A futballra már töltényekkel lőnek Egerszegen

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.09.19. 20:15
Címkék
A futballról kellene beszélni.Arról, hogy vajon jogos tizenegyestől fosztotta-e meg Solymosi Péter játékvezető a Zalaegerszeg-Fehérvár FC találkozó kilencvenegyedik percében a hazaiakat vagy sem (tegyük hozzá, mert azért ez sem mellékes: a bíró hibázott, amikor továbbot intett Radu Sabo nyilvánvaló buktatásánál&), meg arról, hogy a két kapus milyen remek védéseket mutatott be szombat este, no és írhatnánk azt is, hogy a 0-0-s döntetlen ellenére bizony nem volt unalmas ez a mérkőzés.
Helyzetek, kapufák, küzdelem, kiállítás - a gólt leszámítva volt itt minden, ami a labdarúgáshoz kell, ám sajnos, a magyar futballban uralkodó állapotok mifelénk egyre gyakrabban elterelik a figyelmet a lényegről, vagyis a játékról. Mi kérünk elnézést, de sajnos most sem lehet csak a futballról beszélni…
Ehelyett tartozásokról, kifizetetlen számlákról, tüntetésekről, csalásokról, rendőrségi ügyekről szólnak a hírek, és szinte nap nem telik el úgy, hogy ne kerülne napvilágra egy-egy újabb, a magyar futball respektjét (van még ilyen?) mind mélyebbre aláásó szennyes történet.
Zalaegerszegen napok óta áll a bál, jóllehet a problémák nem most kezdődtek. A jelenlegi siralmas gazdasági helyzetet már a 2001-2002-es bajnoki idényben történtek is előrevetítették. Emlékezhetünk: imponáló teljesítménnyel ekkor nyert magyar bajnokságot a kék-fehér együttes, s akkor hiába volt tele a kassza, a felelőtlen szerződések, költekezések miatt egymás után kellett felvenni a bankkölcsönöket. S mivel a ZTE vezetői annak idején nem fékezték meg időben a kiáramló pénzt (ráadásul a parádés szereplés után a csapat teljesítménye, ezzel párhuzamosan a klub bevétele is visszaesett…), a vezetők a kölcsönökkel csupán maguk előtt görgették és tovább halmozták az adósságokat.
Ez év június 11-én 480 milliós tartozással vette át a ZTE Rt.-t az új vezetés (ekkor lett Nagy Ferencből elnök, Bozsik Péterből és Mészáros Zoltánból pedig ügyvezető), és bár augusztus végéig, szeptember első feléig működött a bolt, mostanra biztossá vált: ez így nem mehet tovább. Öt hete kezdődtek el az egyeztetések a vezetők és a tulajdonosok - köztük a 28.6 százalékos tulajdonrésszel rendelkező önkormányzat - között. A Bozsik Péterék által kidolgozott, minden részletre kiterjedő válságkezelőterv szerint (ez már korábban megjelent) a nagytulajdonosoknak - így a városnak is - a részesedési arányoknak megfelelő összeget kellene átutalnia. Ebben a pillanatban ez 30-40 millió forint megterhelést jelentene a döntést látszólag halogató, s a hírek szerint új vezetést szorgalmazó önkormányzatnak (Nagy Ferenc személye állítólag sokaknak nem szimpatikus a városvezetésben…), amelynek testülete, mint azt szombati számunkban megírtuk, nem fogadta el ezt a csomagtervet. A lényeg: 300 milliós kölcsönre lenne szüksége a ZTE-nek a stabilizációhoz, s Bozsik Péter szerint a klub gazdálkodása lehetővé tenné, hogy évi 30-40 millió forinttal törlesszenek.
Úgy tűnik azonban, ez a bonyolultnak tűnő terv terv is marad, és mivel az önkormányzat nem reagált érdemben, ezért pénteken Bozsik Péter Nagy Ferenccel és Mészáros Zoltánnal közösen lemondott posztjáról, amit azonban az ZTE Rt. igazgatósága - mint utóbb kiderült - nem fogadott el. Ám ez csak formalitás: a futballklub gyakorlatilag már működésképtelen.
Időközben megszólalt Gyimesi Endre polgármester, mondván: meg kell szüntetni azt, hogy a klub hónapról hónapra mínuszt termeljen. A polgármester ugyanakkor meglepődött, hogy az új vezetés az első nehézségnél már lemondott.
Erre felelte azt Bozsik Péter, hogy ez már nem az első nehézség: óriási erőfeszítések kellettek ahhoz, hogy megteremtsék a Zalaegerszeg élvonalbeli szerepléséhez szükséges feltételeket.
Nagy a baj tehát…
"A szívetek a helyén legyen!" - olvashattuk a Fehérvár FC elleni meccsen kitűzött transzparensen. Ennél szellemesebben fogalmazott Gellei Imre vezetőedző, aki az FC Fehérvár elleni meccs után azt mondta: "Fejünk fölött éles és vaktölténnyel is lövöldöznek egyesek, de mi még mindig élünk!"

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik