DVTK: elszállt minden remény

B. G., S. T. J.B. G., S. T. J.
Vágólapra másolva!
2004.07.19. 20:47
Címkék
Tegnap még azt írtuk: talán van remény arra, hogy Miskolcon első osztályú csapat legyen a következő évadban, mégpedig úgy, hogy a DVTK elindulna a szlovák bajnokságban.
A kétségkívül furcsának tetsző ötlet a napokban felbukkant befektetőjelölt, Magyar Ernő fejéből pattant ki, aki vasárnap még úgy tudta, jogi akadálya nem lehet az elképzelés megvalósulásának. Hétfőre azonban számára is világossá vált: erre nincs esély.
"Rossz híreket kaptam Szlovákiából – mondta Magyar Ernő. – Bevallom, én csak most tudtam meg, hogy a szlovák bajnokság már ezen a hét végén rajtol, ráadásul a nemzetközi szabályok sem engednék, hogy ilyen módon mentsük meg a diósgyőri futballt. Azt hiszem, minden további erőfeszítés hiábavaló. Kifogytam az ötletekből, és most amúgy is külföldre kell utaznom néhány napra…"

Magyar Ernő ismét kiszállt a futballból

Magyar Ernő tehát – úgy fest – amilyen gyorsan felbukkant, olyan gyorsan ki is száll a diósgyőri labdarúgásból. Hétfő délután azonban még nem lehetett biztosan tudni, mi lesz a sorsa a vergődő futballvállalkozásnak. Orosz Lajos sportért is felelős alpolgármester szerint Miskolcnak szüksége van a futballra, de nem zárta ki az NB II-es szereplés lehetőségét sem.
"Amennyiben a Magyar Labdarúgó-szövetségben kedden nem fogadják el a DVTK nevezését, és az NB I B-ben sem indulhatunk, ígérem, benevezünk egy csapatot a harmadosztályba – mondta Orosz Lajos. – Sajnálom, hogy a DVTK vezetése korábban nem kért az önkormányzat segítségéből, hiszen nekünk is az lenne az érdekünk, hogy a városnak legyen egy futballcsapata. A városvezetés gazdasági bizottsága az elmúlt évben negyvenmillió forintot költött a futballra, és ezt a pénzt most hajlandóak lennénk – természetesen üzletrész vásárlása nélkül – átutalni a sportvállalkozás számlájára. De addig nem adunk egy fillért sem, amíg a tulajdonosok nem rendezték a tartozásokat. Közpénzt ugyanis nem áldozhatunk egy magáncég adósságainak törlesztésére. Ha ezt megoldják, és a szövetség elfogadja a csapat nevezését, mi befizetjük az ötmillió forintos nevezési díjat, és további pénzt is adunk a zavartalan működéshez." ---- Ott Erzsébet, a DVTK 1910 Kft. egyik tulajdonosa immár nem kívánt nyilatkozni. Guti Miklós ügyvezető is csupán annyit mondott, hogy "…a magyar futballnak szüksége van a Diósgyőrre, hiszen az országban talán ezen a vidéken a legnépszerűbb a futball, ezért bízom abban, hogy a bürokrácián ezúttal felülkerekedik a józan ész".
Nos, ma délelőtt tíz órakor kezdődik a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségének ülése, amelyen a testület tagjai döntenek a két profibajnokságra érkezett, és első fokon elutasított nevezésekről. Mint arról már beszámoltunk, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) az Arany Ászok Ligára első lépésben tíz sportvállalkozás jelentkezését fogadta el, pótvizsgáznia kell viszont a Ferencvárosnak, a Pápának, a Videotonnak, a Békéscsabának, a Bp. Honvédnak és a Diósgyőrnek. A másodosztály mezőnye jelenleg nyolcszereplős, a fellebbezése elbírálására vár a Kecskemét, a Mosonmagyaróvár, a Makó, a Pápa és a Szeged (a Balassagyarmat csak az NB III-ban óhajt szerepelni).
A helyzet persze ennél azért csöppnyit bonyolultabb. A DVTK ugyanis nem kapott klublicencet, így bizonyosan nem versenyezhet az élvonalban. Az MLSZ vezérkarának azonban így is foglalkoznia kell a diósgyőriek ügyével, hiszen a futball-kft. fellebbezett a nevezését elutasító, nem jogerős határozat ellen. Megoldás lehetne, hogy a DVTK – akárcsak az elmúlt évadban – az NB I B-ben szerepeljen, ám erre is csak akkor lenne lehetőség, ha a szövetség elnöksége rendben lévőnek találja a labdarúgócég pénzügyeit. Ennek a valószínűsége azonban az elmúlt napok viharos történéseire tekintettel roppant csekély. A néhány napja Miskolcon befektetőként felbukkant Magyar Ernő azon felvetését, miszerint visszautasítás esetén a szlovák bajnokságban indítja el a DVTK együttesét, neve mellőzését kérő szövetségi forrásunk komolytalan ötletnek minősítette. Huszár István, az MLSZ nemzetközi osztályának vezetője pedig azt a vélekedést erősítette meg: ha az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a lovak közé dobná a gyeplőt, azaz a nemzeti bajnokságok között szabad lenne az átjárás, a két skót sztáralakulat, a Celtic és a Rangers például alighanem már régen csatlakozott volna az angol élvonalhoz, miképpen a G14 elnevezésű elittársaságot alkotó klubok is életre hívták volna a maguk külön kontinensbajnokságát. ---- A Diósgyőr tehát az élvonalban biztosan nem kap szerepet, akad még sportvállalkozás, amelynek a jövője kétséges. Hogy ne legyen páratlan létszámú a mezőny, a liga egy előzetes nyilatkozattételre kérte a Nyíregyházát, amely a múlt pénteken jelezte is: adott esetben vállalná a versenyzést az első osztályban. Nagy kérdés azonban, miként lehet a Spartacust klublicenchez juttatni, e jogosítvánnyal ugyanis a nyíregyházi futballcég – mivel a csapat elbukott az osztályozón – nem rendelkezik. Úgy tudjuk, a liga munkatársai már egyeztettek az UEFA illetékeseivel ez ügyben; hogy milyen eredménnyel, kiderül ma délután. A Nyíregyházához hasonlóan a Hévíznek és a Dunaújvárosnak is nyilatkoznia kellett arról, hajlandó lenne-e az NB I B-ben folytatni.
Az MLSZ-elnökség tagjainak már nem kell újra végigrágniuk magukat minden nevezési dokumentumon, hiszen a szövetség és a liga szakemberei előterjesztést készítettek a döntéshozók számára valamennyi vitás ügyben. A nevezések véglegesítése tehát ma megtörténik, csütörtök délelőtt pedig a budai Mammut bevásárlóközpontban az MLL megtartja az Arany Ászok Liga 2004–2005-ös évadja őszi meccseinek sorsolását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik