Sóstón megfulladhat a futball

SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSSZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.03.27. 21:36
Címkék
Kovács Zoltán a találkozó előtt nem tagadta, rég voltak annyira nehéz napjai, mint mostanság.

Az újpestiek karizmatikus egyénisége, aki ősszel még a csapatkapitányi karszalagot viselte, a közelmúltban Hongkongba szerződött, ám mivel az új csapatánál, a Sengcsengnél csak a jövő héten kell jelentkeznie, továbbra is a lila-fehérekkel készül, és természetesen ott van a csapat bajnoki mérkőzésein is. "Ha veszítünk, akkor azért érzem magam rosszul, ha pedig nyerünk, akkor fáj a szívem, hogy nem lehetek ott a társak között a pályán" – mondta a 18-szoros válogatott támadó, aki nem titkolta azt sem, hogy a gárda vezetőedzője, Mészöly Géza megkérte őt, amíg nem utazik el, legalább a a jelenlétével segítse, erősítse a javarészt fiatalokból álló Újpestet.
Ami magát a mérkőzést illeti, mindkét együttes hadrendjének az adta az érdekességét, hogy klasszikus jobb oldali középpályása egyik csapatnak sem volt. A hazai tizenegyben Tóth Balázs és Szalai Tamás középen védekezett, míg a bal oldalról induló Szabó Tibor és Dvéri Zsolt egyértelműen a játékot szervezte. Így aztán gyakran az az Alekszandar Pantics bukkant fel a jobb oldali futó szerepkörében, aki egyébként köztudott emberfogóként jeleskedik…
Az első fél órában ziccerig egyik csapat sem jutott, az igencsak mély talajú pálya gyakran megtréfálta a labdarúgókat, és így azok kerültek előnybe, akik akkor is megtámadták az ellenfelüket, ha a labdaszerzés egyébként reménytelennek tűnt. Az első játékrész hajrájában Magasföldi József átlövése és Szabó Tibor helyzete egyaránt magában hordozta a gól ígéretét, ám az álmok messze voltak a realitástól: a levonulás pillanatában 0–0-t mutatott az eredményjelző tábla.
A folytatásban kis túlzással három perc alatt több esemény történt, mint az első félidőben, ám hiába eresztett meg Tóth Balázs egy remek lövést, a kapufa a vendégekkel volt, míg Feczesin Róbert talán maga sem tudja, hogy tudta a szólója végén elhibázni az adódó gólhelyzetet. Szerencsére a lendület nem tört meg, mindkét oldal sokat tett azért, hogy előnyt szerezzen, és a győzelem érdekében a vendégek trénere, Mészöly Géza bő fél órával a meccs vége előtt azt a Simek Pétert cserélte be, aki remek formában futballozott az elmúlt hetekben, ám kisebb sérüléssel bajlódott. A válogatott középpályás percekkel a pályára lépését követően kis híján a mennybe repítette edzőjét, saját magát és a csapatát, ám nagy helyzetben rontott. Aztán valamivel később Feczesin Róbert már gólt szerzett, és bár a folytatásban a fehérváriak mindent elkövettek azért, hogy ledolgozzák hátrányt, az Újpest megőrizte az előnyét, így a Győr szerdai legyőzését követően a héten újabb három ponttal gyarapodott.
A Videoton pedig?
Nos, ha a csapat így folytatja, akkor Sóstón, az immáron gyönyörű stadionban megfulladhat a futball… ----
11. perc: Szabó Tibor vezette fel a labdát a középpályán, pontosan adott a jobb oldalon felfutó Hercegfalvi elé, aki a tizenhatos oldalvonalától kapásból kevéssel lőtte a kapu fölé a labdát.
13. perc: Tóth Balázs 16 méterről, ballal célozta meg a kaput, a középre tartó labdát azonban Vlaszák szép vetődéssel védte.
19. perc: Polonkai jobb oldali átadása után a labda szabadon találta Tóth Norbertet a balösszekötő helyén, a kaputól 12 méterre. A középpályás kapásból célozta meg a jobb sarkot, Tudor viszont biztosan húzta le a labdát.
21. perc: Vanczák a balösszekötő helyéről lőtte be a labdát, és Bükszegi tíz méterről fejelt a bal alsó sarok felé, Tudor előbb kiütötte a labdát, majd szögletre mentett.
25. perc: Tóth Norbert bal oldalról belőtt labdáját Feczesin 11 méterről fejelte centiméterekkel a jobb kapufa mellé.
36. perc: Magasföldi 17 méterről ballal célozta meg az újpesti kapu jobb alsó sarkát, Vlaszák azonban jó érzékkel szögletre ütötte a labdát.
39. perc: Dvéri beemelését követően Szabó Tibor az alapvonal közeléből, hét méterről az üresen tátongó kapura lőtt, a labda azonban keresztben elgurult, és az ellenkező kapufánál hagyta el a játékteret.
46. perc: Dvéri szabadrúgása után Tamási fejelte ki a labdát, de pont középre, és Tóth Balázs 23 méterről, kapásból jobb lábbal a jobb oldali kapufára lőtte azt.
48. perc: Feczesin a jobbösszekötő helyén egy csellel becsapta a menteni igyekvő Vochint, majd nyolc méterről, jobb lábbal a bal kapufa mellé lőtt.
53. perc: Dvéri átadását követően Kóczián a bal oldalról lőtte középre a labdát, Magasföldi hét méterről, becsúszva jobb lábbal azonban kapu mellé sodorta azt.
62. perc: Polonkai ívelt Simek elé, aki hét méterről Tudorba lőtt. A labda visszapattant Simekhez, aki éles szögből kapura gurított, végül a gólvonalról Szalai Tamás vágta ki a labdát.
69. perc: Farkas Balázs szöglete után Tudor Feczesin fejére ütötte a labdát, amely a kapuba tartott, de mielőtt gólvonalon túlra ért volna, Vochin rúgta kirúgta a mezőnybe.
70. perc: Farkas Balázs bal oldali beadását követően Feczesin öt méterről, a levegőbe felugorva jobb lábbal perdítette a kapu jobb oldalába a labdát.
0–1
90. perc: Simek futott el a jobb oldalon, laposan adott középre, érkezett Feczesin, aki nyolc méterről, jobb lábbal a kapu jobb sarkába helyezte a labdát.
0–2 ---- Hogy a férfiak nem tudnak hölgyek nélkül létezni, azt eddig is tudtuk. Úgy tűnik, most már az élvonalbeli futballban sem. A Videoton–Újpest mérkőzésen ugyanis a negyedik játékvezető egy hölgy volt. Fazekas Hajnalka úttörő ebben a szerepkörben, és gyanítható, hamarosan eljön az idő, amikor bajnoki meccsen sípol is majd.

A Videoton megkapta a hatóságoktól az ideiglenes engedélyt, hogy a hazai találkozóin a fedett lelátón szurkolók ülhessenek. Éppen ezért volt szomorú látni, hogy mennyire kevesen vannak ezen a szombati összecsapáson. A nézők távolmaradását nem lehet csak a rossz időre fogni, a székesfehérvári csapat mostani szereplése minden bizonnyal sok nézőt távol tart a stadiontól. ---- Talán sokan emlékeznek arra, hogy az ősszel remekül kezdte a bajnokságot a Videoton csapata, a Csank János vezette fehérváriak sokáig a dobogón álltak. Aztán elmaradtak a győzelmek, és ma már ott tartunk, hogy a piros-kék egylet kilenc bajnoki mérkőzés óta képtelen volt három bajnoki pontot szerezni. Csank János az Újpest elleni találkozó előtt elismerte, hogy edzői pályafutása során még soha nem volt ilyen hosszú győzelem nélküli sorozatban része, ám azt sem titkolta, hogy véleménye szerint ebben hatalmas szerepe van
a klubnál meglévő anyagi problémáknak.
S hogy miért? Nos, azért, mert valamennyi játékos jóval gyengébben teljesít mostanában, mint az őszi idény kezdetekor, és talán a legjobban a román légiósok futballján látszik, hogy nem képesek csak a labdarúgásra koncentrálni. A korábbi szövetségi kapitány ősszel még úgy vélekedett, hogy kapusa, Daniel Tudor a ferencvárosi Szűcs Lajos után az élvonal második legjobb kapusának számít, mostanában azonban a mesteredző is elismeri, hogy a légiós bizony tudása töredékét nyújtja. Persze, ez elmondható valamennyi labdarúgójáról, és ha Fehérvárott nem sikerül időben stabilizálni az anyagi helyzetet, akkor bizony nem sok jóra számíthatnak a Videoton szurkolói.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik