Talmácsi Gábornak "hazai pályán" ezúttal nem jött ki a lépés

Vágólapra másolva!
2008.08.17. 12:00
Talmácsi Gábor sokáig harcban állt az első helyért a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis géposztályának több mint 30 000 magyar néző előtt rendezett csehországi versenyén, de valódi esélye nem volt a győzelemre. Világbajnoki címvédőnk végül a negyedik helyen ért célba, de ennél is van rosszabb: az összetettben már a futam előtt is 57 ponttal vezető Mike Di Meglio a második helyen zárt, és tovább növelte előnyét Talmával szemben. A futamot a német Stefan Bradl nyerte meg, pályafutása első diadalát aratva.
Talmácsinak nem jött össze a dobogó
Fotó: MTI/EPA (archív)
Talmácsinak nem jött össze a dobogó
Talmácsinak nem jött össze a dobogó
Fotó: MTI/EPA (archív)
Talmácsinak nem jött össze a dobogó

Talmácsi Gábor idei nem túl jó szokásához híven újfent nem kapta el igazán jól a rajtot, hiszen az első kanyarba – a 4. helyről startoló Bradley Smith és a másodikról nekilóduló Nicolas Terol mögött – a harmadik helyen fordult be, és ugyan megelőzte Terolt, végül a harmadik helyen zárta az első kört.

Az élen haladó Smith hamar néhány méteres előnyre tett szert, ami arra volt elegendő, hogy kimaradjon az előzgetésekből, bezzeg Talmácsi, Terol és Bradl rendesen odatették magukat – mindenesetre az első négyes meglépett kissé a többiektől.

A harmadik kör elejére fordulva aztán az addigra már második Talmácsit megelőzte Bradl, és néhány kanyarral később a hibázó Smith-t is maga mögött tudta, akit így a magyar világbajnoki címvédő lehagyott.

A negyedik kör elején aztán Gábor végre az élre állt, és néhány pillanatig úgy tűnt, sikerül is egy kicsit meglépnie az addigra 10-11 fősre duzzadó élbolytól. Nem sikerült, ráadásul a célegyenes végén még Mike Di Meglio is megelőzte, és átvette a vezetést.

A világbajnoki pontverseny éllovasa az addigi hagyományokhoz híven alig egy körig őrizte az első helyét, aztán Bradl vette át azt, a kör felénél pedig Talma remekül kifékezte legnagyobb ellenfelét, a franciát, és ismét elfoglalta a második pozíciót.

Szinte kanyarról kanyarra változott az élcsoport állása, leszámítva persze az első két helyet: ezeket Gábor és Bradl masszívan őrizték. Sőt tucatnyi körrel a leintés előtt már-már úgy nézett ki, hogy az élen haladó páros, kiegészülve Terollal, bő fél másodperces előnyt harcolt ki, de Di Meglio és Joan Olive hamar csatlakoztak hozzájuk.

TALMÁCSI NYILATKOZATA

„Úgy látszik, Brnóban soha nem jön össze a győzelem; ez nem a mi napunk volt. Szenvedtem a motorral, amely a végére nagyon legyengült, a verseny elején alig volt tapadás. Olive is kellemetlen ellenfél volt, nagyokat fékezett, szinte megállt a kanyarokban, lehetetlen volt megelőzni. A magyar közönség viszont fantasztikus volt, megmutatták a világnak, hogyan is kell szurkolni. Az összetettben nőtt a különbség köztem és Di Meglio között, a hátralévő futamokon a legjobbat kell kihoznom magamból."
A gyorsasági motorsport történelmének első magyar világbajnoka az utóbbi két versenyzőtárs közreműködésének következtében kissé leszakadt az élen haladó Terol, Bradl duóról, amelyet jó pár körig nem is sikerült utolérnie.

Kilenc körrel a vége előtt aztán Talma elszáguldott Terol mellett, majd a közben már majd’ egy másodperces előnyre szert tevő német után indult. Ez azonban időt igénylő feladatnak bizonyult, mert Bradl szélvészgyors köröket repesztett – rendre 2:09 perc alatti időket teljesített, amilyeneket Gábor Aprillája nem tudott ugyanilyen folytonossággal hozni.

Talmácsit aztán hét körrel a vége előtt egyszerre előzte meg a két spanyol, így visszaesett a negyedik helyre, miközben Bradl tovább növelte az előnyét, és már 1.3 másodperccel volt az üldözői előtt.

Ahogy közeledett a verseny vége, úgy vált egyre egyértelműbbé, hogy Bradlt nem lehet ma megszorítani sem, ráadásul a vb-pontversenyt vezető Mike Di Meglio is meglépett Talmácsiéktól, így a magyar motoros a dobogóért küzdött.

Talma sokáig hiába próbálta megelőzni Joan Olivét, de ez végül csak három körrel a vége előtt sikerült, addigra viszont Di Megliónak már majdnem két másodperces előnye volt Gáborral szemben.

Az utolsó kört megkezdve aztán már csak az lehetett Gábor célja, hogy megtartsa a harmadik helyét, Olive azonban fél körrel a verseny leintése előtt megelőzte őt. Talmácsi hiába próbálta visszaszerezni a dobogós pozícióját, az idén végül nem állhatott dobogóra a Cseh GP-n.

A versenyre kilátogató több tízezer magyar szurkoló azonban így is győztesnek kijáró ovációval ünnepelte a negyedik helyet – annak ellenére, hogy Talmácsi egy pozíciót hátracsúszva a világbajnoki összetettben is a negyedik a brnói verseny után.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, 125 KCM

CSEH NAGYDÍJ, AUTOMOTODROM BRNO
1. Stefan Bradl német Aprilia 41:05.176
2. Mike Di Meglio francia Derbi + 0.881
3. Joan Olive spanyol Derbi + 4.070
4. Talmácsi Gábor magyar Aprilia + 4.118
5. Nicolas Terol spanyol Aprilia + 7.048
6. Bradley Smith brit Aprilia + 9.334
7. Sandro Cortese német Aprilia + 12.813
8. Pol Espargaro spanyol Derbi + 16.491
9. Andrea Iannone olasz Aprilia + 17.637
10. Simone Corsi olasz Aprilia + 17.855

A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA

1. Mike Di Meglio 186
2. Simone Corsi 142
3. Stefan Bradl 126
4. Talmácsi Gábor 122
5. Joan Olive 110
6. Nicolas Terol 102
7. Bradley Smith 89
8. Pol Espargaro 83
9. Sandro Cortese 77
10. Scott Redding 70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik