Garantálják a pokoli hangulatot

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2003.10.17. 20:33
Címkék
Sorsoltak az UEFA-kupában. A magyar csapatok közül egyetlen továbbjutóként a DVSC-MegaForce a második fordulóban a PAOK Szalonikivel játszik, az első mérkőzést Görögországban rendezik meg november hatodikán, a visszavágóra három héttel később kerül sor. Elmondható: a Debrecen a kiemeltek közül a könnyebb ellenfelet kapta.
Sándor Tamástól (jobbra) félhetnek a görögök: a középpályás a Varazdin elleni kupavisszavágón mesteri teljesítményt nyújtott (Fotók: M. Németh Péter)
Sándor Tamástól (jobbra) félhetnek a görögök: a középpályás a Varazdin elleni kupavisszavágón mesteri teljesítményt nyújtott (Fotók: M. Németh Péter)
Sándor Tamástól (jobbra) félhetnek a görögök: a középpályás a Varazdin elleni kupavisszavágón mesteri teljesítményt nyújtott (Fotók: M. Németh Péter)
Sándor Tamástól (jobbra) félhetnek a görögök: a középpályás a Varazdin elleni kupavisszavágón mesteri teljesítményt nyújtott (Fotók: M. Németh Péter)
Sándor Tamástól (jobbra) félhetnek a görögök: a középpályás a Varazdin elleni kupavisszavágón mesteri teljesítményt nyújtott (Fotók: M. Németh Péter)
Sándor Tamástól (jobbra) félhetnek a görögök: a középpályás a Varazdin elleni kupavisszavágón mesteri teljesítményt nyújtott (Fotók: M. Németh Péter)
Péntek reggel kilenc óra.
A Szörényi–Bródy szerzőpáros rockoperájának egy sora jut az ember eszébe ("Mondd! Te kit választanál?”), miközben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapját böngészi, feleletet várva a kérdésre: a második számú kontinentális kupasorozatban egyetlen állva maradt magyar egylet, a DVSC-MegaForce vajon kit kaphat ellenfeléül a második fordulóban.
Hármas csoport, ebben kapott helyet a Loki is tizenegy másik gárdával együtt, és közülük hat kiemelt (a rend kedvéért: a DVSC nem az). Délig, illetve egy kicsit tovább kell várni, hogy megtudjuk, Fortuna kit sodor Szentes Lázár együttesének útjába (avagy fordítva?). A hatok, akikhez a magyarokat sorsolhatják: a négyszeres BEK-győztes Liverpool (őket inkább ne, ne most…), a spanyol Mallorca (őket se…), az egykori KEK-győztes olasz Parma (ha így megy tovább…), az Auxerre (jaj…), Wisla Kraków (a lengyelekből elég…), PAOK (futballőrült görögök, de ki tudja?).
Erre lehetett számítani: pihekönnyű ellenfélről még annyi ideig sem érdemes álmodozni, mint ameddig talán Miroslav Blazevic, az első körben legyőzött horvát NK Varteks trénere merengett azon, hogy csapata a páros mérkőzés hazai kudarca után mégis továbbléphet a Lokival szemben (ez ugyebár nem jött össze, a DVSC 6–3-as összesítéssel masírozott a második fordulóba).

A Loki nem cserél stadiont

Dél múlt néhány perccel. Nyonban, az UEFA svájci, a ceremóniának otthont adó székhelyén már van egy debreceni ember, aki tudja, ki a rivális, Szilágyi Sándor, a hajdúságiak ügyvezetője. Peregnek a másodpercek. PAOK.
Emelkedik a kagyló, tárcsázás – foglalt. Egy óra is elmúlt már, mire kicsöng.

Az ellenfeleknek nem könnyű fülön csípniük a Loki csapatkapitányát – Böôr Zoltán (balra) gyorsaságára nagy szükség lesz majd
Az ellenfeleknek nem könnyű fülön csípniük a Loki csapatkapitányát – Böôr Zoltán (balra) gyorsaságára nagy szükség lesz majd
Az ellenfeleknek nem könnyű fülön csípniük a Loki csapatkapitányát – Böôr Zoltán (balra) gyorsaságára nagy szükség lesz majd
– Nem volt egyszerű utolérni.
– Éppen most beszéltem telefonon keresztül az egyik görög rádióadóban élőben, még visszahívnak – válaszolta Szentes Lázár, a debreceniek mestere.
– Akkor sietünk! PAOK…
– Az első benyomásom, hogy olyan ellenfelet kaptunk, amely ellen van esélyünk a továbbjutásra, bár a sanszunk kisebb, mint a Varteks ellen volt.
– Éppen ön mondta, hogy az ember ne internetezzen túl sokat, mert megárthat, én most mégis hivatkoznék arra, amit az egyik fórumban olvastam csapata szurkolóinak beszélgetésében: hovatovább fesztiváli a hangulatuk a párosítás ismeretében.
– Tisztán kell látni a viszonyokat. A PAOK görög élcsapat. Az ottani futball erejét pedig mi sem jellemzi jobban, minthogy válogatottjuk a spanyolokat megelőzve, csoportelsőként jutott ki a 2004-es Eb-re. Három klubcsapatuk a Bajnokok Ligájában szerepelhet, szóval azt hiszem, nem kell ecsetelnem, jelenleg mekkora a különbség a két ország futballja között. A horvátoknál is jobbak. A világhálóról annyit, egyik kezemben a telefonom, a másikkal az egeret mozgatom…
– Készül?
– Igyekszem minél több információt beszerezni róluk, előfordulhat ugyanis, hogy élőben nem tudom megnézni őket, mivel a magyar és a görög versenynaptár szinte tökéletesen fedi egymást.
– November hatodikán lesz az első meccs Szalonikiben. Előny, hogy az eddigiekhez hasonlóan idegenben léphetnek először pályára?
– Sportszakmai szempontból igen, de léteznek más szempontok is. Például ki tudja, milyen idő lesz huszonhetedikén, a debreceni visszavágó napján? Lehet hó, lehet sár, márpedig ha a második meccsre nekünk úgy kell kiállnunk, hogy gólokat kell szereznünk a továbbjutáshoz, mondanom sem kell, mennyire megnehezíthetik a támadócsapat dolgát az előbb emlegetett tényezők. Ezért is fontos, hogy minél jobb eredményt érjünk el Görögországban.
– Debrecent említette a visszavágó színhelyeként, ezek szerint áll a klub irányítóinak korábbi kijelentése, miszerint legyen bárki az ellenfél, a találkozót nem költöztetik el, arra az Oláh Gábor utcai stadionban kerül sor? Tudja, a világhálón a szurkolók az ez ügyben kiadott kommünikék ellenére tamáskodnak.
– A válaszom tömör: Debrecenben lesz a meccs.
A sorsolás órájában a DVSC-MegaForce futballistái közül néhányan a klubirodába nyomultak, és "lefoglalták” a számítógépet.
– Végül is örülök a görögöknek – mondta a csapatkapitány, Böőr Zoltán. – Ellenük, úgy érzem, van esélyünk, bár a kép csalóka. Nem lehet rossz csapat a PAOK, hiszen a görög futball sem az, a válogatottjuk ugyebár pótselejtező nélkül Eb-résztvevő. Egy barátom mondta, hogy bármibe fogadna, tíz megkérdezett közül nyolcnak erről fogalma sem lenne. Fontos kiemelnem azt is, hogy ezúttal sem mellénk sorsoltak ellenfelet. Ami miatt mégis mosolygok, az, hogy nekünk talán az ő stílusuk fekszik a leginkább.
– Szurkolt, hogy a Szalonikit kapják?
– Az említett szempont miatt igen.
– A többiek?
– A spanyolok, az olaszok rettenetesen erősek, nem is beszélve a Liverpoolról, az angol gárda ellen mégis szívesen játszottam volna, elvégre Európa egyik legpatinásabb, legjobb csapatáról van szó! A francia együttes is kemény dió lett volna. A lengyeleknek meg a közelmúlt emlékei miatt nem örültem volna igazán… Jó lesz hát a PAOK.
– Eddig bevált, hogy az első meccseikre külföldön került sor.
– Remélem, így is marad. De úgy is csak utólag derül ki, jó-e az idegenbeli kezdés. Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok, mert pont az járt a fejemben, hogy görög csapat ellen még sosem futballoztam.

A meggyengült játékoskeret

Íme, két adat a görög futball jelenlegi helyzetéről: az ország válogatottja csoportjában első helyen végezve – Spanyolországot megelőzve – kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, s a Bajnokok Ligájában három élcsapat szerepel. Ám reménykedésre adhat okot, hogy e három sztárgárda mögött kullog a többi együttes, így a PAOK is, amelynek nincsen görög válogatott futballistája. S akkor amit a PAOK-ról tudni kell: a nyáron alaposan meggyengült a játékoskeretük, mert két középpályás, Pandelisz Kafesz és Jorgosz Georgiatosz az Olympiakoszhoz, míg a tehetséges ciprusi támadó, Jannakisz Okasz az AEK-hez igazolt. A mostani keretben ennek ellenére van két labdarúgó a ciprusi elitből: a 28 esztendős Jaszumisz Jaszemakisz és a 31éves Giotisz Engomitisz is tagja hazája nemzeti csapatának, Dimitrisz Szelpingidisz pedig a görög U21-es együttesben kapott szerepet.
A klub felépítéséről annyit, hogy az ottani helyzet hasonlít a Ferencváros struktúrájához: az ötvenegy százalékos tulajdonos, az amúgy útépítésből meggazdagodott Giorgosz Badatudiszt nem kedvelik túlzottan a PAOK szurkolói, s ezért többször felmerült, hogy az eurómilliomos túl ad az egyesületen. A potenciális vevő a jelenleg a klubnál elnöki tisztet betöltő Jannisz Gumenosz lehetett volna, ám Badatudisz kitartó, s a drukkerek követelése ellenére is kitartóan utalja át pénzét a csapat bankszámlájára. Hogy mekkora összeget, arról Görögországban megoszlanak a vélemények, ám a jól értesültek úgy tudják, voltak és vannak apró pénzügyi nehézségek – talán ennek is tudható be, hogy nyáron a fent említett három labdarúgó távozott.

Hasznos szakmai tanácsok

A Loki UEFA-kupa-ellenfelénél futballozott 1998 tavaszán Kovács Zoltán. Az Újpest támadója szívesen emlékszik viszsza a PAOK Szalonikinél töltött fél esztendőre, de most ő is a Debrecen sikeréért szorít.
"Irigylem a debrecenieket – mondta Kovács Zoltán, mihelyst meghallotta, hogy a Lokit a PAOK-kal sorsolták össze. – Bárcsak tavaly a Paris Saint-Germain helyett mi is a görögöket kaptuk volna, akkor talán több szerencsével járunk, no, de ez már történelem. Hogy mivel tudom biztatni a Debrecent? Nos, az biztos, hogy magyar csapat számára nem legyőzhetetlen ellenfél a PAOK, de ez a feladat egyáltalán nem lesz könnyű. Görögországban a szurkolók számát tekintve ez a második legnépszerűbb klub, ezért garantálható, hogy Éger Lászlóékat odakint telt ház, vagyis nagyjából negyvenezer fanatikus drukker fogadja majd. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy a PAOK-stadionban uralkodó légkört nehéz megszokni. Olyan pokoli hangulatra számíthatnak a debreceneiek, amilyenben talán még nem volt részük, de ha ettől képesek függetleníteni magukat, akkor igenis azt mondom, van esély a továbbjutásra.”
No nézzük a másik görög kapcsolatot.
"Verhetőek!” – mondta Csank János a Debrecen UEFA-kupa-ellenfelére, a PAOK Szalonikire utalva. Az 1995 őszén a görög Proodeftiki gárdájánál, jelenleg a Videoton együttesénél dolgozó szakember annak ellenére tett magabiztos kijelentést, hogy a görög labdarúgás egyik reprezentásának tartja a hajdúságiak számára kisorsolt ellenfelet: "Tipikus görög futballt játszó csapat a PAOK Szaloniki. Kezdjük azzal, hogy hétről hétre nagyszerű légkörű meccseket vív, szurkolói hangosak, és rengetegen vannak. A görögök igyekeznek haladni a korral, a legújabb edzésmódszereket átvéve nevelik fiatal futballistáikat, játékstílusuk is a kornak megfelelő. A görög együttesre azonban jellemző, hogy a kilencven perc alatt sokszor hullámzik a teljesítménye. Egy meccsnek akadhatnak periódusai, amikor képtelenek kétszer, háromszor egymáshoz passzolni, máskor meg parádéznak. A Debrecennek éppen ezért magabiztosan kell fellépnie, ha önbizalommal teli, tudatos játékot mutat be Szentes Lázár csapata, az meglepheti a Szalonikit.”
Komjáti András azt mondta, amióta visszatért görögországi légióskodásából, rengeteget fejlődött a hellének labdarúgása, ennek alátámasztása gyanánt példaként hozta fel: a görögök a spanyolokat megelőzve egyenes ágon jutottak ki csoportjukból a jövő évi, portugáliai Európa-bajnokságra. "Szaloniki leghíresebb csapata a PAOK, amelynél talán az ország legvérmesebb szurkolói vannak, stadionjukban rendre félelmetes hangulatot varázsolnak – újságolta Komjáti András. – A PAOK szinte minden szezonban harcban van a dobogós helyek valamelyikéért, az utóbbi években azonban inkább athéni együttesek végeznek az élen. A csapatban több idegenlégiós szerepel, akik remekül egészítik ki technikás játékukkal a kifejezetten agresszívan futballozó hazai játékosokat. Habár nehéz meccsre számíthat a Debrecen, nem legyőzhetetlen ellenfél a PAOK.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik