Megint győzelemre kell játszani!

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2005.08.01. 23:51
Címkék
Van gondja elég a holnap esti Hajduk Split elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágója előtt a Debrecen vezetőedzőjének, Supka Attilának, hiszen csapatában sok a sérült játékos. A leginkább érzékeny veszteség Ronald Habi kiválása, a kiváló védekező középpályás bal térdében elszakadtak a keresztszalagok, őt műteni kell, így nemhogy Splitben, hanem fél évig egyetlen másik gárda ellen sem szerepeltethető. Nézzük, hogy a Loki szakvezetője tegnap hogyan látta a csapata erejét, esélyeit. Ne feledjük, a Debrecen 3-0-ra nyerte meg a Split elleni első csatát: Igor Bogdanovics kétszer, Kerekes Zsombor egyszer vette be fejesből a Hajduk kapuját.
- Sikerült dűlőre jutnia az utazó keret összetételét illetően?
- Többé-kevésbé igen, de néhány emberen még gondolkodom, habár ma este végleges választ kell adnom a játékosaimnak - mondta egy sóhaj kíséretében Supka Attila, a DVSC-AVE Ásványvíz vezetőedzője hétfő délután, a spliti túra előtti utolsó debreceni edzésen.

Ha esetleg valaki lemaradt volna a hírről - mert tegyük fel, az Adria egyik lakatlan szigetén sütkérezett az elmúlt napokban -, a magyar aranyérmes DVSC szerdán 3-0-ra verte meg a horvát bajnok Hajduk Splitet a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, annak is az első összecsapásán, s előnyéből holnap a kivételes atmoszférájú, egyben félelmetes szurkolókkal csurig töltött Poljudban kíván tőkét kovácsolni. A Loki vezetői, futballistái által már csak babonából is került, ám elhallgathatatlan információ: amelyik gárda túléli a párharcot, az angol bronzérmes Manchester United ellen csatázik a főtáblára kerülésért.

„Kikerülhetetlen a dalmátok szurkolótábora: a fanatikusok elôtt a splitiek nekiugranak ellenfelüknek, és megpróbálják minél hamarabb bevinni az elsô találatot.” - Supka Attila arról, milyen hangulat vár a Lokira
„Kikerülhetetlen a dalmátok szurkolótábora: a fanatikusok elôtt a splitiek nekiugranak ellenfelüknek, és megpróbálják minél hamarabb bevinni az elsô találatot.” - Supka Attila arról, milyen hangulat vár a Lokira
„Kikerülhetetlen a dalmátok szurkolótábora: a fanatikusok elôtt a splitiek nekiugranak ellenfelüknek, és megpróbálják minél hamarabb bevinni az elsô találatot.” - Supka Attila arról, milyen hangulat vár a Lokira
- A ZTE elleni szezonnyitó kilenc óra előtt néhány perccel befejeződött, ön viszont még jó ideig a pályán maradt. Miért is?
- Azoknak a labdarúgóknak, akik felmentést kaptak a mérkőzés alól, edzést vezényeltünk, nem túl megerőltetőt, de az átmozgatásuk mindenképpen hasznos volt, a megfelelő terhelést ezeknek a labdarúgóknak is meg kell kapniuk. Hétfőn ellenben már kizárólag a szerdai találkozót szem előtt tartva készültünk.

- Azaz?
- Délelőtt videóztunk, szerencsére sikerült gyorsan beszereznünk a hét végi Split-NK Zagreb mérkőzés felvételét.

- Korábban arról volt szó, hogy ön vagy segítője, Herczeg András személyesen lesz jelen ezen az összecsapáson. Miért nem utaztak el?
- Végtelenül egyszerű indokai vannak ennek, és ezek közül a legfontosabb: a miénkkel egy időben rendezték a mérkőzést. A saját csapatom fontosabb.

Az lenne az igazán csodálatos pillanat, ha Sándor Tamás a Poljud-stadionban is így köszönhetné meg a Loki drukkereinek, hogy gyôzelembe hajszolták a csapatot (Fotó: Németh Ferenc)
Az lenne az igazán csodálatos pillanat, ha Sándor Tamás a Poljud-stadionban is így köszönhetné meg a Loki drukkereinek, hogy gyôzelembe hajszolták a csapatot (Fotó: Németh Ferenc)
Az lenne az igazán csodálatos pillanat, ha Sándor Tamás a Poljud-stadionban is így köszönhetné meg a Loki drukkereinek, hogy gyôzelembe hajszolták a csapatot (Fotó: Németh Ferenc)
- A videózás tanulsága mi volt?
- Például az, hogy ha kétszer már láttad élőben a riválisodat, a felvételek is nagyon sokat segítenek, roppant hasznosak lehetnek a ráhangolásban. A splitiek, akárcsak a Rijeka elleni Szuperkupa-meccsen, ezúttal sem tettek mást, azaz sok újdonsággal nem szembesültünk. Egy higgadt ellenfél kíméletlenül kihasználja a hátsó alakzatuk fellazulását. A Rijeka éppenséggel nem volt elég türelmes vagy legalábbis semmiképp nem volt szerencsésnek nevezhető. A Zagrebnek ellenben a hajrában összejött az egyenlítés, bár ezt követően a fővárosiak hihetetlenül peches gólt kaptak, majd Niko Kranjcar végképp eldöntötte a meccset.

- Kellemetlen hír, hogy a horvát irányító magára talált?
- A Hajduk nem kizárólag Niko Kranjcarból áll, függetlenül a középpályás formájától csapatként kell felülmúlnunk a horvátokat. Merthogy mi újból erre készülünk. ---- Szűk egy hete történt: elszívott egy cigarettát, fellépett a csapatot a debreceni reptérre szállító buszra, majd belezuhant az első útjába akadó szabad ülésbe. A semmibe bámult - dühösen, csalódottan. Senki sem mert hozzá szólni, Sandro Tomic, a Loki horvát kapusa például háromszor is elnézést kért, mielőtt kikosarazott bennünket, mondván: ő bizony inkább nem "inzultálná" Igor Stimacot, a Hajduk sportigazgatóját, egykori legendás bekkjét.

A korábbi kőkemény hátvéd öt perc múlva komótosan lekocogott a jármű lépcsőin. Újabb cigi. Talán ez tette kezes báránnyá? Most már mindegy…

"El kell ismerni, a Debrecen egyértelműen jobb volt nálunk - mondta néhány perccel a 3-0-val záruló DVSC-Hajduk Split BL-selejtező után a röpke értékelésre felkért egykori vb-bronzérmes védő. - Legalább egy gólt vártunk a csapattól, ám jóformán igazi ziccert sem sikerült kidolgoznunk. Nyíltan kezdtünk, ám kis idő elteltével elvesztettük a középpálya uralmát, ami érthetetlen, hiszen olykor két emberrel többen voltunk ebben a sorban. De említhetem a védelmünk megingásait is: miként lehet az, hogy a három bekk nem bírt a magyarok két ékével? A hazaiak kihasználták, hogy egyenként rutinosabbak, mint a mi fiatal játékosaink, s ez a csapat szintjén is nyilvánvalóvá vált. Nagyon messze voltunk a csúcsformánktól, hiába tudtunk megfigyelőnk, Dzoni Vilson jóvoltából szinte mindent az ellenfélről, nem sikerült megállítanunk a debrecenieket. A kérdés az: miért nem? Nem mutattunk semmit, leginkább ez bosszant. A visszavágó? Mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Meglátjuk, mindez mire lesz elég."

A horvát médiumok az első összecsapás előtt is boncolgatták a kérdést: mi történik Miroslav Blazeviccsel, ha a Splitben egyelőre inkább eltűrt, mint elfogadott maestro elbukik a DVSC ellenében? A fanatikus szurkolók aligha bocsátanák meg ezt a malőrt az amúgy bevallottan Dinamo-rajongó "intézménynek".

"Az élet nem áll meg abban az esetben sem, ha elbúcsúzunk a Bajnokok Ligájától, mert Miroslav Blazevicet nem erre a két mérkőzésre hoztuk Splitbe, a klub tehetséges labdarúgói az ő keze alatt teljesedhetnek ki, röviden: nem gondolunk edzőváltásra, Ciro a helyén marad."

Határozottnak tetszett a riposzt, mindazonáltal mérget ne vegyünk e szavakra… ---- A horvát sportsajtó a Hajduk Split NK Zagreb elleni bajnokija után immár kizárólag a DVSC-vel soros szerdai BL-selejtezővel foglalkozik. A splitiek lelki békéjét valamelyest helyreállította a 3-1-es hazai siker a kisebbik fővárosi egylet fölött, s ez a sportnapilap, a Sportske Novosti hasábjain is tükröződik. Miroslav Blazevic, a dalmátok trénere nem kertelt: "A szerdával kapcsolatosan el kell mondanom, a magyaroknak nem lesz könnyű dolguk a Poljudon. Azt ugyan nem garantálhatom, hogy csodát teszünk, de mindent elkövetünk a győzelemért. A diadal meglesz, de hogy a háborút is megnyerjük-e…?"- avagy az edzőlegenda őszinte pillanataiban azért önmaga is érzi, hogy a háromgólos Loki-előny mégiscsak tekintélyt parancsoló. És ezután következett egy túlzónak tűnő megjegyzés: "Nem hiszem, hogy együttesem csak egyetlen játékosból, Niko Kranjcarból állna, olyan gárdánk van, amelyből többen is a klasszisok kategóriájába sorolhatók."

Nos, mi a Split csapatában klasszisokat nem láttunk Debrecenben…

Niko Kranjcar édesapja, a jelenlegi horvát szövetségi kapitány, Zlatko Kranjcar is szót kért a visszavágó kapcsán: "A zágrábiak elleni győzelem rendkívül jól jött a Hajduk számára, a splitiek visszaszerezték az önbizalmukat. Úgy vélem, immár a Debrecent is legyőzhetik. Csalóka a magyarok győzelme, a Hajduk tudniillik rendkívül gyenge napot fogott ki. No és ne feledjük: a Manchester United elleni meccs lehetősége még inkább motiválja a dalmátokat."

Miroslav Blazevic tippje: 6-2 a Splitnek

A legolvasottabb horvát napilap, a Vecernji List kvázi prognosztizálta, mi várható a Poljudban a Loki ellenében a szerdai BL-selejtezőn. Miroslav Blazevicet az újság munkatársa némi tippelésre is rábírta, s Ciro nem lenne Ciro, ha nem ment volna bele a játékba, mindamellett megjegyezte: pocsék tippelő. Viszont optimista - és következetlen. A "bemondott" 6-2 legalábbis beszédes, ehhez képest Igor Stimac, a dalmát klub sportigazgatójának 3-0-s tippje visszafogottnak tetszik, igaz, a Stimac által a hosszabbítás után kalkulált 5-1 "ikertestvére" a 6-2-nek.

"Niko Kranjcar bevág kettőt, a harmadik meg majd csak jön valahogy" - fogalmazott Davor Suker, az 1998-as világbajnokság gólkirálya, megfeledkezve egy apró részletről: összesítésben ez esetben éppen döntetlenre állnának a felek…

Ronald Habi horvát beceneve "Terrier" lett
A Jutarnji List az első mérkőzésen megsérülő Ronald Habit faggatta, a horvátok által "Terriernek" becézett debreceni játékos a vendégek számára kézenfekvőnek tűnő recepttel szolgált: "Egyszerű, le kell kontráznunk a Hajdukot, s ha ez esetleg kétszer is sikerülne, már hat gólt kellene lőniük a splitieknek. Amit legalábbis nehezen tudok elképzelni." ---- Ronald Habi
Az első BL-selejtező egyetlen negatív hozadéka a horvát szűrő sérülése. A honosítás előtt álló középpályás keresztszalag-szakadást szenvedett, így féléves kihagyásra kényszerül. Pótlása nehezen megoldható feladat.

Mészáros Norbert
A nyáron a német Energie Cottbusból hazatérő szélső középpályás a szombati szezonnyitón szenvedett combsérülést, Supka Attilának a második játékrészben le kellett cserélnie játékosát.

Hegedűs Gyula
A múlt szerdai öszszecsapáson a lelátóra szoruló belső védő a Zalaegerszeg elleni, 2-1-re megnyert bajnokit követően térdfájdalmakra panaszkodott.

Virág Béla
A hátvédként és védekező középpályásként is bevethető labdarúgót gerincproblémái miatt műteni kellett, a rehabilitációs időszak még nem ért véget.

Szavazás

A debreceni visszavágó 0-3-ról indul a ManUnited ellen. Mire lesz ez elég?

---- Új kezdési időpont
Az UEFA eleget tett a mérkőzést közvetítő Horvát Televízió kérésének, így a Hajduk Split- DVSC-AVE Ásványvíz BL-selejtező kezdési időpontja 20.15 órára módosult.

Ismerősek a játékvezetők
Szlovák játékvezetői hármas fújja a sípot Splitben a BL-selejtező visszavágóján. El nem hanyagolandó információ: a vezetőbíró, Richard Havrilla, valamint első számú asszisztense, Vladimir Medved múlt csütörtökön is "magyaros" párharcon, az MTZ-RIPO-Ferencváros UEFA-kupa-selejtezőn tevékenykedett. Richard Havrilla második számú segítője Tomas Mokos lesz.

Halasztható lesz a bajnoki
Csütörtökön utazik vissza Magyarországra a DVSC. Ha Supka Attila együttese kiharcolja a továbbjutást Splitben, úgy a gép Debrecenben landol, s a Loki Kaposvár elleni bajnoki fellépését - tekintettel a Manchesterrel vívandó újabb BL-selejtezőre - későbbi időpontra halasztják. Ha a magyar aranyérmes háromgólos előnye kevésnek bizonyulna Dalmáciában, úgy a repülő Sármellékre szállítja Sándor Tamásékat, azaz sor kerül a szombati somogyi fellépésre.

Jegy nélkül ne utazzanak!
Csaknem ezer magyar szurkoló biztathatja majd a helyszínen a Debrecent. A Poljud-stadion a város tengerszéli részén helyezkedik el, a városközpontból gyalog negyedóra alatt megközelíthető. Azok, akik úgy gondolnák, hogy útra kelnek, és a helyszínen vásárolnának jegyet, e tervükről tegyenek le, ugyanis a vendégszektorba a Poljud-arénánál már nem lehet belépőt vásárolni, csak azok juthatnak be, akik Debrecenben megvásárolták a jegyüket.

Közvetítés: Sport2, Petőfi Rádió
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik