akarat, a párharcok sikeres megvívása. Az időjárás is ennek kedvezett, várható volt, hogy az esőtől felázott talajon az elszántabb csapat lehet sikeres. Ez a talaj ideális a futballhoz, bíztam benne, hogy fiatal, fürge támadóink érvényesülnek. A kiállítás után is hittem a győzelemben, próbáltunk reagálni rá, gyorsan átálltunk négy, négy, egyes hadrendre, és egy lendületes támadás végén gólt tudtunk szerezni.

– Mit szólt a rivális Paks eredményéhez?
– Mérkőzés előtt szoktam pihenni, amikor felébredtem azt hittem, rosszul látok. Gondoltam, öregszem én is, ötven elmúltam, a szemem már nem a régi, de aztán kiderült, hogy tényleg hat gólt rúgott a Mezőkövesd. De ez nem jelent semmit, nagyon éles küzdelmet vívunk a paksiakkal, és remélem, a hátralévő két mérkőzésen úgy teljesítünk, ahogy a Fehérvár ellen, mert ez csapatmunka volt!

Bartosz Grzelak, a Fehérvár vezetőedzője

Bartosz Grzelak (Fotó: Kovács Péter)
Bartosz Grzelak (Fotó: Kovács Péter)

– Újabb kudarc...
– Nagyon nehéz elemezni a látottakat, hiszen jobban teljesítettünk, mint az elmúlt időszakban, sőt a meccs döntő részében mi voltunk a jobbak, de ilyen a futball. A tizenhatoson belüli döntések a legfontosabbak, azokon múlnak a pontok, hogy ki akarja jobban megszerezni a labdát, ki akarja jobban a győzelmet. Két elkerülhető gólt kaptunk, és bár volt bennünk akarat, ez most egyetlen pontra sem volt elég.

– Pedig az emberelőny nagy lehetőséget kínált.
– Igen, és arra készültünk, hogy a jobbhátvédet feljebb toljuk, és így a szélen létszámfölényes helyzeteket alakítsunk ki. De mindegy, mit tervezel, a gólok számítanak. Mindegy az is, mit mutatnak a statisztikák, hány szempont szerint nőttünk magasan az ellenfél fölé, a tény a következő: kevesebb gólt rúgtunk.

– Láthatóan nagyon megviselte a vereség. Vajon a játékosok is így élik meg a helyzetet?
– Mondhatom, hogy igen, a családomat Svédországban hagyva azért jöttem, hogy segítsek, és az öltözőben nagyon rossz a hangulat. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megnyerjük a hátralévő két mérkőzést.

NB I, 2022–2023, 31. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Május 13., szombat
Vasas–ZTE 1–1Budapest,Illovszky Rudolf StadionKáprály Mihály
1376
DVSC–Budapest Honvéd 0–0Debrecen,Nagyerdei StadionBogár Gergő
5632
Kecskemét–Ferencváros 2–0
Kecskemét,Széktói StadionBerke Balázs
4950
Május 14., vasárnap
Mezőkövesd–Paks 6–1Mezőkövesd,Városi Stadion
Karakó Ferenc1600
Kisvárda–Újpest 2–0
Kisvárda,Várkerti Stadion
Erdős József
2670
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár 2–1
Felcsút,Pancho Aréna
Vad II István2420
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 31 19 6 6 61–29 +32 63
2. Kecskeméti TE 31 14 12 5 47–29 +18 54
3. Paksi FC 31 14 6 11 56–54 +2 48
4. Debreceni VSC 31 13 9 9 47–38 +9 48
5. Puskás Akadémia 31 12 11 8 44–41 +3 47
6. Kisvárda 31 9 13 9 41–47 –6 40
7. Zalaegerszegi TE 31 10 8 13 36–39 –3 38
8. Újpest FC 31 10 8 13 39–53 –14 38
9. Mezőkövesd 31 9 9 13 36–41 –5 36
10. Budapest Honvéd 31 8 9 14 31–46 –15 33
11. Mol Fehérvár 31 7 10 14 35–43 –8 31
12. Vasas FC 31 4 13 14 28–41 –13 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik