Magyarok futballháborúja Romániában! Győri CFR?

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2015.01.07. 13:15
Az elmúlt hetekben folyamatosan jelentek meg a hírek a román sajtóban arról, kiket szerződtethet Győrbe Miriuta Vasile a román élvonalból, illetve Kolozsvárról, miközben a szakember korábbi csapata, az elmúlt években háromszor BL-csoportkörig jutó CFR súlyos gazdasági válságba került. Mi áll e mögött, hogyan jutott idáig a klub, profitálhat-e ebből szabaddá váló játékosok megszerzésével az ETO? Ezeknek a kérdéseknek igyekeztünk utánajárni.

Ciprian Deacot (balra) is hírbe hozták a Győrrel (Fotó: Riti József Attila)
Ciprian Deacot (balra) is hírbe hozták a Győrrel (Fotó: Riti József Attila)
Ciprian Deacot (balra) is hírbe hozták a Győrrel (Fotó: Riti József Attila)
Ciprian Deacot (balra) is hírbe hozták a Győrrel (Fotó: Riti József Attila)
Ciprian Deacot (balra) is hírbe hozták a Győrrel (Fotó: Riti József Attila)

ROMÁNOK AZ NB I-BEN – ÚJ „KÜLDÖTTSÉG” ÉRKEZIK?

Az 1990-es évekkel ellentétben, amikor több tucatnyi romániai futballista szerepelt az NB I-ben, a közelmúltban alig-alig igazoltak Romániából a magyar klubok.

Ráadásul, amíg 1990 után a válogatott szintű játékosoknak – Muzsnay Zsolt (Videoton) és Cristian Dulca (Honvéd) világbajnokságon, Ioan Adrian Zare (Siófok, Pécs) pedig Európa-bajnokságon szerepelt – és az első osztályban meghatározó szerepet játszó futballistáknak is megérte (főként anyagilag) Magyarországra igazolni, addig az elmúlt tíz évben ide szerződő labdarúgók otthon már többnyire csak a Liga II-ig jutottak.

A 2002 után pénzügyileg szintet lépő román klubok már meg tudták fizetni játékosaikat, csökkentve az elvándorlást. Ezzel együtt ugyanakkor emelkedtek a labdarúgók fizetési igényei, főleg hogy az utánpótlás mennyiségileg és minőségileg is jelentősen visszaesett a kilencvenes évekhez képest.

Ezek ismeretében érdekes, hogy a Győri ETO-val egész sor kolozsvári futballistát hozott hírbe a román sajtó.

Amióta Miriuta Vasile vezetőedző az ETO kedvéért elhagyta a CFR kispadját, naponta jelennek meg hírek arról, hogy kik követhetik őt Győrbe. Alin Minteuan másodedző és Horia Carlan kapusedző (a Nemzeti Sport Online úgy tudja, ők már Kolozsváron is bejelentették, hogy Győrben folytatják) mellett már öt játékos klubváltása is szóba került. Ilyen szintű futballisták vételárát azonban magyar egyesület nem szokta kifizetni. Hogy mégis szóba kerültek, az a CFR anyagi gondjaira vezethető vissza, ugyanakkor a hírek szerint más román klubból is van kiszemeltje az ETO-nak.

PÁSZKÁNYTÓL FÜGGNEK A KLUBOK – CSATA A DIGIVEL

A CFR-t a harmadosztályból hat év alatt a Bajnokok Ligájáig repítő Pászkány Árpád kolozsvári üzletember 2012-ben hozta létre televízióit, a Look TV-t és a Transilvania Live-ot, amelyek számára tavaly tavasszal vásárolta meg a romániai Hivatásos Labdarúgó Ligától (LPF) a román élvonal közvetítési jogát a 2014 és 2019 közötti időszakra.

Az előző három szezonban ezt a Digi Sport birtokolta, ám ezúttal az LPF versenytárgyalás nélkül szezononként 27.5 millió eurós szerződést kötött a Máltán bejegyzett Intel Sky Broadcasttal, amely közben Pászkány csatornáit is megvásárolta (az összeg átszámítva nagyjából 8.5 milliárd forint, Magyarországon az MLSZ ennek kevesebb mint feléért, idényenként 3.54 milliárd forintért tudta értékesíteni az NB I-es közvetítéseket).

A román média azóta is tényként kezeli, hogy a cég Pászkány tulajdonában van, aki a CFR nyereségét fektette be a még nagyobb haszonnal kecsegtető üzletbe.

Számítása azonban egyelőre nem jött be, mert a legnagyobb romániai kábeltelevíziós hálózat, a Digi Sporthoz hasonlóan a nagyváradi Teszári Zoltán (Románia harmadik leggazdagabb embere) tulajdonában levő RCS-RDS nem vette fel programkínálatába a Look TV-t és a közvetítések miatt létrehozott Look Plust. Így a meccsek a nyereséghez szükséges félmillió előfizető helyett csak 300 ezerhez jutnak el, és a román sportmédia hónapok találgatja: kifizeti-e Pászkány az LPF-nek a januárban esedékes 13.7 milliós részletet. Ez a klubok többségének létfontosságú kérdés, hiszen az éves szinten 3 millió és 850 ezer euró között mozgó bevétel négy-öt együttest leszámítva a költségvetés alapját képezi.

HOGYAN JUTOTT IDÁIG A CFR?

Az elmúlt hét év legsikeresebb román klubja (három bajnoki címet és három Román Kupát nyert ebben az időszakban, s háromszor szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében) ugyanis időközben elvesztette Pászkány Árpád támogatását, bár jogilag még mindig ő a főrészvényes.

A 2012–2013-as idényben a csapat még több mint 30 millió eurós bevételt termelt (22.5 millió az UEFA-tól, 10 millió játékoseladásból jött), ennek ellenére most úszik az adósságokban, amelynek mértékét 3 és 11 millió euró közé becsüli a román sajtó.

Az UEFA vizsgálata 2.6 milliós tartozást állapított meg, ezt január végéig kell törleszteni, hogy a klubot ne tiltsák el a nemzetközi kupaszerepléstől, amelyre most is jó eséllyel pályázik: a bajnokságban a második helyen áll, és a kupában is bejutott a legjobb négy közé. A pénzt elsősorban játékoseladásokból lehetne előteremteni, a másik bevételi forrás a televíziós jogdíjak januárban esetleges részlete – amit gyakorlatilag szintén Pászkánytól vár a klub (lásd keretes írásunkat!).

Piacképes futballistákból nincs hiány, a Transfermarkt becslése szerint hat játékos értéke is egymillió euró fölött van, a csapatkapitány portugál kapust, Mário Felgueirast egyenesen hárommillióra taksálják.

KOLOZSVÁRI ETO? KIKNEK A SZERZŐDTETÉSÉRE NYÍLIK REÁLIS ESÉLY

Az ETO-val hírbe hozott futballisták közül a 23 éves, boszniai Mateo Susic (posztját tekintve jobbhátvéd, ő pótolhatná a szabadlistára tett Michal Svecet) számít a legértékesebbnek 1.1 millióval, ráadásul ő cottbusi múltjával „Miriuta emberének” számít, akit nyáron éppen az edző ajánlására szerzett meg a CFR.

Ciprian Deacot jelenleg „csak” egymillióra taksálják, de a 28 éves középpályást aligha engedi el ennyiért a klub: 2010-ben háromszor ennyit fizetett érte a Schalke. Ballábas, de bármelyik szélen képes futballozni, Győrben Varga Rolandot pótolhatná. Sérülés miatt szeptember óta nem játszott, de addig a csapat igazi vezére volt a 11-szeres válogatott játékos, akinek maradása mellett szól az új edzővel, Eugen Tricával ápolt kiváló viszonya: az egykori játékostárs volt a násznagy Deac esküvőjén.

A Nemzeti Sport Online érdeklődésére kifejtette: hivatalosan nem keresték meg Győrből, csupán Miriutával volt néhány baráti beszélgetése.

„Sokszor elmondtam, hogy milyen remek a kapcsolatom Miriutával, kiváló edzőnek és embernek tartom, természetes, hogy beszélünk néha, de semmi több. Még hat hónapig a CFR-hez köt a szerződésem, és a magyar bajnokságot amúgy sem ismerem” – nyilatkozta megkeresésünkre Deac. E két játékos megszerzése csak akkor lehet reális az ETO számára, ha felbontják kolozsvári szerződésüket.

Deac gólja (0:53-nál – Monroy gólpassza!) és gólpassza (2:05-nél)

Mihai Minca viszont már a megfizethető kategória: a 30 éves kapus négy éve a CFR játékosa, de ezalatt mindössze 11 tétmérkőzésen (tíz bajnokin és egy Román Kupa-találkozón) védett. A gyulafehérvári születésű, magyarul is beszélő kapuvédő többnyire második-harmadik számú opció volt, legutóbb 2013 augusztusában kapott lehetőséget. A győri szerződésre Milos Kocics távozásával (Miriuta már közölte, nem számít a szerbre) lehet jó esélye.

Ionut Rada a kolozsváriak legrutinosabb védője, a 32 éves középhátvéd már öt éve játszik a vasutasoknál, bár nem mindig volt rendszeres kezdő. A bukaresti Rapidot és Steauát is megjárt, kétszeres válogatott játékos azonban a mostani szezonban bajnoki meccseken egyetlen percet sem hagyott ki. Balhátvédként is megállja a helyét, kiváló szabadrúgáslövő, viszont több ízben is kijelentette, hogy marad a CFR-nél.

Rada gólja az FC Basel ellen a BL-ben

A spanyol Aitor Monroy volt az első, akit Miriuta érkezése után szóba hoztak az ETO-val, a fiatalon az Atlético Madridban futballozó középpályás három nappal az edző távozása után felbontotta kolozsvári szerződését, így szabadon igazolható. A 27 éves játékosért egy éve alig 40 ezer eurót fizetett a CFR a Ceahlaulnak, de most egymillióra taksálják. Agresszív labdaszerző, de kapura szinte teljesen veszélytelen játékos: három év fél éves romániai karrierje során 94 tétmérkőzésen egyetlen gólt szerzett.

Ő volt egyébként az a labdarúgó, akivel kapcsolatban a győriek novemberben közleményt is kiadtak: „A Győri ETO FC ezúton tájékoztatja szurkolóit és a médiumok képviselőit, hogy nem kíván senkit átigazolni a kolozsvári CFR-től. Egyes médiumok állításával ellentétben nem tárgyaltunk és a jövőben sem fogunk tárgyalni a román klub egyetlenegy labdarúgójával sem, így a spanyol Aitor Monroyjal sem.”

Érkezésének valószínűségét az is csökkenti, hogy az azonos profilú Dan Bucsát, aki a CFR városi riválisánál, az Universiteateánál szerepelt, Romániában már elkönyvelték ETO-játékosként. A 18 éves korától a Dinamónál játszó futballista 2007 óta ingázott a bukarestiek tartalékcsapata és a kolozsvári klub között, leszámítva a 2012–2013-as idényt, amikor a német ötödik ligás SV Bergisch Gladbach 09-nél játszott.

Bucsa gólja a Steaua ellen

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL
Érkezők: Miroslav Stevanovic (bosnyák, szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Bénes László
Kiszemeltek: Dan Bucsa (román, Universitatea Cluj – Románia, szabadon igazolható), Sebastian Chitosca (román, Ceahlaul Piatra Neamt – Románia), Ciprian Deac (román, CFR Cluj – Románia), Mihai Minca (román, CFR Cluj – Románia), Ionut Rada (román, CFR Cluj – Románia), Mateo Susic (bosnyák, CFR Cluj – Románia)
Távozók: Mihai Nicorec (román, szabadon igazolható), Sváb Dániel (szabadon igazolható), Takács Ákos (befejezte pályafutását)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Valentin Babic (horvát), Dudás Ádám, Milos Kocics (szerb), Leandro Martínez (olasz-argentin, érdeklődnek iránta: Bp. Honvéd), Stieber András, Michal Svec (cseh), Lazar Sztanisics (szerb), Varga Roland (érdeklődnek iránta: Ferencváros), Völgyi Dániel (érdeklődnek iránta: Nyíregyháza, Puskás AFC, Vasas)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik