A Győr bedarálta az egerszegieket

HAVASRÉTI BÉLA, ZOMBORI ANDRÁSHAVASRÉTI BÉLA, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.05.01. 22:25
Címkék
A Nagy Sándor József utcán, ami az ETO stadionja mellett visz el, hömpölygött a tömeg. Azok a szurkolók, akik nem mostanában voltak utoljára a győri együttes valamelyik hazai találkozóján hihették, a városban újra futball-láz tombol. Sajnos hamar jött az ébredés, az emberáradatból szinte senki nem lépett be a stadion kapuján, a majális programjai jobban vonzották a népet, mint a házigazda ZTE elleni bajnoki találkozója. Kell-e mondani, ha mondjuk 1982-ben Verebes József edzősködése idején játszott az ETO május elsején bajnoki meccset, akkor semmivel sem tudták elcsalogatni a szurkolókat a futballmérkőzésről&


A közelmúltban történt, hogy Reszeli Soós István, a haziak szakmai igazgatója többek között azt a feliratot tette ki a falra az ETO öltözőjében, hogy csapatának, ha törik, ha szakad, a bajnokságban hátralévő fordulókban legalább tizenhárom pontot kell szereznie. A zöld-fehér egylet a legutóbbi fellépésén a Békéscsaba ellen nem parádézott, ám három ponttal gazdagodott, így a szakember joggal bízott abban, hogy játékosai az újabb hazai fellépésen ott folytatják, ahol a legutóbbi játéknapon abbahagyták. Egyébként minden adott volt ahhoz, hogy a győri vágyakból valóság legyen, ugyanis még csak 38 másodperce zajlott az összecsapás, amikor Priskin Tamás teljesen egyedül vezethette Varga Zoltán kapujára a labdát, csakhogy nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. Mondhatni törvényszerűen jött a ZTE vezető gólja, a vendégek az első igazán veszélyes kontratámadásukat kihasználták, és ekkor nagyon távolinak tűnt a házigazda részéről az újabb három pont bekasszírozása. Ebben az időszakban az ETO szimpatizánsai azért boszszankodtak, mert Darko Peric révén hiába került csapatuk többször is az egerszegi védelem mögé, a horvát légiós egyszerűen képtelen volt akárcsak egyszer is használható labdát adni a középen érkező társaknak. Aztán ezek az elfutások megmutatták, hogy sok futással, elmozgással igenis zavarba hozható a ZTE védelme, azt azonban már nehezen lehetett megérteni, hogy a támadásbefejezéseknél miért bizonyulnak tanácstalannak a hazaiak.
A játékrész felénél egészen elképesztően nagy ziccert rontott a zöld-fehér tizenegy – a támadó Varga Zoltán még odáig sem jutott el, hogy túljárjon névrokona, a kapus Varga Zoltán eszén, s egyszerűen kivezette a kapu előteréből a labdát… –, és ekkor már lehetett sejtése a jelenlévőnek, miért a bentmaradásért harcol az egykor szebb napokat megélt egylet. Érdekes volt látni, hogy a Győr sorozatban dolgozza ki a helyzeteket, ugyanis a viszonylagos hazai fölény ellenére azt lehetett érezni, Gellei Imre együttese nem lesz olyan nagylelkű, hogy ha újra helyzetbe kerül, akkor nem él majd vele. A zalaiak azonban az első negyvenöt percben "játszottak a tűzzel", szinte tálcán kínálták a jobbnál-jobb gólszerzési lehetőségeket az ellenfelüknek, igaz, az eredmény számukra volt kedvező.
A második játékrész ugyanúgy kezdődött, mint az első. Az egerszegi hátsó alakzat sokadik megingását azonban ekkor már könyörtelenül kihasználta az ETO. Meglepő volt látni, hogy a tavasszal bajnoki mérkőzésen még veretlen ZTE-nek mennyire lyukas a védelme, Gellei Imre korábbi csapataira ugyanis egyáltalán nem volt jellemző ennyi bakizás.
A ZTE labdarúgói ezen a találkozón többet hibáztak, mint az összes korábbi tavaszi fellépésükön, és ennek nem lehetett más a következménye, mint a vereség. Az ETO, ha nem is sziporkázott, de megmutatta, hogy képes gólhelyzetek sokaságát kialakítani – és a győzelmet megszerezni. ---- 1. perc: Rögtön a középkezdés után vezetést szerezhetett volna a győri csapat. Horváth Róbert ugratta ki középen Priskint, ám a fiatal csatár nyolc méterről, kecsegtető helyzetből, jobb lábbal az oldalhálóba lőtte a labdát.
12. perc: Nagy Lajos pontos labdával ugratta ki középen Koplárovicsot, aki futtában átvette azt, majd 14 méterről az elé vetődő Sebők lábai között ballal a kapu közepébe gurított.
0–1
22. perc: Vlajics a lesre játszó zalai védők mellett ugratta ki Varga Zoltánt, aki a kapu felé robogott, közben névrokona, a zalaiak kapuvédője kifutott eléje, de a győri középpályás elhúzta mellette a labdát, aztán addig totyorgott, amíg a kapus visszavetődve menteni tudott.
45. perc: Varga Zoltán passzolt a balösszekötő helyén kiugró Priskin elé, aki kapura gurított, de a befutó Csóka a gólvonalról kivágta a labdát…
47. perc: Peric jobb oldalról ívelt a kapu elé, ahol a tizenegyespont magasságában tartózkodó Priskin mellel maga elé tette, majd fordulásból jobbal nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtte a labdát.
1–1
59. perc: Peric a bal oldalon előretörő Priskint hozta játékba, aki az öt és feles magasságából a kapu elé adott, a kimozduló vendégkapus még beleért a labdába, de az balszerencséjére pontosan a mellette érkező névrokona, Varga Zoltán
elé került, aki hat méterről jobbal higgadtan küldte azt a kapu jobb oldalába.
2–1 ---- Reszeli Soós István, a Győr szakmai igazgatója:
"Örömmel tölt el, hogy ezúttal nagyon jó támadójátékot produkáltunk, és egy rendkívül jó csapatot akár ki is üthettünk volna, ha jobban kihasználjuk a helyzeteinket."

Gellei Imre, a ZTE vezetőedzője:
"Amíg vezettünk, öncélúan futballoztunk és rengeteg átadási hibát vétettünk. A második játékrészben az ETO tíz perc alatt megfordította az eredményt, és utána már hiába rohamoztunk."

Fény és árnyék

Ajándékokkal köszöntötték a labdarúgók a szurkolókat. A mérkőzés megkezdése előtt mindkét csapat játékosai egy-egy fehér pólót dobtak a közönség soraiba, a trikókkal a halmozottan sérült emberek helyzetére igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők. Az esemény sportemberekhez illő, nemes cselekedet volt.

Már az első húsz percben két hatalmas győri helyzet maradt kihasználatlanul, Priskin Tamás túljutott a zalai kapuson is, de aztán elrontotta a helyzetet, nem sokkal később pedig Varga Zoltán került hatalmas ziccerbe, de végül az oldalhálóba bombázott. Talán ezért is áll ott a táblázaton az ETO, ahol…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik