Újpest: Mészöly Géza tudja, miért volt lilább a futballtavasz

Vágólapra másolva!
2011.05.28. 10:13
„Kemény volt, de megcsináltuk, és a célunkat elértük. Az alapokat lefektettük, amelyekre mindenképpen lehet építeni a jövőben" – foglalta össze a 2010–2011-es szezont Mészöly Géza vezetőedző a labdarúgó NB I hatodik helyén záró Újpest hivatalos honlapjának.

A vezetőedző számára a sok, több hónapos kiesést jelentő sérülés (Vermes Krisztián, Kiss Zoltán, Kovács Dániel, Barczi Dávid, Rubus Tamás), valamint az idény közbeni távozások (Tisza Tibor, Simon Krisztián) jelentették a legnagyobb gondot.

Arra a felvetésre, hogy a fontos játékosok kidőlése, illetve távozása ellenére a csapat jóval több pontot szerzett az idény második felében, mint ősszel, és hogy tavaszi teljesítménye alapján a mezőny legjobbjai között végzett, Mészöly a következőket mondta:

„A helyettesek nagyon jól szálltak be, és amikor a meghatározó futballisták visszatértek, úgy játszottak, mintha nem is lett volna kihagyásuk."

Mészöly kiemelte a Vermes posztján lehetőséget kapó, „meglepően gyorsan beilleszkedő, minőségi pótlásnak bizonyuló" Rubus Tamást, továbbá a beugróként helytálló Dvorschák Gábort és Litauszki Róbertet.

A szakember nagyra értékelte a szezon közben érkező Balajti Ádám és Jarmo Ahjupera játékát, és fontos fejleménynek nevezte, hogy a második félévben berobbanó Lázár Bence és Balogh Balázs meghatározó csapattaggá vált.

„Meggyőződésem, hogy esetükben nagyon sokat számított a bizalom. Érezték az egész szakmai stábon, hogy bízunk bennük, amit rettentően érett teljesítménnyel háláltak meg. Lázár Bence játékában mindig benne volt a gólveszély, míg Balogh Balázs nagyon sok mozgással, az üres területek bejátszásával roppant hasznosan és profi hozzáállással futballozott. Balajti Ádám rendkívül fontos találatokat szerzett, Jarmóban pedig nagyon profi mentalitású labdarúgót és igazi csapatembert ismerhettem meg. Rettentően lényeges pillanatokban tudott gólt szerezni. Példát mutatott a fiataloknak."

Mészöly szerint a hullámvölgyben a kapus Balajcza Szabolcs szereplése adta a legnagyobb lökést a csapatnak. A rengeteg gólpasszt adó Nikola Mitrovics „az elmúlt 15 év legjobb újpesti irányítója, aki megfelel a mai, modern futball elvárásainak, és belső középpályásként sok labdát is szerez", míg Böőr Zoltán „nagyon nagy segítségemre volt az öltözőben a profi mentalitásával, a példamutató edzésmunkájával és a rendkívül rutinos, érett játékával".

A tréner nagy elismeréssel szólt a szintén ebben az idényben feltűnő, a tavaszt Hollandiában töltő Simon Krisztiánról is:

„Bízom benne, hogy rövid idő alatt vissza tud majd rázódni az újpesti közegbe, és a Feyenoordnál szerzett sok tapasztalatát hasznosítva biztosan előrébb lép ő is a következő szezonban. Számítok a játékára, vele még erősebbé válik a csapat."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik