Moniz is keresi csapatát: 9 különböző kezdő, 2 poszt/játékos

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2013.10.07. 15:06
null
Ricardo Moniz gyakran cserélgeti a posztokat, sokat variál csapata összetételén (Fotó: NS-archív, Szabó Miklós)
A Ferencváros tegnap a kilencedik különböző összeállításában lépett pályára ebben a szezonban a bajnokságban. A Honvéd elleni 2–1-es vereséget követően megnéztük, milyen kezdőcsapatokkal állt fel eddig az együttes, egy játékos hány különböző poszton szerepelt már Ricardo Moniz gárdájában.

 

KILENC KEZDŐCSAPAT

A Ferencváros vezetőedzője, Ricardo Moniz teljesen reálisan értékelt a tegnapi, Honvéd elleni vereséget követően. A holland szakember beismerte, hogy a védelem – amelynek megerősítésére a nyáron nagy hangsúlyt fektettek – továbbra is gyenge. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem keres kifogásokat, nem akar Adams mögé bújni. Pedig könnyű volna kifogásokat találnia, hiszen több sérültje is van a csapatnak, és alighanem Akeem Adams betegsége is átírta az utóbbi két – a Ferencváros számára egyaránt vereséggel záruló – fordulóban a Moniz fejében legerősebbnek vélt kezdőcsapatot.

Talán épp ez utóbbi okozza a legnagyobb fejtörést a szakember számára. Megtalálni a legjobb tizenegyet, illetve azt, hogy melyik játékosa hol tud a leginkább a csapat hasznára válni. A Ferencváros az eddigi tíz bajnoki fordulóban csak kétszer állt ki egymás után ugyanabban az összeállításban (a Lombard Pápa és az Újpest ellen), és mindent egybevetve kilenc különböző kezdőcsapatot küldött már pályára a holland szakember. A csapat eddigi játékát elemző cikkünkben most ezeket a variációkat nézzük végig, illetve azt, hogy a mezőnyjátékosok átlagosan hány különböző poszton futballoztak már tíz forduló alatt.

HUSZONHÁROM JÁTÉKOS

A hiányzók ellenére Moniznak van kiből válogatnia, ugyanis – a csapat honlapján, a fradi.hu-n található névsor alapján – harmincas kerettel dolgozhat a szakember (ebből 26 a mezőnyjátékos). Összesen pedig már 23 futballista lépett pályára ebben a szezonban az NB I-ben a Ferencváros szerelésében.

Ez a szám nagyjából megegyezik a többi élcsapatéval. A Videotonban 21-en, a DVSC-ben 23-an, a DVTK-ban és a Győri ETO-ban 24-24 labdarúgó játszott az eddigi tíz meccsen.

Figyelemre méltó, hogy a pályára lépők közül viszonylag kevés olyan mezőnyjátékost találunk, akit kimondottan egy poszton vett volna számításba a szakember. Annak ellenére, hogy Ricardo Moniz ebben az évadban is ragaszkodik a 4–2–3–1-es hadrendhez, csak kétszer, a DVSC-Teva és a Videoton ellen fordult elő, hogy nem ebben a felállásban kezdett a csapat. Vagyis a posztok változtatása nem magyarázható a hadrend gyakori cseréjével, sokkal inkább azzal lehet összefüggésben, hogy Moniz továbbra is keresi, próbálgatja, hogy melyik labdarúgója melyik poszton lehet leginkább a csapat hasznára. Nemcsak meccsek között (bár mi alapvetően csak ezzel foglalkozunk), hanem egy meccsen belül is gyakran variál, erre láthattunk több példát tegnap a Honvéd ellen is (először Csukics és Somália, később pedig Valpoort beállásánál).

KÉT POSZT/FUTBALLISTA

A fradi.hu-n közzétett, posztoknak megfelelő jegyzőkönyveket, kezdőcsapatokat végignézve kiderül: a jelenleg többé-kevésbé alapembernek tűnő mezőnyjátékosok közül Diallo, Vladan Csukics, David Mateos és Philipp Bönig játszott mindig ugyanazon a poszton. Diallo csatárként, Mateos belső, Bönig bal oldali védőként, Csukics pedig védekező középpályásként.

Holman Dávid ugyanakkor volt már jobb- és balszélső, belső támadó középpályás, illetve előretolt csatár is. Gyömbér Gábor játszott már jobb- és balhátvédet, illetve védekező középpályást. Gerson az eddigi hat meccsén volt belső védő, védekező középpályás és jobbhátvéd is. Muhamed Besic volt jobbhátvéd, belső védő és védekező középpályás, Józsi György védekező és támadó középpályás, Julian Jenner jobb- és balszélső, Böde Dániel pedig csatár és belső támadó középpályás.

A kevesebbet játszók közül Somália egyszer balhátvédként, egyszer bal oldali középpályásként kezdett, de csereként beállva volt már jobb oldali középpályás és jobb oldali védő is. Adams játszott belső védőt és balhátvédet. Arsenio Valpoort belső támadó középpályásként, balszélsőként és csatárként is szerepelt már. Aleksandar Jovanovic jobb és bal oldali védőként és bal oldali középpályásként is futballozott már. Ha a felsoroltakhoz hozzáadjuk még a négy meccsen és mindannyiszor csatként kezdő Jack Tuijpot, és átlagot vonunk belőlük, akkor kijön, hogy a csapat magja (16 játékos) átlagosan két poszton szerepelt eddig a szezonban a bajnokságban.

Ha a Ferencváros ezen számok mellett vezetné a bajnokságot, akkor azt mondhatnánk, nagyon sokoldalú az együttes. A jelenlegi, hullámzó teljesítmény mellett azonban inkább tűnik kétarcúnak. Nem állítjuk, hogy ez alapvetően azért van, mert a legtöbb poszton nincs állandóság, de az biztos, Moniznak még időre van szüksége, hogy igazán egységes, kiegyensúlyozottan teljesítő csapattá gyúrja össze a Ferencvárost, amely tíz játékossal erősített a nyári szünetben.

EGY PÉLDA

A holland edző mellett szól azonban, hogy több elődjével szemben benne most maximálisan bízik a vezetőség, és mögötte áll a népes ferencvárosi szurkolótábor is. Ezt elsősorban az előző szezon eredményeivel vívta ki: a bajokságban a Honvédon kívül az összes jelenlegi vagy korábbi élcsapatot legyőzte már (a kispestiektől háromszor is kikapott a csapata), Ligakupát nyert, és ötödik lett az együttessel az NB I-ben (hat helyet lépett előre az egy szezonnal korábbi 11-ről).

A Videoton jó példa lehet a Fradi számára. A fehérváriak 2011-ben nyertek bajnokságot, akkor kezdődött a klub életében a sok változást hozó „portugál korszak" (Paulo Sousa és José Gomes időszaka), és a megkezdett munka – ha a listavezető fehérváriak így folytatják a szezont – a jövő nyárra, vagyis három évvel később újabb aranyérmet eredményezhet. Ha a Fradinál is kitart a türelem, akkor két éven belül Moniz munkája is beérhet.

A FERENCVÁROS EDDIGI BAJNOKI MÉRKŐZÉSEI, ÖSSZEÁLLÍTÁSAI
Honvéd 1–2 (otthon)
FTC:
Jova – Gyömbér, Mateos, Gerson, Bönig – Buzsáky (Csukics, 46.), Józsi (Valpoort, 61.) – Jenner, Böde, Holman – Diallo (Somália, 46.)
Gólszerző: Gyömbér (11.)

Puskás Akadémia 1–3 (i)
FTC:
Jova – Gyömbér, Mateos, Besic, Bönig (Tuijp, 63.) – Józsi, Gerson – Jenner, Böde, Holman (Ionescu, 63.) – Diallo (Somália, 46.)
G: Vaszicsku (77. – öngól)
Kiállítva: Besic (70.)

Újpest 3–1 (o)
FTC:
Jova – Gerson, Besic, Mateos, Adams (Bönig, 93.) – Gyömbér, Józsi – Holman (Somália, 65.), Böde, Jenner – Diallo (Csukics, 82.)
G: Diallo (26.), Juanan (48. – öngól), Böde (76.)

Lombard Pápa 2–0 (i)
FTC:
Jova – Gyömbér, Mateos, Besic (Bönig, 85.), Adams – Gerson, Józsi (Csukics, 83.) – Jenner, Böde, Holman (Somália, 61.) – Diallo
G: Böde (2.), Holman (46.)

KTE-Phoenix Mecano 1–0 (o)
FTC:
Jova – Gerson, Besic, Adams, Bönig – Csukics (Gyömbér, 68.), Józsi (Jovanovic, 85.) – Jenner, Böde, Valpoort – Diallo
G: Diallo (3.)

DVSC-Teva 1–4 (i)
FTC:
Jova – Jovanovic (Csukics, 71.), Adams, Gerson, Gyömbér – Jenner, Besic, Holman (Ionescu, 76.) – Józsi – Böde, Valpoort (Tuijp, 52.)
G: Böde (36.)

MTK 2–0 (o)
FTC:
Jova – Gyömbér, Besic, Adams, Jovanovic – Csukics (Bönig, 46.), Józsi – Jenner, Böde, Holman (Ionescu, 87.) – Tuijp (Valpoort, 55.)
G: Józsi (24.), Holman (56.)

Győri ETO 2–1 (i)
FTC:
Jova – Gyömbér, Besic, Adams, Hidvégi – Csukic, Józsi – Jenner (Busai 93.), Böde, Holman (Valpoort 69.) – Tuijp (Diallo, 54.)
G: Holman (58.), Jenner (87.)

Videoton 0–2 (o)
FTC:
Jova – Besic, Alempijevic, Otten (Böde, 45.), Somália – Jenner, Józsi, Valpoort (Gyömbér, 56.), Jovanovic – Tuijp, Holman (Csukics, 72.)
K: Alempijevics (75.)

PMFC 2–1 (i)
FTC: Jova – Jovanovic, Besic, Gyömbér, Hidvégi (Alempijevics, 46.) – Csukics (Valpoort, 62.), Józsi – Jenner, Böde, Somália – Tuijp
G: Tuijp (29.), Valpoort (78.)
Forrás: www.fradi.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik