Keleti kényelem, nyugati gond

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.12.10. 20:35
Címkék
Körkép négy vidéki egyletről, többségében inkább vissza-, mint előretekintéssel, már csak azon praktikus okból is, hogy az Arany Ászok Liga résztvevőinek tekintélyes hányadánál a jövőt illetően igencsak cseppfolyós állapotokkal és elképzelésekkel találkozunk. Azaz az esetek többségében érvényesül a tétel, miszerint csak az a biztos, ami már mögöttünk van - most nevezetesen a bajnokság őszi szakasza. Debrecenben, Zalaegerszegen, Győrött és Székesfehérvárott "szállunk ki", a félidény során az előkelőbb helyeket megcsípő nem fővárosi illetőségu futballvállalkozások székhelyein. Országjárás.
Hátulról kezdjük, már ami a sorrendiséget illeti.
Székesfehérvár - FC Fehérvár. Hetedik hely a szünetben, ami a mindenkori piros-kék vezetés által évek alatt "összegrundolt", az idén csődközeli helyzetet teremtő adóssághalmaz fényében elismerést érdemel, már csak azért is, mert Csertői Aurél csapata csupán négypontnyira telel a dobogótól. "Ez igaz, de ha hátrafelé is vetünk egy pillantást…" - nyugtáz kritikusan a vezetőedző, ám a tabellával az orrunk előtt már kész is a riposzt - ha négy ponttal kevesebb, akkor nyolcadik hely. Nem nagy különbség.

Stark Pétert nem kell mindenáron eladni

Csupa boldog játékos – persze a debrecenieknek van mit ünnepelniük
Csupa boldog játékos – persze a debrecenieknek van mit ünnepelniük
Csupa boldog játékos – persze a debrecenieknek van mit ünnepelniük
"A pillanatnyi bronzérmeshez képest viszont máris a duplája - vágja rá Csertői Aurél. - Ami az őszi teljesítményünket illeti: egyértelműen a sorozat második szakasza volt a jobb, akkorra némileg összerázódott a társaság, nem mellékesen addigra túl voltunk az erősebb ellenfelekkel vívott meccsek zömén is. Úgy vélem, ha a keretben nem lesz változás, és nyugodt körülmények között dolgozhatunk, az ötödik-nyolcadik helyek valamelyikén zárhatunk májusban, de ehhez nyugalom kell."
Utóbbi mondattal az is kirajzolódik: bár november vége óta Kocsis György személyében új többségi tulajdonosa van a futballcégnek, a financiális gondok - csodák ha vannak is, nem errefelé - ezzel nem tűntek tova. Ráadásul az adásvételt és a kezességvállalást dokumentáló papírokat sem írták még alá az érdekeltek.
"Remélem, nem tart sokáig ez az állapot, eleddig ugyanis semmi sem rendeződött, továbbra is bizonytalan a helyzetünk - jegyzi meg Csertői Aurél. - A jövő héten választ kell kapnunk a nagy kérdésekre, mármint a szakmát illető hogyan továbbra. Roppant nehéz így dolgozni, motiválni a játékosokat."
Északnyugatnak vesszük az irányt - már csak a zárszó miatt is.
Győrött (hatodik hely) tudniillik szintén kulcsszó a motiváció, csak épp más szövegkörnyezetbe ágyazva.
"Egy még inkább teljesítményarányos juttatási rendszer bevezetésén dolgozunk - avat be a részletekbe Klement Tibor ügyvezető igazgató. - A jelenlegi szerződések, amelyeknek nagy részét örököltem, zöme nem értékarányos, az alapjuttatások a labdarúgóknak kifizetett összegek hatvan százalékát teszik ki, a prémiumoké a fennmaradó negyven. Na most ez fordítottan sokkal inkább öszönző, szóval ez ügyben ülök majd asztalhoz a játékosokkal. A prémiumok esetében is javaslatot tettem a tulajdonosnak, aki rábólintott a felvetésre. Véleményem szerint ezt akkor lehet igazában motiválóvá tenni a futballista szemében, ha az adott meccs után - amennyiben ez persze indokolt - egy bizonyos részéhez, úgymint a feléhez szinte azonnal hozzájuthat. A fennmaradó summát akkor fizetnénk ki, ha a csapat teljesítette az előzetesen kitűzött célt. Remélem, a labdarúgókkal sikerül közös nevezőre jutnunk."
Hogy a "holtidős meccs" milyen eredménnyel zárul, azt a mitológiai görög jós, Teiresziasz megválaszolná, én nem, így inkább afelől érdeklődöm, milyen terv alapján zajlana a "közönség visszahódítása" fedőnevű akció.
"Az ősz bebizonyította, az érdektelenséget nem lehet kizárólag a csapat teljesítményének számlájára írni - kap elő egy védhetőnek tűnő érvet a vezető. - Három pilléren alapszik az elképzelésünk, címszavakban: stadionrekonstrukció, utánpótlás, arculattervezés. Az első, reményeink szerint, hamarosan elkezdődik, a másodikat illetően eddig is tettünk lépéseket, a célunk az, hogy minél több helyi nevelésű labdarúgó kapjon helyet az ETO első csapatában. Épp ezért nem kívánunk mindenáron megválni Stark Pétertől, aki a győri fiatalok szemében példakép. De említhetek mást is: januárban Tarsoly Csaba tulajdonossal tágabb együttműködés lehetőségéről tárgyalunk a Bayern München és az Audi első emberével. A klub renoméjának helyreállítása sem kis feladat, mert az az elmúlt években folyamatosan romlott. Nyugodt, átlátható, kiszámítható gazdálkodás - és minden helyre kerül."

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- Feltöltődve "tárcsáznék" tovább, délnyugati irányba, Zalaegerszeg felé, bár nem minden kétség nélkül. Egyrészt ugyebár akárcsak Fehérvárott, Egerszegen is szegény az eklézsia (sőt…), másrészt Klement Tibor szavai nem hagynak nyugodni.
Az utolsók. Unalomig hallottuk őket, nem egy vezetőtől. Ezzel szemben…
Letargiaközeli élményben ez ügyben szerencsére nincs részem, annál inkább egy szolíd háziünnepben.
"Éppen most osztottam ki az őszi harmadik helyért járó, a fiúknak beígért emlékérmeket. Megérdemlik" - csöppenek a »buli« kellős közepébe, hála Gellei Imre vezetőedzőnek.
A medáliák amúgy ezüstből készültek, nyakláncra is akaszthatóak, közepükön ZTE-címer. Hogy a bajnokság végén hivatalból is kapnak-e ilyesmit Koplárovics Béláék, az újból csak a vak görög jós asztala. A szezont jól kezdő, majd a gazdasági krach nyilvánosságra kerülésével párhuzamosan lendületét vesztő együttes mestere optimista: a felkészülési programot tervezi, bár egyelőre fogalma sincs, mit tartogat számukra a holnap. Hány játékosra számíthat, kikre… Biztosan maradókról így is beszámolhat ezen összeállítás: Gellei Imre, Komjáti András és Tamás Gyula, azaz a szakmai stáb kitart.
"A vezetők elmondása szerint van rá esély, hogy együtt marad a gerinc, én pedig bízom bennük - adagolja a pozitív gondolkodás cseppjeit Gellei Imre. - Csapatként tudtunk létezni ezen az őszön, ez tett minket a gondok ellenére erőssé, és bár Waltner Róbert például feljelentette a klubot, hiszek abban, létezik még békés megoldás, azaz az összetartás jellemez minket eztán is. Ez egyfelől az örömöm. A másik az a tény, hogy a hazai mecscseinket átlagban hat és fél ezer néző tekintette meg. Felelősséggel tartozunk ezen embereknek, akik megtisztelnek bennünket a figyelmükkel, értük kell elsősorban összefognunk."

A Loki a tabella éléig roboghat

Borongós hangulatban fordulok keletnek.
Ha azt vesszük, hogy mifelénk - a kiszivárogtatott hírek szerint - egyetlen jól prosperáló futballtársaság létezik, Debrecenben, igaz lesz az ötlet: nálunk a nyugat keleten kezdődik el. Tévedés ne essék, azért messze nincs még ott. Az ellenben rögvest oldja a hangulatot: itt nem a nézők viszszacsalogatása, nem a pénzhiány adja a témát. Hanem a csapat, annak szereplése.
"Hiányérzetem két találkozónkkal kapcsolatban van: a pécsi bajnokira és a soproni kupameccsre gondolok - kezdi a Lokit eddig öt összecsapáson dirigáló Supka Attila. - A helyzetkihasználás terén koncentrációs problémáink adódtak, előbbi meccsen döntetlent játszottunk, utóbbin vesztettünk. Egyébként is: az idegenben vívott találkozókon a csapatnak le kell győznie a kishitűségét, főként a budapesti együttesekkel szemben érzett komplexuson kell felülemelkedni. Ha ez sikerül, közelebb kerülünk a célunkhoz."
Ami - bár Supka Attila részéről bevallatlan marad - aligha lehet más, mint feljebb lépni a pillanatnyilag birtokolt második helyről…
Debrecen - végállomás. ---- Békéscsaba
Az év közben az Előre FC-vel szerződést bontó Schindler Szabolcs sokáig sérült volt, az utóbbi hetekben azonban már egyéni edzéseket végzett. A hátvéd iránt több csapat is érdeklődik, és minden bizonnyal a januárban induló felkészülést már valamelyik élvonalbeli csapatnál kezdheti meg.

Karcag
Móga Lóránt 13 éven át védte az NB II-ben szereplő Karcag együttesének kapuját, most mégis szerződést bontott a vezetőség a 32 éves kapussal. Az Erdélyből származó labdarúgó azt tervezi, ha nem talál csapatot magának, befejezi a labdarúgást.

Dunaújváros
Szepessy László, az NB I B-s Dunaújváros vezetőedzője éppen a pro-licenc megszerzéséhez szükséges külföldi tanulmányúton volt az FC Bruges csapatánál, amikor arról értesült, hogy a fia életveszélybe került, mivel perforálódott a vakbele, amit meg kellett műteni, ezért három nap után hazatért Belgiumból. A műtét szerencsére sikeres volt, így Szepessy Lászlónak már "csak" annyi problémája marad, hogy mikor ismételje meg a bruges-i kirándulást.

Túrkeve
Szombaton tizennegyedik alkalommal kerül sor Túrkevén a hagyományos teremtornára, amelyet a MÁV Előre korábbi első osztályú labdarúgója, Sugár Tibor szervez, aki szerdán lesz ötvenéves, így a torna kiváló alkalmat nyújt az ünneplésre is. Az eseményen a helyi együttesek mellett részt vesz Nagyvárad öregfiúkcsapata, illetve egy korábbi válogatott labdarúgókból álló gárda, amelynek tagja lesz többek között Bognár György, Kiss László, Cseh András, Sikesdi Gábor, illetve a korábbi FIFA-bíró Hartmann Lajos. A látványos futball szinte garantált.

Szombathely
Ismét összefogtak a szombathelyi szurkolók a csapatukért. Míg legutóbb bútorokat gyűjtöttek a másodosztályú együttesben szereplő és albérletben lakó játékosoknak, most aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az ok roppant prózai: az önkormányzat fokozatosan kivonul az együttest működtető gazdasági társaságból. Ebbe nem nyugszanak bele a drukkerek, ezért a városban két helyen várják a csapattal szimpatizálók aláírásait. Az akció célja meggyőzni a városatyákat a futball támagatásáról.

Vác
Offela Zoltán lesz a következő öt évben az NB I B harmadik helyén álló, feljutásra esélyes Vác VLSE elnöke. A klub december 9-én tartott közgyűlést, amelyen Offela Zoltán mellett alelnöknek választották Surányi Attilát, illetve értékelték az elnökség elmúlt évének munkáját, és elfogadták az idei év gazdasági beszámolóját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik