Volt két gól és néhány pofon

KUN ZOLTÁN, SZŐNYI GERGELYKUN ZOLTÁN, SZŐNYI GERGELY
Vágólapra másolva!
2004.05.02. 00:06
Címkék
Igazán hálátlan feladat jutott a hét végén pályára lépő játékosok, főként nyitányként a m+ csatorna által is közvetített BalatonDebrecen meccs résztvevői számára, elvégre az ország még fel sem ocsúdott a brazilok játéka okozta sokkból, és máris magyar bajnokin kellett bizonyítani. Márpedig ilyenkor az ember akaratlanul is próbálja összehasonlítani a szerdán és szombaton látott futballt, és valahogy nem vagyunk abban biztosak, hogy a párharcból egyértelműen ez utóbbi kerülhetett volna ki győztesen&


Nem készültek látványos focira

Úgyhogy a szurkolók többsége csak azért is erőt vett magán, arra gondolva, hogy a siófoki meccs nem a lenyűgöző megmozdulásokról, hanem a küzdelemről szól majd – maguk a játékosok meg azzal szembesülhettek, hogy ellentétben a Puskás-stadionbéli meccsel, most nem sokan tapsolják meg a húsz méterről taccsra küldött lövéseket…
Igaz, egyelőre nem kellett efféle szörnyűségtől tartanunk, hiszen a siófoki Hegedűs Gyula olyan gólt rúgott, amit bizony még Ronaldinho is büszkén mesélne az unokáinak. A kiváló siófoki kezdés csak azokat lepte meg, akik még nem kellően tájékozottak a Balaton FC hetenkénti csodatételeiben, és az állunk bizony még lejjebb is eshetett volna, ha Kovács Péter nagyobb szerencsével jár, és irgalmatlan lövését nem a léc hárítja. ---- A Balaton FC tehát futballozott – na, de hol volt a Debrecen?
Jelentjük, a vendégcsapat is pályára lépett, ám azt már nem írhatjuk, hogy játszott is. Bár a Loki kisebb mezőnyfölényt harcolt ki, sokat nem tudott kezdeni az igencsak príma siófoki védelemmel, a kék-sárgák kontrái ugyanakkor életveszélyesek voltak. Ezt látva fel is függesztette kissé szurkolását a debreceni had, míg a másik oldalon igazi polgárháború dúlt, két hazai drukker össze-vissza pofozta egymást.
A legjobbkor jött tehát a Debrecen váratlan és egyben lesgyanús gólja – felfüggesztve egyben az unalmat és különféle lelátói csetepatét…
Bezzeg felpaprikázódtak a kedélyek szünet után, amikor Dombi Tibor visszavágódó könyöke (valószínűleg véletlenül, emígyen szándékosságot sem mi, sem Szarka Zoltán nem tételezett fel), arcon találta Daniel Usvatot, aki a földön maradt. A hazaiak csapatorvosa már inkább szándékosságra gyanakodott, mert egyszerűen nekirontott a negyedik játékvezetőnek, aki alighanem nem ússza meg szóbeli dorgálással, ha Bíró Imre siófoki pályaedző nem fogja le a begurult dokit (a lefújás után aztán kiderült, mitől lett paprikás kedvű az orvos, a hírek szerint ugyanis a tartalék bíró folyamatosan "heccelte" a doktort, akinél végül elszakadt az a bizonyos cérna). Mindenesetre ritka látvány, hogy csaknem a pálya közepén az orvos kergeti az egyik bírót…
Akkor még nem tudtuk, de utóbb kiderült, hogy ez a momentum volt az egész második félidő legizgalmasabb eseménye. A két csapat ugyanis nem tudta döntésre vinni a dolgot, sőt egészen a 83. percig még helyzetet sem tudtak kidolgozni a felek (akkor Andorka fejelt nagy helyzetben kapu fölé), így hatalmas csalódást hozott ez a játékrész. ---- Bár a Loki újfent mezőnyfölényben játszott, és az utolsó negyedórában kissé meghajtotta a mérkőzést, ezekben a támadásokban nem volt igazi átütőerő – sőt, ha Szarka Zoltán megadja Csordás Csaba gólját (a partjelző nem intett szabálytalanságot, a bíró azonban lefújta az akciót), akkor a siófokiak otthon tarthatták volna a három pontot. Igaz, ez tipikusan az a mérkőzés volt, amelyen egyik csapat sem érdemelt győzelmet, és amelyen a semleges nézők bizony a legkevésbé sem szórakozhattak… Ezzel a döntetlennel a Ferencváros mellett már a Debrecen és a Balaton FC is 47 ponttal áll a táblázaton, de kétségtelen, hogy a szombat este legnagyobb nyertese a Fradi volt… ---- 9. perc: Hegedűs Gyula végzett el szabadrúgást 25 méterre a debreceni kaputól, pont középről. Hegedűs Gyula jól célzott: jobb külsővel gyönyörűen csavarta el a labdát a sorfal fölött, és az a levegőben úszó Tomic fölött a bal felső sarokba vágódott.
1–0
13. perc: Sitku tört be a vendégek tizenhatosára, jobbal ellőtte a labdát, az levágódott a védőkről, és így került a középen érkező Kovács Péterhez, aki jobbal, 18 méterről a felső lécre bombázott.
26. perc: Kiss Zoltán emelt a siófoki védők közül a jobb oldalon felfutó Bogdanovics elé. A sajtóhelyről úgy tűnt, a szerb csatár lesen állt, Szarka játékvezető azonban tovább engedte a támadást, így Bogdanovics a kapujából messze kifutó Csernyánszki fölött húsz méterről jobbal a hálóba emelte a labdát.
1–1
44. perc: Usvat ívelt be balról, míg a jobbról érkező Mészáros 14 méterről jobbal kapásból a kapu közepén álló Tomic kezébe emelte a labdát.
61. perc: Szatmári végzett el szabadrúgást jobbról, az alapvonal tövéből, a kaputól 17 méterre. Beadás helyett ballal egyből kapura csavart, Csernyánszki a jobb felső sarok elől tenyerelte ki a labdát.
73. perc: Sándor Tamás a saját térfeléről indította a bal szélen meginduló Halmosit, aki lerázta védőjét, betört a 16-osra, majd éles szögből nyolc méterről ballal kapura lőtt. A labda a becsúszó Hegedűs lábáról Csernyánszki kezébe perdült.
83. perc: Dombi adta be a labdát a 16-os jobb sarkáról. A védők között berobbanó Andorka azonban tiszta helyzetben, négy méterről a kapu fölé fejelte a labdát. ---- Csertői Aurél, a Balaton FC vezetőedzője:
"Az első húsz percben eldönthettük volna a mérkőzést. A második játékrészben a Debrecen jobban játszott. Nem csupán csapatom, más is hibázott ezen a meccsen…"

Szentes Lázár, a DVSC vezetőedzője:
"Ezen az összecsapáson a küzdő jelleg dominált, a játék igazi szépségéből ezúttal keveset láthattak a nézők."

Fény és árnyék

Bár nem voltak sokan a siófoki stadionban (kicsit tényleg magasnak tűnnek az 1000, 1500 és 2500 forintos jegyárak), a Debrecen-drukkekrek igen nagy számban érkeztek. Mindenkin piros mez és sál volt, jelezve, hogy most nagyon egymásra lelt a csapat és a közönség.

Igor Bogdanovics nagy rajongója lehet Antonio Cassanónak, hiszen lemásolta a Roma csatárának nem is olyan régi gólörömét. Míg más babát dajkál vagy cigánykereket hány, a debreceni támadó nemes egyszerűséggel hátulról felvágta a mit sem sejtő és békésen álldogáló szögletzászlót.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik