Csak a győzelemnek örülhettek

SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSSZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.21. 23:07
Címkék
Csapatkapitánya és a legtöbbre taksált labdarúgója nélkül kezdte a Ferencváros a mérkőzést. Lipcsei Péter még az előző fordulóban, a Diósgyőr elleni Üllői úti találkozón szenvedett izomsérülést.


Huszti Szabolcs azonban annak ellenére a kispadon kezdte az összecsapást, hogy nem volt sérült, ráadásul a formáját sem érhette kritika. A szerdán Skóciában két gólt szerző bal oldali középpályás hétről hétre nagyszerű teljesítménnyel örvendezteti meg a ferencvárosi szurkolókat, László Csaba vezetőedző mégis úgy döntött, a jövő szerdai, Sparta Praha elleni BL-visszavágó előtt nem játszatja 90 percet a labdarúgót. Kétségtelenül igaz, hogy az FTC-re az utóbbi évek talán legfontosabb összecsapása vár, és noha a zöld-fehér alakulat a három bajnoki pont megszerzésének a reményében érkezett Székesfehérvárra, a legjobb formában lévő futballistája nélkül vette fel a küzdelmet az első győzelmére készülő Videoton ellen.

A látszat csal, Kovács Henrik (balra) nem adta meg magát, bár ebben a szituációban a Ferencváros szlovák légiósa, Marek Penksa kétségkívül lépéselônybe került (fotók: M. Németh péter)
A látszat csal, Kovács Henrik (balra) nem adta meg magát, bár ebben a szituációban a Ferencváros szlovák légiósa, Marek Penksa kétségkívül lépéselônybe került (fotók: M. Németh péter)
A látszat csal, Kovács Henrik (balra) nem adta meg magát, bár ebben a szituációban a Ferencváros szlovák légiósa, Marek Penksa kétségkívül lépéselônybe került (fotók: M. Németh péter)
Ami a vendégek futballját illeti, támadásban három csatárral játszott a bajnoki címvédő, a labdavesztést követően azonban Marek Penksa és Tőzsér Dániel is visszalépett a középpályássor vonalába, és csak Robert Vagner maradt elöl. Az első negyedórában némi mezőnyfölényt harcolt ki a Ferencváros, és ennek az volt az oka, hogy a hazai labdarúgók többször is labdát veszítettek a saját térfelükön. Mindez azért volt bosszantó a fehérvári szimpatizánsok számára, mert kedvenceik nem kiélezett helyzetekben rontottak, hanem egyszerű passzokat hibáztak el. Többször érződött a tanácstalanság a Videoton labdarúgóin, a túlságosan sok oldalpassz miatt lassan épültek fel a támadások, a Ferencváros játékosainak elegendő idejük maradt arra, hogy visszazárjanak. Erős túlzás lenne azt kijelenteni, hogy hullámzott a játék, és a rengeteg esemény láttán a szurkolók egyik ámulatból a másikba estek volna. Az a megfogalmazás már jóval közelebb jár a valósághoz, hogy egymást múlták felül hibázásban a pályán lévők, és alighanem akkor is érintetlenek maradtak volna a hálók, ha kapusok nélkül rendezik meg az első 45 percet…

Ha nem is játszottak jól a vendégek, a gyôzelemnek azért okkal örültek
Ha nem is játszottak jól a vendégek, a gyôzelemnek azért okkal örültek
Ha nem is játszottak jól a vendégek, a gyôzelemnek azért okkal örültek
Aki abban reménykedett, hogy a folytatás csak jobb lehet, annak hamarosan be kellett látnia, tévedett. Ennyi rossz átadást, ki nem kényszerített hibát élvonalbeli mérkőzésen ritkán lehet látni. Szinte alig akadt olyan esemény, amely jelezte volna, hogy itt bizony első osztályú egyletek meccselnek a bajnoki pontokért. Érezni lehetett, hogy az a csapat, amelyik a kapuba talál, alighanem megszerzi a győzelmet. Ám sokáig semmi sem utalt arra, hogy ez bekövetkezhet. Aztán alig valamivel a második játékrész közepe után egy jobb oldali beadás teljesen egyedül találta Alekszandar Bajevszkit, és a csereként pályára lépő támadó esélyt sem adott Sebők Zsoltnak a hárításra. A hátralévő percekben a hátrányban lévő Videoton megpróbált magasabb fordulatszámon játszani, azonban hiába rohamozta olykor még Kuttor Attila is a ferencvárosi kaput, Szűcs Lajos hálója érintetlen maradt.
A Videoton a második hazai mérkőzésén is pont nélkül maradt, míg a Ferencváros játékosai annak örülhetnek, hogy erősen visszafogott teljesítménnyel is képesek voltak a győzelemre. Igaz, azt azért nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy szerdán hasonló teljesítmény a Sparta Praha ellen kevés lesz a továbbjutás kiharcolásához. ---- 8. perc: Az első veszélyes lövést láthatta a publikum. Rósa Dénes 20 méterről célozta meg a fehérvári kaput, Sebők Zsolt azonban hárított.
14. perc: Leandro a bal oldalról veszélyesen lőtte be a labdát, amit Sebők kiöklözött a mezőnybe a Fradi-csatárok elől.
18. perc: Györök bal oldali szabadrúgásból jól lőtte a kapu előterébe a labdát, de a berobbanó Horváth Gábor a kapu torkában nem találta el a labdát.
30. perc: Szabó Tibor a mérkőzés első szögletét lőhette be a jobb oldalról, ám a hazai csatárok elöl Szűcs Lajos magabiztosan húzta le a labdát.
38. perc: Leandro jobb oldali szöglete után a labda átkerült az ellenkező oldalra, ahol Vagner a jobb oldali kapufa közeléből érthetetlenül keresztbe lőtte azt. A Fradi szurkolótábora már gólt látott, de végül Kovács Henrikről szögletre pattant a labda.
45. perc: Szabó Tibor a bal oldalon, jó ütemben indította Magasföldit, aki kapura tört, majd tíz méterről a balösszekötő helyéről, ha kevéssel is, de a kapu mellé lőtte a labdát. Kecsegtető helyzet volt…
63. perc: Szögletrúgás után Rósa Dénes elé került a labda. A balösszekötő helyén egy csel után a középpályás szabaddá tette magát, és 14 méterről nagy lövést zúdított kapura, a labda azonban a tömörülő fehérvári védőkről kivágódott.
70. perc: Rósa Dénes jobb oldali beadása után teljesen szabadon találta a csereként pályára lépő Bajevszkit, a labda aki nyolc méterről, a tehetetlen Sebők Zsolt mellett védhetetlenül fejelte azt a bal felső sarokba.
0-1
84. perc: Zováth szöktette a balösszekötő helyén Bajevszkit. A légiós egyedül tört kapura, majd 10 méterről, jobbal, laposan, nagy helyzetben Sebők kapusba lőtte a labdát. ---- Egy helyzetéből egyet belőtt a Ferencváros. Csapatomból egy-két játékos az utolsó húsz percet végigsétálta, ezen a következő mérkőzésig el kell gondolkoznunk…
Csertői Aurél a Videoton vezetőedzője

Meggyőzőbben játszottunk, megérdemeltük a győzelmet. Készülünk a prágai mérkőzésre, éppen ezért a védelmünkkel elégedetlen voltam. Több helyen is változtatnunk kell játékunkon.
László Csaba a Ferencváros vezetőedzője


Játékvezető értékelés
Játékvezető: Ábrahám Attila (8). Bírói szempontból Ábrahám Attilának egyáltalán nem volt nehéz feladata, azonban partjelzőivel nem mindig volt összhangban, és mezőnyben is akadt egy-két apró tévedése.
Asszisztensek: Tompos, Tóth I.


Fény és árnyék

Kriston Attila tavasszal még a Ferencvárosban futballozott, ezen a mérkőzésen azonban már a Videotont erősítette. A fővárosban jobb oldali középpályást játszó labdarúgót hatalmas ovációval fogadta a zöld-fehérek szurkolótábora, a kezdő sípszó előtt hosszú időn keresztül éltette a csupaszív labdarúgót.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a székesfehérvári Sóstói-stadion játéktere minden igényt kielégített volna. A gyepszőnyeg több helyen is erősen kopott, kiégett volt, így talán elmondható, hogy a vidéki rangadó résztvevői jobb pályát érdemeltek volna ezúttal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik