Az olasz harmadosztályban vesz részt próbajátékon Takács Zoltán

Vágólapra másolva!
2009.01.04. 12:22
Egyszeres válogatott védőt tesztel az olasz harmadik ligás SPAL 1907. A Serie B-be pályázó ferrarai csapatot irányító Aldo Dolcetti a Honvédnál már volt a kiszemelt Takács Zoltán edzője.
Takács Zoltánnak (balra) bizonyítania kell, hogy jobb, mint a SPAL olasz kiszemeltjei
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Takács Zoltánnak (balra) bizonyítania kell, hogy jobb, mint a SPAL olasz kiszemeltjei
Takács Zoltánnak (balra) bizonyítania kell, hogy jobb, mint a SPAL olasz kiszemeltjei
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Takács Zoltánnak (balra) bizonyítania kell, hogy jobb, mint a SPAL olasz kiszemeltjei

Az olasz harmadosztályú SPAL harmadik napja teszteli Takács Zoltánt: a 25 éves, legutóbb a DVSC-ben futballozó védő szabad státusú, azaz a Pro Patria mögött négypontos hátránnyal a második helyen álló ferrarai klubnak nem kell lelépési díjat fizetnie érte, ami jelentősen növeli a hátvéd szerződési esélyeit. Akárcsak az a cseppet sem elhanyagolandó részlet, hogy a kék-fehérek vezetőedzője Aldo Dolcetti, aki korábban a Honvédnál Takács Zoltán edzője volt.

SZALMA JÓZSEF, FIFA-LICENCES MENEDZSER

Tizenöt órás út van a hátunk mögött, de Zolit ez aligha befolyásolja abban, pályára lép-e az edzőmeccsen. Nem tisztem boncolgatni, miért kell a teszt, ha az edző, Aldo Dolcetti eleve tisztában van a játékos képességeivel. Azt viszont elmondhatom, hogy Aldo Dolcetti személye, jelenléte mekkora segítséget jelent. Takács Zoltánt több helyre is hívták, de a próbajáték – a ferrarait leszámítva – zömmel egy hetet, tíz napot jelentett volna. A SPAL-nál három nap a világ… Észre kell vennünk: meghatározó, hogy honnan jöttünk.
„Ballábas védőre is szükségünk van – indokolt Aldo Dolcetti, a SPAL vezetőedzője. – Több magyar futballista is eszembe jutott mint lehetséges megoldás: Pollák Zoltán szintén a jelöltjeim között szerepelt, de volt játékosom számára nagy előnyt jelentett, hogy lejárt a szerződése. A végkifejlet egyelőre előttem sem ismert, a jövő nem egészen az én kezemben van: a pénzt az elnök adja. Javaslatot teszek, aztán tulajdonképpen a szurkoló bőrébe bújok, aki azt szeretné, hogy a csapata ezt vagy azt a futballistát megszerezze. Kicsit számomra is furcsa a mostani helyzet, de már csak azért is szeretném, hogy magyar labdarúgóm legyen, mert ezzel a magyar kapcsolódási pontjaim szaporodnának. Vasárnap a Rovigo elleni edzőmeccsen számítok Takács Zoltánra, valószínűleg az elnök is megnézi az összecsapást, s utána kerülne sor a személyes találkozóra.”

A tesztelés mindamellett nem csupán a személyes ismeretség, az Aldo Dolcetti szavaiban bujkáló érzelmi töltet miatt különleges. Bár az olasz edző tökéletesen ismeri a 25 éves bekket, az egyszeres válogatott magyar labdarúgónak mégis kötelező a próbajáték – egy harmadik ligás együttesnél.

„Meg kell győznie a klub általános menedzserét, aki ad a szavamra, de akárcsak nekem, neki is a SPAL érdekeit kell szem előtt tartania – szolgált magyarázattal Aldo Dolcetti. – Olaszországban a helyi játékosok előnyt élveznek a külföldiekkel szemben, márpedig olasz védő neve is szóba került az erősítés kapcsán. Takács Zoltánt ismerem, tudom, mire volt képes akkor, amikor a Honvédnál együtt dolgoztunk, csakhogy azt sem árt tudnom, miben és mennyit fejlődött az utóbbi időben. Szerintem jó futballista, aki érdemes rá, hogy a SPAL mezét magára húzza. Mivel a magyaroknak gyakran a kommunikáció jelenti a legnagyobb nehézséget, szerencsésebb, ha a futballista a nyári, azaz a hosszú felkészülési időszakban vált klubot, mert akkor több ideje van a beilleszkedésre. A nyelvismeret igen fontos, és most adott esetben segítségére lehetek a játékosnak. Egy darabig biztosan, aztán már maga is boldogul. Igen, egyelőre a harmadik ligában. Biztosan sokan azt hiszik, hogy egy jó magyar játékos egyből megállja a helyét a Serie C-ben… Az okos ember azonban nem nézi le az olasz harmadik vonalat. A védőnek a SPAL több szempontból fontos lehetőség – sok-sok magyar játékosnak az lenne.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik