Az árnyékember jól érzi magát

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.12.19. 21:01
Címkék
Udvarácz Milánról nem könnyű cikket írni. Mégpedig azért nem könnyű, mert a Ferencvárosnál kizárólag második számú, afféle megtűrt kapusként számon tartott játékos évente átlagosan egyetlen tétmérkőzésen lép pályára a csapatában, így gyakorlatilag érdektelen - ám éppen a sorsa miatt érdekessé váló - személyiség a magyar futballban.
A 37 esztendős labdarúgó pályafutása során Pécsett, Kaposvárott, Békéscsabán, Kispesten és Ausztráliában is megfordult, az Üllői útra pedig először 1996-ban került. Akkor még viszonylag sokat szerepelt a zöld-fehérek együttesében, bár nem tudott gyökeret ereszteni a kezdőcsapatban. Mindenesetre azóta, amióta 1999-es távozása után 2002-ben visszatért a Ferencvárosba, kizárólag Szűcs Lajos örökös helyetteseként említhetjük a nevét. A Fradinak köszönhetően mindenesetre dicsőséges eredménysort tudhat magáénak Udvarácz Milán, az viszont más kérdés, hogy az egy bronz-, három ezüst-, és egy aranyérem mellé szerzett két Magyar Kupaelsőségben vajmi kevés részt
vállalt…

Udvarácz Milán csak cserejátékos, ám azt állítja, hogy ha egyszer szükség lesz a beugrására, bátran beáll majd a bajnok Ferencváros kapujába (Fotó: Németh Ferenc)
Udvarácz Milán csak cserejátékos, ám azt állítja, hogy ha egyszer szükség lesz a beugrására, bátran beáll majd a bajnok Ferencváros kapujába (Fotó: Németh Ferenc)
Udvarácz Milán csak cserejátékos, ám azt állítja, hogy ha egyszer szükség lesz a beugrására, bátran beáll majd a bajnok Ferencváros kapujába (Fotó: Németh Ferenc)
Árnyékember - mondhatnánk Udvarácz Milánról teljes joggal, lévén szerződése aláírásának pillanatában - mint ahogyan azt alább is elismeri - feladta a küzdelmet a csapatba kerülésért, mondván: Szűcs Lajost úgysem lehet kiszorítani a kapuból. Meglehet, de akkor milyen sportembernek tartja magát Udvarácz Milán?
A választ a kapus maga sem találta meg könnyen…

A lelki problémák és a pénzügyek

- Mivel még friss az élmény, így először azt kérdezném: a kispadról milyennek tűnt a Ferencváros UEFA-kupa-szereplése?
- Először is nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a továbbjutás a csoportunkból, noha állítom, a csapatnak nincs oka a szégyenkezésre - mondta Udvarácz Milán. - Meggyőződésem, hogy a siker lehetősége a Feyenoord elleni meccsen úszott el, ahol nem tudtuk megőrizni az egy nullás vezetésünket. A Schalke, majd a Basel elleni találkozók nem úgy alakultak, ahogy terveztük, a Hearts otthonában viszont megérdemelten győztünk. Talán egyeseket meglep, de én a Baselt emelném ki ellenfeleink közül. A svájciak továbbjutása megérdemelt, szerintem még egy darabig még menetelnek az UEFA-kupában.
- László Csaba vezetőedző szerint elsősorban pszichés okokkal magyarázható, hogy egy magyar csapat, jelesül a Ferencváros ismét alulmaradt a nemzetközi porondon. Egyetért ezzel?
- Igen, ez az egyik lehetséges magyarázat a sok közül. Ez öszszetett probléma, amit előttem már rengetegen boncolgattak. Csak azt tudom mondani, hogy amíg egy nyugat-európai klub játékosainak kizárólag a futballal kell foglalkozniuk, addig nekünk, magyaroknak ugyanez nem adatik meg. Amíg úgymond egyéb probléma köti le a munkánk mellett a figyelmünket, addig nehéz is lenne jelentős eredményt várni. Ez a véleményem.
- Ezzel azt mondja - ha jól értettem a szavait -, hogy a Ferencvárosnál sincs minden rendben. Csúsznak a fizetések?
- Nem elsősorban erre gondoltam, noha tény: ma Magyarországon talán csak Debrecenben nincsenek anyagi gondok, ezzel együtt állítom: a Ferencvárostól soha nem ment el úgy senki, hogy a klub az adósa maradt volna. Itt mindenkit mindig kifizetnek.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- A ---- -
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik