Puhl Sándor megdönthetetlen

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2005.02.20. 22:02
Címkék
Az egy héten át tartó, amúgy éves edzőtáborukat tartják a bírók Galyatetőn, érdeklődésre mégsem ez a rutin, hanem a vasárnap rendezett játékvezetői testületi (JT) tisztújító-közgyűlés tarthatott számot. Kérdés fehéren-feketén mindössze annyi volt: az MLSZ alelnökének, a szövetség játékvezetői bizottságának és a JT első emberének, Puhl Sándornak szavaz-e bizalmat a tagság a továbbiakban is, avagy mással, jelesül a világ korábbi legjobb játékvezetőjének hajdani tartalékjával, Juhos Attilával képzeli el a folytatást. Meglepetés nem történt: a következő négy évben is Puhl Sándor irányítja a gazdasági ügyekben illetékes szervezetet.Békés közgyűlés volt - a komolyabb csörtéket még a színfalak mögött lejátszották
Bozóky Imre (balra) kiállt Puhl Sándor mellett – Berzi Sándor és Mészöly Kálmán (jobbra) csendben figyelt
Bozóky Imre (balra) kiállt Puhl Sándor mellett – Berzi Sándor és Mészöly Kálmán (jobbra) csendben figyelt
Bozóky Imre (balra) kiállt Puhl Sándor mellett – Berzi Sándor és Mészöly Kálmán (jobbra) csendben figyelt
Bozóky Imre (balra) kiállt Puhl Sándor mellett – Berzi Sándor és Mészöly Kálmán (jobbra) csendben figyelt
Bozóky Imre (balra) kiállt Puhl Sándor mellett – Berzi Sándor és Mészöly Kálmán (jobbra) csendben figyelt
Bozóky Imre (balra) kiállt Puhl Sándor mellett – Berzi Sándor és Mészöly Kálmán (jobbra) csendben figyelt

A tegnapi program - felettébb optimista - összeállítói úgy kalkuláltak, a közgyűlés 10 és 12 óra között lepereg, ehhez képest fél egykor még csupán a nap csúcspontját jelentő elnökválasztó szavazáshoz készülődött az egyébként 207 tagú testületből a 201 megjelent, olykor nyúzott arcú, máskor oldott, többségében viszont feszült hangulatú tagja. Ez utóbbi szubjektív megállapítást az egyik résztvevő által elejtett mondat "Fagyos volt a légkör az elmúlt napokban" csupán megerősítette, mindehhez legfeljebb annyit fűzhettünk hozzá: nem feltétlen a Galyatetőn ilyenkor bevett mínuszok miatt.
De induljunk az elejéről.

A riválisok belépője - kéz a kézben

Puhl Sándor optimista lehet, habár tudja, azért vannak problémák is
Puhl Sándor optimista lehet, habár tudja, azért vannak problémák is
Puhl Sándor optimista lehet, habár tudja, azért vannak problémák is
Szóval vasárnap 10 óra - kezdés.
Puhl Sándor és Juhos Attila kéz a kézben vonul be a Grand Hotel Kodály-termébe, megelőlegezve a külön-külön is hangoztatott remény beteljesülését: botrányoktól mentes közgyűlésnek lehetünk majd tanúi (azaz Grand Hotel ide vagy oda, sehol egy megveszekedett vesztegzár, akad ugyanakkor egy kamera, élőben megy a közgyűlés, aki akarja, utólag visszanézheti). Nagy kár, hogy egy órával korábban a két elnökjelölt négyszemközti beszélgetésén nem akadt egy ebből a digitális csodából (amolyan kandi jellegű), legalább is okosabbak lettünk volna, hányadán is állnak a dolgok.

A regnáló elnök, Puhl Sándor indít, köszönti a tiszteletét tevő MLSZ-vezérkart, Bozóky Imre elnököt, Berzi Sándor főtitkárt, Mészöly Kálmánt a liga szakmai igazgatóját, egyszóval mindenkit, s bizonnyal Szieben Lászlót sem hagyná ki a sorból, ha a liga elnöke nem késne néhány percet. Üres szék előtt azonban roszszul venné ki magát a pukedli. Tekintettel arra, hogy Győri Lászlót, a korábbi FIFA-játékvezetőt egyhangúlag fogadja el a hallgatóság levezető elnöknek, a körülményekhez képest kellemes közérzet garantált, aminek a korábbi bíró a nyitó anekdotával megágyaz (Szieben László ekkor lép be a terembe, persze rögvest "leveszi", hogy a kacaj nem az ő antréjának szól).

Túl a formaságokon - a napirendi pontokra, illetve különböző bizottságok tagjaira voksolnak - végre célegyenesbe fordul a délelőtt: Puhl Sándort illeti az első monológ joga.
Ô negyvenperces gondolatfolyammal riogatja a lassan kókadó játékvezetőket, ám a pályákon oly sokszor megcsodált empatikus képességét ezúttal is megvillantja, midőn bejelenti, lenne mit mondania, mégis rövid lesz. Az elnöki beszámoló veleje a következőképp foglalható össze: a JT hivatalosan 2004. július elseje óta intézi az országos játékvezetői keretek pénzügyeit, azaz fél év munkáját kell csupán értékelnie. Noha ez idő alatt a bírók pénze (mindenféle szempontból) megduplázódott, Európai viszonyításban így is csak a 47. helyre kerülhetnénk egy képzeletbeli rangsorban, ergo elégedettségről szó nincs, habár megjegyzi: "Nem kevés, amit adni tudunk - de nem is sok".

Feszes tempó: egy ásítás, egy horkolás

Hogy több legyen, bővül például a bírói bónuszrendszer, majd megtudjuk, kortesbeszédre ezúttal nem kerül sor.
Pedig a két következő beszámoló a gazdasági és a számvizsgálói helyett feltétlenül érdekfeszítőbb lett volna, s ez észrevehető a hallgatóság rezdülésein is: itt, ott egy-egy ásítást is elcsípünk, hiába no, akármilyen feszesnek ígérkezett a tempó, az emberi koncentrálóképesség határán járunk (lásd még: Bozóky Imre MLSZ-elnök például egy pohár ásványvízzel pezsdíti fel magát).

A JT elnökségi mandátumáról novemberben lemondó Lauber Gyula hozzászólása ébreszti a többséget, egy penge megvillan, mert ő bírál, s megtudjuk azt is: Nagy Miklós horkol. Puhl Sándor egykori mentora rögvest él a riposzt lehetőségével: horkol, aki mondja - feleli, a kritikája viszont szobatársáéra hajaz, mi több, idézve Puhl Sándort és Bozóky Imrét, négyéves ígéreteiket kéri számon rajtuk.

A nagy ötös

Nem csupán új elnököt (azaz maradt a régi vezetô, Puhl Sándor), hanem új elnökséget is választott a játékvezetôi testület, ám a szavazás elsô köre után csak az lett biztos, hogy Palotai Károly továbbra is az öttagú bizottság tagja lett, s ugyanakkor kellô voksot kapott (50 százalék+1 szavazat) Gyôri László is.

Ezt követôen elnökségi tag lett még Márton Sándor és Molnár László. Juhos Attila a második kör után visszalépett az elnökségi tagjelöltségtôl.
A labda tehát eminnen feladva (miért nem lehet egységes MLSZ JT, miért van szükség külön JB-re és JT-re?), amit Bozóky Imre üt le azzal, hogy a JT ellentétben a JB-vel nem az MLSZ tagja, ráadásul ennek a lehetőségét a sporttörvény eleve kizárja: "Egy probléma, amit ezáltal nem tudunk megoldani - így a négyszer a világ legjobb bírójának ítélt Puhl Sándor korábbi asszisztense. - Mindazonáltal a mostani rendszert én személy szerint jónak ítélem."
Kisvártatva egy ígéret is elhangzik a futballszövetség vezető tisztségviselőjétől: "Amennyiben február huszonnyolcadikán az MLSZ közgyűlése újból elnökké választ, a bírók ügyét az elsők között rendezzük."

Egy perc múlva egy lerohanó támadásnak vagyunk szem- és fültanúi, szintén Bozóky Imre interpretációjában: "Az előbb vázolt esetben a JB-t illetően Puhl Sándort szeretném megnyerni vezetőnek…"

A kinyilatkoztatás rögvest érdekesebbé teszi Puhl Sándor lapunkban is hangoztatott véleményét, miszerint meggyőződése, hogy a JT és a JB elnökségét ugyanaz az összetételű testület alkotja, jó idea, s ennek a jövőben is így kellene lennie, a ráció ezt diktálná.

Na, de mi van akkor, ha Puhl Sándor nem marad JT-elnök?
Bozóky Imre megjegyzése mindazonáltal előrevetíti: az marad.
Szieben László pedig Bozóky Imre "állandóságát" biztosítja be, a ligaelnök ugyanis a plénum előtt megismétli a több fórumon hangoztatott elhatározást: e hónap végén ő bizony nem száll harcba a szövetség elnöki pozíciójáért. Bozóky Imre ott, Juhos Attila pedig itt marad magára. Az egyik mégis nyert, a másik vesztett - a szavazások előtt.

Titkos szavazás, megsúgott eredmény

Nem tudni, Juhos Attila érzi-e, hogy esélyei igencsak megcsappantak a JT-elnöki tisztét illetően, röpke beszédében bizonytalanságnak még sincs nyoma. Akárcsak néhány perccel korábban riválisa, apparátusátszervezést ígér, ám biztosak csak abban vagyunk: a két ember ezt kétféleképpen képzeli el. Továbbá: Puhl Sándor bírómezszponzorral kampányol (mégis van kortesbeszéd…), egykori tartalékja az anomáliák megszüntetését garantálja, megjegyezve, hogy minden változtatást Puhl Sándor segítségével képzel el. A jövőjét viszont játékvezetés nélkül: 43 évesen kollégái előtt deklarálja, miszerint befejezettnek tekinti bírói karrierjét. Időrendben nagyjából ekkor érünk el a elnökjelöltek megnevezéséhez, majd a terep tökéletes tisztulásához - az elnökségre javasolt öt tagból csupán ketten vállalják a megméretést.

Ugye kitalálják, hogy kik?
Puhl Sándor és Juhos Attila. Mi több, utóbbi az elnökségi tagságért is ringbe száll, habár a "másik oldal" szerint a két jelöltség összeegyeztethetetlen. Nem az. Ebben maradunk. Meg abban, hogy a voksolás titkos lesz (megszavazzák), a JT elnöksége pedig a továbbiakban is öt tagot számlál majd.

Fél három.
Az illetékes bizottsági tagok a szavazócédulák fölött görnyednek, ám hiába a titkos jelleg, az eredményt már háromnegyed kettőkor tudják a jól értesültek, és megsúgják a hírt: Puhl Sándor marad a JT elnöke.
És lőn… ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik