A világjáró játékvezető

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2004.07.16. 11:01
Címkék
A magyar szurkolók közül valószínűleg keveseknek mond valamit Palanovics Norbert neve, ám a pécsi illetőségű játékvezető különös rekorddal büszkélkedhet: jelenleg már a negyedik ország nemzeti bajnokságában vezethet mérkőzéseket.
Palanovics Norbert még 1995-ben kezdte játékvezetői működését a Baranya megyei Labdarúgó-szövetségnél, és hogy nem bizonyult tehetségtelennek, azt az is bizonyítja, hogy nem egész öt év múlva bekerült a megyei utánpótlás-asszisztensi keretbe, ami azt jelenti, hogy ott már az országos keret ellenőrei figyelik működését, ugyanis innen már az a következő lépcsőfok. Svédország

Palanovicsnak azonban nem sikerült feljebb lépnie Magyarországon, ennek az a prózai oka volt, hogy 2001-ben tanulmányait folytatandó külföldre távozott, Svédországba került, ahol a tanulás mellett nem mondott le a játékvezetésről sem, egyből jelentkezett az ottani szövetségnél, ahol igényt is tartottak szolgálataira. Saját bevallása szerint is nagyon jó volt a skandináv országban működni, mivel ott abszolút a folyamatos játékon van a hangsúly, a játékosok a labdával foglalkoznak, nem okoz nehézséget a fegyelmezésük. Külön élményt jelentett számára az is, hogy rengetegszer vezetett műfüvön, mi több, egy alkalommal fedett stadionban is működhetett.

Japán

Japán eredményjelző
Japán eredményjelző
Japán eredményjelző
Palanovics egy év után Svédországból Japánba került, mivel ott folytatta egyetemi tanulmányait - és természetesen mellette játékvezetői pályafutását.
A magyar sípmestert - miután angolul ki kellett töltenie a FIFA egyik tesztjét - először a harmadik osztályba sorolták, de ott nem sokáig maradt, mivel egy juniormérkőzésre neves ellenőrök látogattak ki, és mivel tetszett nekik, ahogy kézben tartotta a mérkőzést, úgy döntöttek, hogy felkerülhet a másodosztályú keretbe. Legnagyobb élménye a Japánban eltöltött időszakról az, hogy az oszakai stadionban, ahol az egyik vb-elődöntő is volt, ő vezethette 10.000 néző előtt az egyetemi bajnokság döntőjét. A japán játékosok is fegyelmezettek, akárcsak a svédek, neki pedig európai lévén még játékvezető társainál is könnyebb dolga volt, mivel az ázsiaiak számára még mindig az európai futball számít az elitnek. A mérkőzésekről egyébként elmondható, hogy nagyon gyors a játék, és elsősorban a játékosok technikai felkészültségére épül.

Mexikó

Palanovics Norbert a Puebla-Cruz Azul tartalékbajnoki előtt
Palanovics Norbert a Puebla-Cruz Azul tartalékbajnoki előtt
Palanovics Norbert a Puebla-Cruz Azul tartalékbajnoki előtt
Palanovics Norbert egy év Japánban való tartózkodás után visszatért Magyarországra, ahol az NB III-ban folytatta tovább, de itt is csak egy évet töltött, ugyanis Mexikóba távozott, ahol jelenleg is él.
Az amerikai földrészen is működni akart, ebben segítségére volt játékvezető múltja mellett Puhl Sándor ajánlása is. Palanovics először Codesal Mendez elnöknél jelentkezett (ha valakinek ismerős a név, nem véletlen, ő vezette ugyanis az 1990-es világbajnokság döntőjét), de szinte egyből elnökváltás történt és Arturo Yamasaki vette át a posztot (ő sem akárki a játékvezetés világában, hiszen a hatvanas évek egyik legismertebb játékvezetője volt). Bár annak ellenére, hogy jó benyomást tett, mind fizikai adottságaival, mind felkészültségével, hosszú procedúra volt, mire novemberben elkezdhette működését a mexikói bajnokságban.
A magyar játékvezetőnek nehézséget jelentett, hogy lakhelye, Puebla a tengerszint fölött 2000 méteren található, emiatt az oxigénhiánnyal is számolni kell, de ez sem zavarhatta abban, hogy a másod-, valamint a harmadosztályban elkezdhesse működését. A mexikói JB-nek egyébként nagyon egységes előírásai vannak a fegyelmezésre, itt szó szerint veszik a szabályokat, nem a játék szelleme van előtérben. Rengeteg a sárga és a piros lap, valamint a szabálytalanság a meccseken. Itt is vezethetett egy olyan mérkőzést, ami valószínűleg örök emlék marad számára, hiszen a pueblai stadionban (amely az 1986-os vb egyik helyszíne volt) a Puebla-Cruz Azul mérkőzésen lengetett, sőt előtte ő vezette a tartalékmeccset, amelyen 25.000 néző volt a lelátón.
Palanovics Norbert egyékbént Mexikóban egy egyetemen tanít, de július végén visszaérkezik Magyarországra, ahol októberig fog működni, majd pedig Japánba teszi át újra a székhelyét - reménykedik benne, hogy még ott sem felejtették el játékvezetőként.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik