Mészöly Gézára nagy próba vár

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.02.19. 20:30
Címkék
Az Újpest vezetői nem vártak sokáig a kedden közös megegyezéssel szerződést bontó Mezey György szakmai igazgató utódjának kijelölésével. Igaz, nyolc nap múlva kezdődik a bajnokság. Csütörtökön délután nyárig érvényes szerződést kötöttek Mészöly Gézával, aki a bajnokság végéig lesz majd a lila-fehérek szakvezetője. A február 25-én 37. születésnapját ünneplő tréner eddig az NB I B-s REAC gárdáját irányította, korábban dolgozott az ugyancsak másodosztályú Fót együttesénél is.
(Fotó: M. Németh Péter)
(Fotó: M. Németh Péter)
(Fotó: M. Németh Péter)
(Fotó: M. Németh Péter)
(Fotó: M. Németh Péter)
(Fotó: M. Németh Péter)
Mészöly Géza a Fót után ismét egy lila-fehér klubszínű csapat felkészülését irányítja – éppenséggel az Újpestnek lett a vezetőedzője. Pedig az előzetes hírek szerint ő nem is volt az újpesti jelöltek között – olyannyira jól titkolta mindenki a tárgyalásokat, hogy Mészöly Géza a kinevezése előtti délelőtt még a REAC együttesét irányította. A Megyeri úton Nagy László, Bicskei Bertalan, valamint a pécsi vezetőedző Nagy Tamás, nevét szellőztették meg jelöltként, de egyikük sem lett befutó.


– Két napot tárgyaltam az Újpest vezetőivel, könnyen megegyeztünk – mondta Mészöly Géza. – Tudatták velem, hogy kevés a pénz, de ez nekem nem újdonság, hiszen a REAC-nál is szerény körülmények között kellett dolgoznom. Ôszintén sajnálom a másodosztályú csapatot, mert szerettem volna befejezni a megkezdett munkát, de most nagyon nagy lehetőséget kaptam.
– Ha jól tudom, azért korábban is keresték már élvonalbeli klubok.
– Ez így van, régebben a Haladásnál merült fel a nevem, télen pedig Sopronba szerettek volna csábítani, de egyik lehetőséget sem fogadtam el. Az Újpest azonban egészen más. A liláknak nem lehetett nemet mondani.

A rizikót is vállalni kellett

– Csak a bajnokság végéig kötött szerződést a klubbal. Nem rövid ez az idő?
– Egyáltalán nem. Azt gondolom, hogy először bizonyítanom kell az itteni vezetőknek és szurkolóknak, aztán, ha ez sikerült, akkor majd tárgyalhatunk hosszabb távú szerződésről is. Előbb eredményt szeretnék elérni a csapattal, aztán majd meglátjuk a többit.
– Nyakunkon a tavasz, nem kevés az idő arra, hogy megismerje a labdarúgókat?
– Ebből a szempontból nem lehet semmi probléma, hiszen itt olyan labdarúgó is van, akivel még együtt játszottam. Juhár Tamásra gondolok, aki a Vasasnál volt a csapattársam, azonban a többi futballista sem ismeretlen a számomra. Gondoljunk csak arra, hogy Polonkai Attila tavasszal még az én játékosom volt a REAC-ban, a fiatalokat, Kapcsos Vincét, Vaskó Tamást, vagy éppen Vanczák Vilmost pedig akkor láttam futballozni, amikor még Fóton szerepeltek, és az ellenfeleink voltak. Tóth Norbert is edzett velünk egy rövid ideig Rákospalotán, így ő sem teljesen új arc nekem.
– Néhány nappal ezelőtt Sarlós András, aki Mezey György távozása után átmenetileg irányította a csapatot, azt mondta, hogy nagy kockázatot vállal az a szakember, aki átveszi most az Újpestet, hiszen meggyengült a keret, sok a fiatal futballista.
– Ebben lehet igazság, de ezt meg kell tudni oldani. A véleményem szerint ez a keret még Kovács Zoltán nélkül is elég erős lesz, és sikeret érünk el együtt. Sűrűn jártam itt a Megyeri úton, sokkal többet voltam erre, mint Angyalföldön, pedig oda is erősen kötődöm. Az edzőmérkőzések mellett a tréningeket is látogattam, azaz valóban képben vagyok a futballistákat illetően. Segítőm Véber György pedig az egész felkészülés alatt itt volt, így az ő szava is sokat számít majd.

Mezey György a példaképe

– Esetleg megkeresi majd Mezey Györgyöt, hogy adjon némi felvilágosítást az újpestiek elmúlt heteivel kapcsolatban?…
– Természetesen! És nem csupán őt és nemcsak ezért. Both Józsefet is felhívom majd, és vele is beszélgetek, mert mindkettőjükre felnézek és tanítómestereimnek tartom őket. Nagy munkájuk van a csapatban, profi edzéseket végeztettek el a labdarúgókkal. Érdekes, hogy most Mezey György után veszem át az Újpestet, hiszen amikor először voltam válogatott, akkor ő állított be.
– Azért egy picit balszerencsés, hiszen, ha az átigazolási időszak lejárta előtt érkezett volna, akkor még esetleg a REAC-ból is hozhatott volna játékost magával. Lett volna ilyen labdarúgó?
– Pomper Tibornak helye lenne az élvonalban is, bár nem könnyű ember. Én ennek ellenére is tudtam kezelni, ez nem okozott problémát. Biztos, hogy Újpesten is van nehéz ember, de nem kell aggódni, nem lesz gond senkivel.
– Mi lesz az első dolga, amikor találkozik a futballistákkal?
– Egy kicsit fel kell ráznom majd a játékosokat. Annyi minden történt a Megyeri úton az elmúlt hetekben, hogy az több hónapra is elég, de most már mindenki megnyugodhat, minden rendeződött.
– Említette, hogy sokszor járt mostanában Újpesten. Gondolom, azzal is szembesült, hogy a Megyeri úton más a hangulata egy-egy edzésnek, vagy mérkőzésnek, mint máshol.
– Ez így van és ez is az Újpest mellett szólt. Remek a háttér, a szurkolók nagyon szeretik a csapatot és engem is nagyon kedvesen fogadtak. Tetszik az itteni miliő, sokan már ismerősként köszöntek rám, amikor megnéztem egy edzést. Egyébként, amikor Fóton dolgoztam, akkor is tartottuk a kapcsolatot az Újpest vezetőivel, mondhatom, hogy akkor alapoztuk meg a mostani jó viszonyt. Persze azzal én is tisztában vagyok, hogy akkor sokkal népszerűbbek leszünk a játékosokkal együtt, ha sorra nyerjük majd a mérkőzéseket.
– Van már esetleg taktikai elképzelése is?
– Ennyire még nem szaladnék előre, én is tudom, hogy Újpesten mindenki nagy örömmel emlegeti a hetvenes évek aranykorát, amikor öt csatárral rohamozott az együttes. Ettől még messze vagyunk, de mindenképpen megtaláljuk majd a legjobb formációt. Most az a legfontosabb, hogy az első fordulóban legyőzzük a Győrt és bejussunk a felsőházba, mindkettőre reális esélyt látok.

Rablóból lesz a jó pandúr

– Kik segítik majd a munkáját?
– Egy pályaedzőm lesz, mégpedig a már említett Véber György, aki a REAC-ban játékosom volt és már akkor is sokat segített nekem. Most párosként dolgozunk majd együtt, de minden felelősség az enyém, hiszen én vagyok a vezetőedző. Beszéltünk már a nehéz emberekről, de látja, őt is mindig tudtam kezelni és többek közt azért esett rá a választásom, mert én is ismerem azt a mondást, ami szerint rablóból lesz a legjobb pandúr. A kapusokkal Brockhauser István foglalkozik majd a jövőben is, az orvos Lejkó Dezső marad, és Tóth Kálmán gyúró is dolgozik tovább a csapattal.
– Többször szóba hozta már a REAC gárdáját. Mit szóltak a klubnál, hogy távozni szeretne?
– Kutasi Róbert az egyesület igazgatója, mint mindig, most is nagyon korrekt volt, és nem gátolt abban, hogy elvállaljam ezt a feladatot. Ezért és az elmúlt évekért is köszönettel tartozom neki. Egyébként is érdekes a két klub kapcsolata. Nincs ugyan leírva sehol, de olyan, mintha az Újpestnek a REAC lenne a fiókcsapata.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik