Harminckét éves rossz szériát törne meg a DVTK az FTC ellen

Vágólapra másolva!
2013.04.19. 15:37
null
A diósgyőriek évtizedek óta nem ünnepelhettek hazai pályán bajnoki sikert az FTC ellen (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó NB I 24. fordulójának programjából kiemelkedik a DVTK–Ferencváros összecsapás, melyen a házigazda diósgyőrieknek nagyon hosszú rossz szériát kellene megtörniük: 1981 óta nem győzték le hazai pályán a fővárosi zöld-fehéreket. Érdekességek a 24. forduló elé.



SIÓFOK–MTK

♦ Az előző fordulóban a Siófok nyert, az MTK kikapott. Ha újrázás lesz, az tényleg újdonság: a 2012–2013-as idényben a Balaton-partiak még nem nyertek meg egymás után két bajnokit, míg a fővárosi kék-fehérek nem veszítettek egymás utáni meccseket.

♦ A Pécs és a Haladás után a Siófok lehet a harmadik csapat, amelyet az MTK nem tud egyszer sem megverni ebben az idényben bajnokin – persze ehhez a kiesőjelöltnek pontot kell szereznie.

♦ Az MTK legutóbbi öt idegenbeli bajnokijából négyen nem kapott gólt. Amelyen igen (a Pécstől), azon ki is kapott.

♦ Jó hazai sorozat: a Siófok legutóbbi négy bajnokiján veretlen saját pályáján, ráadásul háromszor győzött is (a Pápa, az Eger és a DVTK ellen). Közös a négy meccsben, hogy a Siófok mindegyiken megszerezte 0–0 után a vezetést. A Balaton-partiak veretlenségi sorozata hazai pályán 2012. október 26. óta tart, akkor a Kecskemét nyert Siófokon.


♦ Az MTK centere, Tischler Patrik hosszú ideje nem szerzett bajnoki gólt: a 11. fordulóban duplázott a Videoton ellen, azóta semmi. A gólaszály ellenére (mely 890 perce tart a mérkőzés kezdetekor) állandó kezdő – legutóbb a 6. fordulóban szorult NB I-es mérkőzésen a kispadra.

♦ Az FTC–Siófok meccs előtt írtuk, hogy a Balaton-partiak vendégként a ferencvárosiak mumusai. Nos, az MTK-nak sem kedvenc ellenfele a Siófok, a kék-fehérek 2009. május 2. óta nem nyertek bajnoki meccsen pénteki ellenfelük ellen. Akkor Lencse László közvetlenül a lefújás előtt döntött. Az érem másik oldala: a Siófok hazai pályán 2003 áprilisa óta nem verte meg az MTK-t.


ÚJPEST–PMFC

♦ Ez a két csapat 93. összecsapása – a Pécs más csapattal nem játszott gyakrabban élvonalbeli meccset –, a mérleg elsöprő újpesti fölényt (49–25–18) mutat.

♦ Az Újpest pályaválasztásával negyvenötödször találkozik a két csapat, a Pécs mindössze háromszor győzött vendégként – legutóbb 2000-ben, amikor a PMFC csak a tavaszi szezonra került be (a Gázszer licencével) a mezőnybe. Ezt a meccset a Szőnyi úti BVSC-pályán rendezték (ráadásul zárt kapuk mögött), Újpesten 1963 óta nem nyert a Pécs.

♦ A Pécs eredményesebb a szezonban vendégként (16 pont), mint hazai pályán (12). Az Újpest pont fordítva: pályaválasztóként sokkal erősebb (18 pont otthon, 10 idegenben).

♦ Pécsi győzelem esetén a baranyaiak megelőzik az Újpestet a tabellán.


♦ Az Újpest legutóbb november közepén, a Siófok ellen szerzett hazai pályán egynél több gólt. A PMFC a szezonban csupán egyszer, a Paks ellen szerzett kettőnél több gólt.

♦ A pécsiek legutóbbi négy meccse 2–0-s eredményt hozott, a Kecskemét és a Lombard Pápa ellen ők örülhettek, az ETO és a Kaposvár ellen aktuális ellenfelük.


♦ Az elmúlt tíz évben a pécsiek vagy kikaptak idegenben az Újpesttől, vagy 1–1-es döntetlenre végeztek a lilákkal. A tíz évvel ezelőtti Újpest–PMFC meccsről (1–1) ketten maradtak, Szélesi Zoltán és Gaál Miklós.

BP. HONVÉD–KECSKEMÉT

♦ A Honvéd három meccse veretlen, legutóbbi két bajnokiját megnyerte. Kettőnél hosszabb NB I-es bajnoki győzelmi minisorozatra a kispestiek legutóbb a 2011–2012-es szezon végén, a 2012–2013-as idény elején voltak képesek: sorozatban négy meccset nyertek meg (az előző idény utolsó, majd az új idény első három találkozóját).

♦ A Kecskemét legutóbbi két meccsét megnyerte vendégként, ha most is nyer, az klubcsúcs: három NB I-es mérkőzést egymás után idegenben még nem nyert élvonalbeli tagsága alatt a KTE. A Honvéd hármas veretlenségi szériája a harmadik leghosszabb „futó” sorozat az NB I-ben – a Paksnak négy meccse van, a listavezető ETO-nak szerény huszonegy.


♦ Bezárul a kör, a Kecskemét a Honvéd elleni bajnokival letudja az összes, fővárosi csapat elleni találkozóját a 2012–2013-as szezonban. Mérlege eddig 2 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség.

♦ A Honvéd és a Kecskemét is eredményesebb ebben a szezonban idegenben, mint hazai pályán.

VIDEOTON–PAKS

♦ A Videoton tavasszal mindegyik olyan meccsét megnyerte, amelyen nem kapott gólt, viszont ha gólt kapott, akkor mindig pontokat is veszített.

♦ 2012. november 25. óta nem fordult elő, hogy a Videoton ne szerzett volna gólt NB I-es mérkőzésen. Akkor a Lombard nullázta le a Vidit.

♦ A Paks négy meccse veretlen, ez az ETO-é után a második leghosszabb, élő sorozat az NB I-ben. A paksiak tavasszal csak a Honvédtól kaptak ki – ráadásul ez az egyetlen vereségük legutóbbi kilenc bajnokijukon.

♦ A Videoton 2012. október 7., az FTC elleni 1–2 óta veretlen bajnoki mérkőzésen hazai pályán.

♦ Óriási fölényben van a Videoton az egymás elleni, élvonalbeli találkozókat tekintve: a Paks mindössze egyszer, 2011. április 26-án tudta legyőzni a fehérváriakat. Akkor is Pakson, a Sóstói Stadionban még nyeretlenek a zöld-fehérek.

♦ Eltiltása miatt kihagyni kényszerül a találkozót Fiola Attila, a paksiak középhátvédje. A paksi „rendteremtő” magabiztosan vezeti 10 sárga és 2 piros lappal (ha tetszik, 12 sárga és 2 piros – mindkét kiállítása második sárga lap után jött) az NB I-es fegyelmi táblázatot. Fiola a szezonban 20 bajnokin játszott, többször kapott lapot (12), mint amikor nem (8).

EGER–KAPOSVÁR

Csak duzzad és duzzad az Eger nyeretlenségi szériája: az immár sereghajtó hevesiek 15 forduló óta nem nyertek meg NB I-es mérkőzést. A sorozat 2012. szeptember 22. óta tart, ez a 2012–2013-as idény leghosszabb nyeretlenségi szériája.

♦ Az egriek legutóbbi hat NB I-es meccsükből ötön nem szereztek gólt. Amikor igen (a Paks ellen), akkor pontot is szereztek.

♦ Kaposvári sorminta március 8. óta: vereség, győzelem, vereség, győzelem, vereség... eszerint most győzelem következik.


♦ A Rákóczi 2012. november 10. óta nem nyert meg olyan bajnokit, amelyen gólt kapott.

♦ A kaposváriak rutinos csatára, Waltner Róbert a legutóbbi öt bajnoki mérkőzésből négyen gólt szerzett. Három legutóbbi találata 1–0-s vezetéshez juttatta a Rákóczit. Waltner 300. NB I-es mérkőzésére készül – és 121 találatnál jár.


LOMBARD PÁPA–GYŐRI ETO

♦ Az egri nyeretlenségi szériánál már csak a győri veretlenségi a hosszabb: az ETO sorozata 21 bajnoki mérkőzést számlál, és a második forduló óta tart.

♦ A Lombard legutóbbi tíz bajnokijából csak kettőt nyert meg, akkor viszont „nagyot szólt”: a Videotont és a Debrecent győzte le 1–0-ra. A pápaiak legutóbbi három bajnoki győzelme egyébként 1–0-s hazai siker volt.

♦ A Pápa legutóbbi hét mérkőzéséből hatot nullára veszített el, tavasszal egyedül a Debrecen ellen talált be. Akkor is öngóllal, tehát Lombard-játékos 2012. november 25. óta nem szerzett bajnoki gólt.

♦ Az ETO-ban Djordje Kamber már hatgólos a bajnokságban, ötöt szöglet- avagy szabadrúgás után szerzett. Kitalálják, kire kell figyelni a pápaiaknak elsősorban rögzített játékhelyzeteket követően?

♦ Az ETO hármas győzelmi sorozatban van a Pápa ellen – szezonbeli legnagyobb különbségű győzelmét pont a Lombard ellen aratta –, ezelőtt azonban négyes pápai veretlenségi szériát jegyezhettünk fel.

DVTK–FERENCVÁROS

♦ A Diósgyőr hazai pályán 2011 novembere óta nem kapott ki fővárosi csapattól bajnoki mérkőzésen. Akkor pont a Ferencváros kapta el, 3–2-re. A diósgyőriek góljait L'Imam Seydi és José Luque szerezte, a Fradiból Somália duplázott, illetve Pölöskey Péter talált be.

♦ Ebben a szezonban a Győri ETO és a Kaposvár nyert Diósgyőrben vendégként – ez a két csapat zárt kapott gól nélkül a DVTK Stadionban. Megfordítva: a DVTK veretlen még azon hazai meccsein a bajnokságban, amelyeken betalált.

♦ A DVTK 2012. szeptember 21. óta egy hazai meccset sem hozott kapott gól nélkül. Akkor a Paksot győzte le 1–0-ra.

♦ Az FTC 186 perce nem szerzett gólt idegenben, a Lombard legyőzését követően a Haladással 0–0-ra végzett, a Honvédtól 1–0-ra kikapott.

♦ Böde Dániel szezonbeli legrosszabb játékát nyújtotta a Honvéd ellen az InStat elemzőrendszer teljesítményindexe alapján. A góllövőlista vezetője most javíthat, és javítani is szokott: október óta nem volt olyan, hogy Böde két, egymást követő bajnoki mérkőzésen gólképtelen maradjon.


♦ A két csapat 84. alkalommal vív bajnoki mérkőzést, negyvenedszer Diósgyőrben. Az örökmérleg nagyon erősen a Fradi javára billen (51–15–17). A DVTK mérlege pályaválasztóként pozitív (18–8–13), viszont a diósgyőriek immár 32 éve nyeretlenek hazai pályán NB I-es meccsen az FTC ellen!

♦ 1981. december másodikán nyert legutóbb hazai pályán bajnoki meccset a DVTK a Ferencváros ellen. Giron és Görgei góljával diadalmaskodtak a diósgyőriek, azóta viszont... 0–2–9 a hazai mérleg a legutóbbi tizenegy bajnokin! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Diósgyőr Magyar Kupa- és Ligakupa-meccsen is tudott győzni ebben az időszakban otthon a Fradi ellen, a bajnoki nyeretlenség azonban csak nyúlik és nyúlik.

♦ Az 1991–1992-es bajnokságban a Ferencváros Diósgyőrben biztosította be 24. aranyérmét egy 2–0-s győzelemmel az üldöző Vác előtt.

♦ A Ferencváros meccsein esik a harmadik legtöbb gól az NB I-ben (2.87-es átlag), a Diósgyőr a meccsei a második leggólszegényebbek (2.09).

HALADÁS–DVSC

♦ Ebben a szezonban keleti csapat még nem nyert Szombathelyen, a Haladás két hazai vereségét a Paks (1–2) és a Videoton (0–1) ellen szenvedte el.

♦ 2013-ban hazai pályán még nem szerzett akciógólt a Haladás. A Siófok ellen két büntetőt értékesítettek a szombathelyiek, a Ferencváros és a Videoton ellen gólképtelenek maradtak. A legutóbbi akciógól szerzője, Kalász Milán kéztörés miatt lemarad a meccsről...

♦ A Debrecen hat meccse nyeretlen idegenben, vendégként legutóbb Siófokon nyert bajnokit, 2012 októberében. Ilyen hosszú idegenbeli nyeretlenségi szériát a Debrecen legutóbb 2010 májusa és 2011 márciusa között mutatott be, a sorozat akkor tizenkét meccsnél állt meg. A hatos idegenbeli nyeretlenségnél a Siófoknak (12 meccs), az Egernek (8), illetve a Lombardnak (8) van hosszabb rossz szériája vendégként.

♦ A DVSC-Teva mindössze kétszer tudott úgy nyerni az idényben, hogy sem Ibrahima Sidibe, sem pedig Adamo Coulibaly nem talált a kapuba.

♦ A Haladás 2010. november 20-án győzte le legutóbb NB I-es meccsen a Rohonci úton a Debrecent, akkor simán, 3–0-ra. A legutóbbi öt Haladás–Debrecen párosításból csak ekkor nyert a szombathelyi csapat, tehát a Loki közelmúltbeli mérlege kifejezetten jó a Rohonci úton.

♦ A Haladás meccsein esik a legkevesebb gól az NB I-ben ebben a szezonban, az átlag mindössze 2.04. A Halinak mindössze egy meccse volt a bajnokságban, amin háromnál több gól esett.

NB I, 24. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Időpont Mérkőzés Játékvezető
Április 19., péntek
17.00 Siófok FC–MTK Budapest (Tv.: Sport1) Németh Ádám
19.00 Újpest FC–Pécsi MFC (Tv: Duna TV) Farkas Ádám
Április 20., szombat
14.00 Bp. Honvéd–Kecskeméti TE-PM (Tv: Duna TV) Oláh Gábor
16.00 Egri FC–Kaposvári Rákóczi Veizer Roland
16.00 Videoton FC–MVM Paks (Tv.: Sport1) Bognár Tamás
18.30 Lombard Pápa–Győri ETO FC (Tv.: SportM) Vad II István
Április 21., vasárnap
16.30 Diósgyőri VTK–Ferencváros (Tv.: M1) Solymosi Péter
18.30 Haladás–Debreceni VSC-Teva (Tv.: Sport2) Iványi Zoltán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik