Magára hagyott egerszegi foci

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.09.18. 21:36
Címkék
"A futball nem hülyékről és nem zsenikről szól, hanem tarhálásról és zsarolásról&"


Bárki elképzelheti, milyen lehet pillanatnyilag a helyzet Zalaegerszegen, ha ez a véleménye egy ZTE-hez közelálló, igaz nevét nem vállaló személynek. Itt tart tehát 2004 őszén az a klub, amelynek futballcsapata nem is olyan régen még magyar bajnok volt, amelynek nevét Anglia-szerte ismerték, amikor a kék-fehérek nemcsak hogy elhozták Budapestre, hanem meg is verték a Manchester Unitedet. Így múlik el a dicsőség, és olybá tűnik, ez a történet nem egyedülálló Magyarországon.

Mint arról beszámoltunk: pénteken a ZTE Rt. teljes vezérkara (Nagy Ferenc elnök, Mészáros Zoltán, valamint Bozsik Péter ügyvezető) lemondott, mivel a részvénytársaságban 28.6 százalékos tulajdonrészt birtokló önkormányzat azonnali intézkedés helyett újabb tárgyalásokat szorgalmazott (csak zárójelben jegyezzük meg: több hete folytak már az egyeztetések az érdekeltek között, ám ennyi idő alatt egyetlen érdemi döntés sem született). Sakkot, és úgy fest mattot adott tehát a városvezetés előretolt embere a tárgyalásokkal megbízott polgármester, Gyimesi Endre Nagy Ferencéknek. A történtek ellenére azonban jogilag továbbra is hivatalban maradt a három, távozását bejelentő vezető, hiszen a ZTE Rt. igazgatósága nem fogadta el a lemondást, így újabb hatvannapi, vagy a várhatóan október első hetére összehívott rendkívül közgyűlésig Nagy Ferenc, Mészáros Zoltán és Bozsik Péter irányítja a klubot.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
A klubot, amely éppen Bozsik Péter olvasatában a végnapjait éli, s közel a pillanat, hogy valamelyik hitelező, akár már hétfőn felszámolást kezdeményezzen az ZTE ellen néhány kifizetetlen számla miatt. No, akkor aztán tényleg le lehet húzni azt a bizonyos rolót Zalaegerszegen. Bozsik Péter ugyanakkor határozottan cáfolta azt az - elektronikus médiában megjelent - téves információt, hogy ők 480 millió forintos gyorssegélyért rohantak volna az önkormányzathoz.
Tudniillik a vezetők által elkészített válságkezelő terv szerint a nagytulajdonosoknak (köztük az önkormányzatnak) az általuk birtokolt tulajdonrész arányainak megfelelő összegű tőkeemelést kell végrehajtania, ami azt jelenti - tekintve a 28.6 százalékos részt - a városnak 30, maximum 40 millió forintot kell átutalnia záros határidőn belül, különben az rt. úgy, ahogy van, csődbe megy.
Az aggasztó hírek ellenére Gyimesi Endre polgármester szombat délelőtt meglátogatta a csapatot és igyekezett megnyugtatni minden játékost és a szakmai stáb tagjait, hogy Zalaegerszegen igenis lesz futball, de meglehet hamarosan más vezetőkkel.
Olyan pletykák is napvilágot láttak egyébként, hogy Bozsik Péterék máshová akarják költöztetni a futballcsapatot. Ennek némiképp ellentmond, hogy az ügyvezető háza heteken belül elkészül a Zalaegerszeghez közeli Csatáron - így ezért nehéz elképzelni, hogy Bozsikék a költözés gondolatával foglalkoznak.
Az előzmények ismeretében valódi meglepetés volt, hogy a hazai futballisták elszántan kezdték a Fehérvár elleni mérkőzést (az külön sztori, ami a székesfehérvári csapatal történt az elmúlt hetekben, ám most legyen elég annyi, hogy Gál László ügyvezető igazgató szerint nincs újabb fejlemény, továbbra is tart a rendőrségi vizsgálat a klubnál tapasztalt visszaélések miatt). A találkozó első részében Sebők Józsefék futballoztak fölényben, de csupán néhány helyzetig jutottak, később a vendégek is bátrabban játszottak, és így volt keresnivalójuk.
A második félidőben a Zalaegerszeg mindent megpróbált a győzelem érdekében. Gellei Imre vezetőedző pályára küldte Radu Sabót is, és akkor már három csatárral támadott a hazai csapat, de azon kívül, hogy jóval többet birtokolták a labdát a ZTE játékosai, nem sokra mentek a szervezetten futballozó Fehérvár ellen. A vendégek remekül futballoztak, köszönhetően annak, hogy Csertői Aurél remek taktikával küldte pályára csapatát. A szervezett védekezésből néhány érintővel vagy felívelt labdákkal gyorsan lendültek ellentámadásba, bizony ezek a kontrák magukban hordozták a veszélyt, ehhez persze arra volt szükség, hogy a ZTE nagy erőkkel rohamozzon, és a fellazuló középpályát és védelmet viszonylag könnyen lehessen átjátszani. A gól nélküli döntetlen tulajdonképpen igazságos volt.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- 24. perc: Magasföldi jobbról belőtt szögletrúgását követően a ZTE védők elaludtak, Horváth Gábor hét méterről középről fejelt, Varga Zoltán bravúrral kiütötte a labdát, éppen Schwarz elé, ő négy méterről lőtt, a zalaegerszegi kapus pedig óriási bravúrral tisztázott.
33. perc: Szabó Tibor a jobböszekötő helyéről szép cselekkel tört be a tizenhatoson belülre, az ötös jobboldali sarkáról lőtt, de Varga Zoltán ismét nagyszerűen védett.
39. perc: Kocsárdi a jobb oldalról középre ívelt Waltner fején továbbcsúszott a labda, a balösszekötő helyén Koplárovics érkezett, ballal, óriási erővel lőtt, de a jobb felső sarokba tartó labdát Tudor nagy bravúrral szögletre ütötte.
56. perc: Tóth Balázs remek labdát adott a jobbösszekötő helyén kiugró Magasföldinek, a csatár tíz méterről jobbal lőtt, Varga Zoltán pedig bravúrral szögletre tolta a labdát.
62. perc: Sebők József gyorsan elvégzett egy szabadrúgást a Videoton térfelén, Ljubojevicset ugratta ki, a középpályás hét méterről középre lőtt, a labda a jobb kapufa tövéről pattant vissza a mezőnybe.
63. perc: A kezdőkörben nagy kakaskodás alakult ki, valamennyi játékos lökdöste egymást. A dolog vége az lett, hogy Solymosi játékvezető a sok bűnbak közül kettőt kiválasztott, és Ljubojevicsnek, valamint Schwartznak piros lapot mutatott fel.
80. perc: Lattenstein a jobb oldalon lefutotta az egerszegi védőket, majd tíz méterről jobbal úgy lőtt, hogy a labda a jobb kapufáról vágódott vissza, de a védők felszabadítottak.
91. perc: Koller és Sabo csatázott a tizenhatoson belül, a ZTE csatára a földre került, a hazaiak tizenegyest vitattak, a játékvezető pedig nagyvonalúan továbbot intett. ---- Ezen a találkozón főképp a küzdelem és a hajtás dominált. Sajnálom, hogy nem tudtunk győzni. Kíváncsi vagyok az összefoglalóra, mi történt a mérkőzés utolsó perceiben.
Gellei Imre a Zalaegerszeg vezetőedzője

Jó mérkőzés volt, mindkét oldalon sok helyzet adódott, kár, hogy a ziccereinket nem tudtuk értékesíteni. Úgy érzem, Zalaegerszegen sikernek számít a döntetlen.
Csertői Aurél az FC Fehérvár vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Solymosi Péter (7). A bíró hosszú ideig szinte hibátlanul látta el feladatát, a második játékrészben viszont két tizenegyes gyanús eset is volt. Az elsőnél Sebők Józseffel ütközött a kapus, ezen nem sokat vitatkoztak. A 91. percben viszont talpra ugrott az egész ZTE kispad és a nézőtér is, amikor úgy tűnt, Koller Ákos szabálytalanul szereli Radu Sabot, ám a közelben álló Solymosi Péter elegánsan továbbot intett.
Asszisztensek: Szabó R., Bóna


Fény és árnyék

A zalaegerszegi játékosok a mérkőzés előtt egy órával az öltözőben tapsra ragadtatták magukat. Az ünneplés persze nem a klub körül kialakult helyzetnek szólt, hanem inkább tiszteletadás volt csapattársuknak, Koplárovics Bélának, az utánpótlás-válogatott támadó a Fehérvár FC ellen 50.-ik alkalommal lépett pályára az élvonalban.

Noha korábban az összes VIP-bérletet eladták a zalaegerszegi stadionban, ezen a mérkőzésen bizony feltűnően foghíjas volt a szponzoroknak és a fontos személyeknek fenntartott lelátórész. Talán ez is jelezte, hogy nincs minden rendben a klub körül. Pedig a bajban összefogásra lenne szükség, ehelyett azonban, úgy tűnik, a széthúzás uralkodik Zalaegerszegen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik