A Hertha-vezetők rendőrségi beavatkozást kértek az Üllői úton

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2009.07.15. 13:02
Címkék
Botrány a stadionban címmel számol be szerdán Németország legnagyobb példányszámú napilapja arról, hogy a Dárdai Pállal felálló Hertha BSC és a Ferencváros előző esti mérkőzésén magyar huligánok „támadták és sebesítették meg" a berliniek szurkolóit.
Országimázs? Nem a játékkal foglalkoznak a német lapok a Fradi–Hertha után
Fotó: Szabó Miklós
Országimázs? Nem a játékkal foglalkoznak a német lapok a Fradi–Hertha után
Országimázs? Nem a játékkal foglalkoznak a német lapok a Fradi–Hertha után
Fotó: Szabó Miklós
Országimázs? Nem a játékkal foglalkoznak a német lapok a Fradi–Hertha után

Az újság – amelyet naponta több millióan olvasnak – sportmellékletének címoldalán fényképekkel „illusztrálva" számol be a történtekről, így egyebek között arról, hogy mintegy 70 magyar „zavarkeltő" rátámadt a Hertha szurkolóira, és palackokkal dobálta meg őket.

Az újság szerint már a mérkőzés előtt megkezdődtek a randalírozások, és három könnyebb sérülés történt. Egy berlini szurkoló az arcán sérült meg, a sebet a csapat orvosa, Matthias Schuffert-Raguse varrta össze.

A Bild több német szurkolót is megszólaltatott, akik arról számoltak be, hogy a huligánok „Sieg Heil" kiáltásokkal hirtelen támadtak rájuk. Többen közülük a Ferencváros vendégházába menekültek a támadók elől. Az egyik szurkoló szerint a biztonságiak csak „figyelték" az eseményeket, de semmit sem tettek.

A rendzavarás később is folytatódott. Az újság szerint részeg huligánok megrohamozták azt a szektort, ahol a Hertha szurkolói kaptak helyet. A németek igyekeztek védekezni, vagy a kerítésen keresztül menekültek. Az egyik szurkoló a lapnak kijelentette: „Mindenáron igyekeztem kimenekülni a szektorból, és sehol nem volt egyetlen rendfenntartó sem, hogy segítsen."

Nyilatkozott a Bildnek a Hertha menedzsere, Michael Preetz is. „A kispadról láttuk, mi történik. A félidőben kértük a szervezőket, hogy a rendőrségi erők avatkozzanak be" – jelentette ki.

„Közöltük, hogy ha nem történik semmi, nem játszunk tovább. Idióták persze mindenhol vannak…” – tette hozzá.

A rendőrség azonban a Bild szerint csak a stadion előtt várakozott, ahelyett, hogy a rend helyreállítása és a randalírozók megfékezése érdekében bármit is tett volna.
„Botrányteszt Budapesten" – foglalta össze a Bild a Hertha felkészülési mérkőzéséről szóló tudósítást, amelyben a futballról szinte egyetlen szó sem esett.

A berlini Der Tagesspiegel „sok erőszak és két gól" címmel számolt be a mérkőzésről. A cikk bevezetőjében arra utalt, hogy a szóban forgó „urak" rövid hajat viseltek, és tele voltak tetoválásokkal. Az újság mintegy 50 huligánról tett említést, akik a mérkőzés kezdete előtt mintegy 30 perccel kezdték el a rendzavarást.

„Egyikük elhajította az első palackot, azt követte a másik, aztán megkezdődött a budapesti vadászat a Hertha szurkolóira" – fogalmazott a berlini napilap, méltatlankodva azon, hogy a biztonsági erők visszahúzódtak a stadion „katakombáiba". Nem csoda, hogy a klub menedzsere ezek után kiadta a parancsot: gyorsan csomagolni, és vissza a burgenlandi Stegersbachba, ahol a csapat edzőtáborozik – írta a lap, s ehhez hasonló hangnemben számolt be az Üllői úton történtekről a másik berlini újság, a Berliner Zeitung is.

Az egyik legolvasottabb minőségi napilap, a Welt online kiadása hosszú cikket szentelt a botránynak „Hertha-szurkolókra vadásztak a magyar huligánok” címmel. A Kicker is foglalkozott az incidenssel, csakúgy, mint a nagy német sportportál, a Sport1.de.

PREETZ MAGYARÁZATOT VÁR

A Hertha menedzsere, Michael Preetz megdöbbent a berlini szurkolókat érő támadáson, és elmondta, magyarázatot vár a magyar féltől. „Tájékoztatjuk a szurkolóinkat ért atrocitásokról a Ferencvárost, a Magyar Labdarúgó-szövetséget és a mérkőzés szervezőit, és hivatalos állásfoglalást várunk tőlünk” – nyilatkozta Preetz a botrányos budapesti gálamérkőzés másnapján. A menedzser azt is kilátásba helyezte, hogy a klub írásban tesz panaszt a 2–0-s berlini sikerrel véget ért meccset beárnyékoló randalírozás miatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik