NB I: „Magyar pályára magyar játékosokat!” - petíció

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2014.07.02. 08:37
A „Magyar pályára magyar játékosokat!” elnevezésű civil szurkolói szervezet kedden petíciót adott át az MLSZ-nek, annak reményében, hogy a kezdeményezés elindítja a magyar bajnokságot elárasztó légiósok számának szabályozását.

A szervezetet két törzsszurkoló, Bittó Zsolt és Poszpischek Tamás alapította a magyar csapatok tavalyi, tragikus európai kupaszereplése után. A kedden átadott, ötezer aláírást tartalmazó petíció és a kezdeményezés mögé több korábbi labdarúgó is felsorakozott, köztük Mészöly Kálmán és Vincze Ottó.

„Fontos elmondani, hogy valódi erősítést jelentő légiósokra szükség van, ám Magyarországon alig akad ilyen labdarúgó – magyarázta Poszpischek Tamás. – Botrányos, hogy mennyi képzetlen külföldi szerepel a magyar klubokban. Több megoldás is kínálkozik a változtatásra, lehetne szabályozni a légiósok számát, hiszen hiába mondja ki az EU a szabad munkaerő-áramlást, az olasz vízilabda-bajnokságban is egyértelműen meghatározták a külföldiek létszámát. Már az nagy előrelépés lenne, ha legalább a Ligakupánál szigorítanának ezen, hiszen nem a légiósok számára indult a sorozat.”

A másik út a televíziós pénzek elosztása lehet, az MLSZ tavaly már jelezte az NB II-es kluboknak: aki légiósokat alkalmaz, kevesebb pénzt kap, mint a magyar játékosokra támaszkodó csapatok. A kezdeményezés az osztrák mintát tartja üdvözítőnek, ahol az élvonalban is ez a szempont dönt a jogdíjak eloszlásáról.

„Arra is gondoltunk, hogy az EU-n kívüli játékosok érkezését bizonyos válogatottsági számtól tegyük függővé – vette át a szót Bittó Zsolt. – Így elérhetnénk, hogy valóban csak minőségi légiós érkezzen hazánkba, és a klubok ne a gyenge képességű külföldiek eladásából élő menedzsereknek legyenek kitéve. Említhetném a FIFA vezérének, Joseph Blatternek az ötletét is, miszerint a klubcsapatok kezdőjében határozzuk meg a hazai játékosok és a légiósok számát. Ezen később lehetne változtatni, de ígéretes kezdet lenne.”

Ami a szövetséget illeti, Sipos Jenő szóvivő elmondta, az MLSZ teljes mértékben egyetért a kezdeményezés céljával, ám a változásokat csak fokozatosan lehet bevezetni: „A követező bajnoki évadban a klubok harminctagú keretében legalább tizenöt, Magyarországon nevelkedett labdarúgónak is szerepelnie kell. Ez magasabb, mint a korábbi években, hiszen mi is látjuk a problémát. A petíció hamarosan a szövetség vezetői elé kerül.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik