FTC: az uruguayi Nando nem adja olcsón a bőrét

Vágólapra másolva!
2017.06.14. 09:00
null
Nando értéke 2017-re elérte az egymillió eurót (Fotó: Imago)
A Fradi dél-amerikai szerzeménye, az uruguayi Nando a legkevésbé sem ijedős a pályán, azon kívül azonban kenyérre lehet kenni – így jellemezte a CA River Plate-től érkező, egymillió eurót érő középpályást Ángel Asteggiante, a montevideói székhelyű El País sportújságírója.

 

Fernando Gorriarán, azaz Nando. A napokban uruguayi játékost igazolt a Ferencváros, de vajon mit érdemes tudni a dél-amerikai futballistáról? Egyáltalán miféle kihívást jelenthet egy montevideói születésű fiatalembernek az európai élet megszokása, a helyi kultúra és nyelv elsajátítása?

A 22 esztendős játékos gépe néhány nappal ezelőtt landolt Budapesten, mostanra megismerte társait, megmutatták neki a Groupama Arénát, látta a Citadellát, és alighanem a gulyáslevest is megkóstolta. Elhízástól biztosan nem kell tartania, a 168 centiméter magas játékos mindössze 68 kilogrammot nyom – erőssége éppen ebben rejlik, fürge, gyors, erőszakos futballista hírében áll.

Európa-ligára hangolódva
A Ferencváros a múlt vasárnap kezdte el a felkészülést, mindössze tíz nappal azt követően, hogy a Magyar Kupa döntőjében tizenegyesekkel legyőzte a Vasast. A korai kezdésre a nemzetközi kupaszereplés miatt volt szükség: a zöld-fehérek az Európa-liga selejtezőjében érdekeltek, amely selejtező első és második körének sorsolását június 19-én, hétfőn tartják. Az első forduló első meccsét június 29-én, a visszavágóját július 6-án játsszák.

„Tényleg az – kezdte lapunk kérésére a futballista jellemzését Ángel Asteggiante, a montevideói székhelyű El País sportújságírója. – Nemcsak csapata, a River erőssége, hanem a bajnokság meghatározó futballistája is volt az utóbbi időben. Többször is bekerült a forduló válogatottjába, leginkább az előkészítésben jeleskedett. De a távoli lövésektől sem riad vissza, bátran bombáz a tizenhatoson kívülről. Robbanékony futballista, akinek egyik legnagyobb erénye, hogy rendkívül harcias. Nem adja olcsón a bőrét, minden párharcba belemegy. Nem tudom, a magyar bajnokságban ez mennyire jön jól a számára, mindenesetre kíváncsian várom, mire lesz képes Európában.”

Az újságíró egyéb jó hírrel is szolgált a ferencvárosi szurkolók számára az uruguayi első osztályú CA River Plate együttesétől érkező középpályással kapcsolatban: bár már sokan ismerik fel Montevideo utcáin, nem szállt Nando fejébe a dicsőség, éjszakázni sem járt el: „Nagyon jó a mentalitása, tudja, ahhoz, hogy európai szinten is ismert játékos váljék belőle, sok mindenről kell lemondania. Normális srác, soha egyetlen balhéjáról sem hallottam.”

A dél-amerikai futballista a klub utánpótlásából 19 évesen került az első csapat keretéhez, és nyomban beverekedte magát a csapatba. Értéke 2017-re elérte az egymillió eurót (308 millió forintot), és hogy a CA River Plate egyébként is ügyesen adja el a labdarúgóit Európában, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a közelmúltban a Málaga négymillió euróért vette meg Michael Santost, az Atlético Madrid 1.5 milliót fizetett a 17 esztendős Nicolás Schiappacasseért, 2015-ben pedig az Everton vitte el Leandro Rodríguezt 800 ezer euróért.

„Örülök, hogy sokpasszos, gördülékeny játékot játszó csapathoz csatlakozhatok – nyilatkozta új klubja honlapjának Nando. – Tudom, nagyok az elvárások, az a célom, hogy a Ferencvárossal megnyerjük a bajnokságot. Szeretnék olyan teljesítményt nyújtani, hogy bekerülhessek az uruguayi felnőttválogatottba is.”

A játékos eddigi legnagyobb sikere uruguayi színekben az volt, amikor 2015-ben az U22-es együttessel megnyerte a Pánamerikai Játékokat. A Fradi új szerzeménye a torna összes csoportmeccsét végigjátszotta, de a döntőben sérülés miatt nem léphetett pályára.

Hogy harcosságával, gyorsaságával mire megy az NB I-ben, hamarosan kiderül.
Nem lennénk meglepve, ha az uruguayi játékos csupán ugródeszkának „használná” a magyar bajnokságot.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Fernando Gorriarán
(uruguayi, River Plate – Uruguay), Otigba Kenneth (magyar-nigériai, Heerenveen – Hollandia, legutóbb kölcsönben Kasimpasa – Törökország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Bőle Lukács (CSM Politehnica Iasi – Románia)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők*: –
*A hivatalosan az FTC játékosának számító, de a Fradiban az NB I-ben nem szereplő, régóta az NB II-es Soroksárnál kölcsönben lévő játékosokat nem tüntettük fel.
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek: Derekas Zoltán, Gera Dávid, Kundrák Norbert, Mazzonetto Alessio, Mazzonetto Nicoló, Nagy Gábor, Novák Zsombor
Kiszemeltek:
Távozók: Emir Dilaver (osztrák, Lech Poznan – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Michal Nalepa (lengyel, Lechia Gdansk – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Florian Trinks (német, lejár a szerződése)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Marco Djuricin (osztrák, Red Bull Salzburg – Ausztria), Kleinheisler László (Werder Bremen – Németország, érdeklődik iránta: Standard Liege – Belgium), Rju Szung Vu (dél-koreai, Bayer Leverkusen – Németország)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Vladan Csukics (szerb, visszavonul?), Hajnal Tamás (lejár a szerződése), Jova Levente (soroksári kölcsön után érdeklődnek iránta: Nyíregyháza, Vasas)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik