PSK: jön a Puskás Akadémia–Real Madrid mérkőzés!

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 08:51
null
Kiss Márton, a Puskás Akadémia U17-es csapatának edzője reméli, az idény is érmet szereznek a felcsúti fiatalok (Fotó: Árvai Károly)
Nyolc csapat részvételével rajtol a Puskás–Suzuki-kupa, a címvédő Puskás Akadémia a DAC, a Real Madrid és a Panathinaikosz ellen lép pályára a csoportkörben.

Csütörtökön kezdődik Felcsúton a 15. alkalommal kiírt Puskás–Suzuki-kupa, a nemzetközi utánpótlástorna mezőnyét ezúttal nyolc együttes alkotja. Az U17-es csapatok versengésén az A-csoportban a címvédő Puskás Akadémia, a tornán elsőként szereplő DAC, valamint a Real Madrid és a Panathinaikosz küzd az első helyért, míg a B-csoportban a Budapest Honvéd, a Flamengo, a Dinamo Kijev és a Sporting verseng a döntőbe jutásért. A felcsúti fiatalok mérkőzéseit, illetve a bronzmeccset és a döntőt a Pancho Arénában játsszák, a többi találkozót az edzőpályán – a házigazda korosztályos csapatát felkészítő Kiss Márton reméli, a neves ellenfelekkel szemben is megállják a helyüket.

– Mi lehet a legnagyobb hozadéka a tornának?
– A tapasztalatszerzés, illetve az, hogy reális visszajelzést kapunk arról, hol tartunk a nemzetközi szinthez képest – mondta lapunknak Kiss Márton, a Puskás Akadémia U17-es csapatának edzője. – A Flamengo világszinten is kiemelkedő utánpótlásképző műhelynek számít, de a többi együttes ellen is lemérhetjük, miben kell a legtöbbet fejlődni. A kétszer harmincperces meccseken bármilyen eredmény születhet, de az elemzés során kirajzolódik, milyen szinten voltunk az ellenfélhez képest.

– Miben mások ezek a mérkőzések, mint a korosztályos bajnokik?
– A meccseken nagyobb az iram, az ellenfelek csapat- és egyéni szinten is magasabb nívót képviselnek. Illetve mivel tornáról beszélünk, a végeredmény szempontjából minden találkozónak jelentősége lehet. A korosztályos bajnokságokban ez nem feltétlenül igaz, itt viszont minden fellépésen a legjobbat kell nyújtani, ami egyfajta felkészítés a felnőttfutballra. Számos olyan meccs van – elég csak a selejtezőkre vagy az oda-vissza vágós párharcokra gondolni –, amikor az adott kilencven percben kell bizonyítani, az adott pillanatban kell csúcson lenni. Ez a torna modellezi az ilyen helyzetet, ami szintén sokat számíthat a gyerekek fejlődése szempontjából.

– Mekkora szerepe van a tornának a Puskás Akadémia életében?
– Nálunk ez az év eseménye. Hazai rendezésű torna, a színvonal évről évre magasabb, talán túlzás nélkül mondhatom, hogy ebben a korosztályban Európa-, sőt, talán világszinten is kiemelkedő színvonalú torna. A gyerekek általában tizenhárom éves korukban csatlakoznak az akadémiánkhoz, és biztos vagyok benne, hogy ez a néhány nap mindannyiuknak emlékezetes marad.

– Milyen szereplést vár a csapatától?
– Napi szinten nem követjük a tornára érkező ellenfeleket, de a meccsek előtt ugyanúgy felkészülünk belőlük, mintha bajnokit játszanánk. Számszerű eredményről nem szívesen beszélnék, sokkal fontosabb, hogy az a játék és gondolkodásmód jellemezzen minket, amit egész évben láttam a csapattól. Ha ugyanazt látom viszont a Real Madrid korosztályos együttese ellen, mint a magyar bajnokikon, olyan nagy baj már nem lehet. Jó lenne azt látni, hogy az elképzelésünk ezen a szinten is működik.

– Mi a fontosabb: az eredmény vagy a mutatott játék?
– Nem választanám el a kettőt, érjünk el jó eredményeket, de olyan játékkal, ami nem borítja fel az elmúlt egy év munkáját.

– Aláírná, hogy utolsó helyen végez a Puskás Akadémia, ám a keretből egy játékos eljut a felnőttválogatottig?
– Ezek olyan találgatások, amelyekbe nem szeretnék belemenni. Az viszont tény, az utánpótlásképzés elsődleges célja, hogy minél több olyan játékost neveljünk ki, akik az élvonalban is megállják a helyüket, később pedig akár a válogatottig is eljutnak. Az utánpótlásműhelyek legnagyobb elismerése, ha olyan labdarúgókat adnak a magyar futballnak, akik aztán nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

A PUSKÁS-SUZUKI-KUPA PROGRAMJA
JÚNIUS 2., CSÜTÖRTÖK
13.15: Flamengo–Bp. Honvéd
14.45: Panathinaikosz–Real Madrid
16.30: DAC–Puskás Akadémia
JÚNIUS 3., PÉNTEK
14.00: Bp. Honvéd–Sporting
15.45: Flamengo–Dinamo Kijev
17.30: Puskás Akadémia–Panathinaikosz
JÚNIUS 4., SZOMBAT
12.15: Sporting–Flamengo
14.00: Bp. Honvéd–Dinamo Kijev
15.45: Real Madrid–DAC
JÚNIUS 5., VASÁRNAP
14.00: Panathinaikosz–DAC
15.45: Sporting–Dinamo Kijev
17.30: Real Madrid–Puskás Akadémia
JÚNIUS 6., HÉTFŐ
13.10: mérkőzés a 7. helyért
14.45: mérkőzés az 5. helyért
16.15: bronzmérkőzés (TV: M4 Sport)
18.00: döntő (TV: M4 Sport)
A torna eddigi győztesei: Bp. Honvéd (2010, 2011, 2012, 2015, 2016), Real Madrid (2008, 2013, 2014, 2017), Puskás Akadémia (2021), Ferencváros (2009), Genk (2018), Flamengo (2019). A 2020-as torna a koronavírus járvány miatt elmaradt.






 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik